پایان گفتوگوهای ایران و ۱+۵ در روز نخست
روز نخست مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ که در شهر ژنو سوییس برگزار شده بود، پایان یافت. این مذاکرات در حالی صورت گرفته که دو طرف فضای حاکم بر گفتوگوها را «مثبت» توصیف کردهاند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، پس از برگزاری نوبت دوم مذاکرات در روز سهشنبه، ۲۳ مهر یک منبع نزدیک به هیات ایرانی این گفتوگوها را «جدی و رو در رو» توصیف کرد و افزود سئوالها و جوابهای متعددی در این نشست مطرح شد.
به گفته این منبع آگاه نمایندگان ۱+۵ پرسشهایی درباره جزییات بسته پیشنهادی ایران مطرح کردند که به آنها پاسخ داده شد.
گزارشها حکایت از آن دارد که صبح سهشنبه در آغاز گفتوگوها محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بسته پیشنهادی تهران را ارائه داد و پس از آن دور دوم گفتوگوها در سطح معاونان وزیر ادامه یافت.
خبرگزاری ایرنا هم گزارش داده است که کاترین اشتون در نوبت دوم مذاکرات حضور نداشت و به جایش هلگا اشمید معاون وی گروه ۱+۵ را در گفتوگوها نمایندگی میکرد. در سوی مقابل نیز ریاست تیم مذاکرهکنندگان ایرانی را در نوبت دوم عباس عراقچی، معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه بر عهده داشت.
ایرنا میافزاید این برای نخستین بار است که دو مذاکرهکننده اصلی در گفتوگوها حضور ندارند.
پیشتر ایران خواستار آن شده بود که این مذاکرات در سطح وزیر انجام شود که ۱+۵ با آن موافقت نکرد. در پی آن محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، اعلام کرد که فقط در افتتاحیه مذاکرات شرکت میکند.
اما عباس عراقچی که نمایندگی هیات ایرانی در مذاکرات را بر عهده داشت به خبرنگاران گفت که هدف تیم ایرانی، «تضمین حقوق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است که شامل فعالیتهای غنیسازی و اطمینان از ماهیت صرفا صلحآمیز این برنامه میشود».
وی گفت که برای رسیدن به این هدف تهران خواستار «اجرای حق ایران برای توسعه و تحقیق و تولید و استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای برای مقاصد صلحآمیز» است.
«همکاری بینالمللی در اجرای حقوق ایران»، «رفع کامل تمام تحریمهای یک جانبه و چندجانبه» و «همکاری در زمینه نگرانیهای مشترک و علایق مشترک» از دیگر خواستههایی بود که آقای عراقچی مطرح کرد.
عراقچی با این حال جزییات بیشتری در مورد گامهایی که ممکن است دو طرف برای اعتمادسازی بردارند، ارائه نداد.
او اما تاکید کرد که ایران حاضر نیست در تاریکی و ابهام گام بردارد، بلکه از هماکنون باید مسیر و هدف و زمانبندیها مشخص باشد
از سوی دیگر مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون، پس از نوبت اول مذاکرات به رادیو فردا گفت که به اعتقاد آنها طرح هیات ایرانی مفید بوده است، اما باید درباره جزییات طرح تامل و بحث کرد.
آقای مان همچنین درباره واکنش ۱+۵ به طرح ایران اظهار داشت صحبت در اینباره هنوز خیلی زود است و باید تا فردا (چهارشنبه) و پایان مذاکرات صبر کرد.
این بار برخلاف گفتوگوهای پیشین این هیات ایرانی است که بیشتر تاکید میکند یک چارچوب زمانی مشخص (شش ماه تا یک سال) برای فیصله دادن به مناقشه هستهای تعیین شود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، به تازگی در این باره گفته بود: «ما آماده مذاکره برای مذاکره نیستیم. مذاکرات ما باید نتیجه داشته باشد و ما گفتیم که احساس میکنیم میتوانیم ظرف یک سال به اجرای مرحله نهایی برسیم.»