وضعیت پناهندگان ایرانی در ایالت بایرن آلمان

جمعیت بایرن حدود ۱۲ میلیون نفر است. این ایالت بخاطر جشن ماه اکتبر و فوتبال خود شهرتی جهانی دارد، اما از رفتار آن با پناهجویان انتقاد می‌شود. مواردی از خودکشی پناهجویان ایرانی در این ایالت وجود داشته است.

پس از جنگ جهانی دوم ایالت بایرن پناهگاه حدود ۲ میلیون آلمانی‌تباراروپای شرقی شد. مهاجرت آلمانی‌تباران به این ایالت تا به امروز نیز مشکلی بوجود نیاورده است. اما در سال‌های اخیر این ایالت ثروتمند آلمان پناهگاه مهاجرانی بوده است که به دلیل سرکوب و فشارهای سیاسی مجبور به جلای وطن شده‌اند. تعدادی از ایرانیان پناهجو نیز بناچار دوره‌ای از اقامت خود در آلمان را در این ایالت سپری کردند.

توبیاس کلاوس، از اعضای "شورای پناهندگی بایرن" که در مونیخ مستقر است، به دویچه وله می‌گوید که بیش از ۱۰ هزار پناهجو در ۱۴۰ کمپ پناهندگی بایرن زندگی می‌کنند. به گفته این کارشناس و فعال در امور پناهندگان، وضعیت پناهندگی در این ایالت غیرقابل تحمل شده است. آقای کلاوس اضافه می‌کند که از شمار دقیق ایرانیان در میان پناهندگان اطلاعی ندارد و تا بحال نیز ادارات بایرن آماری در این زمینه منتشر نکرده‌اند.

خودکشی پناهجویان ایرانی در بایرن


حامد سمیعی، پناهجوی ایرانی، در زمستان ۲۰۱۳ در بایرن خودکشی کرد



شرایط بد نگهداری پناهندگان در ایالت بایرن آلمان بعد از خودکشی محمد رهسپار، پناهجوی ایرانی در کمپ پناهندگی وورتسبورگ، بر سر زبان‌ها افتاد. محمد رهسپار، ۲۹ ساله، یکشنبه ۲۹ ژانویه ۲۰۱۲ در کمپ پناهندگی وورتسبورگ واقع در ایالت بایرن آلمان خودکشی کرد. او خود را از پنجره اتاق‌اش حلق‌آویز کرده بود.

حدود یک ماه بعد ازاین واقعه حامد سمیعی، یک پناهجوی ۲۸ ساله دیگر ایرانی، در شامگاه پنج‌شنبه ۷ مارس ۲۰۱۳، به دلیل "افسردگی ناشی از بلاتکلیفی و فشارهای ناشی از وضعیت پناهندگی"، در کمپ پناهندگی شهرهوف واقع در ایالت بایرن آلمان با خوردن بیش از ۷۰ قرص خودکشی کرد.

پس از خودکشی پناهجویان ایرانی حرکت‌های اعتراضی نسبت به وضعیت پناهجویان در آلمان بالا گرفت و توجه مردم و سیاستمداران این کشور را به وضعیت بد پناهندگان بیشتر جلب کرد. راهپیمایی بیش از ۵۰ پناهجو از کشورهایی چون ایران، افغانستان و غنا از وورتسبورگ به برلین یکی از حرکت‌های اعتراضی پناهجویان بود که انعکاس قابل‌ توجهی در رسانه‌ها پیدا کرد. اما این مسئله تا چه حد وضعیت پناهجویان در بایرن را تغییر داد؟

پناهجویان ایرانی، از خودکشی تا عصیان

 

راهپیمایی اعتراضی پناهجویان از وورتسبورگ به برلین با خودکشی یک پناهجوی ایرانی در بایرن آغاز شد 



هومر هدایت‌زاده حدود دو سال است که در یکی از کمپ‌های پناهندگی آلمان زندگی می‌کند. وی به دویچه وله می‌گوید: «کمپ‌های پناهندگی بایرن بیشتر به زندان شبیه‌اند. توالت عمومی‌، حمام عمومی و اتاق خواب عمومی دارند. برخی از پناهجویان سال‌ها مجبور به اقامت در چنین کمپ‌هایی بوده‌اند.»

آقای هدایت‌زاده وضعیت پناهجویی در ایالت بایرن را چنین توصیف می‌کند: «از اولین روزی که وارد آلمان می‌شوید حق انتخاب محل زندگی خودتان را ندارید و طبق قانونی بنام "رزیدنس فلیشت" (Residenzpflicht) [دستوری که پناهجو را موظف می‌کند تنها در محدوده‌ای اقامت داشته باشد که مقامات آلمانی مقرر کرده‌اند] به شما اجازه نمی‌دهند از یک محدوده جغرافیایی خارج شوید. اولین روزی که بسته غذایی‌تان را دم اتاقتان می‌آورند، انتظار دارند بدون اعتراض غذاهای انتخاب شده را بخورید. نداشتن حق تحصیل و حق کار، وقتی از خارج از فضای پناهجویی به آن نگاه کنیم و به جامعه‌ای مثل آلمان فکر کنیم،به نظر مضحک می‌آید، ولی این چیزها وجود دارد. مجموعه اینها شما را ایزوله می‌کند و خارج از جامعه می‌گذارد و شما توان برقراری ارتباط کلامی را ندارید.»

بنابه گفته‌ی هدایت‌زاده، وضعیت موجود در کمپ‌های پناهندگی، پناهجویان را تا آستانه  "فروپاشی روحی" سوق می‌دهد.



فشار روحی و مبارزه پناهجویان



هومر هدایت‌زاده همچنین تعریف می‌کند که مرگ دردناک محمد رهسپار، پناهجوی جوان ایرانی در وورتسبورگ بایرن، باعث عصیان پناهجویان مقیم این ایالت شد. این پناهجوی ایرانی در این باره می‌گوید: «ما تلاش کردیم که خودکشی پناهجویان یک نرم قابل پذیرش نشود و مبارزه  گروه ما موج جدیدی را آغاز کرد که عکس‌العمل به مرگ بود.»

هدایت‌زاده، از سخنگویان معترضان، به دویچه وله می‌گوید: «اعتراض ما در چادری در وورتسبورگ آغاز شد و به پایتخت آلمان رسید و پس از یک سال با شعار مشابه به ۳ کشور اروپا گسترش پیدا کرد. حالا این مبارزه از یک "آکسیون" خارج شده و به گونه‌ای وسیع‌تر به مبارزات "ناشهروندان" تبدیل شده است و پناهجویان کشورهای مختلف در آن شریک هستند. پناهجویان مسافتی حدود ۶۵۰ کیلومتر را از ورتسبورگ تا برلین پیاده پیمودند و با نمایندگان وزیر کشور و خانم مرکل، صدراعظم آلمان، گفتگو کردند. برای نخستین بار پناهجویان در پارلمان آلمان صحبت ‌کردند و شرایط خود را شرح دادند. حدود ۲ یا ۳ ماه موضوع پناهجویان در راس موضوعات رسانه‌های آلمان بود.»

 
قوانین محلی پناهندگی بایرن 



صادق فراهانی، پناهجوی دیگر ایرانی، هم جزو معترضانی است که از وورتسبورگ تا برلین را پیاده رفته‌اند. او به جزئیات بیشتری اشاره می‌کند و می‌گوید: «من در کمپ پناهندگی "شاف‌هوف اشتراسه" نورنبرگ زندگی می‌کنم. حدود ۲۳۰ نفر در کمپ هستند که از این تعداد حدود ۲۰ تا ۲۵ نفر ایرانی‌اند. ما در "براندن‌بورگر تورم" برلین با نمایندگان دولت صحبت کردیم و قرار شد به خواسته‌های ما رسیدگی کنند، اما درخواست‌های ما تابحال عملی نشده است.»

فراهانی اضافه می‌کند: «ما هنوز هم در کمپ پاکت غذایی می‌گیریم. وضع نظافت بد است، حمام و آشپزخانه کثیف و در و دیوار خراب است. بسیاری از پناهجویان به خاطر فشارها از داروهای روان گردان استفاده می‌کنند.»


صادق فراهانی، پناهجوی ایرانی در بایرن



آقای فراهانی "ممنوعیت خروج از محل زندگی"، "دادن پاکت غذایی" و "وجود کمپ‌های پناهجویان"  در ایالت بایرن را مغایر با قوانین آلمان می‌داند.

توبیاس کلاوس، از شورای پناهندگی بایرن، دلیل بدرفتاری  با پناهندگان را این‌گونه توضیح می‌دهد: «وضعیت پناهندگی را آنقدر سخت می‌کنند تا پناهجویان داوطلبانه به کشور خود برگردند. یا اینکه این هشداری است به پناهجویانی که اگر به بایرن بیایند به کمپ‌های پناهندگی خواهند رفت و عمر خود را در آنجا بیهوده تلف خواهند کرد.»

این کارشناس از سیاست حزب حاکم در بایرن، "اتحاد احزاب سوسیال مسیحی و سوسیال دمکرات"، هم انتقاد می‌کند که به نظر وی، با سیاست‌های غلط فشار بر پناهجویان را بیشتر کرده است.


 
امید به تغییر وضعیت پناهندگان  در بایرن 



اعتراض‌های خیابانی ماه‌های اخیر در شهرهای مختلف بایرن  و برلین چه تاثیری بر وضعیت پناهندگی در آلمان و بایرن داشت؟

هومر هدایت‌زاده، یکی از سازمان دهندگان اعتراض‌های خیابانی علیه وضعیت بد پناهندگی، در این رابطه به دویچه وله می‌گوید: « یکی از پیامدهای این اعتراض‌ها این است که در بعضی از ایالات آلمان "رزیدنس فلیشت" برداشته شد. سبد پولی پناهحویان از ۴۰ یورو به ۱۳۵ یورو در ماه افزایش پیدا کرد. پناهجویان در بخش‌هایی از آلمان شرایط روزمره بهتری پیدا کردند و من فکر می‌کنم این نتیجه مبارزات خود پناهجویان بوده است.»

اما صادق فراهانی و هومر هدایت زاده، هر دو پناهجوی ایرانی که با دویچه وله صحبت کردند، تاکید می‌کنند که به رغم مبارزه ماه‌های اخیر پناهجویان و دستاوردهای کلی آنان، تغییری جدی در وضعیت پناهجویان در ایالت بایرن رخ نداده است. آنها می‌گویند، از یک سوی فشار به پناهندگان در بایرن بیشتر می‌شود، اما به همان مقدار نیز اعتراض پناهجویان تشدید یافته است.

هدایت زاده در این مورد چنین توضیح می‌دهد: «تصمیم گرفتیم مرکز مبارزات خیابانی علیه وضعیت بد پناهندگی رابه ایالت بایرن انتقال دهیم. چادر اعتراض ما "ناشهروندان" در شهرهای مختلف این ایالت برپاست و قصد داریم پناهجویان را در نواحی کوچک بایرن هم سازماندهی  کنیم تا اعتراض‌ها همچنان ادامه پیدا کند.»

+58
رأی دهید
-7

pars_iran - دوسلدرف - آلمان
سال‌های وحشتناک پناهندگی . وقتی مملکت خودمون برامون ارزش قائل نمی‌شه از بیگانه چه انتظار میشه داشت . ایرانی‌ بودن هویتی نیست که این سال‌ها بشه بهش افتخار کرد .
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 05:42
marg bar doshman - لندن - انگلستان
خاک بر سرتون لیاقت ندارین که زندگی خوب داشته باشین ,,فکر کردن خارج همونی هست که تو فیلما میبینین ؟ حالا برین انجا پناهنده شین تا مثل حیون بتون برخورد کنن آخرشم هیچ..نمیشد و میشینید سریال های ایرانی و نگاه میکنید . به عشقه اینکه پول بیکاری بگیرید ,,زندگی تو ایران لیاقت میخاد البته زود خودتون میفهمید
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 02:57
be_pa.khaste - هارلم - هلند
خودمونیم اما کی‌ مشکل سیاسی داره تو ایرانیها ؟ همه واسه کار یا از بی‌ پولی‌ پا میشن میان .
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 09:37
تاراز - لیدز - انگلستان
چندی دیگر با بست دولت روجانی جنایت کاری با لبخند برای پناهنده جواب گودبای.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 10:54
jalal50 - بیرمینگهام - انگلستان
یک عده پناهنده دروغگو ایرانی که آواز دوهل شنیدن و راهی خارج شدند که بعد واسه ایرانیان در ایران پوز بدند. یک عده بی کس و کار و خلافکار از ایران فرار می کنند و میلیونها به این قاچاقچیان پرداخت می کنند که برند پول سوسیال بگیرند و الاف در خارج بگردند. ارزشی برای این چنین پناهندگانی قایل نیستم.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 10:12
رزم جو - لوس انجلس - امریکا
پس چی فکر کردید فکر کردید به تون هتل چار ستاره میدند واسه اقامتتون؟
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 12:38
davood63 - تهران - ایران
تو انگلیس هم همچین تعریفی‌ نیست نه آفتابی. و برخورد گرمی ، بهداشت دکتر دندون پزشک و الان گرونی بیکاری . میدونم الان یک سری ایرانی‌ انگلیسی‌ زاده ناراحت شدند چون از مملکت ابی اجدادی بد گفتم اینها همون کسانی‌ هستندسفر قبلی شون قوم و مشهد بده تا به انگلیس رسیدند اسم شهر شد اول کامنت شون فقط یادتون نره ایرانی‌ هر جا بره ایرانی‌
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 09:11
ایرانی غیور - کرج - کرج - ایران
jalal50 - بیرمینگهام - انگلستان : . کاملاً با حرفات موافقم. کسی که برای خودش ارزش قائل نباشه میتونه حقارت زندگی در اینجور کمپ ها رو تحمل کنه. منم دوست دارم در یک کشور آزاد زندگی کنم ولی نه به هر قیمتی نه به قیمت توهین شنیدن و تحقیر شدن و توی باک کامیون قایم شدن برای رسیدن به اون کشور مثلاً آزاد. اون کسایی هم که خودکشی کردن باید برمیگشتن ایران. یعنی مردن بهتر از زندگی کردن در ایرانه؟
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 13:15
perser68 - فلوریدا - امریکا
be-pa.khaste -هارلم هلند. فرض کن که برای کار و به خاطر بی‌ پولی پا میشن میان،اینا مشکل نیست؟؟؟؟؟؟؟بیکاری به نظر تو چه اسم دیگه‌ای داره؟تو خودت برای چی‌ اومدی؟جرات کن و بگو برای چی‌ اومدی و خیلی‌‌های دیگه که تو جای امن نشستین و فقط بلدین قر بزنین!!!هقشونه که بیان اگه تو کشور خودشون به هر دلیلی‌ نمیتونن زندگی‌ کنند و مشکلاتش رو هم تحمل کنند!حرف نزنی‌ نمیگن فقط به خودت و منافع خودت فکر میکنی‌
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 13:49
pars_iran - دوسلدرف - آلمان
این چند تایی‌ که این بالا به پناهنده‌گی توهین کردند کلا خیلی‌ بیشعور تشریف دارند .همه که نمیتونند مثل شما‌ها آقازاده و چپاولگر بیت‌المال باشند که بیان انگلیس . خود شما‌ها تو اروپا چه کار می‌کنید ؟؟؟
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 15:08
masoud1900 - استکهلم - سوئد
جلال۵۰ - بیرمینگهام - انگلستان,hala تو چرا خودتو..... مگه مال بابای تو رو میگیرن عقده‌ای
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 15:01
behdin - آمستردام - هلند
صد رحمت به آن آلمانی‌ نژاد پرست تا به آن هم میهنی که جز شماتت و سرزنش چیز دیگری بلد نیست. شما از کجا می‌دانی این افراد چه وضعیتی داشتند که اظهار نظر میکنی‌ ؟ تمام دنیا هم نداند خودمان می‌دانیم که چه رفتاری میشود با آنکه به این جلادان بگوید بالای چشمتان ابروست. خدا این هم وطنان را ببخشد و بیامرزد. روحشان قرین رحمت.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 16:10
Behdin - آمستردام - هلند
اکثر کامنت‌های بالا نشان میده که اگر این دوستان مسول پناهندگی در بایرن آلمان بودند وضعیت از این هم صد برابر بد تر بود. الان میفهمم افغانی‌های پناهنده به ایران با چه فرهنگ و افرادی سر و کار دارند.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 15:55
shahab46 - هانوفر - المان
مرگ بر دشمن - لندن - انگلستان - همه که مثل تو آشنا نداشتند با سواد نداشته ات تو سفارت یا کنسول مواد بکشی و پول از صندوق همین مردم به حسابت واریز بشود تا احتیاج به پناهندگی نداشته باشی‌. ..., چرا این مردم زمان شاه نمیومدند بیرون. چون آسایش داشتند. دزد...
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 17:22
agha farhad - نیوکاسل - انگلستان
ایران بخور بخواب بود اینجام همینه،ایران کسی‌ نبود بگه برو دنبال کار اینجا اینا شدن دایهٔ مهربانتر از مادر.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 18:17
نازنین زینب - لینز - اتریش
حرفاتون اصلا درست نیست وقتی‌ یکی‌ تو کشورش نمیتونه راحت زندگی‌ کنه مجبور می‌شه مهاجرت اجباری کنه نه واسه پول سوسیال نه چیز دیگه مثلا سهیل عربی‌ بردار سهراب الان تو آلمان زندگی‌ می‌کنه مجبور شده پناهنده بشه.درست نیست بگیم از گرسنگی بود ا واسه پول سوسیال .؛هنوز مجبور نشدید که ببینید خودتون که سنگ ایران و ایرانی‌ بودنو به سینه می‌زنید برید درخواست پناهندگی بدید یا تو یه اینجور کمپ‌ها زندگی‌ کنید .اینقدر نگید ایران ایران
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 19:31
نازنین زینب - لینز - اتریش
حرفاتون اصلا درست نیست وقتی‌ یکی‌ تو کشورش نمیتونه راحت زندگی‌ کنه مجبور می‌شه مهاجرت اجباری کنه نه واسه پول سوسیال نه چیز دیگه مثلا سهیل عربی‌ بردار سهراب الان تو آلمان زندگی‌ می‌کنه مجبور شده پناهنده بشه.درست نیست بگیم از گرسنگی بود ا واسه پول سوسیال .؛هنوز مجبور نشدید که ببینید خودتون که سنگ ایران و ایرانی‌ بودنو به سینه می‌زنید برید درخواست پناهندگی بدید یا تو یه اینجور کمپ‌ها زندگی‌ کنید .اینقدر نگید ایران ایران
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 19:32
Azadi-Namur-Belgique - نمور - بلژیک
برای من جای سواله که چرا ما که نمی تونیم دردی از هم دوا کنیم , حداقل در اینجا کامنت های غیر منصفانه نذاریم تا کسی مشکل نداشته باشه ترک وطن نمی کنه
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 21:09
Azadi-Namur-Belgique - نمور - بلژیک
برای من جای سواله که چرا ما که نمی تونیم دردی از هم دوا کنیم , حداقل در اینجا کامنت های غیر منصفانه نذاریم تا کسی مشکل نداشته باشه ترک وطن نمی کنه
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 21:12
کبالت3 - کرج - ایران
خوب اگه شرایط همه جوره گل و بلبل باشه و بی مشکل همه راهی میشن این سخت کردن شرایط بخش عمده اش عمدیه اما توقع بعضی پناهنده هام کم نیست یه فیلم از ووضع خوابگاه پناهنده ها نشون میدادن که از کثیفیه توالت و آشپزخونه و محیط گله داشتن خوب برادر اینهمه آدم محل زندگی خودتونم دیگران باید تمیز کنن؟ خوب تشریف میبردید هتل کبلائی.
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 17:53
Azadi-Namur-Belgique - نمور - بلژیک
برای من جای سواله که چرا ما که نمی تونیم دردی از هم دوا کنیم , حداقل در اینجا کامنت های غیر منصفانه نذاریم تا کسی مشکل نداشته باشه ترک وطن نمی کنه
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 21:07
Azadi-Namur-Belgique - نمور - بلژیک
متاسفانه چیزی که در ایران از بین رفته حس نوع دوستی و انسانیت هست , به جای اینکه برای این پناهنده ها و وضعیت سختی که دارند احساس هم دردی کنیم هر کس , هر چی توهین و بد و بیراه در اینجا تایپ میکند , این نشان دهنده عقده سر شار نویسنده هست نه روشنفکری , ایرانی غیور از کرج سوال میکنه یعنی مردن بهتر از زندگی کردن در ایرانه ؟ در جواب باید بگویم شاید کسی که خودکشی میکنه نظرش با شما فرق داره , من به شما جواب میدم بله , زندگی فقط نفس کشیدن نیست , زندگی واقعی زمانی است که نفس کشیدن برات سخت میشه .........
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 18:54
ستاره مشرقي - مارتین - اسلواکی
خواهش می کنم تبلیغ الکی نکنید تو ایران اینجا پول مفت میدن و بخورو بخوابه هر کسی که عرضه داره جنمشو داره هر جا بره موفقه تو اگه نتونستی تو کشورت به موفقیتی برسی خارج هم نمی تونی
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 21:51
ستاره مشرقي - مارتین - اسلواکی
خواهش می کنم تبلیغ الکی نکنید تو ایران اینجا پول مفت میدن و بخورو بخوابه هر کسی که عرضه داره جنمشو داره هر جا بره موفقه تو اگه نتونستی تو کشورت به موفقیتی برسی خارج هم نمی تونی
‌چهارشنبه 23 مرداد 1392 - 21:52
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
اینجا کمپ پناهندگی است. از کشور‌های مختلف بدبخت‌ترین بدبخت‌ها با هزار بدبختی خودشون رو میرسونن اینجا. کسانی‌ مثلا از آفریقا هستند که در کشورشون تو حلبی آباد و اتاق کاه گلی میخوابیدند. آب آشامیدنی نداشتند. برای اینها همین کمپ پناهندگان باید مثل بهشت باشه. بالاخره هتل که نمیبرن اینا رو. سختی داره. درمان مجانی، غذا مجانی‌، کلاس زبان مجانی‌، پول تو جیبی‌ هم میدن. تشک نو جدید لحافت و بالش نو. بلیت اتوبوس مجانی‌. تا تکلیفشون مشخص بشه. رو که نیست. چه توقّعی دارین شما آخه؟ خودتون چی‌ هستین برخورد خودتون با یه بدبخت تر از خودتون تو کشور خودتون چطوری هست که انقدر انتظار و توقع دارین؟ آلمان پناهنده سیاسی قبول میکنه نه پناهنده اقتصادی. خیلی‌‌ها هم دادگاه اول را رّد میشن، چون کیس سیاسی قابل قبولی ارائه نمیدن. زرنگ باش، کیس درست و حسابی‌ بده، زود از اونجا بیا بیرون، برو کلاس زبان، زبان یاد بگیر، برو تحصیل کن، از امکانات اینجا استفاده کن.
‌پنجشنبه 24 مرداد 1392 - 13:17
beautysmile - لندن - انگلستان
من فقط میگم همه جای این دنیا آسمون یه رنگه. بستگی داره چطوری به زندگیت نگاه کنی. من که یه وجب خاک ایرانم و به صدتا کشور بیگانه نمیدم. من با ازدواج اینجا اقامت دارم و تصمیم داریم به زودی به ایران عزیزم برگردیم. اینجا هم مثل ایران سختیها و گرفتاریهای خودش رو داره با این تفاوت که تو ایران یه چیز دیگه داری اونم خانوادت و مجبور نیستی همیشه تنهایی رو تحمل کنی. از طرفی هم دلم برای کسایی که به عنوان پناهنده خارج میشن میسوزه حتما تو ایران غربت کشیدن که ناچار به کوچ اجباری میشن. امیدوارم همشون به زودی جوابهای خوب بگیرن و به زندگی عادی برگردن.
‌پنجشنبه 24 مرداد 1392 - 15:53
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.