مشکل ناهمپیوندی دانشآموزان خارجیتبار در مدارس آلمان
در شهرهای بزرگ آلمان فرزندان خارجیتبارانی که به زبان آلمانی مسلط نیستند، اغلب به مدارسی میروند که فرزندان آلمانیها به ندرت در آنجا درس میخوانند. راهکارهای جدیدی برای مقابله با این مشکل پیشنهاد شده است.
در برخی مناطق از شهرهای بزرگ آلمان، جمعیت افراد خارجیتبار بالاست. در این مناطق حتی به ندرت به زبان آلمانی صحبت میشود. برای مثال محله "مولهایم" (Mülheim) در شهر کلن یا محله "نویکولن" (Neukölln) در شهر برلین از این جمله مناطق هستند.
در این مناطق، کودکان خارجیای که برای یادگیری زبان آلمانی مشکل دارند، به مدارسی میروند که آلمانیها فرزندانشان را به آنجا نمیفرستند.
کارشناسان آموزش و پرورش در آلمان این پدیده را جداسازی دانشآموزان بر اساس موقعیت اجتماعی و قومیشان و زیانبار ارزیابی میکنند.
اکنون بخش تحقیقاتی شورای کارشناسان موسسههای آلمانی که در رابطه با مسائل مهاجرت و همپیوندی در جامعه پژوهش میکند، تحقیقی جدید در این باره انجام داده است. بر اساس نتایج این تحقیق، این دانش آموزان خارجیتبار از شرایط آموزش و پرورش نامناسب و همچنین شرایط کاری بدی برخوردار هستند.
افزون بر این، این کارشناسان تاکید دارند که مجبور کردن آلمانیها به فرستادن فرزندانشان به چنین مدارسی، اقدامی درست نیست، زیرا این اقدام میتواند مقاومتهای شدید سیاسی و اجتماعی در پی داشته باشد.
مدرسهای در شهر بن به عنوان الگو
مدرسه "برتولت برشت" در شهر بن آلمان در این زمینه به عنوان یک الگو عمل میکند. بیش از یک سوم دانش آموزان این مدرسه خارجیتبار هستند. برخیاز آنها تازه به آلمان مهاجرت کرده و برخی دیگر در این کشور بهدنیا آمدهاند، اما در خانه با پدر و مادر خود تنها به زبان مادری صحبت میکنند.
در این مدرسه دو نوع آموزش برای مبارزه با این مساله بهکار گرفته میشود. به گفته مدیر این مدرسه، معلمان زبان آلمانی در کلاس خود، با دانش آموزانی که مشکل دارند در گروههای کاری کوچک کار میکنند و زبان آنها را تقویت میکنند.
نوع دوم کلاسها، برگزار کردن "کلاسهای بین المللی" است. شرکت کنندگان این کلاسها تنها دانش آموزانی هستند که به زبان آلمانی مسلط نیستند. هدف از تشکیل چنین کلاسهایی، آن است که این نوجوانان پس از گذشت ۲ یا ۳ سال بتوانند وارد کلاسهای عادی شوند. آنها حدود ۱۲ ساعت در هفته آموزش زبان آلمانی دارند.
برخی از دانش آموزان خارجیتبار جدیدا به آلمان مهاجرت کرده و برخی دیگر در این کشور بهدنیا آمدهاند، اما در خانه با پدر و مادر خود تنها به زبان مادری صحبت میکنند
گوناگونی فرهنگی سودمند است نه زیانبار
برخی کارشناسان، از ساختار این نوع کلاس مدرسه "برتولت برشت" انتقاد میکنند. به گفته آنان، این دانش آموزان در چنین کلاسهایی هیچ گونه ارتباط با آلمانی زبانها ندارند و همین امر مانع یادگیری زبان آنها میشود. اما مدیر این مدرسه یقین دارد که این روش تاثیر مثبتی بر یادگیری زبان آلمانی میگذارد.
کارشناسان مسائل مهاجرت و همپیوندی در جامعه تاکید دارند که مدارس و معلمها نیز باید به گوناگونی و تفاوت فرهنگها آگاه شوند و بدین منظور باید در کلاسهای متعدد آموزشی شرکت کنند. یکی از اهداف این آموزش آن است که آنها بتوانند به گوناگونی فرهنگی به عنوان امری سودمند بنگرند، نه به عنوان یک مانع در جامعهشان.