انتقاد از 'همکاری بریتانیا با ایران' پیش از ناپدید شدن عباس یزدان‌پناه

آقای یزدان پناه از تیرماه ناپدید شده است

لرد مک‌دانلد، رئیس پیشین دادستانی کل و مدیر پیشین دادستانی عمومی انگلستان و ولز گفت که عباس یزدان‌پناه یزدی، بازرگان ایرانی-بریتانیایی، احتمالا پس از انتقال اطلاعاتی توسط دولت بریتانیا به دولت ایران، به دست عوامل ایران کشته شده است.

لرد مک‌دانلد این سوال را مطرح کرده که چرا وزارت کشور بریتانیا اجازه داده است که اطلاعات به دست آمده از فایل های کامپیوتر آقای یزدان‌پناه در اختیار دولت ایران قرار گیرد.

اداره مبارزه با جرایم بزرگ بریتانیا پیشتر از آقای یزدان‌پناه در مورد پرونده مربوط به پرداخت و دریافت رشوه در انعقاد قراردادهای نفتی تحقیق کرده بود.

وزارت کشور بریتانیا می گوید که به دلایل حقوقی نمی تواند در این مورد اظهارنظر کند.

آقای یزدان‌پناه از سال ۱۹۹۸ دارای تابعیت دوگانه بریتانیایی و ایرانی بود و در دوبی زندگی می کرد.

او روز ۲۵ ژوئن (۴ تیرماه) سال جاری، چند ساعت پس از آنکه از طریق ارتباط ویدیویی در دادگاهی بین المللی در لاهه شهادت داد، ناپدید شد و گفته می شود که ربوده شده است.

این دادگاه به اختلاف میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت اماراتی کرسنت رسیدگی می کرد. گزارش ها حاکی از آن است که در جریان این رسیدگی، به اطلاعاتی اشاره شده که توسط اداره مبارزه با جرایم بزرگ بریتانیا در اختیار ایران قرار گرفته بود.

لرد مک‌دانلد به بی‌بی‌سی گفت که عقیده دارد آقای یزدان پناه احتمالا کشته شده و این امر ممکن است به دلیل همکاری دولت بریتانیا با ایران اتفاق افتاده باشد.

به گفته لرد مک‌دانلد، اداره مبارزه با جرایم بزرگ تا ماه مارس سال جاری میلادی هم فایل هایی را که در جریان تحقیقات از کامپیوتر آقای یزدان پناه به دست آمده بود، به خواست وزارت کشور بریتانیا در اختیار ایران قرار می‌داد.

او افزود: "به نظرم اکنون به عهده وزارت کشور است که توضیح دهد چرا گمان کرده ارائه مسائل محرمانه یک شهروند بریتانیایی به یک سازمان دولتی ایران که سابقه دخالت در اعدام های سریع فراقانونی را دارد، کار درستی است."

گفته می شود که آقای یزدان پناه در سال ۲۰۰۳ و پس از تحقیقات مقام های نروژی، برای نخستین بار مورد بازجویی اداره مبارزه با جرایم بزرگ بریتانیا قرار گرفت.

روزنامه تایمز اخیرا نوشت که مقام های وزارت امور خارجه و پلیس بریتانیا به آتنا، همسر آقای یزدان پناه، گفته اند که همسرش احتمالا کشته شده است.

اما او گفته است که عقیده دارد همسرش هنوز زنده است و اقدامات دولت بریتانیا را در ناپدید شدن آقای یزدان‌پناه موثر می داند.

به نوشته روزنامه تایمز، ایران دست داشتن در ربودن آقای یزدان پناه را تکذیب کرده و گفته که هنوز در جست و جوی اوست.

پلیس متروپولیتن لندن تأیید کرده که افسران پلیس ضدتروریسم هم در تحقیقات مربوط به پرونده ناپدید شدن آقای یزدان پناه شرکت داشته اند.

وزارت امور خارجه بریتانیا می گوید که در مورد آقای یزدان پناه با دولت های ایران و امارات متحده عربی تماس داشته و به خانواده او خدمات کنسولی ارائه می کند.

دولت بریتانیا بر اساس الزامات بین المللی با سایر کشورها همکاری های حقوقی دارد، اما وزارت کشور و اداره مبارزه با جرایم بزرگ بریتانیا می گویند که سیاست آنها نیست که در مورد وجود داشتن یا نداشتن درخواست‌های مشخص از سوی دولت های دیگر اظهارنظر کنند.

+6
رأی دهید
-11

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.