"پاکستان آیدل" هم به جمع همتایان پیوست
صف داوطلبان برای شرکت در مسابقه "پاکستان آیدل" در شهر اسلام آباد
شور و اشتیاق برای خواننده شدن از طریق مسابقات تلویزیونی سرانجام به پاکستان هم رسید. مخالفت روحانیان با آوازخوانی در ملاء عام، مشکلات امنیتی و شرایط اجتماعی نامطلوب کار را برای داوطلبان "پاکستان آیدل" سخت کرده است.
ژوئن ۲۰۱۳؛ دو دختر نوجوان اهل کشمیر زیر باران میرقصند. از آنها فیلمبرداری میشود. این فیلم در روستاهای اطراف دست به دست میچرخد. در نهایت آن دو به همراه مادرشان از سوی برادر ناتنی و چهار همدست وی به ضرب گلوله کشته میشوند.
مشابه این حادثه یک سال پیشتر نیز در پاکستان رخ داد. یک شورای خانوادگی در منطقه کوهستان رأی به قتل چهار دختر نوجوان میهد. این دختران ابتدا از سوی بستگان شکنجه میشوند و سپس با شلیک گلوله به قتل میرسند. صدور چنین حکمی به این علت بود که آنها در یک مراسم عروسی آواز خوانده و دست زده بودند. یک دوربین فیلمبرداری آوازخوانی و کف زدن این دختران را ضبط میکند و در نهایت حکم شورا پایان زندگی را برای آنان رقم میزند.
شماری از روحانیان پاکستانی آوازخوانی و رقصیدن در ملاء عام را بر خلاف باورهای اسلامی میدانند، به خصوص اگر این اعمال از سوی زنان سر بزند. در چنین شرایطی پخش یک برنامه تلویزیونی به نام "پاکستان آیدل" به سبک و سیاق مسابقات کشف استعداد خوانندگی از یکی از شبکههای تلویزیونی پاکستان شرایط تازهای را در این کشور رقم زده است.
تعویق شش ساله
مشابه این صحنه صدها بار در مسابقاتی از این دست در تلویزیون تکرار شده است: دختری با سر و وضعی آراسته در مقابل هیئت داوران قرار میگیرد و با اعتماد به نفسی اغراقآمیز میگوید که با شرکت در این برنامه میخواهد به ستارهای مشهور در جهان تبدیل شود.
چند ثانیه بعد وقتی که آواز را سر میدهد، بر همگان واضح میشود که این دختر با صدایی نه چندان مطبوع، لهجه انگلیسی نه چندان درست و واضح و حرکات نه چندان موزون، شانسی برای تحقق آرزویش در عرصه خوانندگی ندارد.
شهرزاد ۲۴ ساله اهل لاهور یکی از شرکتکنندگان در برنامه "پاکستان آیدل" است که از این مسابقه هر چند در نهایت دست خالی بر میگردد، اما حضورش روی سن را شاید بتوان به منزله رویارویی با روحانیان پاکستانی دانست که نظری سفت و سخت در مورد آوازخوانی زنان دارند.
اگرچه موارد قتل دختران جوان تنها به جرم آوازخوانی و رقصیدن که شرحشان رفت، در مناطق دورافتاده و محافظهکار پاکستان صورت میگیرد، اما با این همه تمامی شرکتکنندگان در برنامه "پاکستان آیدل" در اصل با حضورشان در این برنامه ریسک میکنند.
نکتهای که در این میان قابل توجه است، شمار بالای متقاضیانی است که با در نظر گرفتن این شرایط مایل به نشان دادن استعدادشان هستند.
بیش از ۴۰ هزار پاکستانی میان ۱۵ تا ۳۰ سال در شهرهای کراچی، اسلام آباد، فیصل آباد، لاهور و مولتان در برابر هیئت داوران "پاکستان آیدل" قرار گرفتند.
"فرمنتل مدیا" کمپانی تهیهکننده مجموعههای موفق تلویزیونی نظیر "آمریکن آیدل" یا "ایکس فکتور" تلاش برای پخش برنامهای مشابه در پاکستان را از شش سال پیش آغاز کرد. اما هر بار با توجه به شرایط امنیتی اجرای داوطلبان در برابر داوران به تعویق افتاد. با اینکه شرایط امنیتی و اوضاع اجتماعی کنونی در پاکستان در مقایسه با شش سال پیش بهبود چندانی نیافته، اما با این حال شبکه تلویزیونی "جئو" ریسک پخش برنامه "پاکستان آیدل" را قبول کرد.
نخستین قسمت این برنامه روز جمعه (۷ دسامبر) به نمایش درآمد. قسمتهای ابتدایی مطابق روند معمول این مسابقه از پیش ضبط شدهاند.
سفر نافرجام از هند به پاکستان
اما حواشی "پاکستان آیدل" به همینجا ختم نمیشود. شش جوان هندی نیز در ماه نوامبر در جریان ضبط یکی از قسمتهای اولیه به کراچی سفر کردند تا شانس خود را برای خواننده شدن زیر پرچم پاکستان بیازمایند.
طبق قوانین پاکستان این افراد بایستی به محض ورود به خاک این کشور خود را به پلیس معرفی میکردند. اما از آنجایی که این جوانان این کار را انجام ندادند، پیش از آنکه فرصت حضور در برنامه را پیدا کنند، از پاکستان اخراج شدند.
سعد بن مجیب، تهیهکننده "پاکستان آیدل"، میگوید که این برنامه فقیر و غنی را در کنار یکدیگر میآورد. به گفته وی هم یک جاروکش خیابانی و هم پسران سیاستمداران و ملاکان سرشناس کشور جزو داوطلبان این مسابقه بودهاند.
علی عظمت خواننده گروه راک پرطرفدار "جنون"، حدیقه کیانی مدل و خواننده و بشرا انصاری مجری تلویزیونی بر صندلی داوران "پاکستان آیدل" تکیه زدهاند.
پیش بینی میشود که این برنامه در ۴۱ قسمت، هفتهای دو بار پخش شود. برنده در پایان جایزه نقدی به همراه یک قرارداد تهیه آلبوم از آن خود میکند. تهیهکنندگان در مورد مبلغ این جایزه نقدی سکوت اختیار کردهاند.