وضعیت برای پناهجویان ایرانی در استرالیا سختتر هم میشود
کوین راد نخست وزیر استرالیا
محمد رضا یزدان پناه
وضعیت برای پناهجویان ایرانی و البته دیگر پناهجویان در استرالیا میتواند از این هم بدتر شود. کمتر از ۲۰ روز دیگر، انتخابات پارلمانی استرالیا برگزار میشود و نظرسنجیها از پیروزی ائتلاف به رهبری تونی ابوت، دبیرکل حزب لیبرال این کشور خبر میدهند.
این ائتلاف از احزاب لیبرال و ملی تشکیل شده و رهبر آن وعده داده اگر در انتخابات هفتم سپتامبر بتواند اکثریت پارلمان را به دست بیاورد، عرصه را بر پناهجویان دشوارتر خواهد کرد.
یک منبع مطلع در دپارتمان مهاجرت و اقامت استرالیا که مایل به ذکر نامش نبود به رادیو فردا گفته آقای ابوت وعده داده در صورت تشکیل دولت به عنوان نخست وزیر جدید استرالیا، ویزای موقت (Bridging Visa) پناهجویان در این کشور هرگز و تحت هیچ شرایطی به ویزای دائم تبدیل نخواهد شد.
این منبع آگاه شمار این پناهجویان را حدود ۴۰ هزار نفر دانسته است.
رهبر ائتلاف اپوزیسیون استرالیا وعده داده حتی حق اعتراض به رد درخواست پناهندگی را هم لغو میکند و اگر با درخواست پناهندگی فردی موافقت شود، به او تنها ویزای سه ساله که البته قابل تمدید است، اهدا خواهد شد.
حزب حاکم در دولت فعلی استرالیا، حزب کارگر است که به طور سنتی و البته تنها بیشتر از حزب لیبرال، مدافع حقوق پناهجویان و پناهندگان شناخته میشود.
اما همین دولت فعلی، یکی از جنجالبرانگیزترین و سختگیرانهترین قوانین علیه پناهجویان در تاریخ استرالیا را مصوب و اجرایی کرد.
کوین راد، نخست وزیر استرالیا در اواخر ماه تیر خبر داد که کشورش از این پس تمام پناهجویانی که با قایق و از طریق آبهای اقیانوس خودشان را به این کشور برسانند، به جزایری مانند پاپوآ گینهنو و نائورو در اقیانوس آرام خواهد فرستاد.
این قانون آنچنان با سرعت اجرایی شد که تعدادی از پناهجویان درون قایقها، وقتی به استرالیا رسیدند مشمول آن شدند.
استرالیا میگوید قوانین جدید با هدف مبارزه با قاچاق و قاچاقچیان انسان تصویب شدهاند.
هر جا به جز استرالیا
منبع مطلعی که در دپارتمان مهاجرت و اقامت استرالیا با رادیو فردا گفتوگو میکرد، گفت که به نظر میآید اکثر مردم استرالیا با تصویب قوانین سختگیرانه علیه پناهجویان موافق هستند زیرا با اجرایی شدن قوانین جدید، محبوبیت نخست وزیر کنونی اندکی افزایش پیدا کرد.
در سالهای گذشته هزاران ایرانی خود را به شکل قانونی به اندونزی رساندند و از آنجا به طور غیر قانونی به دریا زدند تا به استرالیا برسند.
بیشتر آنها پس از چند روز جدال با مرگ و زندگی در وسط اقیانوس، به مقصد رسیدند. این ایرانیان از دهها هموطن خود که با شکسته شدن قایقهایشان در آبهای خروشان غرق شدند، بسیار خوشاقبالتر بودند.
سفیر استرالیا در تهران به ایسنا گفته که سالانه حدود دو هزار پناهجوی ایرانی از طریق دریا وارد این کشور میشوند و تعداد پناهجویان ایرانی در استرالیا از همه ملیتهای دیگر بیشتر است.
بسیاری از آنها مشمول قوانین جدید این کشور شده و به جزایری منتقل شدهاند که هیچ نشانهای از استرالیای رویاییشان در آنها وجود ندارد.
حتی اگر با درخواست پناهندگی این پناهجویان موافقت شود، آنها میتوانند در پاپوآ و نائورو بمانند نه استرالیا.
در روزهای اخیر شایعاتی منتشر شد مبنی بر اینکه پناهجویانی که خود را به استرالیا رساندهاند میتوانند در صورت تمایل به کشورهایی مانند آلمان منتقل شوند. اما به گفته منبع آگاه رادیو فردا در دپارتمان مهاجرت و اقامت استرالیا، چنین امری مستلزم امضای توافقنامه رسمی میان دولتها است و بعید به نظر میآید کشوری مانند آلمان که خود با موج ورود پناهجویان دست به گریبان است، بر مشکلات خود بیفزاید.
اکنون چند روز است که تعدادی از پناهجویان ایرانی و غیر ایرانی در اعتراض به قانون جدید پناهندگی استرالیا دست به اعتصاب غذا زدهاند اما از سخنان مسئولان رسمی این کشور بر میآید که آنها تصمیم خودشان را گرفتهاند.