جان کری: به مردم اسرائیل قول میدهم صرفا به حرف ایران اعتماد نکنیم
آقای کری میگوید کشوری که میخواهد برنامه صلحآمیز هستهای داشته بسادگی میتواند این را ثابت کند
جان کری، وزیر خارجه آمریکا به بنیامین نتانیاهو و مردم اسرائیل قول داد آمریکا صرفا به حرف دولت ایران اعتماد نکند و فقط با توجه به قدمهایی که ایران برای اعتماد سازی برخواهد داشت، تصمیم بگیرد.
وزیر خارجه آمریکا که به همراه چاک هیگل، وزیر دفاع برای دیدار با همتایان ژاپنی به توکیو سفر کرده، امروز (پنجشنبه ۱۱ مهر) به خبرنگاران گفت آمریکا فقط بر پایه مجموعه اقداماتی که همه را مطمئن کرده باشد تصمیم خواهد گرفت: "امنیت اسرائیل در درجه اول اهمیت است و ما کاملا در این باره جدی هستیم."
"پرزیدنت اوباما و من بارها گفتهایم که با حرف تغییر ایجاد نمی شود و فقط عمل می تواند شرط کافی باشد، عملی که تمام دنیا متوجه شود راهی برای رسیدن به سلاح هسته ای وجود ندارد و امکان این وجود ندارد که همه ناگهان بفهمند که این سلاح ساخته شده است."
اظهارات جان کری بعد از آن بیان شد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در نطق خود در مجمع عمومی سازمان ملل تهدید کرد اگر ایران به برنامه هستهای خود ادامه دهد اسرائیل حتی به تنهایی به ایران حمله خواهد کرد.
جان کری گفت: "من فکر نمی کنم صحبتهای نخست وزیر اسرائیل به معنای این بود که ما بازی خورده ایم، و به نوعی ساده لوح بودهایم."
"من آن را نوعی هشدار میبینم که مواظب باشید بازی نخورید."
خداداد سیفی، دبیر اول نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد پس از سخنرانی نخستوزیر اسرائیل در بیانیهای نوشت نتانیاهو "همچون پادشاهی معیارهای نوع و میزان فعالیتهای هستهیی، میزان غنیسازی اورانیوم، تولید پلوتونیوم و موارد دیگر را برای ایران تعیین کند. هیچ کس حق ندارد به ایران تحمیل کند که چه کاری انجام دهد و چه کاری انجام ندهد. همچنین او نباید فراموش کند که ایران به هنوان عضوی از انپیتی از حقوق خود کاملا آگاه است."
محمد جواد ظریف هم پیش از نطق آقای نتانیاهو در فیس بوک خود آن را "نمایش فریبکارانه " نامید و نوشت "اجازه نخواهیم داد نتانیاهو آینده مذاکرات ما را تعیین کند."
با این وجود وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری امروز گفت کشورش مایل است با دولت جدید ایران در تعامل باشد؛ البته تهران ابتدا باید ثابت کند که برنامه هستهایش صلحآمیز است.
آقای کری گفت اطمینان دارد برای این مشکل راه حل وجود دارد هر چند "ما این را روشن کردهایم که هیچ چیز را مسلم فرض نمیکنیم."
با این حال وزیر خارجه آمریکا گفت "بدترین نوع عملکرد دیپلماتیک آن است که پیش از اقدام نظامی تمام راهها را بررسی نکرده باشیم."
"باید پیش از اقداماتی که پیامد شدید دارد، تمام راههای ممکن را طی کرده باشیم."
واکنشهای اخیر باراک اوباما و جان کری با انتقاد محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران مواجه شده و او از رییس جمهور آمریکا خواسته بود ثابت قدم باشد و با تغیییر موضع، اعتبار آمریکار خدشه دار نکند.
ایران معتقد است تحریم های اقتصادی علیه این کشور غیر قانونی است و خواستار لغو آن شده اما هم پرزیدنت اوباما و هم جان کری در طول هفته گذشته چندین بار تاکید کردهاند تا ایران اقدامی انجام ندهد که نگرانی غرب در مورد برنامه هستهایش کم شود، تحریمها به قوت خود باقی خواهند ماند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هم در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل خواستار تداوم و حتی تشدید تحریمها علیه ایران شد.
به این ترتیب مهمترین گشایش سیاسی امکان دارد در گفتگوی ایران با ۱+۵ حاصل شود که اولین نشست آن بعد از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، ۲۳ و ۲۴ مهر در ژنو انجام میشود.