چرا روحانی غایب بود؟

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران پیش از عزیمت به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، کار خود را با یک دیپلماسی رو به جلو و امیدبخش شروع کرد.

او اولین رئیس جمهوری ایران شد که در یک روزنامه آمریکایی، واشنگتن پست، مطلب نوشت و از آمادگی کشورش برای ایجاد وضعیت برد-برد در عرصه های مختلف میان تهران و سایر بازیگران صف کشیده در مقابل ایران در جهان نوشت.

این دیپلماسی رسانه ای که با نوشتاری از محمد خاتمی در روزنامه گاردین چاپ بریتانیا دنبال شد، نوید شروعی متفاوت را می داد. ولی دو تحول در ابتدای سفر، سوالاتی را در باب همراه شدن عمل با حرف های آقای روحانی ایجاد کرده است، حرفهایی که توجهات زیادی را به سوی ایران در جهان معطوف کرده است.

آقای روحانی و هیچیک از اعضای تیم همراهش در مراسم ضیافت ناهاری که مقامات ارشد بسیاری از کشورهای جهان در آن شرکت می کنند، حاضر نشد.

از سویی آقای روحانی در هنگام سخنرانی باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در سالن مجمع حضور نداشت و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، نماینده ایران در سخنرانی رئیس جمهوری آمریکا بود.

در خصوص ضیافت ناهار گفته می شود که تیم ایران بحث وجود نوشیدنی های الکلی روی میزها را علت عدم حضور معرفی کردند و خبرگزاریها از قول مقامات آمریکایی نقل کرده اند که تیم ایرانی در پاسخ به ترتیب دادن نوعی مواجهه غیررسمی میان آقایان اوباما و روحانی گفته اند که چنین دیداری برایشان "پیچیده" است.

بحث نوشیدنی های الکلی روی میز برای طرف ایرانی همواره یک مساله شرعی بوده و البته بعید است که دنیا هنوز متوجه این نباشد که روی میز چه مقاماتی مشروب بگذارند؛ ولی عدم حضور آقای روحانی در هنگام سخنرانی آقای اوباما قابل تامل تر است چون اقدام متقابل این خواهد بود که آقای اوباما دست به عمل متقابل بزند و این یک رویه دیپلماتیک است.

حسن روحانی اولین رئیس جمهوری نمی بود که پای صحبت یک رئیس جمهور آمریکا می نشست چون در دوران محمد خاتمی و بیل کلینتون چنین اقدامی صورت گرفته بود. در آنزمان هم محمد خاتمی با بحث گفتگوی تمدن ها که اتفاقا سالی تحت آن عنوان نامگذاری شد، برای ارائه پیام میانه رویانه از سوی تهران در نیویورک حاضر شده بود و موفق هم ظاهر شد.

این بار اما شروع کار در عمل از سوی حسن روحانی با حرفهایی که زده بود و انتظاری که ایجاد کرده بود نمی خواند. این شاید خود نشانی برای یک روند قدیمی باشد که دولتمردان ایرانی وقتی هم در عرصه بین المللی حاضر می شوند بیشتر نگران عواقب حرکاتشان در داخل و واکنش جناح های داخلی هستند.

این رفتار آقای روحانی با بیان قاطعش که گفت "من در بحث هسته ای اختیار کامل دارم" اگرچه بطور مستقیم در تناقض نیست ولی به نظر می رسد که تهران برای عمل کردن به یک ماه حرفهای معتدل و متفاوت آقای روحانی، حداقل هنوز به طور کامل آمادگی ندارد.

شاید هم این عدم حضور بخاطر این باشد که آیت الله خامنه ای همچنان نگران است و تیم اعزامی ایران هم نمی تواند به نگرانی رهبری از نحوه رفتار بعدی آمریکایی ها در قبال ایران بی تفاوت باشد. دلیل هرچه که باشد، به نظر تا به اینچا فرصتی برای ابتکار عملی- هرچند تعارف گونه و ظاهری - از دست رفت، حال تا نتیجه در گفتگوهای پیش رو و دیدارهای غیرمنتظره چه باشد.

+15
رأی دهید
-48

hossein+87 - ایران - ایران
وقتی اونا حضور ندارن ، اینم حضور نداره .که چی مثالا ؟ انقدر از کاه ، کوه نسازید.
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 13:25
farzad145 - شیراز - ایران
این کارو نکن حسن، خطرناکه حسن
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 13:44
kamran631 - لیون - فرانسه
روحانی با شعار گفتگوی تمدن‌ها ۸ سال دنیا رو گول زد، حالا هم این مارمولک می‌خواد با پیام صلح و اعتدال همون بازی‌ رو در بیاره !!
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 14:10
احسان 2182 - شهرضا - ایران
در عمل تمام رئیس جمهور ها یکی هستند هیچ اختیاری از خود ندارند.
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 15:29
samira joon - مشهد - ایران
وقت سخنرانی اوباما وزیر امور خارجه ی ایران حضور داشت.حالا واسه ی سخنرانی روحانی فقط معاون نماینده ی امریکا در سازمان ملل اومده بود.روحانی و تیمش از اول اعلام نکرده بودن که قراره برن و توی ضیافت شام اوباما رو ببینن البته ای کاش روحانی یکم از خودش شجاعت نشون میداد و کاری که خاتمی شونزده سال پیش شروع کرده بود رو تموم میکرد اما فعلا فقط مذاکرات هسته ای مهمه که امیدوارم روحانی فقط منافع و احساسات جریحه دار شده ی مردم ایران رو در نظر بگیره و اگرم به خاطر راضی کردن تندروهای داخل ایران یکم کمتر از انتظارات عمل کرد توی این قضیه اونا رو در نظر نگیره و همونی باشه که مردم به خاطرش بهش رای دادن
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 17:19
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان
kamran631 - لیون - فرانسه- دوست گرامی منظور شما خاتمی است که با شعار گفتگوی تمدنها 8 سال ...! شما کاملاً درست میفرمائید که این ملا روحانی هم نقش و فیلم خاتمی را ادامه میدهد و همش تاکتیک موقتی رژیم است برای بیرون آمدن از زیر فشار تحریمها! لقب مارمولک را از تیتر فیلم مارمولک با نقش اصلی ملا را خوب آمدی!
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 20:55
arirang - سئول - کره جنوبی
در واقع داره تمام مردم ایران رو فدای ۴ تا تندرو بی‌ سرو پا می‌کنه . ۱ نفر فدای همه خیلی‌ بهتر از همه فدای ۱ نفر هست .
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 21:37
lona_düsseldorf - دوسلدورف - آلمان
من که به عنوان یک ایرانی‌ از سخنرانی‌ این حاج شیخ ، صلح طلب ، هیچ چیزی نفهمیدم ،فکر می‌کنم فارسی من خیلی‌ ضعیف شده یا این طرف می‌خواست با این کلمات قلمبه سلمبه همه را مثل مردم ایران سر کار بگذره ،ولی‌ من تعجب می‌کنم مردم ایران بد از ۳۶ یا .. سال که این مولا‌ها به اونها ظلم روا داشتن باز هم به این کفتار صفتان اعتماد کردن ،مردک به جأی صحبت در مورد ایران ،چسبیده به لبنان و سوریه ،،آقا لبنان و ... به تو چه ! مردم داخل کشور دارن از بی‌ دارویی و نداشتن امکانات عذاب میکشن بد شما صحبت ,,,,,,
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 21:42
بت شکن - مونترال - کانادا
خوبه، هنوز ۲ ماه از صدارتش نگذشته، اولین دیدار جهانی‌ را با غیبت بخوان تحریم آغاز کرد. خوب معنی اعتدال و صلح و دوستی را به جهانیان نشان داد!!
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 22:07
taghebostan - فرانکفورت - آلمان
خوب راستش بگو از رهبر و چاقوکش هاش میترسه
‌پنجشنبه 4 مهر 1392 - 01:32
taghebostan - فرانکفورت - آلمان
از رهبر و چاقوکش هاش نتنها او هر کس دیگری هم که باشه میترسه
‌پنجشنبه 4 مهر 1392 - 01:34
raisjomhur - مشهد - ايران
احسان 2182 - شهرضا - ایران - حرف شما درست است در همه جای دنیا روسای جمهور اختیار مطلق ندارند و تحت فشار حزب یا پارلمان یا کنگره یا رهبر یا سپاه و.. هستند اما رئیس جمهور ها در همه جای دنیا من الجمله ایران قدرت اجماع سازی را دارند و میتوانند کاری کنند که از تمام مقامات کشور در رابطه با یک موضوع خاص یک صدای واحد به گوش برسد
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 23:31
kamran631 - لیون - فرانسه
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان- دوست گرامی‌ ، بله منظور من خاتمی بود، با عرض پوزش. درود ٔبر شما.
‌پنجشنبه 4 مهر 1392 - 13:02
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.