مرگ عجیب و بی‌سروصدای کودکان تهرانی

 3هفته و 3مرگ برای کودکان زیر 3سال. این آماری است که بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مفید می دهد. گذارتان به بیمارستان لقمان که بیفتد آمار از این هم بالاتر می رود و تعداد بچه هایی که مرگ را از بطری‌های رنگارنگ شوینده‌های شیمیایی سرکشیده اند، دو رقمی می‌شود.

مجله مهر: پسر بچه 3ساله‌ای که هفته گذشته در بیمارستان مفید بستری شده بود، خیلی بی سر و صدا مرد. مثل بچه های دیگری که در 20روز گذشته با مشکل مشابهی بستری شده بودند: سوختگی دستگاه گوارش با چاه‌بازکن معروف «ص» که شباهت زیادش به بطری یکی از نوشیدنی‌های معروف، دردسرساز شده است.

ماجرا از آنجا شروع شد که در یک هفته دو مورد مشابه از مسمومیت گوارشی و سوختگی سطحی پوست به بخش ICU بیمارستان کودکان مفید گزارش شد. وجه تشابه هر دو مورد، چاه باز کن معروفی بود که بچه‌ها آن را به جای شربت سر کشیده بودند و وقتی چند روز بعد سومین مورد مشابه تکرار شد، کادر پزشکی بیمارستان مفید به فکر پیگیری افتادند.

ثمری، پرستار بخش مراقبت های ویژه بیمارستان مفید می گوید: «موارد زیادی از این مسمومیت گزارش شده و دلیل اصلی آن تشابه بسته‌بندی‌ها و جذابیت رنگ زرد و نارنجی برای بچه ها بوده که باعث شده مایع چاه بازکن «ص» را به جای شربت و آبمیوه سر بکشند.» مایعی به شدت قلیایی که به محض بلعیده شدن شروع به تخریب می‌کنند و حتی مراجعه یک ساعته بعد از حادثه هم کمکی به نجات کودک نخواهد کرد.

ثمری می‌گوید: «شوینده‌ها، سفید کننده‌ها و چاه‌بازکن‌ها ترکیبات قلیایی قوی دارند که وقتی خورده می‌شوند، سوزانندگی زیادی ندارند. یعنی مثل اسیدها نیستند که کودک بعد از خوردن کمی از آن، مایع را بیرون بریزد. به همین دلیل حجم زیادی از مایع خورده می شود و به سرعت بافت‌های مری را سوزانده و دستگاه گوارش را سوراخ می‌کند.»



کودک سه ساله هفته گذشته در اثر سوختگی گوارشی جان باخت



شوینده ها و سفیدکننده‌ها قلیایی خطرناک‌ترین مواد شوینده هستند که از مواد اسیدی مثل جوهرنمک هم خطرناک تر عمل می کنند. جوهرنمک ممکن است سطح مخاط را بسوزاند و سوختگی منتشر و وسیعی در دستگاه گوارش ایجاد کند اما قلیاها بافت را سوراخ می کنند و در برخی موارد راه های هوایی را متورم می کنند و کودک به دلیل کمبود اکسیژن از بین می رود. هر چه PH شوینده بالاتر باشد آسیب بیشتر است و خوردن مقدار کمی از آن هم می تواند سطح تماس را از بین ببرد.

ثمری می گوید که مدتی قبل وقتی موارد این چنینی زیاد شد یکی از پرستاران بیمارستان با شرکت تولید کننده چاه بازکن «ص» تماس گرفته و این مورد را اطلاع داده است: «بعد از آن این شرکت بسته های جدیدی با درِ پِرسی پیچی تولید کرد اما این هم کمکی به کاهش مسمومیت ها نکرد. شاید چون رنگ بسته بندی ها هنوز برای بچه ها جذاب است یا چون مادرها در بطری ها را به اندازه کافی سفت نمی‌بندند.»

ثمری می گوید که بیمارستان مفید مشغول جمع‌آوری اطلاعات درباره موارد مشابه دیگر بیمارستان‌ها است تا موضوع را از طریق وزارت بهداشت پیگیری کند.

+599
رأی دهید
-13

Marde shab - لندن - انگلستان
مثبت بدین خبر بیاد بالا , شاید یکى پیگیرى کرد.
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 13:52
مهم - بروكسل - بلزيك
در درجه اول خونه مادر بچه مقصر است نه شرکت روی ظرف مواد شوینده همیشه اخطار نوشته که از دسرس کودکان دور باشه ولی‌ از اونجا که ایران جز کشورای جهان سوم مردمانی بی‌خیال بی‌سواد بی‌ توجه به این موارد هستند البته ۲۰ درصدی کارشون درسته نمی‌شه انتظار بیشتری داشت اصل بچه‌داری رو بلد نیستن بدون فکر و برنامه بچه دار میشن و بعد با ۳ یا ۴ تا بچه یا ۱ نمیتونند نگهداری کنند از بچه بچه‌رو ولش میکنند تو خونه میشینن با دوست و آشنا تلفنی غیبت کردن یا تلویزون یا ماهواره نگاه کردن خوب بچه هم این بالا سرش میاد
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 13:52
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
مهم - بروکسل - بلزیک/ با نظرت صد در صد موافق هستم , ولی کلا بسته بندی مواد شوینده هم بایستی مناسب با محتویات آن باشد. از طرفی بی توجهی مادران به آموزش و آگاه کردن بچه از خطرناک بودن مواد شیمیائی و در دسترس بودن آنها باعث شده که سه تا بچه بی گناه از بین بروند.
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 17:07
آزاد10 - آلمان - المان
اینطور مواد باید دربی داشته باشند که با زور و درک بچه ها قابل باز کردن نباشند. واقعا جای تاسف است. بعد مردم میپرسن مگر خارج چی داره غیر از کاباره و دیسکو که تو هم اهلش نیستی. توی خارجه یک همچین کالایی با این بسته بندی اجازه فروش نداره.
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 16:55
afc30 - تهران - ایران
مقصر اصلی پدرو مادر بچه هستند نه شرکت تولید کننده کسی که بچه کوچیک داره باید مواظب اینجور مواد باشه که کجا بذاره
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 17:26
کبالت3 - کرج - ایران
این مسئله بسادگی با استفاده از درب های مخصوص که قابل باز شدن توسط بچه های کوچولو نیست (مثل درب ایمنی قوطی قرص) قابل حله اما تو ایران ما تا اجبار تو کار نباشه تولید کننده زیر بار این هزینه ها نمیره البته مصرف کننده هم دنبال ارزونه میگرده چه میشه کرد اینجا اینجوریه دیگه کبلائی
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 17:35
a.ahooraei - کلن - آلمان
اینجور مواد باید بصورت ایمنی تری درب گذاری بشن که بچه نتونه باز بکنه و این روش سالهاست در کشورهای با صاحب و خدا مروج هست من موندم که توی ایران این هالوهای مسئول تولیدات داخلی و خارجی به چه چیزهایی توجه میکنند. تف به شرفتون با این سیستم کثیفتون.
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 19:58
تیردادسورنا - ایران - ایران
واقعا مانده ام که چه بگویم تنها بیسوادی و بی توجهی پدر و مادرها عامل مرگ این بچه های نازنین نیست فقر و روزمرگی و دوندگی برای یک لقمه نان لایموت ،افکار پریشان و درد و رنجی که گریبانگیر مردم فرودست جامعه است عامل بسیاری از مرگهای ناخواسته میباشد اگر توجه کرده باشین نداشتن مکان مناسب مانند گنجه و کمد و کابینت در خانه مردم فقیری که همیشه گرفتار مصیبت گرفتگی چاه فاضلاب میشوند برای گذاشتن و مخفی کردن این مواد شیمیایی یکی از عوامل دسترسی آسان کودکان به این مواد است
‌پنجشنبه 14 شهريور 1392 - 21:42
asmar - لوس آنجلس - آمریکا
هم مادر مقصره هم شرکت بسته بندى . اینجا حتى خود من درب یه جعبه قرص را نمیتونم براحتى باز کنم. باید درب را با فشار به سمت پایین هل بدى بعد بچرخونى تا باز بشه. شوینده ها هم براى کودکان هرگز قابل باز کردن نیست با این وجود من . هرگز دم دست نمیزارم و تو بالاترین مکان ممکنه میزارم . متاسفم براى این مادران حواس پرت که اینجورى فرشته هاى کوچولو را . فداى نظافت میکنن
جمعه 15 شهريور 1392 - 23:34
asmar - لوس آنجلس - آمریکا
مشکل اساسى دیگری هم که تو ایران وجود دارد علارغم هشدارهای تلویزیونی که بین برنامه هلی تلویزیونی برای اینگونه موارد هست، خانواده ها این هشدارها که بصورت میان برنامه ای پخش میشود رد میکنند یعنی هیچ توجهی به آن نمیکنند و سریع کانال را عوض میکنند تا این میان برنامه ها یا تبلیغات بگذرد و دوباره فیلم یا سریال شروع بشه. من خودم تو ایران دیده بودم که هشدارها در میان سریالها و فیلمهای شینمایی پخش میشد مثل هشدار برای باز نماندن شیر گاز یا حتى خطرزا بودن موادهای شوینده. اول باید این فرهنگ جا بیفته
جمعه 15 شهريور 1392 - 23:42
*Fanoos* - ایران - ایران
اسمش را بنویسید که مردم دقت کنند. چند بچه باید بمیرند که شما ننویسید ص. جان ما ایرانی ها چقدر بی ارزش شده. اطلاع رسانی درست منفعت صاحب کارخانه را هم حفظ می کند که ظاهرا برای شما مهمتره.بی احتیاطی بزرگترها هم باعث این مشکلات میشه بخصوص مادران این کودکان اصلا نتونستند وظیفه مادری رو خوب ایفا کنند یک لحظه از زندگی خانوادگی نباید غافل شد.
شنبه 16 شهريور 1392 - 11:31
Behdin - آمستردام - هلند
تصور این که این بچه‌ها چه درد وحشتناکی‌ را متحمل شدند ، اعصاب آدم را خورد میکنه. نمیتونم فتوا بدم که مادر پدر مقصر است، شرایط زندگی‌ مردم را نمی‌‌دانیم، اگر چه چند ثانیه غفلت نکردن این مصیبت را جلوگیری میکرد. در هر صورت وقتی‌ این والدین عزا دار نور چشم خود هستند، سرزنش درست نیست. خدا به‌شان صبر بده.
یکشنبه 17 شهريور 1392 - 00:52
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.