چه کسی عصبانی است؟ گفتهها درباره یک فیلم جنجالی
نمایش فیلم عصبانی نیستم در جشنواره فیلم فجر حمله چهرهها، نهادها و خبرگزاریهای نزدیک به اصولگرایان را در پی داشت که نهایتا به کنار گذاشته شدن این فیلم از بخش مسابقه منجر شد.
بعضی از منابع خبری از دخالت مستقیم دبیر جشنواره خبر دادند و برخی از انصراف خودخواسته کارگردان فیلم. به هر حال آنچه مشخص است نخستین جشنواره فیلم فجر در دولت حسن روحانی آن چنان که انتظار می رفت با آرامش پایان نیافت.
در روز اختتامیه با آنکه این فیلم در چند بخش نامزد بود، مجری برنامه گفت: "تهیهکننده فیلم سینمایی عصبانی نیستم برای حفظ آرامش سینما خواستار داوری نشدن فیلمش شده است."
آنچه می خوانید واکنش های چند چهره سیاسی، مسئولان وزارت ارشاد، داوران جشنواره و نویسنده و منتقد فیلم به کنار گذاشته شدن عصبانی نیستم از بخش مسابقه است.
این فیلم در رای گیری مردمی سی و دومین دوره جشنواره فیلم فجر، در رده سوم قرار گرفت.
عصبانی نیستم
کارگردان: رضا درمیشیان
بازیگران: باران کوثری، نوید محمدزاده، رضا بهبودی، میثاق زارع و وحید قاضیزاهدی
فیلم رضا درمیشیان تنها فیلم ایرانی بود که علاوه بر نمایش در جشنواره فیلم فجر، همزمان در جشنواره فیلم برلین هم حضور داشت و با توجه به محتوای جسورانهاش، هر دو نمایش داخلی و خارجی آن از سوی اصولگرایان مورد انتقادات بسیار قرار گرفت.
فیلم مستقیما به حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ ایران، یا به گفته رسانههای اصولگرا "فتنه" میپردازد و ماجرای دانشجوی ستارهداری را روایت میکند که زندگیاش طی چندسال گذشته بر اثر شرایط سیاسی، اقتصادی از هم میپاشد.
علی جنتی , وزیر ارشاد
شاید خود تهیهکننده و کارگردان فیلم با توجه به ماهیتی که فیلم داشته است، احساس کردند اگر فیلم به میدان رقابت بیاید، از سوی برخی مسئولین تحت فشار قرار بگیرند، بنابراین خودشان درخواست کردند که این کار انجام شود و در واقع هجمهای از سوی اصولگرایان در این راستا وجود نداشته است."
"سیاست ما این بوده که هیئت داورانی انتخاب کنیم که در بیان مطالب و نوع قضاوتشان آزاد باشند و چیزی بر آنها دیکته نشود." (ایسنا)
مرتضی آقا تهرانی , عضو کمیسیون فرهنگی مجلس و عضو جبهه پایداری
"من تعجب میکنم که این فیلمها چطور به جشنواره راه پیدا کردهاند، در حالی که پیش از این با معاون وزیر صحبت شده بود. هرچیزی قاعده و قوانینی دارد. مگر جشنواره ضوابط ندارد؟ اصل انقلاب اسلامی را در دههای که متعلق به انقلاب است، زیر پا میگذارند."
آقاتهرانی تصریح کرد: "گویا سادهتر از این حرفها مسائل زیر پا میرود. فکر نمیکنم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اینقدر ضعیف باشد که در شناختن این آثار ضعف داشته باشد آن هم در دههای که متعلق به انقلاب، امام و شهداست و نمیدانم که فردا این دوستان چه توجیهی خواهند داشت." (فارس)
حجت الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی
آقای ایوبی فشارها بر مسئولان سینمایی را تلویحا رد نکرده و در پاسخ به خبرنگار ایسنا که پرسیده بود وزارت ارشاد چقدر قدرت دارد که جلوی فشارهای بیرونی را بگیرد، گفت: "معتدل بودن کار سختی است، اما در جواب، خیلی خلاصه میتوانم بگویم که تدبیر و اعتدال اقتضاء میکند که ما در خیلی از جاها مصلحت سینما را بر مصلحت یک فرد یا یک فیلم ترجیح دهیم." (ایسنا)
هوشنگ گلمکانی داور بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فجر
"در داوری بخش سودای سیمرغ سی و دومین جشنواره فیلم فجر به جز حذف فیلم عصبانی نیستم! (رضا درمیشیان) توسط تهیهکننده و کارگردانش، هیچ جابجایی یا دخالتی صورت نگرفته است."
"فیلم عصبانی نیستم در ۵ رشته نامزد دریافت جایزه بود و قرار بود سیمرغ بهترین بازیگر مرد را دریافت کند. فشارهای بیرونی که به مدیران جشنواره برای کنار گذاشتن این فیلم وارد شده بود به داوران هم منتقل شد، ولی داوران اعلام کردند که تغییری در آرایشان نخواهند داد و طبق مقررات اگر قرار است این فیلم از داوری ها کنار گذاشته شود یا باید از طرف خود جشنواره این اتفاق بیفتد یا تهیهکننده فیلم درخواست حذف اثرش از بخش مسابقه را اعلام کند." (مهر)
فرامرز قریبیان داور بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فجر
"نتایجی که اعلام شده جمعبندی آرای همه اعضای هیئت داوران بود و همه درباره این نتایج اتفاق نظر داشتند."
"فیلم عصبانی نیستم میتوانست در یک یا چند بخش برنده جایزه شود، اما همانطور که اعلام شد به درخواست تهیه کننده فیلم، فیلم از بخش داوری کنار گذاشته شد." (ایلنا)
نصرالله پژمان فر عضور کمیسیون فرهنگی مجلس
"از طرف کمیسیون موضوع را با آقایان جنتی، ایوبی و رضا داد در جلساتی که داشتیم مطرح کردیم تا خطوط قرمزی که بالاخره باید در هر جریانی رعایت شود و سینما هم مستثنی از این موضوع نیست، رعایت شود."
"یکی از این جریانات فتنه بوده است که در فیلمهایی به نمایش درآمده است و تقریبا از برخی موارد نگران هستیم. مواردی را داریم که به نظر ما این فیلمها با آن ممیزی نه تنها شایستگی حضور در جشنواره را نداشته، حتی شایستگی اکران در سینماها را هم ندارد."
امیر قادری , منتقد فیلم
"رضا درمیشیان. ریتم سریع تصاویر که بر عکس دکوپاژ فیلم قبلی سازندهاش، حساب شده هم هستند. پر از تنش و استرس. بازتابی از ذهن مغشوش راوی جذابش: جوانی امروزی در تهران، که لحظه به لحظه مضمحل میشود. بسیار صمیمی و درست. با طنز تلخی که هضم این قصه فوقالعاده دردناک را تحمل پذیر و حتی دوست داشتنی میکند. طنزی که فیلم را نجات میدهد."
"عصبانی نیستم!، البته خیلی هم فیلم عصبانیای است. اما عصبیتاش را در مسیر درست خرج میکند و در سراسر این قصه معمولی که پر از لحظات جذاب است، در کنار این جوان و مشکلات قابل لمس و واقعیاش میماند. باور پذیر. بی آن که بخواهد ادا درآورد یا کاسبی کند."
رضا ساکی ؛طنز نویس
"عصبانی نیستم همه را در جشنواره و خارج از جشنواره فیلم فجر عصبانی کرده است، یعنی هم مردم از دست آن عصبانی هستند، هم روزنامهنویسان و هم منتقدان موافق و مخالف. مثلا دیشب دوهزار تماشاگر مشتاق دیدن این فیلم از مقابل سینما استقلال با یگان ویژه متفرق شدهاند یا مثلا فیلم در کاخ جشنواره به جای ساعت ۱۶ بدون اطلاع قبلی، ساعت ۱۰ صبح پخش شده است، یعنی فرش قرمز را برای «طبقه حساس» پهن کرده، ولی عصبانی نیستم را پخش کردهاند و بعد، نشست خبری برایش برگزار نکردهاند."
"باید به این هوش و ذکاوت مسئولان برگزارکننده جشنواره آفرین گفت؛ با این کار، هم «عصبانی نیستم» را نمایش دادهاند، هم سر خبرنگاران را گول مالیدهاند، هم نشست خبریاش را برگزار نکردهاند، هم برای دلخوشی برخی از دوستان، مردم را با یگان ویژه بدرقه کردهاند و عوامل مشکوک این فیلم را روی فرش قرمز نبردهاند. این یعنی اعتدال در حد عالی و اعلا." (ایسنا)
مهدی آذر پندار ؛ نویسنده
"در شرایطی که از مدت ها قبل گفته شده بود که فتنه ۸۸ خط قرمز خدشه ناپذیر نظام در جشنواره فیلم فجر امسال است و حتی کمیسیون فرهنگی نیز با ارسال نامه ای به سازمان سینمایی نسبت به تحریف وقایع سال ۸۸ هشدار داده بود، نمایش فیلم رکیک "عصبانی نیستم" را می توان دهن کجی سازمان سینمایی و دبیر جشنواره به اراده نظام و هشدار نمایندگان مردم در مجلس دانست. فیلمی که حضور آن در بخش مسابقه جشنواره فجر با این سطح از توهین ها و خط شکنی ها بی سابقه به نظر می رسد." (روزنامه جوان)
مهرداد فرید ؛ منتقد فیلم
"شخصیت اصلی فیلم به توصیه روانشناسش هر وقت عصبانی می شد، زیر لب زمزمه می کرد "عصبانی نیستم، عصبانی نیستم". به نظرم این بهترین توصیه برای دوستانی است که با دیدن این فیلم عصبانی می شوند."
"اکران عمومی این فیلم بزرگترین آزمون دولت دکتر روحانی خواهد بود تا معلوم شود ایشان تا چه حد پایبند قول هایی است که به اهل فرهنگ داده است." (وبسایت شخصی)