وزیر ارشاد: توقیف برخی کتابها و ناشران را بازبینی میکنیم
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با بیان اینکه نگاه دولت یازدهم به «آزادی» با دولت پیشین متفاوت است، وعده داده «کتابهایی که در گذشته توقیف یا جلوی چاپ آنها گرفته شده، بازبینی و مجددا درباره آنها تصمیم گیری میشود.»
به گزارش روز دوشنبه ۲۹ مهر خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، آقای جنتی همچنین از «بازبینی و تصمیمگیری مجدد» درباره فعالیت «برخی ناشران» که پیش از این تعطیل شدهاند، خبر داده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزوده که اگر فعالیت این ناشران «با ضوابطی که دولت جدید دارد مطابقت کند، آنها به کار خود ادامه میدهند.»
در دولت محمود احمدینژاد، کتابهای زیادی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توقیف یا دچار سانسور شدید شدهاند و همزمان از فعالیت تعدادی از موسسات انتشاراتی نیز ممانعت به عمل آمد.
نشر چشمه، اختران و طرح نو از جمله ناشرانی هستند که به دلیل سختگیریهای دولت محمود احمدینژاد در سالهای گذشته از ادامه فعالیت باز ماندند.
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران و علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه او، بارها تاکید کردهاند که با روند و عملکرد دولت گذشته در حوزه کتاب و مطبوعات مخالفند و آن را اصلاح میکنند.
آقای جنتی امروز نیز مجددا تاکید کرده «دیدگاهی که دولت تدبیر و امید نسبت به آزادی مطبوعات و حوزه کتاب و نیز بازکردن فضا برای اندیشمندان و اصحاب قلم دارد، با گذشته متفاوت است.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفته که «آثار» این تفاوت دیدگاه «به زودی ملاحظه خواهد شد.»
او در عین حال در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که «دولت یازدهم با دولت قبلی در زمینه سانسور کتاب چه تفاوتی دارد»، گفته که «لفظ سانسور را قبول نداریم.»
به گفته علی جنتی، سانسور «اسم غیرمحترمانه ممیزی است».
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از این وعده داده بود که ممیزی کتاب توسط ادارهای ویژه این کار در این وزارتخانه را لغو و این کار را بر عهده ناشران قرار می دهد اما پس از مدتی گفت که ممیزی «یک سیاست حکومتی» است و امکان کنار گذاشتن آن وجود ندارد.
حدادعادل: قانون جدید برای کتاب
همزمان با علی جنتی، غلامعلی حدادعادل، نماینده تهران در مجلس و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از امکان بازنگری در ضوابط شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره ممیزی خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، آقای حدادعادل گفته «این قوانین توسط موسسات بشری تصویب میشوند و ابدی نیستند» و از اجرا نشدن قانون مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در این باره خبر داده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرده که «اول باید شورای انقلاب فرهنگی و رییس جدید آن این قوانین را به ارشاد ابلاغ کند و ارشاد اگر تغییر را ضروری دانست تغییر داده و قوانین را به شورا تحویل میدهد. در نهایت قوانین تغییر داده شده با نظر شورا اعمال میشود.»
این نماینده مجلس شورای اسلامی توضیح داده که «دو سال پیش براساس تجربههای حاصل شده اصلاحاتی در حوزه قوانین نشر پیشنهاد شد شورا هم تغییراتی در مصوبات اعمال کرد و در نهایت آئیننامه جدیدی برای کتاب تدوین شد که جزئیات بیشتری را تشریح کرد. در قوانین جدید مصوبات نشر شفافتر شده است. سعی شده این ضوابط شفافتر باشند و از برخورد سلیقهای جلوگیری شود.»