ملکه بریتانیا ریاضیدان همجنسگرا را عفو کرد
آلن تورینگ حدود شصت سال پس از مرگ مشمول عفو شد
ملکه بریتانیا با امضای قانونی، آلن تورینگ، از پایهگذاران علوم کامپیوتر، منطقدان، رمز نگار و متخصص کشف رمز و مخترع "ماشن تورینگ" را عفو کرده است.
روز سه شنبه، ۳ دی (۲۴ ژانویه)، اعلام شد که با توشیح سلطنتی مصوبه پارلمان راجع به عفو آلن تورینگ که به دلیل همجنسگرایی به مجازات کیفری محکوم شده بود، این پژوهشگر برجسته بریتانیایی شصت سال پس از مرگ، مشمول بخشودگی شده است.
آلن تورینگ به خصوص به خاطر موفقیت در زمینه کشف رمز پیامهای تشکیلات اطلاعاتی ارتش آلمان در خلال جنگ دوم جهانی از اشخاص موثر در پیروزی متفقین در جنگ دوم جهانی محسوب میشود.
علاوه بر این، از او به عنوان یکی از پایهگذاران علوم کامپیوتر نام برده میشود که تحقیقات موثری در زمینه شکلبندی اطلاعات برای کاربرد در کامپیوترهای بعدی انجام داد.
یکی از معروفترین دستاوردهای علمی او، ابداع "ماشین تورینگ" در زمینه شکلبندی روش الگوریتم و محاسبه است که در توسعه علوم کامپیوتری و هوش مصنوعی تاثیر فراوان داشته است.
آلن تورینگ در سال ۱۹۱۲ در لندن متولد شد و در دانشگاه کمبریج بریتانیا در رشته منطق ریاضی تحصیل و تدریس کرد و بعدها در دانشگاه پرینستون آمریکا نیز به تحقیقات پرداخت.
در جریان جنگ دوم جهانی، در تشکیلات محرمانه موسوم به "مدرسه دولتی رمز و سایفر" که بعدها مقر ارتباطات دولتی نام گرفت، مشغول به کار شد. مهمترین وظیفه این مرکز، تولید رمز برای تشکیلات نظامی بریتانیا و همزمان، تلاش برای کشف رمز نیروهای آلمانی بود.
گفته میشود که ماشین کشف رمز تورینگ نقش مهمی در پیروزی متفقین ایفا کرد
گفته میشود که تحقیقات تورینگ در زمینه کشف رمز نیروهای آلمانی در موفقیت متفقین در شماری از مهمترین نبردهای جنگ دوم، از جمله نبرد آفریقا و ایتالیا و همچنین جلوگیری از حمله نیروی دریایی آلمان به کشتیهای تجاری و نظامی متفقین اهمیت فراوان داشت.
پس از جنگ، آلن تورینگ ضمن فعالیت در مراکز تحقیقاتی، در زمینه منطق و علوم کامپیوتری در دانشگاه منچستر به تدریس و تحقیق پرداخت.
علاوه بر تحقیقات علمی، تورینگ در ورزش هم فعالیت داشت و در دو ماراتن موفقیتهایی به دست آورد.
محکومیت و عفو
در اوایل سال ۱۹۵۲، آلن تورینگ مرد جوانی به نام آرنولد ماری را در منچستر ملاقات کرد که به برقراری رابطه بین این دو منجر شد.
کوتاه مدتی پس از آن، خانه تورینگ در منجستر مورد سرقت قرار گرفت و در جریان تحقیقات پلیس پیرامون این سرقت، ماجرای ارتباط جنسی او با آرنولد ماری فاش شد. کشف این ارتباط به بازداشت و تحقیقات از آلن تورینگ و در نهایت، پیگرد قانونی او انجامید.
قوانین بریتانیا در آن زمان، همجنسگرایی را جرم و قابل تعقیب میدانست و برای آن مجازات کیفری در نظر گرفته بود.
تورینگ در رشته دو ماراتن هم موفقیتهایی به دست آورد
پس از محکومیت قضایی، آلن تورینگ با انتخاب بین زندان یا معالجه پزشکی برای "درمان" انحراف جنسی خود مواجه شد و مجازات دوم را انتخاب کرد. این مجازات شامل یک دوره درمان با هورمون برای سرکوب میل جنسی بود.
گفته میشود که این دوره درمانی، در ابتلای آلن تورینگ به افسردگی شدید موثر بود و همین مشکل روانی بود که سرانجام به خودکشی او در ژوئن سال ۱۹۵۴ منجر شد.
در سال ۱۹۶۲، پارلمان بریتانیا با اصلاح قوانین راجع به همجنسگرایی، ارتباط جنسی بین افراد بالغ همچنس را از شمول جرایم کیفری خارج کرد.
در سال ۲۰۰۹، گردآوری امضا برای درخواست بخشودگی آلن تورینگ در بریتانیا آغاز شد. گوردون براون، نخست وزیر وقت، از سوی دولت، از نحوه برخورد با تورینگ ابراز تاسف کرد اما گردآورندگان امضا، بر عفو رسمی او اصرار ورزیدند و طی چند سال بعد، توانستند چند هزار امضا درحمایت از خواست خود جمع کنند.
در تابستان سال ۲۰۱۲، طرح عفو آلن تورین در مجلس اعیان به جریان افتاد و همزمان، شماری از شخصیتهای علمی بریتانیا، در نامهای به دیوید کامرون، نخست وزیر، خواستار حمایت دولت از این طرح شدند.
این طرح در ماه اکتبر سال جاری در مجلس اعیان تصویب شد و پس از تصویب در مجلس عوام، روز سهشنبه با عنوان مصوبه برخورداری آلن تورینگ از عفو سلطنتی، توشیح و به قانون تبدیل شد.