خریداری هفت نفتکش غول‌پیکر از سوی ایران

سازمان انتشاردهنده اطلاعات دریایی «آی اچ اس» گزارش داده است که شرکت ملی نفتکش ایران، ظرفیت ناوگان ابرنفتکش‌های خود را در سال جاری میلادی تا ۲۳ درصد افزایش داده است.

بر اساس گزارش بلومبرگ از «آی اچ اس» افزایش ناگهانی خرید نتفتکش‌ها توسط شرکت ملی نفتکش ایران که بزرگترین ناوگان کشتی‌های نفتی ایران را در اختیار دارد، در میانه تحریم‌های سنگین غرب و فشار بر شرکت‌های خارجی حمل کننده نفت برای قطع سرویس دهی به ایران بوده است.

شرکت «آی اچ اس» که برای سازمان ملل اطلاعات کشتیرانی را فراهم می‌کند گزارش داده است که شرکت ملی نفتکش ایران طی سال جاری ۷ ابرنفتکش که هر کدام قابلیت حمل دو میلیون بشکه نفت خام دارند را به ناوگان خود اضافه کرده است.

هم‌اکنون شرکت ملی نفتکش ایران با مالکیت بر ۳۷ ابرنفتکش (و نفتکش‌های کوچکتر) ظرفیت حمل ۸۶ میلیون بشکه نفت را دارد که این حجم برابر با ۶۵ روز نفت صادراتی ایران است.

خبرگزاری رویترز نیز با استناد به گزارش سازمان انتشاردهنده اطلاعات دریایی می‌نویسد که ایران در اوایل سال جاری سه نفتکش و از ماه مه تا پایان ماه گذشته، ژوییه، چهار نفتکش دیگر به ناوگان خود اضافه کرده است.

تمامی این کشتی‌ها، بخشی از سفارش‌های ۱٫۲ میلیارد دلاری ایران است که در سال ۲۰۰۹ برای تحویل ۱۲ ابرنفتکش به دو شرکت چینی داده شده بود.

البته این گزارش می‌گوید که ایران در سال جاری به تعداد نفتکش‌های کوچکتر از نوع افراماکس و سوئزماکس خود نیفزوده است.

اول ژوئیه سال گذشته، اتحادیه اروپا تحریم‌های سختی بر صادرات نفت ایران وضع کرد که بخشی از آن، ممنوعیت ارائه بیمه‌نامه به کشتی‌های حامل نفت ایران بود. شرکت‌های اتحادیه اروپا بیش از ۹۰ درصد از بیمه نامه کل کشتی‌های جهان را ارائه می‌کنند.

بلومبرگ با استناد به آمار مرکز تجارت جهانی، وابسته به سازمان ملل و سازمان تجارت جهانی گزارش داده که صادرات نفت ایران در سال گذشته تا ۴۸ درصد کاهش یافته و کل درآمد نفتی ایران در این سال با افت ۳۸ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۱ کلا ۵۲٫۷ میلیارد دلار بوده است.

+97
رأی دهید
-8

امام سایبرجایا - سایبرجایا - مالزی
روحانی مچکریم!
جمعه 18 مرداد 1392 - 00:16
marg bar doshman - لندن - انگلستان
ماشالا ایران تو خواب ببینن شکسته مارو
‌پنجشنبه 17 مرداد 1392 - 23:18
mountainman - استکهلم - سوئد
این ها رو که خیلی خیلی وقت پیش خریده بودن شاید چهار پنج ماه پیش. در ضمن یکی از این کشتی ها مال یک شرکت سوئدی بوده .
جمعه 18 مرداد 1392 - 01:10
paksan - آمریکا - آمریکا
معلومه مجبور بوده بخره . آخه کی از چین نفتکش می خره جز ایران ؟ کدوم تولید چینی کیفیت داره که این دومیش باشه .. بجای پول نفت کشتی های درپیتی می اندازن به ایران و صدامون هم نمی تونه دربیاد . به این می گن پیشرفت ،صنعت کشی سازی ایران داره نابود میشه بعد مجبوریم کشتی و اتومبیل چینی وارد کنیم : نمونه اش مدیران خودرو هستش که با سوء استفاده از اسم مدیر می خواد این ماشینهای درپیتی رو بندازه به ملت و ملت هم مجبورن بخرن . پسر خاله ما یک مدل شاستی بلندش رو خریده بود می گفت صدرحمت به پراید واقعاً افتضاحه و پراید در مقابلش خدایی می کنه انقدر که بد رانندگی هستش .بدبخت 50 میلیون داده بود به این ماشین درپیتی بعد داشت با ضرر ردش می کرد از دستش راحت بشه
جمعه 18 مرداد 1392 - 00:40
kulak - پیرمازنز - آلمان
paksan - آمریکا - آمریکا-میشه بفرمائید پسر خاله گرامی چی کاره هستند ؟ کسی که ٥٠ میلیون میده ماشین می خره که دیگه بدبخت نیست !
جمعه 18 مرداد 1392 - 07:01
bluesky2013 - دبی - امارات
دوست عزیزکه نوشتی ازامریکا اولاکه فکرکنم ایران هستی اینوبدون الان همه دنیا محصولات چینه. خودامریکا به اندازه دوایالت به چین بدهکاره اینکه ایران وبعضی کشورها وقتی میخوان سفارشی که میدن ارزونتر تموم بشه این به چین چه ربطی داره تازه اوناییکه دردنیا میگن جنس چینی بیکیفیته چرا میخرن چرا خودشون نمی تونن .. چون نحوه زندگی چینیها با همه فرق داره عزیزم اونا ازصبح تا شب کارمیکنن ....بهتره منطقی باشیم
جمعه 18 مرداد 1392 - 05:46
کبالت3 - کرج - ایران
این نفتکشها بیشتر حکم انبار شناور رو دارن به دلیل تحریم ها و بعلت اینکه توقف استخراج و تعطیلی چاه نفت زیان های سنگینی داره و استخراج به هر حال باید انجام بشه الان بیشتر نفت تولیدی تو شناورها روی آب سر گردون و دنبال مشترین با تحریمهای تازه ظرفیت نفتکشها دیگه جوابگو نیست پس باید انبار های جدید خریداری بشه بلاخره از این ستون به اون ستون فرجه کبلائی
جمعه 18 مرداد 1392 - 08:24
امرزش - ارومیه - ایران
در یک نمایشگاه از مسئول غرفه های چین پرسیدم که چرا اینقدر کالای بی کیفیت تولید و به خارج صادر.......گفت در چین از یک کالای مشابه چندین نوع با کیفیت های گوناگون و بالطبع قیمتهای مختلف،تولید میشه.در نهایت این بازرگانان ایرانی هستند که سفارش ارزانترین کالا را میدهند.و نتیجه اش ......ازماست که بر ماستو
جمعه 18 مرداد 1392 - 13:29
TONDAR - شفیلد - انگلستان
برادر دبی-امارات عزیز این که میگی تمام دنیا محصولات چین رو میخرن صحیح ولی کشوری مثل امریکا جنس جینی می خره ولی از نوع درجه 1 نه مثل ایران که جنس بنجول درجه 3 رو میندازن بهش پس یه تفاوتی بین درجه 1 و درجه 3 است عزیز عمرا اون جنسی که به ایران میندازن بتونن بئدازن به امریکا یا انگلیس یا کشورهای اروپائی جنس بنجول بی کیفیت فقط برا علی چلاق میزنن و خلاص
جمعه 18 مرداد 1392 - 13:39
TONDAR - شفیلد - انگلستان
برادر دبی-امارات عزیز این که میگی تمام دنیا محصولات چین رو میخرن صحیح ولی کشوری مثل امریکا جنس جینی می خره ولی از نوع درجه 1 نه مثل ایران که جنس بنجول درجه 3 رو میندازن بهش پس یه تفاوتی بین درجه 1 و درجه 3 است عزیز عمرا اون جنسی که به ایران میندازن بتونن بئدازن به امریکا یا انگلیس یا کشورهای اروپائی جنس بنجول بی کیفیت فقط برا علی چلاق میزنن و خلاص
جمعه 18 مرداد 1392 - 14:23
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
تازه این کشتی‌ها در سال ۲۰۰۹، یعنی‌ زمانی‌ که ایران نفت خام بشکه‌ای ۱۰۰ دلار میفروخت و تحریمی بر کشتیرانی و نفت ایران نبود سفارش داده شده بود که الان تحویل میگرن
جمعه 18 مرداد 1392 - 16:25
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
هیچ کشوری از صنایع سنگین و خودرو‌ها و وسائل نقلیه سنگین ساخت چین استفاده نمیکنه، جز ایران و چند تا کشور بدبخت بیچاره فلک زده آسیای میانه. کدوم کشوری رو دیدین که کشتی چینی‌ بخره؟ درسته بازار دنیا پر شده از محصولات چینی‌، ولی‌ دمپایی چینی‌ رو با کشتی مقایسه نکنید. بقیه اجناس مثل لوازم الکترونیکی‌ همه مونتاژ چین هستند. یعنی‌ محصول چینی‌ نیست، بلکه در اونجا برای کارخانه اپل یا سونی مونتاژ شده. ولی‌ کشتی چینی‌ ساخت چینه و کسی‌ نمی‌خره. هیوندای به عنوان مثال یکی‌ از صنایع کشتی سازی بزرگ و معتبر دنیا هست که در کره ساخته می‌شه. ولی‌ چین هر چی‌ آشغاله تحویل بازار دنیا میده.
جمعه 18 مرداد 1392 - 16:15
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
اصلأ جنس چینى درجه ١ وجود نداره. اشتباه نکنید. اگه لپتاپ میخرید زیرش نوشته Made in China این محصول چین نیست، بلکه زیر نظارت و مهندسى و کنترل کیفیت کارخانه SONY یا Apple یا Samsung و غیره مونتاژ شده. ولى شما اگه جنس چینى که ١٠٠٪ محصول چین است یعنى از مهندسیش تا کیفیت و طرح و ساخت همش تولید یک کارخانه چینى باشد، آشغال بیش نیست. چه درآمریکا چه در ایران چه در آلمان هیچ فرقى نمیکنه. اون بابا هم چرت گفت به رفیقتون.
شنبه 19 مرداد 1392 - 08:54
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
میدونید که بعنوان مثال در آلمان هر ساله در نمایشگاه هاى بین المللى چقدر قرفه هاى شرکت هاى چینى رو میبندند؟ به علت کپى کردن از محصولات و ابتکارها و اختراع هاى شرکت هاى دیگه که همه در پاتنت ثبت شده هستند. از خودکار و روان نویس پلیکان تا ابزارآلات BOSCH و غیره همش کوپى شده با کیفیت زیر صفر. از موتور گازىAprilia ایتالیایى تا تبلت پى سى که از اپل و سامسونگ کپى کردن و صدها هزاران اجناس و وسائل دیگه.
شنبه 19 مرداد 1392 - 09:03
kvsaadat - تهران - ایران
دوستان عزیز. در مورد سوپر نفتکش باید بدانید که این وسیله میبایست دارای استانداردهای جهانی باشد تا اجازه ورود به بنادر مختلف را داشته باشد. بنابر این عدم کیفیت در مورد چنین محصولاتی منتفی است. متاسفانه بسیاری از ما وقتی با دولت و حکومت کشورمان مشکل داریم اگر کار درستی هم انجام شده باشد به هر طریق ممکن آن را نفی میکنیم. دقت داشته باشید که چین صاحب تکنولوژی پیشرفته است اما برای توسعه تجارت با تمام بازارها با کیفیت های متفاوت کالای مصرفی یا کالای واسطه صنعتی تولید میکند اما در مورد اقلامی مانند کشتی چینی ها نیز تولیدکنندگان قدری هستند.
شنبه 19 مرداد 1392 - 22:34
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.