تعداد قربانیان ایرانی حادثه عراق، «بیش از ۲۰ نفر»
در حالی که سفیر ایران در عراق تعداد قربانیان ایرانی حادثه روز جمعه عراق را «بیش از ۲۰ نفر» اعلام کرده، وزارت امور خارجه نیز «حادثه تروریستی و ددمنشانه» حمله به کارکنان شرکت گازرسانی در شرق بعقوبه عراق را «قویا محکوم» کرده است.
حسن داناییفر، سفیر ایران در عراق، به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت که خودروی «تعدادی از اعضای شرکتی که پروژه ساخت خط لوله گاز برای انتقال گاز از ایران به عراق را انجام میدهد، عصر روز جمعه ۲۲ آذر در حال بازگشت از محل کار به سمت اقامتگاه خود توسط گروههای تروریستی مورد حمله قرار گرفت».
او افزوده است که «حدود ۲۵ تن ایرانی و عراقی در این حمله تروریستی» کشته و «حدود دو نفر ایرانی» نیز زخمی شدهاند.
در همین حال خبرگزاری مهر به نقل از «یک منبع امنیتی عراق» از مرگ ۲۵ ایرانی در این حادثه خبر داده است.
سفیر ایران در عراق همچنین گفته است که آمار تلفات این حادثه از عصر جمعه «در حال تغییر است» و تاکید کرد که «هنوز تعداد شهدای حمله تروریستی روز جمعه قطعی نشده است».
آقای داناییفر همچنین گفته است که «تروریستها دنبال این هستند که حکومت فعلی عراق را ناکارآمد نشان دهند»، اما «فعالیت شرکت ایرانی برای ساخت خط لوله گاز ادامه مییابد».
ایران و عراق دو قرارداد صادرات گاز ایران به عراق از طریق دو خط لوله به بغداد و بصره امضا کردهاند. همکاریهای اقتصادی و سیاسی این دو کشور، پس از سقوط حکومت صدام حسین که جنگی هشت ساله با ایران داشت، به طور قابل ملاحظهای افزایش داشته است.
دولت فعلی عراق به ریاست نوری مالکی دولتی شیعهمذهب و مورد حمایت جمهوری اسلامی است، اما اقلیت سنی عراق به شدت نسبت به عملکرد آن معترض هستند. عراق در سالهای اخیر صحنه حملات مرگبار گروههایی مانند القاعده به شیعیان این کشور بوده که هزاران کشته بر جای گذاشته است.
در همین حال، خبرگزاری فارس نیز سخنان «یک منبع مطلع» را منتشر کرده که به نقل از مقامهای عراقی این حمله را به القاعده نسبت داده و هدف آنها را «بر هم زدن روابط اقتصادی ایران و عراق» توصیف کرده است.
از سوی دیگر وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای اعلام کرده است که «جزئیات و ابعاد این اقدام تروریستی در دست بررسی و پیگیری است».
به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی٬ ایرنا٬ سفیر ایران در بغداد بامداد شنبه٬ ۲۳ آذرماه، گفته است که به دستور نوری المالکی٬ نخستوزیر عراق، کمیته تحقیقی برای بررسی این واقعه٬ با حضور فرماندهان ارشد ارتش و مسئولان امنیتی عراق تشکیل میشود.
استان دیالی که بعقوبه بزرگترین شهر آن است، از استانهای پر تنش عراق به شمار میآید.
در سال جاری میلادی، عراق شاهد شدت گرفتن خشونتهایی است که عمده آنها، فرقهای هستند. سازمان ملل متحد میگوید در ۱۱ ماهی که از سال جاری میلادی میگذرد، بیش از هشت هزار نفر در عراق کشته شدهاند.
بدین ترتیب ممکن است سال جاری به خونبارترین سال عراق تبدیل شود. در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ میلادی، عراق شاهد اوج گرفتن خشونتهای مذهبی و درگیریهای شدید میان سنیها و شیعیان بود.