سر درد روسیه از نتیجه یوروویژن
کونچیتا ورست، هنرمند اتریشی برنده یوروویژن امسال
پیروزی کونچیتا ورست، هنرمند و خواننده اتریشی در مسابقات یوروویژن امسال در حالیکه در بخش غربی اروپا به عنوان نمایش "مدارا" و "دوری از تعصب" با دگرباشان توصیف شده، موجب بروز صداهای انتقادی در چند کشور شرق اروپا، بخصوص روسیه شده است.
کونچیتا ورست که نام واقعی او توم نویویرت است امسال در مسابقات یوروویژن با ترانه "برخیز چو ققنوس" با کسب ۲۹۰ امتیاز در مقام نخست ایستاد.
بعد ازبرنده شدن کونچیتا ورست در مسابقات یورویژن، در کشورهای روسیه، بلاروس و ارمنستان طومارهایی تهیه شد که در آن امضاکنندگان خواهان حذف این خواننده از مسابقات یا حداقل عدم پخش این مسابقات از رسانه های کشورهایشان شدند. این درخواست ظاهرا به خاطر ظاهر و اظهارات این خواننده بوده است.
کونچیتا خود را یک درگ آرتیست (هنرمند بدل پوش) معرفی می کند و می گوید که نه مرد است و نه زن. او با لباس و آرایش زنانه بر صحنه یوروویژن ظاهر شد، در حالی که ریش هم داشت.
این هنرمند اتریشی بعد از برنده شدن در کپنهاک در میان ابراز احساسات طرفدارانش به وین بازگشت و با پیام تقدیر رئیس جمهوری اتریش استقبال شد، اما ولادیمیر ژیرونوفسکی، نماینده ملی گرای مجلس روسیه که به بیان سخنان افراطی مشهور است، در یک گفتگوی تلویزیونی اعلام کرد که انتخاب این هنرمند حیرت بی اندازه او را برانگیخته و اضافه کرد که این به معنی "پایان اروپاست".
ژیرونوفسکی که زمانی با اظهارات افراطی ملی گرایانه اش رویای رفتن به کاخ کرملین را در سر داشت، گفت که در آن پایین (اروپای غربی) دیگر زن و مرد وجود ندارد بلکه فقط "آن" هست. پذیرش و تحمل گرایش های مدنی کونچیتا ورست در اروپای غربی و در اتریش آقای ژیرونوفسکی را چنان برانگیخته که بار دیگر به یاد میراث شوروی و قدرت پیشین کشورش افتاده و گفته "وقتی 50 سال پیش ارتش شوروی اتریش را اشغال کرد، نباید آن را رها می کردیم، این یک اشتباه بود".
دمیتری روگوزین، معاون ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هم در اظهارنظری تمسخرآمیز در توییتر نوشته است که با پیروزی کونچیتا ورست، آینده اروپا "یک دختر ریشوست".
آقای روگوزین، که او هم به اظهارات افراطی شهرت دارد، چند روز پیش رومانی را تهدید کرده بود که از آن کشور با یک بمب افکن دیدن خواهد کرد.
این اظهارات و عکس العمل های تحریک آمیز بعضی سیاستمداران روس در مورد قوانین و باورهای مدنی اروپای غربی، در حالیکه روسیه مقام هفتم مسابقات یوروویژن را به دست آورد، موجب نگرانی در مورد آینده یک اروپای واحد شده است، که مهاجرت افراد از این گوشه به آن گوشه آن اینروزها بسیار عادی است. گفته می شود رای مخاطبان یوروویژن به روسیه، با هو کردن این کشور در کپنهاک به حداقل رسید.
در کنار شادی کشورهای اروپای غربی که بعد از تحولات دهه شصت در مورد "آزادی جنسی" و پذیرش دگرباشان و دگرپوشان در جامعه، حالا در تلاش برای پذیرش کامل "دگرجنسی ها" است و قانون ازدواج همجنس گراها یکی بعد از دیگری در این کشورها قانونی می شود، روسیه در مورد آزادی های جنسی و بعضی آزادی های مدنی دیگر با فاصله ای دور، نفس زنان پشت سر اروپای غربی ایستاده و حتی بعضی از قوانین مدنی تبعیض آمیز دوره شوروی را باز می گرداند.
کونچیتا ورست، این "هنرمند بدل پوش ریش دار" که خود را ورای زن یا مرد بودن می داند، بعد از بازگشت به میهنش گفته که پیروزی او در مسابقات یوروویژن نشان می دهد که "اروپا در واقعیت محل مدارا و پذیرش" است و رویای او دنیایی است که در آن دیگر کسی در مورد چیزهای نالازم مثل جنسیت، اصلیت و اینکه چه کسی را دوست داری صحبت نکند. او در جواب به سوالی که از او در مورد سیاستمداران روس شده بود، گفته پیامش به ولادیمیر پوتین این است که "ما توقف ناپذیر هستیم".
اختلاف روسیه و بعضی دیگر از کشورهای اروپای شرقی با اروپای غربی، چه در سطح سیاسی و چه در سطح افکار عمومی با منازعه بر سر هنرمندی که آرزو دارد مفهوم جنسیت را در نگاه انسانها تغییر دهد، ابعاد تازه ای یافته است. تا به حال منازعه بر سر اوکراین، منازعه بر سر مسائل اقتصادی، منازعه بر سر آزادی های اجتماعی و مدنی، مانند زندانی کردن گروه پوسی رایت که آهنگی ضد کلیسا خوانده بودند و قوانین ضد همجنس گرایی روسیه، نشان از اختلافات زیاد شرق و غرب اروپا داشت، اگرچه بعد از فروپاشی شوروی و بلوک شرق، و پذیرش نظام سرمایه داری در این کشورها، امیدواری برای نزدیک شدن دو سوی اروپا بسیار شده بود. اما تجربه، چه در منازعات سیاسی، چه در عرصه های اقتصادی و مدنی نشان می دهد که حداقل روسیه در جدا شدن از گذشته 70 ساله اش و رسیدن به یک جامعه لیبرال با دشواری های زیادی روبروست. آنچه روسیه و بعضی متحدانش نشان می دهند این است که تا یکسان شدن شرق و غرب اروپا در این عرصه ها هنوز راه درازی در پیش است.