تولید اتوبوس در ایران تقریبا متوقف شده است
بر اساس تازهترین گزارشها تولید اتوبوس در چهار کارخانه به طور کامل متوقف شده و یک کارخانه دیگر تولید را بیش از ۸۰ درصد کاهش داده. از دو سال پیش تولید انواع خودرو در ایران روندی رو به کاهش داشته است.
از نخستین سالهای روی کار آمدن محمود احمدینژاد و اعمال تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی صنایع خودروسازی، به عنوان دومین شاخه مهم اقتصاد ملی ایران پس از نفت، با مشکلات فراوانی روبروست.
با شدت گرفتن تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا در دو سال گذشته این وضعیت، به ویژه در مورد خودروهایی که قطعات بیشتری از آنها وارداتی است بحرانیتر شده.
خبرگزاری ایسنا دوشنبه (۲۷ آبان ۹۲/ ۱۸ نوامبر) با استناد به تازهترین آمار رسمی گزارش داد، تولید اتوبوس در شماری از کارخانهها به شدت کاهش یافته و در بقیه موارد به کلی متوقف شده است.
ناتوانی در احیای صنعت خودرو
بنابر این گزارش تولید اتوبوس در شرکتهای ایران خودرودیزل، یاوران خودرو شرق، رانیران و آکیا دویچ در مهرماه سال جاری به نسبت زمان مشابه در سال ۹۱ با صد در صد کاهش به صفر رسید.
بر این اساس تعداد اتوبوسهای تولید شده در شرکت عقاب افشان نیز از ۴۱ دستگاه در مهرماه ۹۱ با کاهشی بیش از ۸۰ درصد به ۸ دستگاه تنزل پیدا کرده است.
تولید اتوبوس توسط دو شرکت ایران خودرو دیزل و رانیران از مدتها پیش کاملا متوقف شده بود. این وضعیت شامل انواع دیگر خودرو نیز میشود که تولیدشان در چهارماه نخست امسال ۳/ ۴۶ درصد کمتر از مدت مشابه در سال ۹۱ بوده.
شورای هماهنگی انجمنهای قطعهسازان کشور ۱۲ آبان ۹۲ با انتشار بیانیهای از مسئولان اقتصادی دولت یازدهم خواست هر چه سریعتر "طرح ضربتی احیاء صنعت خودرو کشور" را تهیه کند و به اجرا بگذارد.
تولید شش ماهه کمتر از یک ماه سال ۸۶
تشدید تحریمها، کاهش شدید ارزش پول ملی و محدودیتهای اعمال شده برای واردات قطعه و مواد اولیه در دو سال گذشته به جهش شدید قیمت و سقوط تولید داخلی منجر شده است.
گرچه در این مدت اوضاع بحرانی شده، آغاز مشکلات به دومین سال دولت نهم باز میگردد. آمار وزارت صنایع در دیماه ۸۶ حاکی است تعداد اتوبوسهای تولید شده در ۹ ماه نخست آن سال به نسبت مدت مشابه سال ۸۵ ده درصد کمتر بوده است.
مطابق آمار دفتر صنایع ماشینسازی و نیرو محرکه وزارت صنایع و معادن، تعداد کل اتوبوسهای تولید و مونتاژ شده از ۳۱۲۰ دستگاه در ۹ ماه نخست سال ۸۵ به ۲۸۰۳ دستگاه در مدت زمان مشابه در سال ۸۶ کاهش پیدا کرده است.
بهرغم کاهش ده درصدی، به طور متوسط در سال ۸۶ هر ماه اندکی بیش از ۳۱۱ اتوبوس در ایران تولید شده است. این در حالی است که مجموع اتوبوسهای تولید شده در نیمهی نخست امسال ۱۸۴ دستگاه بیشتر نبوده است.
معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد ۲۴ آبان ۹۲ اعلام کرد به دلیل ناتوانی برخی خودروسازان ایرانی در اجرای قانون "ارتقاء کیفیت" تولید برخی از خودروها تا سال ۹۴ متوقف میشود.