مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در ژنو آغاز شد
ظریف و اشتون - وزیر خارجه ایران در جلسه ژنو سخنرانی کرد
دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ در ژنو آغاز شده است.
روز سه شنبه، ۲۳ مهر (۱۵ اکتبر)، نمایندگان جمهوری اسلامی و گروه ۱+۵ متشکل از پنج عضو دایم شورای امنیت - آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه - به اضافه آلمان در جلسهای در ژنو، سوئیس، مذاکره پیرامون پرونده هستهای ایران را آغاز کردند.
به گزارش رادیو و تلویزیون دولتی ایران، این جلسه دو روزه کار خود را در ساعت ۹ و نیم به وقت ژنو با سخنان محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران شروع کرد.
سرپرستی هیات مذاکره کنندگان ایران را عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت خارجه، برعهده دارد و هیاتهای اعزامی گروه ۱+۵ هم به ریاست معاونان و مقامات ارشد وزارت امور خارجه این کشورها به ژنو اعزام شدهاند.
قرار بوده است وزیر امور خارجه ایران، که همراه با هیات ایرانی به ژنو سفر کرده، پس از افتتاح این جلسه و ارائه طرح پیشنهادی ایران، جلسه را ترک کند و ادامه مذاکرات در سطح معاونان وزارت خارجه ادامه مییابد.
گروه مذاکره کننده ۱+۵ شامل هلگا اشمید (معاون کاترین اشتون)، وندی شرمن از آمریکا، سرگی ریابکوف از روسیه، سایمون گس از بریتانیا، ژاک او دیبر از فرانسه و هانس دیتر لوکاس از آلمان است.
کاترین اشتون، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه و سیاست امنیتی، از سوی گروه ۱+۵، سرپرستی مذاکرات را برعهده دارد.
از مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه، حمید بعیدی نژاد، مدیر کل سیاسی و امور بینالملل وزارت امور خارجه و مدیر کل پادمان وزارت امور خارجه به عنوان دیگر اعضای هیات مذاکرهکنندگان ایرانی نام برده شده است.
از زمان آغاز بحران هستهای ایران، تا کنون چندین دور مذاکره بین این کشور و قدرتهای عمده جهانی برای حل و فصل این بحران برگزار شده که به نتیجه نهایی نرسیده است. آخرین دور مذاکرات شش ماه پیش برگزار شد که بازهم نتیجهای در پی نداشت.
در مذاکرات قبلی، معمولا شورای امنیت ملی جمهوری اسلامی به عنوان اداره کننده مذاکرات شناخته میشد و سرپرستی مذاکرات هستهای ایران نیز بر عهده دبیر شورای امنیت بود.
از جمله حسن روحانی، رئیس جمهوری فعلی، در زمان تصدی سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی، در یک رشته مذاکرات با طرفهای غربی شرکت کرد. پس از او، علی لاریجانی و سعید جلیلی که عهده دار همین سمت در شورای عالی امنیت ملی بودند، سرپرستی مذاکرات هستهای را برعهده گرفتند.
مذاکرات ژنو نخستین دور مذاکرات از زمان به قدرت رسیدن حسن روحانی، رئیس جمهور جدید ایران است که در تبلیغات انتخابی خود، وعده داده بود برای حل و فصل پرونده اتمی جمهوری اسلامی تلاش کند.
شکست مذاکرات قبلی برای حل و فصل این پرونده به تشدید تحریمهای بین المللی و یکجانبه علیه ایران منجر شده و شرایط دشواری اقتصادی را به دنبال داشته است.
مذاکرات ژنو پس از دیدار وزیران امور خارجه ایران و کشورهای گروه ۱+۵ از جمله وزیر خارجه آمریکا، و همچنین خانم اشتون در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل برنامه ریزی شد.
رسانههای خبری ایران میگویند که ایران قرار است در جریان مذاکرات ژنو طرح جدیدی را برای حل و فصل پرونده اتمی ارائه کند.
مقامات دولت جدید ایران تأکید دارند که مذاکرات باید چارچوب زمانی مشخص داشته باشد و ظرف یک سال به نتیجه برسد.