کلیک کن و بردار؛ نگاهی به روشهای تازه خرید آنلاین
نیما اکبرپور
بیبیسی
سوپرمارکتهای زنجیرهای تسکو و ویترُز در بریتانیا، پس از امضای قرارداد با سازمان حملونقل عمومی لندن، خدمات تازهای را با نام کلیک کن و بردار (Click and Collect) در شبکه مترو ارائه میدهند.
همکاری با سازمان حملونقل عمومی لندن که بهطور میانگین ۱۱ میلیون سفر روزانه فراهم میکند، به خریداران امکان میدهد تا خریدهای آنلاین خود را از ایستگاههای مترو دریافت کنند.
تسکو و ویترُز طرح خود را در شش نقطه آزمایش خواهند کرد. تسکو میگوید از ماه بعد وانتهای تحویل کالا در پارکینگ ایستگاهها مستقر خواهند شد و مشتریان میتوانند سفارشهای خود را از این وانتها تحویل بگیرند.
ویترُز به دنبال نصب صندوقهای قفلدار در ایستگاهها است و گفته است جزئیات بیشتر را پس از اتمام کار منتشر خواهد کرد.
از سویی دیگر سازمان حملونقل عمومی لندن کلیک میگوید به دنبال فرصتهایی است که امکان همکاری با خردهفروشان محلی، ملی و بینالمللی را برای گسترش این خدمات فراهم آورد.
مایک براون، مدیرعامل متروی لندن به خبرگزاری رویترز گفته است: "این یک فرصت فوقالعاده همکاری با شرکای تجاری برای ارائه محصولات و خدماتی است که مشتریان ما میخواهند و نتیجه آن هم رشد درآمدی است که منجر به سرمایهگذاری دوباره در بهبود شبکه حملونقل متروی لندن خواهد شد."
اندرو یکسلی، مدیر عامل تسکوی لندن در اطلاعیهای اعلام کرد که برای رفاه حال خریداران، در آینده گسترش زمان و اماکن دریافت خریدها وجود خواهد داشت.
روشهای نو از تولید تا مصرف
شرکت آمازون با ایجاد خودپردازهای متعدد در برخی شهرهای آمریکا و بریتانیا سفارشدهندگان کالا را به دریافت خرید خود با این روش تشویق میکند
در سالهای اخیر روشهای تازهای برای خرید و فروش پیدا شده است. با همهگیرتر شدن اینترنت، خرید و فروش اینترنتی بیش از پیش جا میافتد.
خرید و فروش اینترنتی به خریداران این امکان را میدهد تا در وقت خود صرفهجویی کنند و بدون صرف زمان رفت و آمد و هدر دادن وقت در فروشگاهها، ملزومات اولیه زندگی خود را خریداری و آنها را در منزل دریافت کنند.
از سوی دیگر فروشندگان کالا به جای ایجاد فروشگاههای عظیم، روز به روز به سوی سامانههای انبارداری عظیمتر به پیش میروند. این به آن معنا است که مراجعه خریداران به فروشگاههای فیزیکی، بیش از پیش جای خود را به خریدهای آنلاین از ویترینهای مجازی میدهد و در عوض انبارهای مجهزتر و مدرنتر، جایگزینشان میشوند.
چنین تحولی در کشورهای پیشرفته در چند سال اخیر رونق گرفته است اما تحول بعدی گویا، انقلاب در تحویل کالا است.
فروشندگان عمده با ایجاد ایستگاههای محلی دریافت کالا، هزینههای حملونقل را کاهش میدهند. شرکت آمازون با ایجاد کلیک خودپردازهای متعدد در برخی شهرهای آمریکا و بریتانیا در سال ۲۰۱۱ یکی از پیشگامان این روش است.
یکی از بنیانگذاران آمازون اما در شهر سانفرانسیسکو شرکت نوپایی را ایجاد کرده که در رساندن خریدها به مشتریان شیوهای نو را دنبال میکرد.
کلیک اینستاکارت با شعار رساندن خرید در کمتر از یک ساعت به دست مشتری کارش را آغاز کرد. روش این شرکت استفاده از نیروهای مردمی است.
سیاهه خرید را سفارشدهندگان به اینستاکارت میدهند و با توجه به محل جغرافیایی، افرادی که با این شرکت قرارداد بستهاند، در ازای مزد ساعتی، این خریدها را انجام داده و به محل سفارش تحویل میدهند.
با توجه به مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر و با شدت گرفتن رقابت میان شرکتهای مختلف، ابداع روشهای تازه برای کاهش هزینهها و ارائه خدمات بهتر مد نظر آنهاست.
البته همه این روشها به موفقیت نمیرسند. برای مثال شرکت مشابه اینستاکارت در لندن به نام کلیک پاکتشاپ به علت کافی نبودن مشتری، پس از ۱۰ ماه فعالیت خود را کلیک متوقف کرد.
با این حال وابستگی هر چه بیشتر به اینترنت علاوه بر ایجاد شرکتهای نوپا و درآمدزایی هنگفت، از سویی دیگر منجر به حذف برخی از شغلها و ورشکستگی برخی از شرکتها شده است.