همکاری آلمان با سیستم جاسوسی XKeyscore
به گزارش سایت اشپیگل، سازمانهای اطلاعاتی آلمان، سیستم شنود سازمان امنیت ملی آمریکا به نام XKeyscore را با دادههای شهروندان این کشور تغذیه میکنند.
پای سازمان اطلاعات آلمان (BND) هم به ماجرای رسوایی شنود و جاسوسی از شهروندان توسط سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) باز شده است.
با استناد به افشاگریهای ادوارد اسنودن، همکار سابق سازمان امنیت ملی آمریکا و تحلیلگر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، اینگونه به نظر میرسد که "ان اس اِی"، همکاری تنگاتنگی با سازمان اطلاعات آلمان داشته است. بر پایه گزارشهای منتشر شده، سازمان اطلاعات آلمان دادههای ارتباطی شهروندان این کشور را در اختیار "ان اس اِی" گذاشته است.
بنا بر گزارشی که در سایت اشپیگل منتشر شده است، سازمان اطلاعات آلمان در این راه از سیستم XKeyscore استفاده کرده است. با انتشار این خبر، انتقادها از عملکرد سازمان اطلاعات آلمان تا جایی بالا گرفته که زیگمار گابریل، رهبر حزب سوسیال دموکراتهای آلمان خواستار برکناری رئیس سازمان اطلاعات آلمان شده است.
این سازمان در پاسخ به پرسش گزارشگر سایت "فوکوس" در باره دامنهی این همکاری گفته است که کمیتهی ناظر پارلمان آلمان از وسعت این همکاری و نوع دادههای منتقل شده، باخبر است. طبق موضعگیری این سازمان، این همکاری اطلاعاتی تنها مربوط به دادههای دو شهروند آلمان در سال ۲۰۱۲ است.
XKeyscore چیست؟
در پس عبارت XKeyscore یک سیستم شنود متعلق به سازمان امنیت ملی آمریکا نهفته است که بر پایه اطلاعات سایت اشپیگل، سازمان اطلاعات آلمان و سازمان حفاظت از قانون اساسی این کشور هم از آن استفاده میکردهاند. XKeyscore بررسی و تجزیه و تحلیل بخش زیادی از دادههایی را بر عهده دارد که تنها در مورد شهروندان آلمان حجم این دادهها به ۵۰۰ میلیون مورد "مجموعه داده" در ماه میرسد.
نخستین اطلاعات در مورد XKeyscore مربوط به سال ۲۰۰۸ است. تصاویر منتشر شده، چگونگی عملکرد این سیستم را نشان میدهند. یکی از گرافیکها مردی را پای کامپیوتر نشان میدهد که اطلاعاتی را از یک بانک اطلاعاتی فرامیخواند. بانک اطلاعاتی از ایمیل، تماسهای تلفنی، رمز عبور و شناسه کاربری و فعالیت کاربران در سایتها و شبکههای مختلف و خلاصه از فرادادهها تغذیه میشود؛ دادههایی بسیار با ارزش برای سازمانهای امنیتی!
نوع ارتباطات کاربران با هم، نقشه اقامتی و حرکتی آنها و همچنین اطلاعاتی در مورد جستجوهای آنلاین آنها را می توان از این بانک بیرون کشید. برای مثال از روی این دادهها میتوان پیبرد که شهروند "آ" کی و با چه کسی تماس تلفنی برقرار کرده است یا شرکت"ب" با چه شرکتهایی در ارتباط است.
انتشار اخبار مربوط به سیستم XKeyscore دوباره سر و صدای زیادی در مورد امنیت دادهها و راههای حفاظت شهروندان از دادهای خود، بر پا کرده است
با XKeyscore میتوان رجعتی به گذشته داشت؛ اطلاعاتی به دست آورد در مورد اینکه شهروند مورد نظر در ماشینهای جستجوی آنلاین چه واژههایی وارد کرده است و در سرویس نقشه گوگل چه مکانهایی را جستجو کرده است. این تنها هنر XKeyscore نیست؛ بر پایه اطلاعات به دست آمده، این سیستم قادر است برای چند روز همه دادههای فیلتر نشده یا full Take را ذخیره کند. یعنی در کنار اطلاعاتی هدفمند و گزینش شده، مثلا درباره دادههای ارتباطی شهروندان، میتوان چند روزی از محتوای کامل این ارتباطات هم با خبر شد.
چگونه میتوان خود را محفوظ کرد؟
انتشار اخبار مربوط به سیستم XKeyscore و گزارشهای مربوط به تجزیه و تحلیل رفتار جستجوی کاربران در گوگل با کمک این سیستم شنود، دوباره سر و صدای زیادی در مورد امنیت دادهها و راههای حفاظت شهروندان از دادهای خود، بر پا کرده است.
وب سایت های تخصصی زیادی وجود دارند که به کاربران ابزارهایی را معرفی میکنند که با آنها می توان به شکل ناشناس در وب به جستجو پرداخت؛ ابزارهایی چون Tor یا استفاده از "وی پی ان" ها. راه دیگر شاید خداحافظی با گوگل باشد و استفاده از ماشین جستجوی آنلاینی دیگر. برای مثال Ixquick یا DuckDuckGo؛ سایتهایی که حفاظت از دادهها را پایه کار خود قرار دادهاند. البته فعلا.