امام جمعه مشهد : "رهبری موسوی و کروبی را عفو بفرمایند ما که بخیل نیستیم"
پارسینه: آیت الله سید احمد علم الهدی امام جمعه مشهد گفتگویی با آدینه تهران (نشریه ستاد نمازجمعه تهران) داشته است که در ذیل می خوانید:
حضرت آیتالله جنتی در نماز جمعه دو هفته پیش سران فتنه را مصداق محارب عنوان کردند این در حالی است که شما قائل به این هستید که سران فتنه جزو بغات هستند و مرتکب بغی شدند. به لحاظ فقهی چه تفاوتی بین محاربه و بغی وجود دارد؟
محارب کسانی هستند که در صدد مقابله با نظام اسلامی از طریق حمله مسلحانه هستند که ممکن است در جبهه خارجی و یا در جبهه داخلی قرار داشته باشند. مثل منافقین که حکم آنها صد در صد اعدام است. اما باغی به کسی میگویند حقی که برای خودش نیست را مطالبه مینماید. باغی به معنای تجاوز از حق است. مقام معظم رهبری خطاب به این آقایان فرمودند که اگر در مسئله انتخابات ایرادی دارید از طریق قانون اقدام کنید. اینکه این افراد از طریق قانون اقدام ننمودند و اردوکشی خیابانی کردند، تجاوز از حد و تجاوز از حق است و مصداق باغی بودن است. مرحوم عسگر اولادی سال گذشته در نامهای به بنده نوشتند این آقایان مفتون شده اند و فتان نیستند. بنده در پاسخ به ایشان بیان داشتم که ممکن است در ابتدای امر این افراد مفتون شده باشند اما در ادامه کار فتان شدند. چرا که به عنوان مثال آقای موسوی 17 بیانیه بعد از انتخابات صادر کرد. اینها در روز 16 آذر به عکس حضرت امام(ره) در دانشگاه جسارت کردند، در روز قدس شعار نه غزه نه لبنان سردادند، شعار جمهوری ایرانی دادند و در تمامی این مراحل آقای موسوی بیانیه دادند و این اعمال را تایید کردند. حتی زمانی که در روز عاشورا پرچم امام حسین(ع) را آتش زدند باز ایشان بیانیه داد و این جماعت را مردم خداجوی نامید.
برخی فقها معتقدند حکم بغی قتال با بغات است که البته برخی آن را تا زمانی که دست از بغی بر نداشته اند روا میدانند.
حکم بغی در اختیار حاکم اسلامی است. جناب آقای آیتالله جنتی یک انسان معمولی نیست، یک فقیه است. ایشان هم دوره تمامی مراجع و از شاگردان حضرت امام(ره) و مرحوم آقای داماد هستند. اگر ایشان نظر فقهی خود را مطرح کردند پاسخ ایشان را میبایست با استدلال فقهی داد و نه با ناسزا و اهانت. این امر به طور کلی روش این افراد است. در جریان سخنرانی نهم دی سال 88 هم بنده به آقای موسوی،کروبی، اصلاح طلبان و ...بزغاله و گوساله نگفتم و تنها به آنان گفتم که شما کاری کردید که عدهای بزغاله بیایند و عزا خانه امام حسین(ع) را آتش بزنند. و بعد این آقایان آن همه استدلال قرآنی و روایی بنده را نادیده گرفتند و بر روی همان یک کلمه مانور دادند و گفتند که به ما توهین شده است. این روش افراد ناحق است.
در اخبار خواندم و شنیدم که در دستگاه دولت عدهای گفته اند ما میخواهیم از این افراد رفع حصر کنیم. و یا گفته اند که ما از مقام معظم رهبری برای این آقایان عفو میگیریم. اگر ایشان عفو بفرمایند ما که بخیل نیستیم. ولی اگر دولت بخواهد با تکیه بر امکانات دولت این کار را انجام دهد این امر دخالت در وظایف سایر قوا است.
حصر این افراد به دستور دادستان بوده است . این حصر نه به عنوان عقوبت کار سران فتنه، بلکه دادستان با توجه به ارتباطاتی که اینان با جریانهای خارجی فتنه گر داشتند و به دلیل جلوگیری از این امر دستور حصر را صادر کردند. در حال حاضر هم اگر رئیسجمهور بخواهد از این دو رفع حصر نماید باید آنان را به دادگاه تحویل دهند تا مانند سایرین محاکمه شوند.
حضرت عالی فکر میکنید ریشه این هوچیگریها علیه آیتالله جنتی چیست؟
مقام معظم رهبری ممکن است بر اساس مصلحت جامعه اسلامی بخواهند اینها را ببخشند ولی با دشنام و ناسزا به شخصی مانند آیتالله جنتی مشکلی حل نمیشود. اینها میخواهند با این اقدامات یک فتنه دیگری ایجاد نمایند. ابزار جریانهای ضدارزشی در کشور همین عملیاتهای روانی و هوچیگری برای کوبیدن اساس اسلام است. اگر بنا باشد بزرگان انقلاب و شخصیت هایی مانند آیتالله جنتی و یا آیتالله مصباح یزدی را مورد اهانت قرار دهند دیگر برای این کشور چیزی باقی نمیماند. اینها میخواهند با این اقدامات جبهه دین را سرکوب نمایند. شما اگر میتوانید بیایید به آیتالله جنتی جواب فقهی بدهید.
به نظر شما آیا با استغفار و توبه سیاسی مشکل این افراد حل میشود؟ با توجه به اینکه در فتنه گری سیاسی حق الناس هم که شامل جان و مال مردم است، ذی مدخل است.
ببینید در مجموع عفو و بخشیدن این افراد در حوزه صلاحیت مقام معظم رهبری است. ایشان نیز بیان داشته اند که این افراد بیاییند توبه نمایند و قضیه را تمام کنند.
پس حق الناس چه میشود؟
ولی فقیه بر همه چیز ولایت دارد وطبیعتا مصالح اسلام و امت را در نظر میگیرد و حق الناس را نیز بهتر از هر شخص دیگری مد نظر دارند.
اگر از این بحث بگذریم نظر جنابعالی در رابطه با گزارش 100 روزه رئیسجمهور چیست؟
ببینید در ارزیابی گزارش 100 روزه رئیسجمهور باید به دو شعار این دولت که از همان آغاز مطرح شد یعنی یکی شعار دولت تدبیر و امید و دیگری شعار اعتدال توجه داشت. این دو شعار در واقع باید محک ارزیابی دولت در تمامی ابعاد باشد. در ارزیابی کلی دولت ما باید بین مردم برویم و ببینیم که مردم چقدر امیدوار شده اند و چه قدر مشکلات مردم تدبیر شده است. همچنین باید دید که دولت تا چه اندازه در برخوردهای خود با افراد و گرو هها و جریانات مختلف مسیر اعتدال را پیموده است. گزارش رئیسجمهور هم باید بر اساس این دو محور تحلیل شود. ایشان سخنان خود را با انتقاد از دولت گذشته به صورت یکطرفه شروع کردند. البته اگر یک مناظره یا بحث آزادی بود، طرف مقابل از خود دفاع میکرد. هر چند نقدهایی هم به دولت گذشته در ابعاد مختلف وجود دارد ولی آنچه که رئیسجمهور گفتند نقد دولت گذشته نبود بلکه یک تحلیل غیر منصفانه از کارنامه دولت قبل بود. اگر قرار است ایشان از میراث دولت گذشته بگویند باید خوب و بد را با هم بیان میکردند. ایشان با بیان اینکه خزانه دولت خالی است نه تنها مردم را امیدوار نکردند بلکه مردم را ناامید هم نمودند. از طرفی این مطلب که تا چه میزان سخنان رئیسجمهور بر اساس تدبیر بوده است نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. رئیس دولت کفیل عائله است و باید به مردم امید دهد نه اینکه آنها را ناامید نماید.
به نظر شما آیا در عزل و نصبهای رئیسجمهور که مورد انتقاد آیتالله جنتی واقع شد این دو معیاری که مطرح فرمودید رعایت شده است؟
در رابطه با نقل و انتقالات نیز مسیر اعتدال چندان دنبال نشده است . در مشهد ما در یکی از نهادها در یک لحظه تمام مسئولین یک مرکز علمی را با پیامک برکنار کردند . در کدام دولت تا کنون چنین اتفاقی افتاده است. این رفتارها با مسیر اعتدال هماهنگ نیست. بر اساس همین امورات است که آیتالله جنتی بیان میدارند که آقای رئیسجمهور اگر شما میدانید که در وزارت خانهها چه میشود که وا اسفا و اگر نمیدانید وا حسرتا. البته ما این مسائل را به پای اینکه رئیسجمهور نمیدانند، میگذاریم. مشکل اینجاست که این دولت به صورت ملوک الطوایفی اداره میشود. بر خلاف دولت قبلی که یک پادگانی ایجاد شده بود و آقای احمدی نژاد فرمانده بودند و بقیه فرمانبر که از نظر ما این کار هم پسندیده نبود. به هر حال کارهای خودسرانه این افراد در دولت یازدهم هم درست نیست .
حضرت آیتالله علم الهدی! نظر شما در رابطه با مذاکرات هستهای چیست ؟
مقام معظم رهبری فرمودند که فرزندان انقلاب در حال گفتگو و مذاکره هستند و این فرمان در واقع مشخص ساخت که مذاکره کنندگان خطوط قرمز و اصول را رعایت میکنند. این امر یک آرامش خاصی را در بین مردم ایجاد کرد. در دولت تدبیر و امید اگر بخواهیم یک امیدواری را بیان نماییم آن هم همین مسئله بوده است. هرچند به نظر میرسد که به لحاظ حقوقی مشکلاتی وجود داشته باشد ولی در خصوص مذاکرات هستهای نباید خیلی منفی بافی کرد. مقام معظم رهبری هم فرموده اند کاری نکنید که مردم مضطرب شوند. البته از این نکته هم نباید غفلت کرد که این مذاکرات یک زمینه دیگری را برای دشمنی دشمن فراهم کرده است که باید بسیار هوشمندانه عمل کرد. مقام معظم رهبری به گردن دیپلماتها یک مدال انداختند که آنها فرزندان انقلاب و نظام هستند از این رو مذاکره کنندگان باید با ایستادگی قدر این مدال را داشته باشند و اجازه ندهند کسی این مدال را از آنها بگیرد.