از بهمن تا نوروز ۵۸ در دادگاه های خلخالی چه گذشت؟

آبتین صدر

رادیو فردا : با وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و درست از بیست و دوم بهمن ماه ، روند دستگیری مقام های کشوری و لشگری نظام پادشاهی و بلافاصله بعد از آن برگزاری دادگاه های انقلاب برای رسیدگی به اتهام های آنان کلید خورد، بطوریکه در یک سال نخست بنا بر آمار سازمان عفو بین الملل بیش از ۴۳۰ اعدام انقلابی در ایران رخ داد که بیشتر آنها با رای دادگاه انقلاب جنبه قانونی پیدا کرد.  این دادگاه به دستور بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران آیت الله خمینی و به ریاست «محمد صادق صادقی گیوی» معروف به «شیخ صادق خلخالی» تشکیل شد.
 
در این نوشتار روند برگزاری و صدور احکام دادگاه های انقلاب اسلامی به ریاست صادق خلخالی تا نوروز ۵۸ یعنی در دو ماه نخست پس انقلاب به روایت روزنامه اطلاعات بررسی می شود.
 
شیخ صادق خلخالی از همان روزهای نخست انقلاب در کنار آیت الله خمینی بود و در ۲۴ بهمن ۱۳۵۷ با حکم او به عنوان حاکم شرع دادگاههای انقلاب منصوب شد.
 
او در کتاب خاطراتش(ایام انزوا، خاطرات آیت الله خلخالی، نشر سایه، ۱۳۸۰، ص ۲۸ و ۲۹) درباره نحوه انتخابش به عنوان حاکم شرع مینویسد: «خدا شاهد است که ما برای تصدی این مقام کوچکترین تلاشی نکردیم. آقا سید روحالله خمینی با شناختی که از روحیه انقلابی من داشتند عصر روز ۲۴ بهمن ۵۷ مرا به دفترشان احضار کردند و فرمودند: این حکم را به نام شما نوشتهام. حقیر پس از دیدن حکم به حضورشان عرض کردم که آقا این حکم سنگین است. فرمودند: برای شما سنگین نیست. گفتم مخالفین و وابستگان به طاغوتیان علیه من تبلیغ میکنند. آقا فرمود: من پشتیبان شما هستم...»
 
۴ افسری که اولین ها بودند
 
درست ۴۸ ساعت پس از انتصاب حاکم شرع، صادق خلخالی کوشید ۲۴ تن از وابستگان نظام پادشاهی را  را اعدام کند که در نهایت و به گزارش روزنامه اطلاعات  در روز ۲۷ بهمن ماه تنها موفق شد چهار ارتشبد سرشناش با نام های مهدی رحیمی، نعمتالله نصیری، منوچهر خسروداد و رضا ناجی را در پشت بام مدرسه رفاه تهران اعدام کند.
 
نکته ای که درباره این دادگاه ها بیان شده، این است که زمان صدور رای تا اجرای حکم کمتر از ۲۴ ساعت طول کشیده و متهمان از داشتن وکیل و لایحه دفاع نیز محروم بوده اند.
 
شیخ صادق خلخالی نخستین حاکم شرع پس از انقلاب در خاطراتش ("ایام انزوا"، جلد اول، صفحه ٣٥٢) درباره این چهار اعدام می نویسد: «اینجانب، پس از دریافت حکم، به محاکمه مجرمین درجه یک پرداختم، نخستین کسانی که در دادگاه محاکمه و به جزای عمل خود رسیدند، عبارت بودند از: نعمت الله نصیری، رئیس سازمان ساواک و خسروداد، فرمانده هوانیروز و ناجی، فرماندار نظامی اصفهان و رحیمی، فرماندار نظامی تهران و رئیس شهربانی کل کشور، این چهار نفر در مدرسه رفاه اعدام شدند و حکم اعدام آنها را اینجانب صادر کردم. در آن شب، من تعداد ۲۶ تن را محکوم کرده بودم که به دلیل دخالت ها، فقط دستور اعدام چهار نفر یاد شده را صادر کردم. آن ها در پشت بام مدرسه رفاه اعدام شدند و این اوّلین اعدام ما بود. البته، من با خوردن خون دل، سرانجام توانستم همان ۲۵ نفر را به تدریج اعدام کنم. همه افرادی که در دادگاههای انقلاب محکوم به اعدام شدند، از مصادیق بارز «مفسد فی الارض» بودند و تحت همین عنوان هم اعدام شدند.»


 
نوبت به افسران دیگر می رسد

 
اما اعدام این افسران نظام پادشاهی، سر آغازی بود بر اجرای احکام دیگر به طوریکه روزنامه اطلاعات در تاریخ ۲۸ بهمن ۱۳۵۷ گزارش داد که دست کم بیست و دو تن دیگر از وابستگان به نظام پادشاهی در تهران در صف اجرای حکم اعدام قرار دارند.
 
پس از آن در تاریخ اول اسفندماه ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات در تیتر یک خود چنین نوشت: « تیرباران چهار ژنرال دیگر به اتهام کشتار مردم بیگناه».
 
ماجرا از این قرار بود که در بامداد روز اول اسفند پرویز امین افشار، یکی از فرماندهان گارد جاویدان، نعمتالله معتمدی فرمانده تیپ زرهی قزوین، منوچهر ملک معاون تیپ زرهی قزوین و حسین همدانیان رییس سازمان اطلاعات و امنیت کرمانشاه، با حکم صادق خلخالی اعدام شدند.
 
پس از اعدام این چهار افسر شاهنشاهی روزنامه اطلاعات در تاریخ ۱۴ اسفند ماه ۱۳۵۷ در تیتر یک خود نوشت: « تیرباران ۷ تن دیگر از عاملان کشتار مردم»
 
این ۷ تن  با نام های احمد بید آبادی فرماندار نظامی تبریز، فخر مدرس رییس دادرسی ارتش، علی اکبر یزدجردی فرماندار نظامی مشهد، مصطفا زمانی  رییس زندان قصر، عبدالله خواجه نوری رییس دادگاه های ارتش، جهانگیر تارخ بازجوی سازمان اطلاعات و امنیت، سالار جاف نماینده پاوه در مجلس شورای ملی در در بامداد ۱۴ اسفند، به حکم حاکم شرع، تیرباران شدند.


 
اعدام به اتهام لواط
 
اما صدور و اجرای حکم اعدام انقلابی تنها به وابستگاه سیاسی و نظامی نظام پادشاهی ختم نمی شد، به طوریکه روزنامه اطلاعات در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۵۷ نیز در تیتر یک خود از تیرباران ۷ تن به اتهام «لواط» خبر داد و نوشت که این ۷ اعدام برای نخستین بار در تاریخ ایران و به حکم دادگاه انقلاب اسلامی رخ داده است.
 
درست در فردای آن روز یعنی در تاریخ ۱۶ اسفند ماه نیز، روزنامه اطلاعات در صفحه یک از تیرباران ۶ اغفال کننده کودکان به جرم اعمال غیر مشروع خبر داد و حتی عکس یک خود را به لحظه تیرباران  این ۶ متهم اختصاص داد.
 


تیرباران سه افسر دیگر
 
تا اینکه سه روز بعد در تاریخ ۱۹ اسفندماه ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات خبر از اعدام انقلابی سه افسر دیگر داد که در روز ۱۷ اسفند تیرباران شده بودند؛ جعفر قلی صدری رییس شهربانی کشور، ناصر قوامی افسر شهربانی، قاسم ژیان پناه افسر نگهبان در زندان قصر. این سه افسرنیز به جمع تیرباران شده ها پیوستند.
 
تیرباران ژنرال چشم آبی
 
پس از اعدام این سه افسر شهربانی به اتهام سرکوب مخالفان شاه، در روز ۲۲ اسفندماه  ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات ۱۲ تصویر از وابستگان نظام پیشین منتشر کرد که در بین آنان تصویر نادر جهانبانی معاون فرماندهی نیروی هوایی شاهنشاهی و از خلبانان ارشد ایران نیز به چشم می خورد.


 
علاوه بر آقای جهانبانی که به ژنرال چشم آبی شهرت داشت در همان روز ۲۲ اسفندماه، ۱۱ تن دیگر اعدام شدند. محمد ولی زند رییس اداره زندان ها و رئیس کمیته مشترک ضد خرابکاری، محمود جعفریان مدیرعامل سازمان رادیو تلویزیون ملی و قائم مقام حزب رستاخیز، پرویز نیکخواه مدیر واحد مرکزی خبر، غلامحسین دانشی روحانی و نماینده آبادان در در مجلس شورای ملی، منوچهر وثوقی افسر گارد جاویدان و مامور فرمانداری نظامی، حسین فرزین هوادار نظام سلطنتی، میر احمد کوچصفهانی بازپرس ارشد سازمان اطلاعات و امنیت، عبدالله منوچهری قشقایی فرمانده تیم ضد تخریب اداره دوم ستاد، محمد بازجوی سازمان اطلاعات و امنیت، حسین شه کمان افسر ضد اطلاعات شعبه تخریب اداره دوم ستاد و محمد آقا حسنی، استوار شهربانی . این نام ها دوازده نامی بودند که ۲۲ اسفندماه تیرباران شدند.



حکم مرگ برای یک نخست وزیر
 
اما پس از این اعدام ها که در کمترین زمان محاکمه تا اجرای حکم اتفاق افتاد و نخستین اعدام های پس از انقلاب نام گرفت، درست در روز ۲۳ اسفند ماه ۱۳۵۷ بود که رسانه های ایران از جمله روزنامه اطلاعات از اعدام ۶ تن از نظامیان وابسته به نظام شاهنشاهی در دیگر شهرستان ها و آغاز محاکمه امیر عباس هویدا یکی از مهمترین نخست وزیران محمد رضا شاه پهلوی خبر داد.
 
روند برگزاری این دادگاه و رای صادر شده برای امیر عباس هویدا نخست وزیر ۱۳ ساله ایران، در آن هنگام و پس از آن با مخالفت بسیاری از مقام های سیاسی کشورهای دیگر و وکلای دادگستری در ایران و جهان روبرو شد. اما این انتقاد ها و مخالفت ها ره به جایی نبرد و به صدور حکم اعدام برای هویدا انجامید، حکمی که اجرای آن به دلیل فرارسیدن نوروز ۵۸ در ۱۸ فروردین سال بعد اجرا شد.
 
بدین سان با پایان سال ۱۳۵۷ خورشیدی و در روزهای پایانی آن هر چند که بنا بر درخواست دولت موقت مهدی بازرگان روند اعدام ها برای مدت کوتاهی متوقف شد، اما با آغاز بهار ۱۳۵۸ و استقرار نظام جدید سیاسی در ایران اعدام دیگر وابستگان به نظام پادشاهی بدون پیمودن رویه های قانونی و حقوقی مشخص  ادامه یافت و سرفصل تازه ای از برخورد با مخالفان سیاسی را در ایران رقم زد.

+67
رأی دهید
-16

شنگول و منگول - لندن - انگلیس
ننگ بر این حکومت خونخوار که از همان روز اول خون ریخت ! بزرگ‌ترین اشتباه ارتش اعلام بی‌ طرفی‌ بود ، ارتش می‌بایست جلوی این خونخوارها رو می‌گرفت ، این همه کشته دادیم ، جنگ ۸ ساله بهمون تحمیل شد کشور ۵۰ سال به عقب برگشت ،تمام اینها می‌تونست اتفاق نیفته اگر ارتش پشت شاهنشاه رو خالی‌ نمیکرد
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 13:22
دریای پارس - ایران - ایران
خدا عذابش را شدیدترکنه.میگن اوخر عمر مدفوع خوش را میخورده
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 13:34
parjavan - تهران - ایران
به امید دیدن مغز پاشیده شده سران و وابستگان این رژیم روی آسفالت داغ مدرسه غیر انتفاعی! رفاه ، حقانی ، علوی و البرز و...
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 13:54
samsam.aus - سیدنی - استرالیا
ﻟﻌﻨﺖ ﺑﺮ ﺳﻴﺎﺳﺖ اﻧﮕﻠﻴﺲ و ﻭاﻱ ﺑﺮ ﺑﻴﺴﻮاﺩﻱ ﻣﺮﺩﻡ ﺟﻬﺎﻥ ﺳﻮﻡ!!!!!!!!
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 14:08
بت شکن - مونترال - کانادا
1-تا بوده و نبوده وقتی دیکتاتور‌ها ‌ تحت فشار جامعه جهانی‌ قرار گرفته سعی میکنند هزینه فشار را به انواع مختلف بر سر مردم بی‌ دفاع خود خالی‌ کنند درست مثل پدر نادان و دیکتاتوری که از فشار کار و فقر و زور گوئی کس و ناکس به هنگام بازگشت به خانه دق دلی‌ ‌اش را سر زن و فرزندانش خالی‌ می‌کند چون علی‌ الحساب این‌ها در دسترس هستند و بی‌ دفاع!! .مدتی‌ است که به مناسبت دهه زجر، مقالات و اخباری در خصوص سال ۵۷ درج شد و دیدیم که فقط یک قشر خیلی فعال بود و خود را تکه پاره میکرد آنهم جماعت شاه الهی‌های قبل و پس از انقلاب در داخل و خارج., اگر برگردید به کامنت‌ها و واژگان و ادبیات نوشتاری آن‌ عزیزان! که دریایی از نور ادب! و نزاکت! و فهم! و شعور! و آگاهی‌! را به نمایش گذاشته اند به درستی پی‌ می‌برید که علی‌ القاعده چون زورشان نه به شیخ و نه به مردمی‌ که به خیابا‌ها بکشانند و نه به شرق و غربی که آش ان انقلاب را از بیرون برایمان پختند و نه دیگر امیدی به تاج و تخت و نه حتی شهامتی برای انقلابی دیگر, پس علی‌ الحساب دیواری کوتاه تر از ..ادامه
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 14:24
قیصرمنم - اصفهان - ایران
ننگ بر شیخ صادق خلخالی،، ملت بی غیرت انقلاب کردند، غافل از اینکه چه سرنوشتی در انتظارشان است، چشمشان کور حالا تحمل کنند، این افرادی که امروز می نالند و زندگی آنها به نکبت افتاده همان بچه ها و نوادگان آنهایی هستند که انقلاب کردند.
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 15:26
فارسان - مرکزی - ایران
البته این ننگ رو باید به حساب اون متوهمین 57 که این نکبت تاریخی رو رقم زدن و وجلو دار این حماقت تاریخی بودن نوشت ! امت نادان و عده ای ملت ساده دل به دنبال این متوهمین راه افتادن و هنوز هم تعدادی از آن متوهمین ظاهرا هنوز نفس می کشن و جالب اینجاست که از این حماقت تاریخی دفاع می کنند !!!خوب غیر از این نمی توان انتطار داشت چر ا که یک عمر در راه اشتباه قدم زدن و باید هم یک جوری این حماقت تاریخی رو ماله کشی کنند!!!؟قابل توجه مذهبیون مجاهدین خ.. فداییان خ...چپیها و توده ایها ملی منقلیها نهضت آزادیها جبهه ملی ها ...دست مریزاد به این حرکت انقلابی!عجب نونی تو دامن این مردم گذاشتین!!!!
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 15:43
cyrus Asher - لندن - انگلیس
بت شکن مونترال علی الهی‌ها رو باید پدرشون رو سوزوند من راضی به مرگ کسی نیستم ولی این بچه باز‌های بی‌خاصیت رو باید یه جوری ادب کرد همه چیز ملایان بد نیست عزیز من شما اطلاعاتی در مورد این درویش‌ها یا بهتر بگم در پیش‌ها ندارید اینها باید ادب بشوند و دست از این کاراشون بردارند
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 15:43
mlowes - واشنگتن - آمریکا
بت شکن - مونترال - کانادا. من همیشه سعی‌ کردم پاسخ این پرت و پلا گویی‌های تو رو ندم، اما دیگه خسته شدم. میخواهی‌ چی‌ بگی‌ با این شاه الهی گفتنت؟ چه چیزی رو میخی‌ ثابت کنی‌؟ میخی‌ ثابت کنی‌ که الان وضعیت خیلی‌ بهتر از پیش از ۱۳۵۷ شده؟ میخی‌ بگی‌ انقلاب باید میشد و الان مردم خوشبخت تر هستند؟ میخواهی‌ بگی‌ که آینده ایران خیلی‌ روشن تره. در ضمن از اونجایی که بعید میدونم بتونی‌ درک کنی‌ که هر کس نظرش با تو موافق نیست لزوما غلط نمیگه و حتّی با خود تو هم ممکنه که وجوه اشتراکی داشته باشه میگم که بدونی، بسیاری از کسانی‌ که افسوس میخورند به گذشته و اینکه چرا مردم ایران چنین حماقتی کردند، باز هم به دنبال یک انقلاب دیگر نیستند، از جمله خود من و مهمتر از من و دوستانم، رفتار مردم ایران.
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 16:23
nassau - مالاگا - اسپانیا
خدا نسل این آخوندها را از روی زمین پاک کنه
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 17:25
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
cyrus Asher - لندن - انگلیس - علی‌ الهی‌ها یک فرقه در کردستان هستند که ازارشان هم به کسی‌ نمیرسد چه رسد به اینکه مانند شما هیتلر وار فکر کنند و در فکر درست کردن کوره آدم سوزی برای افرادی‌ که بر خلافِ عقیده‌شان باشند ، این گونه برداشت از اطلاعاتِ ناقص و بیسوادی شما سرچشمه می‌گیرد که همه دراویش را به علی‌ الهی‌ها نسبت می‌دهید و کارِ اصلیشان را بچه بازی،می‌دانید , در این صورت، عطار ، بابا طاهر، خرقانی ، ابوسعیدِ ابوالخیر ، مولانا، شمس ، ابراهیمِ ادهم، جامی ، منصورِ حلاج ، مشتاق علیشاه، شاه نعمت للهِ ولی‌ و صدها عارف و درویش دیگر که نه تنها باعثِ فخر ما بلکه جهانیان هستند را باید علی‌ الهی دانست یا بچه باز، باید به حالِ این ملت خون گریست، بعد انتظار داریم آخوند جماعت سوارِ کار نشود و چهار نعل نتازد، از چرچیل پرسیدند چرا به هند رفته در آنجا میخواهید امور را در دست بگیرید , در حالیکه بغلِ گوشتان ایرلند را نمیتوانید آرام کنید و بر آن تسلط یابید, جواب میدهد ما به اقلیتِ خائن و اکثریتِ جاهل نیاز داریم تا به اهدافمان برسیم، که در ایرلند این شرایط مهیا نیست.
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 18:40
همسایه دکتر شریعتی - ایران - ایران
لعنت به خلخالی و دارودسته آخوندها که قیام مردم رو به نفع خودشون بالا کشیدن حیف از امرای ارتش و سرلشگرهای کاربلدی که توسط خلخالی جانی اعدام شدن و در زمان جنگ ما کمبود اونها رو فهمیدیم . این جنایتکارها حتی به پرسنل نیرو هوایی هم رحم نکردن و اونها رو هم تیربارون کردن
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 19:07
aram.01 - کردستان - ایران
samsam.aus-سیدنی -استرالیا. آره داداش یک فرضیه هست که میگه این آخوندها رو انگلیسیها سرکار آوردند تا نفت ایران رو بچاپند.
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 20:00
علی چپ دس - رشت - ایران
ان شالله همانند انقلاب اخیر اکراین . در ایران نیز یه اتفاقی عظیم بیفتد .
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 20:38
بت شکن - مونترال - کانادا
mlowes - واشنگتن - آمریک--اولا کامنت من ادامه داشت که پست نشد، دوما شما‌ها همیشه مثل تفکرات شاه و شیخ نظرات مخالفین را (پرت و پلا) میپندارید و این چیز جدیدی نیست، در باور و فرهنگ عامیانه فقط خدا هست که بی‌ نقص و بی‌ عیب و عاری از هرگونه خطا است. پس کسانی‌ که شخصی‌ زمینی‌ را تا حد خدا بی‌ عیب و بی‌ ناقص میپندارند و در برابر تمثال ا‌ش هم بر پا میشوند و رژه میروند (شیخ پرستان، شاه پرستان، رجوی پرستان)، لقبی جز پسوند (الهی) نمی‌توان به آنان داد، امیدوارم از این (پرت و پلا!!!!) هم با بزرگواری بگذرید!هر چند که قدرت درک و فهم شما خیلی خیلی‌ بالاتر و وسیعتر است!!!!!!!!!!
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 20:39
farokhzad - کنت - انگلستان
آقایون توده‌ ای‌ مصدقی مجاهد جبهه ملی‌ شما یکایک تان تو این جنایات شریک بودید شرم بر شما خائن‌های وطن
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 20:48
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
مکه حکومت اخوندی رافضی جیزی جز قتل عام مردم داشته ؟؟فقط اعدام و اعدام
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 20:48
تیردادسورنا - ایران - ایران
بت شکن - مونترال - کانادا تا جایی که ما توی این سایت میبینیم این شما انقلابیون 57 هستین که تا نام شاه میاد مثل اسپند روی آتش، یک متر به هوا میپرین! و شروع به پرت و پلا و گاها بافتن همان اراجیف 57 در مورد شاه می کنید خزعبلات جنابعالی و همرزمانتان خیلی خنده آوره به خیابان کشاندن مردم!! آخه مرد مومن هنوز نمیتونی درک کنی که به لطف گنده 57 شما دیگه هیچ کس به خیابابون نمیاد با بالا کشیدن فتیله فقر توسط حکام و سال 88 هم که منجر به بدبختی عده ای شد ملت به این نتیجه رسیدن که جون بی ارزشونو بابت هیچ انقلابی به خطر نیندازند اگه اینجا هم کسی برای روح شاه خدابیامرز فاتحه ای میخونه! فقط و فقط بخاطر از دست دادن گذشته باشکوهه! واقعا خیلی از مرحله پرتین!
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 22:00
تیردادسورنا - ایران - ایران
ادامه..جناب بت شکن توقع داری ملتی که توی صف سبد کالا می ایستن و برای بلیط مجانی سینما مثل سگ و گربه به جان هم می افتن و قوانین رانندگی براشون پشیزی ارزش نداره، انقلاب کنند!؟ اونم برای آزادی؟ این ملت نان نداره بخوره حضرتعالی میگی بیسکویت بخورن؟! ببخشید بیان توی خیابون انقلاب کنن؟!
‌چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 22:13
سرسره - اهواز - ایران
هرملتی به اندازه لیاقتش از دنیا بهره میبرد متاسفانه اکثریت ملت ایران ثابت کردن که لایق زندگی بهتر نیستن حیف از روشنفکران واقعی( نه جویای قدرت به هرقیمتی) که یا جلای وطن کردن یا ترورشدن هنرمندان متعهد به جامعه وازاده که خانه نشین شدن وجوانانی که واقعا ازادی رو میخواستن اما ارمانهاشون به یغما رفت
‌پنجشنبه 8 اسفند 1392 - 10:23
shahab46 - هانوفر - المان
چه گذشت. وحشیگری انسان نماها به حد اعلا. نشان داد که مردم ما لایق همین اوباش و اراذل هستند. نشان داد مردم ما قدرت فکر کردن ندارند
‌پنجشنبه 8 اسفند 1392 - 13:46
بت شکن - مونترال - کانادا
اندازه‌ای نیستی‌ که پاسخت را بدهم، هر وقت لفظ هتاکی را توانستی کنار بگذاری، بیا در سایت اجتماعی نظر بده!!!
جمعه 9 اسفند 1392 - 16:19
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.