اگر از قانون مهاجرت استرالیا خبر داشتم پسرم را نمی‌فرستادم

دنیس آژیری

دولت استرالیا از اواخر تیرماه تصمیم گرفته است که از این پس پناهجویانی را که به شکل غیرقانونی از طریق دریا وارد اراضی استرالیا می‌شوند، به پاپوآ گینه‌نو و نائورو، جزایری در اقیانوس آرام، منتقل کند، امری که مورد اعتراض پناهجویان ایرانی قرار گرفته است. رادیو فردا در چند قسمت داستان این پناهجویان را از زبان خانواده شان روایت می کند؛ اینکه در زادگاه خود ایران چه می کردند و چرا در پی «رویای استرالیایی» رفتند و بر آنها چه می گذرد.

مادر امید می‌گوید دو پسر دارد و امید پسر بزرگش است. امید که اکنون در جزیره کریسمس است، سال ۱۳۶۶ متولد شده است. مادرش می‌گوید زمانی که امید در دبیرستان بود، پدرش فوت کرده است و او مجبور شده است درس و مدرسه را رها کند.

می‌گوید در ایران به امید شغلی نمی‌دادند. دلیلش را می‌پرسم:

«سال ۱۳۶۵ عموی بچه‌ام را دستگیر می کنند به عنوان حقوق بشر و این‌ها... سال ۱۳۶۶، یک سال بعد از این که او را می‌گیرند، پسر من تازه به دنیا می‌آید. عمویش را سال ۱۳۶۷ در زندان می‌کشند... بچه من الان ۲۶ سالش شده، نه عمو دیده است نه چیزی، ولی به خاطر همین مسائل می‌خواست کار دولتی بکند، به او نمی‌دادند، می‌خواست کار جوشکاری را دنبال کند، اجازه نمی‌دادند، می‌خواست برود آژانس، یک جور دیگر اجازه نمی‌دادند.»

مادر امید می‌گوید به خاطر این مشکلات امید تصمیم می‌گیرد به استرالیا برود. شنیده بودند در استرالیا به مهاجران می‌رسند.

«دهان به دهان پیچیده بود که همچین جایی است، به شما رسیدگی می‌کند. شنیده بودم که همه رفته‌اند به استرالیا رسیده‌اند، دارند کار می‌کنند، به آن‌ها شغل می‌دهند. شنیده بودم از بچه‌ها خوب نگهداری می‌کنند. گفتم این بچه آن‌جا برای خودش کاره‌ای می‌شود، دیگر به هر حال فنا نمی‌شود.»

دهان به دهان پیچیده بود که همه رفته‌اند به استرالیا رسیده‌اند، دارند کار می‌کنند، به آن‌ها شغل می‌دهند. شنیده بودم از بچه‌ها خوب نگهداری می‌کنند. گفتم این بچه آن‌جا برای خودش کاره‌ای می‌شود، دیگر به هر حال فنا نمی‌شود.
مادر یکی از پناهجویان جزیره کریسمس
امید ۲۱ تیرماه از ایران خارج می‌شود. سوار بر هواپیما به مالزی می‌رود و از آن‌جا نیز به اندونزی سفر می‌کند. حدود دو هفته در اندونزی می‌ماند تا این‌که قاچاق‌برها می‌گویند وقت رفتن به استرالیا رسیده است:

«بعد از دوازده سیزده روز بهشان تلفن دادند گفتند به خانواده‌هایتان زنگ بزنید، دارید سوار کشتی می‌شوید. یک زنگ زد گفت من را سوار کشتی کردند، خداحافظ. همین. بعد از دو شبانه‌ روز سه شب، بچه من از همانجا (جزیره کریسمس) زنگ زد گفت پایمان رسیده به خاک استرالیا و دارند ما را می‌فرستند به کمپ.»

مادر امید می‌گوید پسرش که حدود ۲۰ روز پیش به استرالیا رسیده، در کمپ که بوده متوجه شده‌ است که استرالیا قانون مهاجرت جدیدی وضع کرده و قرار است آن‌ها را به جزایره گینه‌نو و نائورو بفرستند.

بر اساس قانون جدید استرالیا که ۲۷ تیرماه رسانه‌ای شد، این کشور از ۲۸ تیرماه پناهجویانی را که خود را به صورت غیرقانونی و از طریق دریا به اراضی استرالیا می‌رسانند، به پاپوآ گینه‌نو و نائورو، جزایری در اقیانوس آرام، منتقل می‌کند.

مادر امید می‌گوید زمانی که امید از ایران به قصد استرالیا خارج شد خبری از این قانون نبود و این قانون زمانی تصویب شده است که پسرش در اقیانوس بود. می‌گوید اگر از این قانون خبر داشت هیچ‌گاه پسرش را نمی‌فرستاد:

«۲۱ تیر بچه من از ایران خارج شد. آن زمان اصلا چنین  صحبتی نبود که استرالیا پناهنده نمی‌خواهد. همه می‌گفتند می‌خواهد و روی چشمش هم می‌گذارد... نزدیک ۲۰- ۳۰ خانواده‌ای که الان در ایران هستیم همه می‌گویند اگر ما خبر داشتیم این قانون می‌خواهد تصویب شود، بچه‌ و همسرمان را نمی‌فرستادیم. اگر قانونی هم تصویب می‌شود، یک ماه، دو ماه فرصت می‌دهند یا نه؟ اگر من آن زمان اسم گینه‌نو و نائورو را می‌شنیدم، امکان نداشت بچه‌ام را بفرستم.»

هزینه سفر امید هفت هزار دلار شده است، پنج هزار ۵۰۰ دلار را قاچاق‌بر گرفته است و هزار و ۵۰۰ دلار نیز برای امید مانده است. مادرش می‌گوید به امید یک زندگی بهتر برای پسرش، این پول را فراهم کرده است:

«من به امید یک زندگی بهتر این بچه را فرستادم برود. قرض، گرفتاری و بدهکاری الان برای من در ایران مانده است، به عشق این که حداقل بچه‌ام سرخورده نباشد، حداقل بچه‌ام آن‌جا یک ذره آرامش داشته باشد.»

امید در اعتراض به قانون جدید مهاجرت استرالیا چند روزی دست به اعتصاب غذا زد ولی بعد از چند روز به مادرش گفت که اعتصابش را شکسته چون فایده‌ای ندارد.

پلیس مهاجرت استرالیا به پناهجویان گفته است که یا باید به گینه‌نو و نائورو بروند، یا به ایران بازگردند. امید نمی‌خواهد به گینه نو برود، مادرش هم همینطور. مادر امید می‌خواهد که فرزندش در استرالیا بماند:

«تمام این‌هایی که رفته‌اند، خانه‌هایشان را اجاره داده‌ند، رهن داده‌اند. هفت هزار دلار برای ایرانی‌ها خیلی پول است. حالا که در خاک استرالیا هستند، لااقل دست این‌ها را بگیرند. این ها دیگر سرخورده‌اند. آن‌جا هم خودکشی نکنند، در ایران خودکشی می‌کنند... اینها که در خاک استرالیا هستند. به آن‌ها در همان استرالیا پناه بدهند.»

به گفته سفیر استرالیا در ایران از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون، یعنی حدود هفت ماه و نیم، شش هزار و ۴۰۶ ایرانی به صورت غیرقانونی و به وسیله قایق خود را به خاک استرالیا رسانده‌اند.

+60
رأی دهید
-10

Hojati 47 - استکهلم‌-سوئد - استکهلم‌-سوئد
بله ؛پسرتان را روی چشمشان میگذارن..بهش هواپیمای خصوصی و ویلا هم میدهند؛؛مادره من ماهی‌ رو هر وقت از آب بگیرین تازست..تا عمرو جونش و روانشو اونجا نگذاشته برش گردونین،،زمین این که دیر رفته زود می‌خواد بر گرده،دوستای دارم اینجا که ۱۶ ساله بدون جواب موندن
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 12:19
sara-irani - ایران - ایران
سایت جان چقدر درباره استرالیا مینویسی داغ دل مارو تازه نکن تو رو خدا
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 13:42
zpirooz - آخن - آلمان
خاک بر سر این حکومت که مردم رو آواره و سرخورده کرده
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 14:27
kimiaa - تهران - ایران
فکر میکردند استرالیا پناهنده های غیرقانونی رو روی چشمش میگذارد؟؟ای خداااااااااا
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 16:05
سلسله اشکانیان - نیو یورک - ایالات متحده
اون پرشین اسپایدر بد بخت میگفت بابا اینارو نذارید بیاند استرالیا . راست میگفت یه چیزی میدونست این ایرانی‌ جماعت توی این سایت نمیفهمیدند و مزخرف میگفتند
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 16:36
Mr. black - جاکرتا - اندونزی
من چندین بار شاهد دستگیریه ایرانیانی که می‌خواستند از اینجا به استرالیا بروند بودم، خیلی‌هاشون گول قاچاقچیان رو خورده بودند،خیلی‌ دلم برای هموطنانم می‌سوخت، خداییش اگه کاری از دستم برمیومد براشون می‌کردم ولی‌ به جز تاسف خوردن هیچ کاری از دستم برنمیاد ، مرگ بر آخوند و ولایت فقیه که ما ایرانیا رو این جور خار و آواره کردند،در ضمن گول این قاچاقچیان کلاهبردار و بی‌وجدان رو نخورید، اینها فقط به فکر پول خودشون هستند،
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 16:37
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
ما که تو امریکا هستیم 7000 دلار کلی پوله واسمون چه برسه این بنده خدا.
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 19:20
مهم - بروكسل - بلزيك
همش تجربه می‌شه برمیگرد ایران از صفر شروع می‌کنه بدهی هارو میده دیگه هوس خارج نمی‌کنه
‌سه شنبه 29 مرداد 1392 - 22:52
همه فن حریف - تهران - ایران
آخه مادر عزیز، این قانون رو خاله خامباجی وضع نکرده که، این قانون نتیجه چندین ماه بررسیه که وقتی اجرایی بشه با کسی شوخی نداره. واقعا این آدمهایی که توی مملکت خودشون نتونستن موفق بشن، چه گلی میخوان به سر دولت استرالیا و استرالیا بزنن؟ درسته ایران مشکلات زیادی داره، ولی بالاخره هر کسی اگه واقعا دنبال پیشرفت باشه حداقل میتونه توی مملکت خودش یه تخصص یاد بگیره و بعد با اون تخصص مهاجرت کنه. واقعا آفرین به دولت استرالیا که این قانون رو وضع کرده، میشه گفت نود درصد این پناهجوها آدمهای یک لا قبا و بیکار و سربار جامعه هستن. مثل همون عباس توی مطلبهای قبل، یه آدم کلاه بردار. واقعا این آدم به چه درد دولت استرالیا میخوره؟
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 00:31
ari jojeh - تهران - ایران
سلسله اشکانیان - نیو یورک - ایالات متحده. کجاشو دیدی، ۹۰ درصد اینها کلاه برداری کردن و زدن به چاک و بیشترین‌شان هم تزریقی هستند تعدادی از آنها هم حتا پرونده قضابی دارند و کلاه برداری یا قتل کرده اند و درصدی هم فرستاده بیت امام زمان برای روز مبادا، بیشتری‌ها هم برای اینکه قابل تعقیب نباشند تو مسیر پاسپورتشان را پاره میکنند و اسم و آدرس الکی‌ میدهند و و و و و....
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 01:35
ali-dk - لونگبو - دانمارک
امید وار هستم که مشکلشان حل شود اما این خیلی‌ خنده‌دار است که میکوید پسرش « می‌خواست کار جوشکاری را دنبال کند، اجازه نمی‌دادند، می‌خواست برود آژانس، یک جور دیگر اجازه نمی‌دادند.» واقعاً آدم شاخ در میاورد که دروغ به این بزرگی‌ را میکوید راستش را بگوید که پسرش دوست داشت پشت میز بشیند دستور بدهد دست به سیاه سفید نزند خدا کمی‌ به این مادر و پسر عقل بدهد ،
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 01:35
rezaghamkhar - سیدنی - استرالیا
Hojati 47 - استکهلم‌-سوئد - استکهلم‌-سوئد دوستان شما اگر ۱۶ سال بدون جواب مانده اند لا اقل در خاک سوئد هستند یه امکاناتی هم از دولت یا سازمان ملل دریافت میکنند و دارند زندگی میکنند و وضعیتشون با اینها قابل مقایسه نیست..مقایسه شما نا عادلانه ست. اینها رو به یه جزیره ور افتاده می فرستند...انصاف داشته باش دوست عزیز..
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 03:56
rezaghamkhar - سیدنی - استرالیا
نمیخوام به هموطنامون بی احترامی کنم اما اینجا شاهد هستم ایرانی هایی که اینجا غیر قانونی اومدن چه کسانی هستند و چه کارهایی می کنند..کسایی که اگه ایران میموندن یا سر از زندان در میاوردن یا چوبه دار..تو بعضی از محله های سیدنی که راه میری همش دارن تو خیابون داد میزنن و به هم فحش میدن...چند نفرو هم پلیس گرفته به خاطر دزدی...پسره ایرانیه هنوز ویزاش نیومده از کمپ برده بودنشون استخر توی شهر تو استخر دختر استرالیایی رو انگولک کرده...البته همه هموطنامون اینطور نیستند اما در کل اراذل زیاد اومدن استرالیا....
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 04:08
Kiseh - استرالیا‌ - سیدنی
استرالیا خوب بود تا قبل از جنکً سوریه مهاجر غیر قانونی میکًرفت ولی الان نه،، حتی دکتر ها مون هم اینجا به سختی اقامت میکًیرند .ولی وقتی اینجا اقامت بکًیری از همه جای دنیا بهتره.تقریبا حقوق تو با شهروند استرالیایی تفاوتی نداره. وام میکًیری. به یک زندکًی خوب و ایده ال میرسی.فرصت های کاری هم اینجا خوبه. برای همه دوستان ایرانی ام ارزوی خوشبختی میکنم. در ضمن امیدوارم کیسه ایران تیم نماینده تایلند را شکست بده 
‌چهارشنبه 30 مرداد 1392 - 06:29
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.