چرا آمریکایی‌ها جدایی‌طلب نیستند؟

جان کلی

بی‌بی‌سی، واشنگتن

جنبش‌های جدایی‌طلبانه در بسیاری از کشورهای غربی در حال تقویت شدن هستند. اما اگر واقع بینانه به قضیه نگاه کنیم، آنهایی که بعد از انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا افکار جدایی‌طلبانه در سر می‌پرورانند، راه به‌جایی نخواهند برد. آمریکایی‌ها به‌شکلی غیرمعمول مایلند در کنار هم باشند. اما دلیل این امر چیست؟

معمولا گفته می‌شود اختلافات زیادی بین مردم آمریکا وجود دارد، و در داخل این کشور نوعی جنگ فرهنگی میان بخش‌های آبی (عمدتا طرفدار حزب دموکرات) و بخش‌های قرمز (عمدتا طرفدار حزب جمهوری‌خواه) وجود دارد. اما برخلاف اکثریت قریب به اتفاق همتایان غربی‌شان، آمریکایی‌ها، با وجود همه اختلافات، از زندگی در کنار هم راضی بنظر می‌رسند.

احزاب جدایی‌طلب در کانادا و اروپا در حال پیشروی هستند، اما در آمریکا تلاش‌هایی که در برخی ایالات برای استقلال انجام شده، تنها نشانگر تمایل اندک مردم آمریکا به چنین اقدامات و سیاست‌هایی بوده است.

طی سال گذشته طومارهایی به وب‌سایت کاخ سفید ارسال شد و در آنها خواسته شد که به هر یک از ۵۰ ایالت اجازه جدایی داده شود. درخواست استقلال ایالت‌های تگزاس، کارولینای جنوبی، جورجیا، لوئیزیانا، میسوری، تنسی، کارولینای شمالی، آلاباما، اوکلاهما و اوهایو بیش از ۲۵ هزار امضا داشت، و به این ترتیب دولت موظف شد به درخواست آنها جواب بدهد.

اما این اعداد در مقیاس جمعیت ۳۱۲ میلیونی آمریکا ناچیز هستند. نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر این طومارها را امضا کردند، که معادل دو دهم درصد جمعیت آمریکاست. طومار استقلال تگزاس با ۱۱۸ هزار امضا بیشترین تعداد امضا را در میان ایالات داشت، اما این رقم هم کمتر از نیم درصد جمعیت تگزاس است. این اعداد کوچک آمریکایی‌ها را از همتایان غربی‌شان متمایز می‌کند. در اسکاتلند، کاتالونیا و کبک احزابی حکومت می‌کنند که خواهان برگزاری همه‌پرسی برای استقلال هستند.

در داخل برخی کشورهای اروپایی مثل ایتالیا، فرانسه و بلژیک، بخش‌هایی وجود دارند که خواهان استقلال هستند. تمایلات استقلال‌طلبانه به کشورهای غربی محدود نمی‌شود. رقیب آمریکا در دوران جنگ سرد، یعنی اتحاد شوروی، بعد از فروپاشی به ۱۵ کشور مختلف تجزیه شد.

در خود این کشورهای جدید هم بعضا ملت‌های کوچکتری وجود دارند که خواهان جدایی هستند. چین هم در تبت و سین‌کیانگ با جنبش‌های ملی‌گرای جدایی‌طلب مواجه است.

اما وضعیت آمریکا کاملا متفاوت است. نیل کارن، استادیار جامعه‌شناسی در دانشگاه کارولینای شمالی، که درباره امضاکنندگان طومارها تحقیق کرده، معتقد است حتی آنهایی‌ که از این طومارها حمایت کرده اند، احتمالا بیشتر به‌خاطر سرخوردگی از نتیجه انتخابات اخیر این کار را کرده‌اند.

او می‌گوید: "برداشت من این است که به احتمال قوی بیشتر کسانی که طومار را امضا کرده اند، واقعا خواهان جدا شدن از آمریکا نیستند. مثل این است که بگویید می‌خواهید به کانادا مهاجرت کنید. این کار در واقع نوعی بیان نارضایتی، آنهم درست بعد از برگزاری انتخابات بود."

ایالت‌هایی که این طومار در آنها از بیشترین حمایت برخوردار بود، همگی جزء ایالاتی بودند که بیشترین گرایش را به میت رامنی، رقیب باراک اوباما، نشان دادند. اما خاطره تلخ یک رویداد تاریخی مانعی بزرگ در راه هر گونه جنبش جدایی‌طلبانه جدی خواهد بود: جنگ داخلی امریکا، که یکی از دلخراش‌ترین مقاطع تاریخ آمریکاست، و باعث کشته شدن ۷۵۰ هزار نفر شد. این جنگ در سال ۱۸۶۱، و بعد از اعلام استقلال ایالات جنوبی امریکا روی داد.



فیلم لینکلن، ساخته استیون اسپیلبرگ، به یکی از دردناک‌ترین دوره‌های تاریخ آمریکا می‌پردازد



آناتول لیون، استاد روابط بین‌الملل در کینگز کالج لندن و نویسنده کتاب "ساختار ملی‌گرایی آمریکایی"، می‌گوید: "آنها با جدایی‌طلبی نسبتا بزرگی روبرو بودند، و تلفات آن جنگ از مجموع تلفات آمریکا در دیگر جنگ‌ها بیشتر بود. آنچه در دهه ۱۸۶۰ روی داد، با فرستادن پیامی خشن و بی‌رحمانه برای دیگران، نشان داد که اگر کسی به‌دنبال جدایی‌طلبی باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد." علاوه بر این، لیون معتقد است جنگ داخلی امریکا در ذهن مردم دو موضوع جدایی‌طلبی و حمایت از برده‌داری را بهم گره زد، و همین مسأله چهره جدایی‌طلبی را برای اکثر مردم تیره کرده است.

در واقع احتمال گسترش پیدا کردن آمریکا از احتمال آب رفتن آن بیشتر است. در ماه نوامبر سال پیش رأی‌دهندگان در پوئرتوریکو، که در حال حاضر یکی از سرزمین‌های آمریکاست، در یک همه‌پرسی مشورتی خواهان تبدیل سرزمینشان به یکی از ایالات آمریکا شدند. برخی سیاست‌مداران هم گاهی به‌سراغ شعارهای جدایی‌طلبانه رفته اند. جالب اینکه بسیاری از آنها اهل تگزاس بوده اند، یعنی ایالتی که بین سال‌های ۱۸۳۶ و ۱۸۴۶ جمهوری مستقلی بوده است.

ران پل، عضو مجلس نمایندگان آمریکا، در واکنش به طومارهای استقلال‌طلبانه گفت که جدایی‌طلبی "یک اصل عمیقا آمریکایی" است. در سال ۲۰۰۹ ریک پری، فرماندار تگزاس هم گفت این ایالت "ملتی جداگانه" است که بعضا به امکان ترک اتحاد فدرال "فکر می‌کند". البته او بعدها حمایتش از استقلال تگزاس را انکار کرد.

جنبش‌های جدایی‌طلبانه زودگذر دیگری هم توانسته اند توجه عده‌ای را به‌خود جلب کنند. شوهر سارا پیلین سال‌ها عضو حزب استقلال آلاسکا بود. یک گروه چپ‌گرا بنام جمهوری دوم ورمونت هم در اوایل دهه ۲۰۰۰ با تلاش‌هایش برای استقلال ایالت نیوانگلند تا حدی در کانون توجهات قرار گرفت.

البته در گذشته جنبش‌های استقلال‌طلبانه جدی‌تری هم وجود داشته اند. سرخپوستان آمریکایی در مقابل استعمار و ادغام در جامعه مهاجران آمریکایی مقاومت می‌کردند. در جریان جنگ سال ۱۸۱۲ هم درخواست‌هایی برای استقلال ایالت نیوانگلند مطرح شد. در سال ۱۹۱۵ هم شورش نیروهای طرفدار مکزیک در مناطق هم‌مرز با این کشور سرکوب شد.

اما بخش اعظم این تلاش‌ها روی آمریکایی‌های عادی بی‌تأثیر بوده است. هرچه که باشد در آمریکا بچه‌ها معمولا روز را در مدرسه با اعلام وفاداری به "یک ملت زیر سایه خدا، و تفکیک‌ناپذیر" شروع می‌کنند. به‌علاوه، به گفته لیون، اطمینان به برتری سیستم حکومت‌داری آمریکا از سنین پایین در ذهن بچه‌ها جا انداخته می‌شود. اعتقاد به قانون اساسی و اصول بنیادی ملت یکی از عوامل کلیدی اتحاد آمریکایی‌هاست.

او می‌گوید: "در آمریکا حس ملی‌گرایی مدنی فوق‌العاده قوی است. اعتقاد به نهادها از سنین پایین در بچه‌ها تقویت می‌شود."

    "در آمریکا فرهنگ‌های منطقه‌ای مختلفی وجود دارند، اما هیچکدامشان فرهنگ ملی به‌حساب نمی‌آیند "

اریک زوئلو، دانشگاه نیوانگلند

عامل دیگری که می‌تواند مانعی در راه گرایش‌های مرکزگریز باشد، قانون اساسی فدرال آمریکاست، که خودمختاری قابل توجهی به ۵۰ ایالت می‌دهد. ممکن است ایالت‌ها و دولت فدرال هر از گاهی دچار اختلاف شوند، که نمونه بارز آن جنگ داخلی قرن نوزدهم و اصلاحات حقوق مدنی در دهه ۱۹۶۰ است. اما قانون اساسی به کاهش اصطکاک میان بخش‌های مختلف کشور، که هر یک فلسفه‌ مدیریتی خاص خود را دارند، کمک کرده است.

به عقیده اریک زوئلو، استاد تاریخ در دانشگاه نیوانگلند، نکته مهم دیگر این است که کسانی در موج‌های مهاجرت مختلف وارد آمریکا شده اند، به‌دنبال استقرار و ادغام شدن در جامعه بوده اند.

او می‌گوید: "تجربه مهاجرت بخشی از اساطیر ملی آمریکا شده است. در این کشور ادغام شدن اقوام گروه‌ها در یکدیگر بخشی از اسطوره‌هاست." او اضافه می‌کند که در آمریکا قومیت‌ها و اقلیت‌ها بیشتر با سایرین مخلوط می‌شوند و این امر باعث شده وضعیت زبانی و فرهنگی پیچیده، مشابه آن چیزی که در ایالت کانادا به‌وجود آمده، ایجاد نشود.

زوئلو می‌گوید: "مسلما در آمریکا فرهنگ‌های منطقه‌ای مختلفی وجود دارند، اما هیچکدام از آنها فرهنگ ملی به‌حساب نمی‌آیند. همه آنها زیر چتر آمریکا قرار می‌گیرند."

فرهنگ سرخپوستان بومی آمریکا هم هرچه که باشد، بیش از بقیه گروه‌های مهاجر "آمریکایی" است. اما اسکاتلندی‌ها شاید کمتر ازبقیه اهالی کشورشان بریتانیایی باشند. همین قضیه در مورد کاتالان‌ها و باسک‌ها از یک سو و بقیه اسپانیایی‌ها از سوی دیگر، صدق می‌کند. هیچکدام از گسل‌های موجود میان ایالت‌های قرمز و آبی، یا شمال و جنوب، به هیچ وجه برای تهدید اتحاد موجود بین ایالات تشکیل‌دهنده کشور کافی بنظر نمی‌رسند. در واقع این مسأله برای آمریکایی‌ها بدیهی بنظر می‌رسد.

اعلامیه‌های استقلال

• ایالت ورمونت بین سال‌های ۱۷۷۷ و ۱۷۹۱ یک جمهوری مستقل بود

• تگزاس در سال ۱۸۳۶ از مکزیک اعلام استقلال کرد و تا سال ۱۸۴۶ کشوری مستقل بود. تگزاس در این سال به ایالات متحده پیوست

• جمهوری کالیفرنیا بعد از استقلال از مکزیک در سال ۱۸۴۶، به‌مدت ۲۶ روز دوام آورد و سپس به ایالات متحده ملحق شد

• در سال ۱۸۶۱ کنفدراسیون ایالات آمریکا اعلام موجودیت کرد. این کنفدراسیون در ابتدا از ایالات کارولینای جنوبی، می‌سی‌سی‌پی، فلوریدا، آلاباما، جورجیا، لوئیزیانا و تگزاس تشکیل می‌شد. کمی بعد ویرجینیا، آرکانزا، تنسی و کارولینای شمالی، و همچنین سرزمین آریزونا هم به آن پیوستند. گروه‌هایی از میسوری و کنتاکی هم در این کنفدراسیون نماینده داشتند. اما ارتش آبراهام لینکلن در سال ۱۸۶۵ بر آنها پیروز شد

• هاوایی از ۱۸۱۰ تا ۱۸۹۳ یک حکومت پادشاهی بود، و از ۱۸۹۴ تا ۱۸۹۸ هم یک جمهوری بود. پس از آن به یکی از سرزمین‌های آمریکا، و نهایتا در سال ۱۹۵۹ به یکی از ایالات این کشور تبدیل شد

+28
رأی دهید
-1

mountainman - استکهلم - سوئد
تگزاس به نظر من مستعد جدایی هست هم سرانه ی بالایی تو تولیدات ناخالص داخلی امریکا داره و هم ایالتی هست که به تنهایی میتونه با تموم امریکا یک جنگ واقعی داشته باشه
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 02:24
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
همان طور که می‌‌بینیم آمریکا ذره ذره مثل آهن ربا سرزمین های دیگه را جذب کرده و این شده، و اگر بخوان جدا بشن حق آن ملت است چون از طول عمرشان ۱۵۰ سال میگذرد، اما ایران ما ذره ذره توسط ترکان قاجار و اعراب جاهل کوچکتر شده است، به عبارتی از شتر به گربه تبدیل شده، پس این کشور از جایی زمین یا کشوری را اشغال نکرده بلکه بیگانگان چون ترک‌ها و اعراب به این سرزمین مهاجرت کرده‌اند . پس در صورت نا رضایت بودن این دو قوم, همه را باید بیرون ریخته تا سودای خیانت به این خاک پاک نداشته باشند، و همانند آسیائ صغیر توسط ترکان و خاورمیانهٔ توسط اعراب اشغال نشود. پاینده ایران.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 02:57
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
مساله مهم در ایران این است که انحای که به فکر جدأیی طلبی هستند هیچ کدام ایرانی‌ نبوده و به ایران مهاجرت کرده‌اند ، مثلا ترکها بد از اسلام توسط آلب ارسلان به ایران سرازیر شده اند، و اعراب هم اواخر دوره صفوی که دو قبیله بنی ال و بنی کعب از جنوب عراق به این طرف رودخانه سرازیر شدند. و تنها قوم اصیل ایرانی‌ کردها هستند که مقداری از آنها ناراضی هستند و آن هم که حق دارند ناراحت باشند که چرا همه چیز در تبریز باید باشد و به ایرانی‌ ناسزا بگویند اما در کردستان نه. پس جدی طلبی در ایران توهمی بیش نیست،
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 03:16
Dracula - ترانسیلوانیا - رومانی
mountainman - استکهلم - سوئد. فکر کنم مطلب رو نخوندی چون بطور مشخص نوشته کسایی که تو تگزاس مایل به جدایی هیتن ( تازه در حد حرف و نه جدی) نیم درصد جمعیت تگزاس هم نیستن.حالا چطور شما نتیجه گیری کردی مستعد جدایی هست معلوم نیست.در ضمن این یک تنه میتونه با بقیه آمریکا بجنگه هم حرفی کمدیک و دور از عقل و واقعیت بود شاید اینحرف رو تو زمان جنگهای داخلی که با اسب و طپانچه میجنگیدن باید میزدید نه تو دنیای فعلی.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 03:50
nima13591111 - تهران - ایران
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند. تحلیل دادی مثلاً . بیسواد
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 06:48
zebelkhan - لوس آنجلس - آمریکا
mountainman - استکهلم - سوئد. گفته های جنابعالی از بیخ و بن ابلهانه است. جنگ تگزاس با سایر ایالات آمریکا؟!! حداقل چیزی بگویید که عقل خود را زیر سوال نبرید! آمریکا از جنگ شمال و جنوب و جنگ استقلال به یک پارچگی رسید نه بر عکس آن! جنابعالی نه با سیستم فدرالی آشنایی دارید و نه درک درستی از جامعه آمریکا. معلوم نیست از آن سر دنیا چطور به خود اجازه میدهید این چنین کوته بینانه و غیر معقول و خنده دار اظهار نظر کنید. این همه مقاله برای این بود که به امثال شما و حسین شریعتنداریها که هر روز خواب انقلاب و فروپاشی آمریکا را می بینند بفهماند که مردم آمریکا در عین اختلافات دموکراتیک هرگز به جدایی طلبی فکر نمیکنند. در همین تگزاس زنها و شوهرهایی هستند که هر یک طرفدار حزب خود هستند و در دوران انتخابات با شدت و حدت به طرفداری از حزب خود می پردازند و با هم مخالفند ولی نه در زندگی خصوصی شان تاثیر میگذارد و نه در زندگی اجتماعی و در تعامل با دیگران. مردم آمریکا همانطور که در این مقاله هم آمده با تمام ملل دنیا فرق دارند و از ظرفیت بالایی در دموکراسی برخوردارند.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 07:56
bluesky2013 - دبی - امارات
اولاکه عریزشما به مشکلات اسکاتلندوانگلیس وپناهنده هاش فکرکن دوم اینکه سرزمین ایران تشکیل شده ازمادوپارس وپارت هستش که ازدروس دوره دوم راهنمایی می باشد درضمن توهمون درس تاریخ هم هرکدومو توضیح داده دررابطه با جدایی طلبهای ایران هم باید ازسیاست سوال کنی نه ازقوم ها ... همین امثال شما هستندکه بین مردم تفرقه میندازندکدوم امریکایی مثل شما دررابطه با وطنش صحبت میکنه
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 08:44
shirvan - اربیل - عراق
zebelkhan - لوس آنجلس - آمریکا واقعا ما از امریکا فقط حمایت از تروریسم دیدم فقط کشتار مردمو دیدیم فقط خیانت به مردمو دیدم فقط پشت کردن به همپیماناشو دیدم بخاطر منافعش، اگه از این نظر با بی‌ شرمی تمام میگی‌ با تمام ملل دنیا فرق دارن کاملا باهات موافقم که فرق دارن،
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 11:07
کبالت3 - کرج - ایران
این آمریکای جهانخوار اگه نبود بقیه دنیا یا آدمخوار بودن یا توسط آدمخواریی مثل هیتلر و استالین و مائو و صدام و کارازیچ و مموت و امثالهم خورده شده بودن رفیق کبلائی.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 17:29
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
مثل اینکه جملات من به دلم بعضی‌ها ننشست، البته. ترک‌ها و اعراب مهاجر هستند، در ضمن دوره ما د و پارت پارس گذشت، فعلا که پارتها خودشون را ترک میدونند، ملت به خواب رفته.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 18:19
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
Aradادینبرو‌-- -اسکاتلند - در سا یه شما کله پوک‌ها یه عقده‌ای ، جدایی طالبی سهل برادر کشی می‌‌شود
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 18:49
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
aradادینبرو-اسکاتلند-اگر همه مثل تو افکار طالبانی داشت خوب ایرانی بودن تو و کی و چطوری امدن بدجوری زیر سوال می رود! انوقت هست که باید جواب بدهی اقوام قبل از ورود شما کجا رفتند ؟ منظورم اینه که بقول تو ترک ها و عربها امروز امده اند و شما از دیروز ! پس مردمان پریروزی ماننده ایلامی٫بابلی٫سومری٫لولویی٫قوطی ها٫کاسپی ها و .. چی شدند ؟ انها که اریای نبودند و هزاران سال دولت مستقل قبل از تاریخ ۲۵۰۰ساله شما انجا بودند! پس انسانهای امروزی زنده شرط !
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 19:22
shooshtari - اهواز - ایران
ضمن احترام به نظرات کاربرانی که اظهار نظر کرده اند بخصوص آقا یا خانم شیروان-اربیل عراق. هر دولتی یا ملتی که فکر منافع ملی خود نباشد به ملت خود خیانت کرده است آمریکا خود در تروریسم بیشترین آسیب را دیده است.ممکن است سیاست دولتمردان آن و برآورد های مقطعی آنها اشتباه بوده باشد ولی برایند اعمال آنها آسایش و منافع ملت و تلاش برای بدست آوردن امنیت بیشتر برای شهروندان خود بوده است و اینکه انتظار داشتع باشید مثلاً آنها بعوض حمایت از ملت خود از ایران یا حتی اروپا حمایت کنن اشتباهی بزرگ است.پشت کردن به هم پیمانان هم را بیشتر توضیح بدید ما هم مصادیق آنرا بدانیم
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 20:06
goosfand - نیویورک - آمریکا
آخ چه حالی میده آمریکا تجزیه شه و این کثافتکاریها پایان بگیره; جالبه که بچه ها با یک ملت زیر سایه خدا، و تفکیک‌ناپذیر بزرگ میشند, حالا تو ایران تا از خدا حرف میزنی میکوبند دک و دهن آدم رو یکی میکنند!
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 20:36
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
بیشتر آمریکائیهائی که من باهاشون آشناهستند همیشه دم از ساکن زمین بودن و شهروند زمین بودن حرف میزنند و بنظرشون حدو مرز و کشورهای متفاوت و ویزا غیره چیزی است که توسط انسانها بوجود امده و فقط باعث محدود شدن بشر است , همین طرز تفکر باعث میشه که آنها خواستار یک کشور واحد باشند نه اینکه تجزیه بشوند اگر مردم دنیا آزاد بودنند که هر جائی که میخواهند زندگی کنند همه کشورهای دنیا مثل آمریکا رنگی بود و از هر ملیتی در هر کشوری یافت میشد و همه در کنار هم با برابری در مقابل قانون بدون اصطکاک زنگی میکردنند.
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 21:58
anti-US - مونترئال - کانادا
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند: شما گل گفتی دوست عزیز؛ من خودم ترکم، و از خودم و از همه ترکان یه سوال دارم: برای ترکهای ایران دو حالت بیشتر نداریم؛ آیا ما ترکهای داخل ایران از آغاز و ریشه ترک بودیم یا ترک شده-ایم؟ اگه ترک بودیم، که در واقع به ایران یا مهاجرت یا تجاوز کردیم!، و اگه ترک نبودیم و یه ایرانی بودیم که به هر دلیلی ترک شدیم، بنابراین به این ترک بودن نازیدن زیاد پسندیده نیست!
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 22:04
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
دوست من ،معلومه اهل مطالعه هستی و نه تعصب خشک خالی‌، اگر چه هموطنان روشن فکر ترک مثل شما زیاد هستند ، وقتی‌ از این ترکها سوال میشود آیا از اول ترک بودی ، هیچ جوابی نمیدن میگن فارس‌ها حق ما را خوردن و اما از طرف دیگر هم میگن شهر ما شهر اولین هاست و همه چیز ما اول داشتیم، اما به این فکر نیمکنند اگر همه چیز اول به شما رسیده پس دیگه... آدم چه بگه......
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 00:06
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
هدف تو و امثال تو از کامنتهای گذشته تون مشخص است، هرگز نخواهیم گذشت ذره از این خاک بیشتر از این به ترکها و اعراب برسد، هم خلیج همیشه فارس میماند و هم آذرآبادگان ایرانی‌، در ضمن قومهای که نام میبری کجا رفتیند ،همه هستند، عیلام‌ها همان قوم لٔر و کردها و فارس ها. کاس‌ها یا همان گیلکیها. و پارتها آذری، تو نگران حکومت هستی و همیشه تفرقه انداز، جاهل عرب زده
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 22:46
مراد درشوری - ویله - دانمارک
قبلان فارس‌ها به جلد ترک میرفتند حالا اخیرا کرد‌ها هم به جلد ترک میرون و به ترک‌ها ناسزا می‌گویند! این کرد‌ها فکر میکنند که اوباما هم کرد هست. از شما کرد‌ها همه دارند سؤ استفاده میکند، چرا عروس هزار داماد شده ایده؟ عددی نیستید که در بار جمعیت ده‌ها ملیونی ترک ایران ابراز وجود بکنید
یکشنبه 20 مرداد 1392 - 23:26
Uk.ali - لیورپول - انگلیستان
Anti-us-...کانا دا-تو از اسمت معلومه عقده أی بی سواد هستی ! خودت را ترک جا نزن بخاطر توهین داخل باکت ! ترک و فارس و کرد ...عرضه دارد ولی امسال تو جزء حزب ولو هستید یعنی هر کی قویتره طرف ان هستی إنسان نیستی باد هستی به هر طرف عشقت کشید می و زی و شاید اینده همان انتی usرا برکردونی انتی iranاز شما بعید نیست شما انتی بشر هستید از هر ملتی هم می توانی باشی ولی جایی نداری بقول معرف کسی خیانت به ملا خودش را تجربه کرده برای دیک ان جه می تونی باشی !
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 00:49
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
uk.ali - لیورپول - انگلیستان,,<مگه حقوق سر برجت را نگرفتی؟ همون پول کذائی که از دولت میگیری که بین اقوام ایرانی‌ تفرقه بندازی تا اربابت حکومت کنه. ایران مال ایرانی‌ است نه عرب عباسیون و ترک سلجوقی، تو دو سالی‌ هست حنات رنگی نداره.
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 01:37
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
روزی خبرنگاری رفت پیش سیاستمدار قدیمی که یک سالی بود دست از سیاست کشیده بود.روزنامه نگار به سیاستمدار گفت تا یک سال قبل همه به تو حمله می کردند ولی یکسالی هست شما را تعریف می کنند جریان چیست ؟ او گفت قبلا موفق بودm انها ناراحت بودند ولی یک سالیست فعال نیستم خوشحالند ! حالا خشم جامعه فارس و بقول رفق مان به اضافه کردها٫نشان از بیداری ملت ده ها میلیونی ترک برای دفاع از حقوق ابتدایی ماننده تحصیل به زبان مادری یا خداحافظی بادیکتاتوری و ...
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 01:53
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
کمتر خواب و خیال و جفنکیات تعریف کن از منطق،حقوق،احترام،درک،واقعیت،إنسانیت و فلسفه فرسخ ها فاصله داری در مقابل انتقاد توهین می کنی و از تعریف افکار خیالی دست بردار نیستی ! خودت کفته بودی أذری هستی ! اول برو زبان بحساب أذری خودت را ثابت کن بعد بیا کورکورانه فارس را بزرک و ترک را کوجک بشما ر تا بکویند تو فارس أصلی ! ترک نیستی ! بدبخت بدون ترک و فارس ایرانی وجود ندارد اکر واقعا ایران را دوست داری بأید بدانی با کینه توزهایی امسال تو مملکت تجزیه می شود و امسال تو وقتی می بینند کدام طرف قویتر هست انطرفی می شوید،فعلا برای قاءم کردن ترک بودنت،ترک ستیزی نکن شاید جرخ فلک برکردد زحماتت هدر رفته برعکس بأید بنویسی ! خود بودن إنسان بودن هست نه خود را جای کسی کذاشتن ! من تورک ایرانم با تحقیر،توهین ،تهدید و عوام فریبی امسال شما جاخان های تر سو خودم را أذری یا فارس معرفی نمی کنم برو سر قبری کریه کن که طوش مرده باشد،این قبر خالی هست و در ایران فارس ،کرد،عرب همه هموطن و برادر من تورک هستند امسال تو نسل کش نااکاه و تفوقه افکنی بیش نیستی در خاک خودم ایستاده أم نه در روی سر تو !
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 01:59
zebelkhan - لوس آنجلس - آمریکا
shirvan - اربیل - عراق. جمهوری اسلامی تا نوکران و بلندگوها و بوقچی هایی مثل تو را دارد دیگر غمی ندارد. این مزخرفات دیگر کلیشه ای و تکراری شده. آمریکا اگر یک روز بالای سر دنیا نباشد اول از همه همین چین و روسیه به خواهر و مادر شما در هیچ کجای دنیا رحم نخواهند کرد. بعد هم آمریکا که دیگر در عراق نیست. الان برای چی زیر ماتحت همدیگر بمب میگذارید و صغیر و کبیر را میکشید؟ چقدر دروغگویی و شارلاتانیسم؟ شیعه و سنی را کاری هم نداشته باشند همدیگر را مثل سگهای هار میدرند. خوب است که الان بوضوح داریم میبینیم. بیخود نبود که آمریکا در ابو غریب برای امثال تروریستهای اسلامی سگ هار میاورد تا از آنها اعتراف بگیرد! حیف سگ هار برای مزدور جماعت. تو هم اینقدر ماله کشی نکن!
دوشنبه 21 مرداد 1392 - 23:26
Uk.ali - لیورپول - انگلیستان
درست هست، جینی ها و رؤسها همیشه در کمین هستند ولی از ترس أمریکا جرعت نمی کنند،همان جین هیجی نشده ترکستان ٢٠ میلیونی با بایتختی اورومجی را قصب کرده با زور و اسمش را کذاشته سیکیانک یعنی سرزمین تازه کشف شده ! حالا این ها را ول کنی ایران را هم قصب می کنند و نام جینی سر زمین بعدا کشف شده را می کذارند ! ماننده جی جی سی کیانک !
‌سه شنبه 22 مرداد 1392 - 11:28
shirvan - اربیل - عراق
zebelkhan - لوس آنجلس - آمریکا ،،،،،مال کش توئی بی‌ شرم ! منم کاری به ایران و عراق ندارم، آخه تو اگه شرم داشتی اینجوری دسمال کشی‌ آمریکارو نمی‌کردی! خیانت آمریکا به همه ثابت شده، کودتا ۲۸ مرداد، خیانت به شاهه ایران خیانت به شورش جنبش سبز، خیانت به کردها کمک اونها و خاک اونها عراق سقوط کرد با ، خیانت به اروپایی‌ها در همه مورد مثل جاسوسی از مردمش.
‌سه شنبه 22 مرداد 1392 - 14:31
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.