پژوهشگران در پی یک داروی خواب‌آور ایده‌آل هستند

دارو‌‌های خواب‌آور معمولا بی‌ضرر نیستند. گمان می‌رود که آنها اعتیاد آورند و استفاده از آنها همراه با عوارض جانبی شدیدی است. حال دانشمندان به دنبال کشف موادی هستند که کمترین تاثیر را بر عصب‌های مغزی می‌گذارند.

بر اساس داده‌های انستیتو روبرت کخ آلمان، ۲۵ درصد آلمانی‌ها نشانه‌هایی از بی‌خوابی دارند. در ایالات متحده آمریکا حتی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بزرگسالان دچار بی‌خوابی مزمن هستند. این بی‌خوابی در بیشتر موارد دلایل روحی-روانی دارد. بیشتر بیماران از یاد می‌برند که دیگر در اتاق خواب نباید به چیزی فکر کنند.

باربیتورات‌ها و بنزودیازپین‌ها

خوابیدن به صورت طبیعی بهترین حالت است، اما این امر برای خیلی‌ها که دچار بی‌خوابی هستند، مشکل است. پژوهشگران همواره به دنبال داروی خواب‌آوری هستند که کمترین عوارض جانبی را داشته باشد.



مریلین مونرو جان خود را به علت مصرف بالایی از باربیتورات‌ها از دست داد



در ده‌ها سال گذشته این باربیتورات‌ها (Barbiturat) (داروهای تضعیف‌کننده سیستم عصبی) بودند که به عنوان داروی خواب‌آور ایده‌آل محسوب می‌شدند. اما پس از اینکه پزشکان آن را در سال‌های ۵۰ میلادی مورد بررسی قرار دادند، به این نتیجه رسیدند که این مواد اعتیاد می‌‌آورد. برای مثال مریلین مونرو از این قرص برای خودکشی خود استفاده کرده بود. پس از آن بنزودیازپین‌ها (Benzodiazepine) (داروهای آرامش‌بخش) بازار مصرف را در تصرف خود قرار دادند. معروف‌ترین آن، قرص والیوم است.

بنزودیازپین‌ها همانند باربیتورات‌ها بر روی گیرنده‌های عصبی مغزی می‌نشینند که به فرستنده GABA حساس هستند. "گبا" (گاما امینو اسید باتیریک) عمده‌ترین فرستنده عصبی است که می تواند از رسیدن پیام‌های مربوط به اضطراب و تشویش به مغز جلوگیری کند. همین باعث می‌شود که مغز مجبور به خوابیدن شود.

به گفته جیسن اوسلانر(Jason Uslaner) ، یکی از پژوهشگران شرکت داروسازی "مرک" Merck در ایالت پنسیلوانیای آمریکا، فرستنده‌های "گبا" در تمام مغز فعال هستند، به این معنا که بر قسمت‌هایی از مغز که مسئول حرکت بدنی، دریافت حسی و حالت روحی انسان هستند نیز تاثیر می‌گذارند.

کشف موادی با عوارض جانبی کمتر

با وجود اینکه داروهای بنزودیازپین‌ هنوز در بازار به فروش می‌روند، در این میان دارو‌های بهتری وارد بازار شده‌اند. موادی چون Zolpidem و Zopliclon نیز بر فرستنده‌های "گبا" تاثیر می‌گدارند، اما تنها به یک گروه خاصی از آنها. همین امر باعث می‌شود که این مواد عوارض جانبی زیادی نداشته باشند.



قرص‌های خواب‌آور اثر خود را پس از مرور زمان از دست می‌دهند.



اما در کل، دارو‌های خواب‌آور همیشه همراه با عوارض جانبی هستند. بیماران در فردای روز مصرف، احساس خستگی می‌کنند و قادر به تمرکز حواس و برای مثال رانندگی نیستند. حتی اگر کسی بیشتر از ۲ هفته از چنین موادی استفاده کند، این خطر را دارد که دیگر بدون این دارو‌ها خواب نداشته باشد. نهایتا خیلی از داروهای خواب‌آور اثر خود را پس از مرور زمان از دست می‌دهند.

جدیدترین کشف دانشمندان

بنا بر جدیدترین کشف دانشمندان، استفاده از گیرنده عصبی Orexin می‌تواند کمترین عوارض جانبی را داشته باشد. جیسن اوسلانر می‌گوید: «میزان Orexin در روز افزایش می‌یابد، تا اینکه انسان بتواند بیدار بماند و در شب کاهش می‌یابد، تا اینکه او بتواند بخوابد.» پژوهشگران قصد دارند دارویی تولید کنند که از تولید Orexin در شب جلوگیری کند.

در نهایت به گفته پژوهشگران، دارو‌های خواب‌آور یک راه حل دائمی نیستند و بیمار را شفا نمی‌بخشند. این داروها دلیل پیدایش بی‌خوابی را از بین نمی‌برند، بلکه تنها ناراحتی ناشی از آن را بطور موقت بر طرف می‌کنند.

+21
رأی دهید
-1

yashainiran - ایران - ایران
هروقت قرص خواب آور مصرف کنم تا چندروز خواب به سراغم نمی آید و بیدار می مانم. حتی مسکنها هم بر من اثری ندارند نمونه اش سال 79 به علت تصادف تحت عمل جراحی قرار گرفتم و دکتر بیهوشی دو تا آمپول بیهوشی را در داخل سرم تزریق کرد تا وارد شریانم شودولی بیهوش نشدم تا بالاخره مجبور شدند از اتر برای بیهوشیم استفاده بکنند!!
دوشنبه 1 مهر 1392 - 13:57
Sappho - اصفهان - ایران
واااای خدا مردم تعجب می کنند !! قرص های کلونازپام و دیازپام به من یه کیفوری و سرخوشی خاصی می ده !! کیف گیجی و منگی شو می کنم !! دوستم می گفت خونوادم میگن چرا آخه تفریح دختر به این سنی باید قرص خواب خوردن باشه !!
دوشنبه 1 مهر 1392 - 15:14
taghebostan - فرانکفورت - آلمان
اصفهان - ایران - بایست تو خانه هر کاری که می‌تونی انجام دهی‌ تا خسته بشی‌ آنوقت خوابت میبره در ضمن به خانوادت بگو پس چکار کنم برم بیرون چاقو کشان آخوندا بهم تجاوز کنند بعد هم آتیشم بزنند
‌سه شنبه 2 مهر 1392 - 09:57
Sappho - اصفهان - ایران
taghebostan - فرانکفورت - آلمان. نه عزیزم خونواده ی دوستم می گفتند یعنی آخه دختر به این سن این چه تفریحی می تونه براش باشه !! من کلا بعضی وقتا که از خونه بیرون برم رنگ و روح و نقش و نگار خیابونا و دیدن آدما و محیط بعدتر غمگین و دلگیرم می کنه !! حتی وقتی مثلا خریدی که دوست دارمو می کنم !!خوراکی که دوست دارمو می خورم ! اتفاقا یه روز بود تو ماه تیر همین امسال که من و دوستم بیرون رفته بودیم !! من یه دفعه خسته شدم و هرچه زودتر خرید مهم دوستم که انجام شد گفتم من دربست می گیرم بیا خونه ی شما بریم !! (خونشون تو راه خونه ی ما بود )به من می گفت مامانم میگه این چه دلمرده هست که وسط تفریح یه دفعه خسته میشه و برگشتنش میاد !!
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 01:09
Sappho - اصفهان - ایران
taghebostan - فرانکفورت - آلمان.دیگه این که من زیاد مشکل خواب ندارم !! این قرصها همون طور که گفتم اثراتش برام لذت داره !!
‌چهارشنبه 3 مهر 1392 - 02:53
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.