جان کری: ایران در حاشیه ژنو ۲ هم می‌تواند به حل بحران سوریه کمک کند

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا می‌گوید، گرچه تصور مشارکت ایران در «کنفرانس ژنو ۲» در سطح وزیران دشوار است اما ایران حتی «در حاشیه» این کنفرانس هم می‌تواند «نقشی سازنده» در حل بحران سوریه داشته باشد.
 
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای کری که به اسرائیل سفر کرده، روز یکشنبه پنج ژانویه (۱۵ دی) به خبرنگاران گفته است که ایران «هنوز می‌تواند» نقشی سازنده در یافتن یک راه‌حل برای بحران سوریه، حتی «در حاشیه» اجلاس آتی ژنو ایفا کند.
 
وزیر امور خارجه آمریکا در عین حال افزوده دشوار است تصور کنیم ایران که از توافق بین‌المللی سال گذشته درباره سوریه حمایت نکرده بود، بتواند «در سطح وزیران» در اجلاس ژنو ۲ مشارکت داشته باشد.
 
دومین دور مذاکرات درباره بحران سوریه قرار است از روز ۲۲ ژانویه در ژنو سوئیس آغاز شود و جامعه جهانی برای پایان دادن به نزدیک سه سال جنگ و خونریزی در سوریه امیدهای زیادی به این مذاکرات بسته است.
 
وزیر امور خارجه آمریکا اگرچه از امکان ایفای «نقش سازنده» ایران در «حاشیه» گفت‌وگوهای ژنو سخن گفته، در عین حال افزوده که این ایفای نقش می‌تواند حتی در صورتی که ایران در این گفت‌وگوها «به طور رسمی شرکت نکند»، صورت بگیرد.
 
گزارش‌های رسانه‌های ایرانی و بین‌المللی حاکی از این است که هنوز از ایران برای شرکت رسمی در اجلاس ژنو ۲ دعوت نشده است.
 
پیش از این، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفته بود که اگر از ایران برای شرکت در اجلاس ژنو ۲ دعوت شود، در آن شرکت می‌کند.
 
آقای ظریف در دیدار با اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در امور سوریه، گفته بود که شرکت احتمالی ایران در این اجلاس «برای کمک به یافتن راه‌حل سیاسی» خواهد بود.
 
در همان کنفرانس خبری، آقای ابراهیمی شرکت ایران در نشست ژنو ۲ را «طبیعی و ضروری» توصیف کرد و گفت که دبیرکل سازمان ملل و دبیرکل اتحادیه عرب نیز با او در این باره هم‌عقیده‌اند.
 
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفته بود که ایران اصراری برای حضور در این گفت‌وگوها ندارد.
 
به گفته آقای لاریجانی، کشورهای غربی «خواستار عدم حضور ایران در کنفرانس ژنو ۲ هستند» و «ما در جواب آنها می‌گوییم که ایران اصراری برای حضور در این مذاکرات ندارد. شما که همیشه همه گزینه‌هایتان بر روی میز است مشکلات کشور سوریه را حل کنید.»
 
جمهوری اسلامی ایران در کنار روسیه، اصلی‌ترین متحد دولت بشار اسد در سوریه است که به گفته مخالفان دولت و کشورهای غربی، در تامین مهمات و تسلیحات ارتش سوریه و مدیریت نیروهای نظامی آن، حضور فعالی دارد.
 
در کنار دولت‌های سوریه و روسیه که خواستار حضور رسمی ایران در کنفرانس ژنو ۲ هستند، دولت‌های غربی و مخالفان بشار اسد، با این موضوع مخالفند.
 
در طول نزدیک به سه سال اعتراضات و جنگ داخلی در سوریه، بیش از ۱۲۰ هزار نفر در این کشور کشته و صدها هزار نفر نیز آواره و زخمی شده‌اند.

+18
رأی دهید
-15

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.