بررسی روزنامههای صبح تهران - چهارشنبه، ١٦ مرداد
نخستین نشست رسانهای حسن روحانی پس از آغاز رسمی دوره ریاست جمهوری در شماره چهارشنبه روزنامههای ایران بازتاب گستردهای داشته است. اغلب روزنامهها عکس یک یا تیتر یک خود را به اظهارات حسن روحانی درباره دفاع قاطع از وزرای پیشنهادی، جدی بودن مذاکرات هستهای، و احتمال و شرایط مذاکره با آمریکا اختصاص دادهاند.
روزنامه مردمسالاری در سرمقالهای با تیتر «روحانی و اصلاح زبان سیاست» نوشته است: «هشت سالی میشد که سخنرانی دلچسب و گیرایی از رئیس جمهورمان نشنیده بودیم، اما به راستی بیراه نیست اگر بگوییم نخستین سخنرانیهای حسن روحانی در مراسم تنفیذ و تحلیف، وزانت و حیثیت از دست رفته را بار دیگر به زبان سیاست بازگرداند.»
روزنامههای تهران امروز، شرق، قانون، بهار از قرائت گزارش «غائله قم» در مجلس شورای اسلامی و معرفی «حلقه پرتو» یکی از گروههای وابسته به محمدتقی مصباح یزدی به عنوان متهم اصلی این حمله خبر دادهاند.
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، در سرمقاله روزنامه شرق از قرائت گزارش حمله به سخنرانی علی لاریجانی در قم به عنوان «نقطه عطفی در پرونده خودسرها» یاد کرده است، اما نعمت احمدی وکیل و حقوقدان طی یادداشتی در روزنامه بهار تاکید کرده است که به دلیل حذف اسامی کسانی که در برنامهریزی و حمله به سخنرانی ۲۲ بهمن علی لاریجانی در قم نقش داشتهاند، گزارش قرائت شده در مجلس «یک شکواییه ناقص است».
روزنامههای جام جم و مردمسالاری از اولتیماتوم سازمان استاندارد به وزارت بهداشت درباره «آلودگی میکروبی سرنگهای چینی» گزارش دادهاند.
بازتاب نشست رسانهای حسن روحانی: دفاع قاطع روحانی از وزرای پیشنهادی
نخستین نشست رسانهای حسن روحانی پس از آغاز رسمی دوره ریاست جمهوری در شماره چهارشنبه روزنامههای ایران بازتاب گستردهای داشته است. اغلب روزنامهها عکس یک یا تیتر یک خود را به اظهارات حسن روحانی درباره «مذاکرات هستهای» و «احتمال و شرایط مذاکره با آمریکا» اختصاص دادهاند.
روزنامه بهار از «دفاع قاطع روحانی از وزرای پیشنهادی» خبر داده و نوشته است که «در کنفرانس خبری رئیس جمهوری اسلامی برخلاف همه کنفرانسهای رئیس جمهوری سابق هیچ خط و نشانی برای هیچ کشوری کشیده نشد» و البته «همه تفاوتها در حالی بود که در گزینش رسانهها بعضی رسانههای مطرح فرصت پرسیدن سوال برایشان پیش نیامد».
این روزنامه از قول رئیس جمهوری اسلامی ایران نوشته است: «اتهاماتی که در گوشـه و کنــار نســبت به بعضی از افراد معرفی شــده در کابینـه میزنند، درست نیست، غیراخلاقی اســت.»
به نوشته روزنامه بهار، حسن روحانی همچنین گفت که این اتهامات «ممکن است در مجلس نیز مطرح شود. من در آنجا پاسخ میدهم و از تمام وزرا با قاطعیت دفاع میکنم.»
روزنامه جام جم نیز از قول حسن روحانی نوشته است: «ﺍنتخاب کابینه تحت فشار نبوده ﺍست» و پرداخت یارانه نقدی نیز «به همان مقدﺍر که تاکنون پردﺍخت شده ﺍست ﺍدﺍمه مییابد».
روزنامه قانون نیز نوشته است که حسن روحانی درباره «گفتوگو و مذاکره با آمریکا» گفت: «برای ما آن چه مهم است، پاسخ عملی دولت آمریکا و نه بیانیههاست، ما همه اقدامات دولت آمریکا را به دقت رصد میکنیم و اگر اقدامات عملی و سازندهای ببینیم پاسخ متناسب و مشابه به آن میدهیم».
روزنامه اعتماد نیز با تیتر «دعوت هستهای روحانی» از قول حسن روحانی نوشته است: «به عنوان رئیس جمهور ایران اعلام میکنم که نظام، اراده سیاسی جدی برای حل مسئله هستهای دارد و همزمان رفع نگرانیهای طرف مقابل را هم مد نظر قرار خواهد داد».
روزنامه جهان صنعت هم از قول رئیس جمهوری اسلامی نوشته است: «در حل مسئله هستهای جدی هستیم».
روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنهای منتشر میشود نوشته است: «بیانیههای کاخ سفید با رفتارش همسو نیست»، و روزنامه رسالت نزدیک به اصولگرایان سنتی از قول حسن روحانی تاکید کرده است که «از حقوق هستهای مردم کوتاه نمیآییم».
همزمان روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، ضمن انتشار اظهارات فرمانده بسیج از قول محمدرضا نقدی نوشته است: «دولت بداند مردم در رفع مشکلات اقتصادی همراه هستند و دولت برای حل مسائل کشور، هیچ نیازی به خارج ندارد.»
روحانی و اصلاح زبان سیاست
روزنامه مردمسالاری در سرمقالهای با تیتر «روحانی و اصلاح زبان سیاست» نوشته است: «هشت سالی میشد که سخنرانی دلچسب و گیرایی از رئیس جمهورمان نشنیده بودیم، اما به راستی بیراه نیست اگر بگوییم نخستین سخنرانیهای دکتر روحانی در مراسم تنفیذ و تحلیف، وزانت و حیثیت از دست رفته را بار دیگر به زبان سیاست بازگرداند.»
مهدی مالمیر در یادداشت روزنامه مردمسالاری نوشته است که صرف نظر از تحلیل محتوای سخنرانیها، «در این هشت سالی که گذشت ما خبرنگاران و روزنامهنگاران از واژههای غیر شفاف و عبارتآراییهای موهوم که در سخنرانیها به فراوانی شنیده میشد و خود نشانه آشکاری از فقدان نظم فکری در میان دستاندرکاران دولت قبلی بود، دل پری داشتیم».
سرمقالهنویس این روزنامه به «حجم بالای جملات متناقض، حاشیه زدنها، قصارگوییها و رندیها و واژگان رمزی» در سخنرانیهای محمود احمدینژاد طی هشت سال گذشته اشاره کرده و نوشته که آن چه در این هشت سال در همه سخنرانیهای هیئت دولت چشمگیر بود تکرار موتیف ملالآور «همه چیز خوب است» در قامت عبارتپردازیهای انشاگونه و حکایت و نقالی بود و آن چه از ذهن و ضمیر و زبان مسئولین رخت بر بسته بود، ضروریات مردم، مشکلات بغرنجشان و هزاران پرسش بیپاسخ بود».
روزنامه مردمسالاری اما تاکید کرده است که «حسن روحانی در همان جملات اول سخنرانی، این پیام شادیآور را به طیف گسترده مخاطبانش فرستاد که از دیسیپلینِ فکریِ شایسته یک رئیس جمهور به قدر کافی برخوردار است».
به نوشته این روزنامه، روحانی در سخنرانیهای مراسم تنفیذ و تحلیف «از حق مردم برای زندگی بهتر و کرامت بیشتر، از صداقت و اخلاق در عرصه اجتماع و دوری گزیدن از کینه و استبداد رأی در میدان سیاست سخن گفت و نشان داد که با مصیبتهایی که در این هشت ساله به سبب بیاعتنایی به همه اینها بر مردم و زندگیشان رفته است، ناآشنا نیست».
سرمقالهنویس روزنامه مردمسالاری نوشته است: «امروز میتوان سر را بالا گرفت که کار ما با رئیس جمهوری افتاده است که با زبان سیاست و مسئولیتی که بار معنایی واژگان بر دوش سیاستمدار میگذارند به نیکی آشناست، پس میشود به روزهای آینده دلخوش بود که باب نقد و گفتوگو با هیئت دولتی که مسئولش زبان سیاست میداند به هیچ رو بسته نیست».
«نقطه عطفی در پرونده خودسرها»
روزنامههای تهران امروز، شرق، قانون و بهار از قرائت گزارش حمله به سخنرانی ۲۲ بهمن علی لاریجانی در قم در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی خبر دادهاند.
روزنامه تهران امروز نوشته است: «صدوبیستمین جلسه علنی مجلس نهم رو گذشته در حالی برگزار شد که بر اساس دستور کار جلسه، گزارش حادثه ۲۲ بهمن قم در جلسه علنی بدون حاشیهای قرائت شد».
به نوشته این روزنامه، «در این گزارش به این موضوع اشاره شد که حادثه رخ داده از پیش برنامهریزی شده بوده و برخی از افراد وابسته به گروهها و جریانها در رخداد آن دخیل بودهاند».
به نوشته این روزنامه، پس از قرائت گزارش کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، این گزارش با رای نمایندگان برای بررسیهای بیشتر به قوه قضاییه ارسال شد.
روزنامه تهران امروز همچنین نوشته است که بر اساس گزارش قرائت شده در مجلس «دخالت برخی افراد حلقه پرتو» یکی از مراکز وابسته به محمدتقی مصباح یزدی در «بروز حادثه قم» نقش برنامهریزی، هماهنگی و اجرای حمله را بر عهده داشتهاند.
این روزنامه همچنین تاکید کرده است که در گزارش قرائت شده در مجلس شورای اسلامی «کوتاهی برخی از مسئولان شهرستان قم همچون استانداری قم به دلیل بیتوجهی به گزارشهای ارسالی از سوی سپاه، عدم تشکیل به موقع شورای تامین استان بهمنظور کنترل آشوب و عدم انعکاس واقعیتهای صحنه به مسئولان ذیربط شامل وزارت کشور، شورای عالی امنیت ملی و شورای امنیت کشور مورد توجه قرار گرفته است» و همچنین «اداره کل استان قم، فرماندهی انتظامی استان قم و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان قم نیز مقصر دانسته شده است».
روزنامه شرق نیز در تیتر یک شماره چهارشنبه تاکید کرده است که در گزارش قرائت شده مجلس «حلقه پرتو، متهم حمله به رئیس مجلس» معرفی شده است.
این روزنامه در عین حال نوشته است که گزارش کمیته تحقیق مجلس درباره حمله به سخنرانی علی لاریجانی در قم، بر «قصور سپاه، نیروی انتظامی، ﺍدﺍره کل ﺍطلاعات و ﺍستاندﺍری قم هم ﺍشاره کرده ﺍست».
روزنامه شرق همچنین از قول منصور حقیقتپور، مسئول تدوین گزارش قرائت شده در مجلس، نوشته است که «اگر هیئت رئیسه گزارش را تغییر نداده باشد، نام دو نماینده مجلس، جواد کریمیقدوسی و حمید رسایی در گزارش ما به قوه قضاییه خواهد رفت».
صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، در سرمقاله روزنامه شرق از قرائت گزارش حمله به سخنرانی علی لاریجانی در قم به عنوان «نقطه عطفی در پرونده خودسرها» یاد کرده است.
سرمقالهنویس روزنامه شرق با تاکید بر این که «مجلس برای اولین بار با یک حرکت سازماندهی و طرحریزیشده از قبل، برخورد بسیار جدی کرد» نوشته است: «تقارن همزمانی این اقدام مجلس با روی کارآمدن دولت جدید بعد از انتخابات ۲۴ خرداد، میتواند نوید عصری تازه در پارادایم سیاسی کشور باشد؛ عصری که در آن هیچ گروه، شخصیت یا جریان مذهبی به بهانه عرق ملی یا دینی حق ندارد قانون را به دست خود گیرد و «همه اعم از خودجوش یا غیرخودجوش، خودسر یا غیرخودسر یا گروه فشار در برابر قانون یکسان بوده و مکلف به احترام به قانون هستند».
نعمت احمدی وکیل و حقوقدان اما طی یادداشتی در روزنامه بهار تاکید کرده است که به دلیل حذف اسامی کسانی که در برنامهریزی و حمله به سخنرانی ۲۲ بهمن علی لاریجانی در قم نقش داشتهاند، گزارش قرائت شده در مجلس «یک شکواییه ناقص است».
یادداشتنویس روزنامه بهار نوشته است: «گزارش ناقص و تا اندازهای محافظهکارانه است؛ مگر اسامی افراد محرک و کانونهایی که چنین تصمیمی گرفتهاند در ضمیمه گزارش آمده باشد».
نعمت احمدی یادآوری کرده است که «از نظر حقوقی گزارش کمیسیون امنیت ملی شکایت تلقی میشود و درباره شکایت به مرجع قضایی باید همه ادله و مستندات و طرف شکایت و مسببان و محرکان مشخص و معلوم باشند. در این گزارش نقص موضوع کاملا مشهود است».
سازمان استاندارد ایران از «آلودگی میکروبی سرنگها چینی» خبر داد
روزنامههای جام جم و مردمسالاری از اولتیماتوم سازمان استاندارد به وزارت بهداشت درباره «آلودگی میکروبی سرنگهای چینی» گزارش دادهاند.
به نوشته روزنامه جام جم، فریدون بلغاری مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد روز سهشنبه «از عرضه سرنگهای غیر استاندارد چینی در ایران» خبر داد و گفت: «این سرنگها دارای آلودگی میکروبی هستند که به دلیل نبود نظارت وزارت بهداشت، به کشور وارد شدهاند.»
این روزنامه از قول فریدون بلغاری نوشته است: «طبق تصمیم ستاد تدابیر ویژه اقتصادی، نظارت بر واردات سرنگ به وزارت بهداشت واگذار شده است، و وزارت بهداشت مکلف است تمام سرنگهای وارداتی به کشور را از نظر میکروبی و عملکردی کنترل کند، اما اخیرا شکایتهای زیادی به سازمان استاندارد ارائه شده و مردم از عملکرد این سرنگها شاکی بودهاند».
مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان استاندارد گفته است: «ما در چند استان، حدود چهار تا پنج هزار عدد سرنگ را از بازار خریداری کرده و مورد آزمون قرار دادیم که صحت شکایات مردم تائید شد.»
این مقام سازمان استاندارد ملی ایران همچنین به «انجام مکاتباتی از سوی سازمان استاندارد با وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو برای حل مشکل توزیع سرنگهای غیر استاندارد» اشاره کرده و گفته است: «در این مکاتبات از آنها خواستهایم تا سرنگهای آلوده را از مراکز عرضه جمعآوری کنند، در غیر این صورت سازمان استاندارد رأسا وارد عمل خواهد شد».
به گفته فریدون بلغاری، «سرنگهای چینی در هفت مارک تولید و به کشور وارد شده است و نامرغوب بودن این سرنگها فقط در زمان مصرف مشخص میشود» چرا که «برخی از این سرنگها در زمان مصرف دارای نشتی هستند، دارو در آنها باقی میماند و حرکت بخش داخلی سرنگ در پیستون بهراحتی انجام نمیشود».
روزنامه مردمسالاری نیز ضمن انتشار گزارشی درباره واردات سرنگهای آلوده چینی، به اختلاف وزارت بهداشت و سازمان استاندارد درباره واردات سرنگهای چینی اشاره و تاکید کرده است: «سلامت مردم، قربانی اختلاف نظر وزارت بهداشت و سازمان استاندارد شده است».