پروتئین سرکوبگر ساعت بدن شناسایی شد
پروازهای طولانی مدت، شیفتهای متغیر کاری و بیخوابی ناشی از استرس همه از عوامل اصلی کم خوابی و بدخوابیهای شبانه معرفی شدهاند اما محققان دانشگاه مک گیل و کنکوردیای کانادا روشی جدید را برای غلبه بر این عدم تعادل ساعت طبیعی بدن شناسایی کردهاند.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، گردش زمین باعث به وجود آمدن یک ریتم روزانه در تمامی موجودات روی زمین میشود. در انسانها این ریتم روزانه، همان ساعت بدن است که با تاثیر بر مغز، روندهای اساسی بدن مانند خواب و بیداری، تغذیه و متابولیسم را تحت کنترل دارد.
تا به امروز فعالیتهای درون مغزی ساعت بدن، پیچیده در نظر گرفته شده و هنوز نیز دانشمندان نتوانستهاند بر فرآیندهای مولکولی پشت پرده این ساعت اشراف یابند.
محققان طی یک بررسی کشف کردند که چگونه فرآیند زیستی اساسی موسوم به «سنتز پروتئین» توسط ساعت طبیعی بدن کنترل میشود.
محققان میگویند پروتئین سرکوبگری را در ساعت بدن شناسایی کردهاند که با حذف آن، عملکرد ساعت مغز به طور چشمگیری بهبود مییابد.
از آنجا که همه پستانداران ساعتهای شبانه روزی مشابهی دارند، در این پژوهش، موش برای این مطالعه در نظر گرفته شد.
پژوهشگران دریافتند موشهایی که پروتئین موسوم به «4E-BP1» را ندارند، سریعتر از سایر موشها بر اختلالات ساعت طبیعی بدنشان غلبه کردند.
علاوه بر این مشخص شد در موشهای فاقد «4E-BP1»، پروتئین کوچکی که در عملکرد مغزی و پپتید روده وازواکتیو (VIP) نقشی حیاتی را ایفا میکند، افزایش مییابد.
نتایج نشان میدهد که میتوان عملکرد ساعت طبیعی بدن را با دستکاریهای ژنتیکی اصلاح کرد و به همین ترتیب اختلالات ناشی از عدم هماهنگی این ساعت نظیر پیری را درمان کرد.
نتایج این پژوهش در مجله «Neuron» منتشر شده است.