اخراج، پایان ناخوش مرخصی زایمان
حالِ آن زنانی که بعد از شش ماه مرخصی زایمان باردیگر به محل کار بازگشتند و به جای خوشامدگویی، از کار اخراج شدند، فقط خودشان درک میکنند و بس.
باید زن باشی، شاغل باشی، به شغلت نیاز داشته باشی، تازه مادر شده باشی و شش ماه نیز حق مرخصی رفتن داشته باشی و آن وقت کارفرما با بهانه تراشی، عذرت را بخواهد و از کار بیکارت کند تا آن وقت حس آن 47 هزار زنی را که در سال 90 و 91 به واسطه استفاده از مرخصی زایمان از محل کار اخراج شده اند، درک کنی.
منبع ارائه این آمار، موثق است و مو لای درز آن نمی رود. معاون فنی و درآمد سازمان تامین اجتماعی آمار می دهد در سال 90 و پنج ماه نخست سال 91، یعنی در عرض 17 ماه، 145 هزار زن شاغل از مرخصی شش ماهه زایمان استفاده کردند که استفاده از این حق قانونی به اخراج 47 هزار نفر از آنها منتهی شده است.
این یعنی در این مدت و در هر ماه، فرزند دار شدن به بهای بیکار شدن 2760 زن تمام شده و از این طریق بر جمعیت بیکار کشور افزوده شده است.
این اعداد به این دلیل مهم است که این روزها بحث به جریان افتادن قانون افزایش مرخصی زایمان از شش به 9 ماه در دولت داغ است.
این قانون در دولت قبل متولد شد، اما چون برای تامین اعتبار مورد نیاز آن که برای امسال، حدود 170 میلیارد تومان برآورد می شود، فکری نشده است، اکنون اجرای آن متوقف است اما اگر حتی منابع مورد نیاز اجرای این قانون نیز تامین شود، مسئولان باید گوشه چشمی به آمار زنان اخراجی دو سال قبل داشته باشند، چون کارفرمایانی که حاضر به تحمل مرخصی شش ماهه زنان نیستند با مرخصی 9 ماهه کنار نخواهند آمد.
از همان آغاز که موضوع افزایش مرخصی زایمان مطرح شد، نگرانی ها از همین بابت بود و انتقادهایی که به این قانون می شد به این دلیل بود که ایجاد حاشیه امن برای زنان فقط در نهادهای دولتی میسر است و بخش خصوصی را با چنین قوانینی نمی توان تحت تاثیر قرار داد.
با این حال دولت جدید قول پیگیری اجرای قانون افزایش مرخصی زایمان را به زنان داده است، اما شکی نیست قبل از تامین اعتبار برای اجرای این قانون باید ضمانت اجرای آن را افزایش داد و سفت و سخت پشت قانون ایستاد تا دیگر هیچ زنی به واسطه استفاده از حق قانونی خود متضرر نشود.