همسر ناشناخته حسن روحانی و پدیده 'بانوی اول'

حسن روحانی، رئیس جمهوری منتخب ایران، در حالی به زودی کارش را شروع می کند که کمتر کسی همسر او را دیده یا چیزی درباره او شنیده است.


حتی خبرگزاری‌های داخلی ایران هم در پیدا کرن اطلاعات در مورد همسر رئیس جمهور منتخب ناکام مانده اند.

خبرگزاری ایسنا در گزارشی از همسران نامزدهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری، فقط جای اطلاعات همسر حسن روحانی را خالی گذاشته.

خبرگزاری فارس هم در این باره نوشته: "همسر حسن روحانی چهره ای کمتر شناخته شده در عرصه امور اجتماعی و سیاسی است."

ردپای چندانی از همسر رئیس جمهور میانه رو وجود ندارد. مردی که در شبکه های اجتماعی، فیس بوک و توئیتر حضوری پررنگ دارد، اسمی از همسرش نمی برد.

تنها اطلاعات رسمی در باره همسر رئیس جمهور جدید ایران از لابلای حرف های مادر رئیس جمهوی منتخب به دست می آید.

به گفته سکینه پیوندی، حسن روحانی و همسرش دخترخاله پسرخاله اند.

آقای روحانی ۲۰ ساله بوده که با دختر خاله ۱۴ ساله اش پیمان زناشویی می بندد. ازدواجی که حاصلش سه پسر و دو دختر است.

یکی از پسران آقای روحانی درگذشته اما دلیل آن رسما اعلام نشده است.

آقای روحانی در باره ازدواجش به خبرگزاری ایسنا گفته: "انتخاب همسر توسط خانواده ام صورت گرفت و خانواده اصرار داشتند که من ازدواج کنم. سن من هم حدود ۲۰ سال بود، پدرم اصرار داشت، مادرم هم همینطور، من هم خیلی بی‌میل نبودم."

گفته می شود همسر آقای روحانی در خانواده ای مذهبی و سنتی متولد و بزرگ شده است.


ضعف یا قوت؟

بعضی معتقدند که اصولا معلوم نیست از دست همسران رئیس جمهور ایران چه کاری بر می آید و آنها دقیقا چه نقشی می توانند در صحنه سیاسی و اجتماعی ایران ایفا کنند.

بعضی دیگر حضور اجتماعی "بانوی اول" را روزنه ای برای دیده شدن زنان و شنیده شدن صدای آنها می دانند. ولو این نقش کم رنگ باشد.

فاطمه حقیقت جو، نماینده سابق مجلس، معتقد است که هنوز فرهنگ "بانوی اول" در ایران وجود ندارد: "نگرانی از این نیست که بانوی اول کیست، نگرانی من این است که آقای روحانی در کابینه اش چند زن خواهد داشت. او قول داده بود که وزارت زنان را راه اندازی کند، ولی فعلا خبری از آن نیست. ما می خواهیم بدانیم آقای روحانی برای زنان ایران چه قدمی برمی دارد. آیا زنان توانمند راهی به کابینه او دارند یا نه. باید دید آقای روحانی چقدر به وعده هایش وفادار است. انتظارات زنان از رئیس جمهوری که به او رای دادند این است که او مثلا جلوی خشونت خانگی را بگیرد و قانونی برای آن وضع کند. "

به عقیده بعضی، حضور اجتماعی همسران رئیس جمهورهای ایران، بسته به سنت عرفی و مذهبی خانواده‌ای که از آن برمی‌آیند، می‌تواند نشانه‌ای از سیاست‌های احتمالی آنها در زمینه مسائل فرهنگی و به خصوص مسائل زنان باشد.

حسین قاضیان، جامعه شناس، وجود "بانوی اول" را برای تغییر ساختارهای سنتی و ورود زنان به عرصه های عمومی جامعه مفید می داند: "بانوی اول می تواند قدری فضا را عادی سازی کند. در واقع سنت ها و ساختارهای موجود را به لحاظ نمادین اصلاح می کند و فضا را می شکند. این که زن فقط نباید در اندرونی بماند. این که نباید زن را قایم کنیم. اینها همه از خرده فرهنگی ناشی می شود که همیشه برایش اندرونی و بیرونی مطرح بوده، چه در شکل معماری فیزیکی و چه درساختار ذهنی اش. ساختار فکری و سنتی که در عرصه های عمومی هم پیاده می شود. یعنی همین خرده فرهنگ در میان نخبگان سیاسی هم پیاده شده و برای همین ما زنان آنها را نمی بینیم و از آنها بی خبریم. معمولا در عرصه عمومی ظاهر نمی شوند. یعنی همان مناسبات به همان شکل به فضای عمومی منتقل شده."

در کشوری مثل آمریکا، "بانوی اول" نقشی جا افتاده دارد. این لقب، لقبی است غیررسمی که به همسران روسای جمهور اطلاق می شود. در عین حال آنها از قدرت و نفوذ قابل توجهی برخوردار هستند.

ژانت آفاری، استاد و پژوهشگر دانشگاه کالیفرنیا در سنتاباربارا در این باره می گوید: "موفق ترین بانوان اول معمولا روی یکی دو طرح مهم اجتماعی کار می کنند. مثلا میشل اوباما، علاوه بر آن که نماد یک زن موفق در جامعه آفریقایی تبارهای آمریکایی است، پرچم دار طرح تغذیه سالم، بویژه برای کودکان است. خانم اوباما حتی باغ میوه و سبزیجات در کاخ سفید درست کرده. با توجه به این که جمعیت بالایی از آمریکایی ها دچار چاقی مفرط اند، این پروژه مهمی برای بانوی اول به شمار می رود."

بانوان اول در کشورهای دیگر گاه حتی نقش مشاور برای رئیس جمهوری در امور مهم را نیز دارد.

در ترکیه، همسایه ایران، بانوی اول با پوششی اسلامی در صحنه های سیاسی و اجتماعی حضور دارد.


همسر ناشناخته حسن روحانی و پدیده 'بانوی اول'

یکی از معدود تصاویری که از همسر آقای روحانی در دست است



ولی در ایران این پدیده تازه در حال شکل گرفتن است و بعضی از فعالان حوزه زنان امیدوارند این نقش بتواند پر رنگ تر شود.

خانم آفاری می گوید: "به نظر من خانم آقای روحانی هم می تواند با نگاهی به خانواده و عزیزانش و تجربیات شخصی اش، روی یک یا دو موضوع مهم جامعه کار کند. موضوعاتی که واقعا به مسائل مردم گره می خورد. باید روی این طرح ها وقت بگذارد و افکار عمومی جامعه را به طرف آنها جلب کند. تا به این ترتیب احتمالا به سیاستگذاری های بهتر در این مورد کمک کند."

بعضی می گویند همسر رئیس جمهوری به عنوان بانوی اول نقشی در فضای سیاسی ایران ندارد ولی عده ای هم می گویند که این نقش در سالهای اخیر تقویت شده است.

در ایران، بانوان اول کم کم وارد عرصه های سیاسی و اجتماعی می شوند.

بعضی زهره صادقی، همسر محمد خاتمی را اولین همسر یک رئیس جمهور ایران می دانند که در این عرصه ها حضور یافت.

عفت مرعشی، همسر اکبر هاشمی رفسنجانی، هم بانوی اولی است که نه در دوران اقتدار شوهرش، که بعدها به چهره ای معروف تبدیل شد.

آقای هاشمی رفسنجانی در خاطرات سالانه خود که منتشر می کند، مکررا از او یاد کرده است. همچنین اظهار نظرهای خانم مرعشی در باره حواث بعد از انتخابات ۸۸ او را به صدر خبرها برد.

اعظم السادات فراحی، همسر محمود احمدی نژاد، ولی پرکار تر از بقیه ظاهر شد. او نخستین بانوی اول ایران بود که به نمایندگی رئیس دولت در مرکز امور زنان منصوب شد.

نامه نگاری او با همسر حسنی مبارک، رئیس جمهور وقت مصر، در خصوص بحران غزه از سوی یک همسر رئیس جمهوری ایران بی سابقه بوده است.

خانم فراحی همچنین در امور خیریه مانند رسیدگی به یتیم خانه ها فعال است.

+28
رأی دهید
-86

Royan - کالیفرنیا - آمریکا
دختری که در 14 سالگی ازدواج کرده و در یک خانواده مذهبی بزرگ شده اگر سواد داشته باشد در حد قران خوانی و مکتب است , و فقط میتواند کلاس قرائت قران بذاره اگر صدای خوبی هم داشته باشد از حد خانم مجلسی فراتر نمیرود بسته به این است که چقدر رو داشته باشد که سر سفره ابوالفضل و ختم انعام بتواند روضه و مولودی بخواند ولی با دادن یک مدرک دکترا فردا یه پست مهم هم بهش میدهند مگه از اعظم السادات فراحی چی کمتر داره زن رئیس جمهور نیست ؟ که هست!!!!!!!!!!!! به این میگویند فواید انقلاب هر خس خاشاک و بی سوادی به مقام و مرتبه برسد واقعا که ملت ایران عن قلاب کردند, فقط نمیداند که چطوری باید تخلیه اش بکنند.
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 02:12
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
هیچ لزومی ندارد که ایشان در عرصه سیاست یا رسانه باشد، اگر همسرش واردِ گود شد که به وضعیتِ مردم برسد ، اصل و مهم کارِ اوست ، حتما همه چی‌ باید الگو برداری شود و اپیدمی ! خانم زهرا رهنورد یا خانومِ کروبی ، از ابتدا شرایطشان به گونه یی دیگر بود ، غیر از آن حالا نه اینکه همه چیز این حکومت رو استاندارد و به فرهنگِ ایران می‌خورد ، مانده که خانوم روحانی چه هست و چه، اون شهبانو فرح که اولین ملکه در خاور میانه بود که تاجگذاری شد ، دیدیم چه قدر اجازه دادند تا حکومت کنند ، ول کنید این حرف و حدیث‌ها را ، فرهنگمان را به روزِ کنونی رسانده اید حال با اینگونه بحثها چی‌ را میخواهید ثابت کنید .
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 02:59
farnia - تهران - ایران
به هش انداختن چون با قیافه خودش اصلاً همخوانی نداره . البته حاج حسن کلید ساز غیر از این پیرزن سه چهارتا صیغه ای جوون و خوشگل نداشته باشه اصلا کلید ساز نیست !!!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 04:36
fdsa60 - تهران - ایران
Royan - کالیفرنیا - آمریکا. چقدر راحت برای خودت می بری و میدوزی!!!!! حتما فکر میکنی خودت پسر آلبرت اینیشتاین هستی؟؟؟ نه عمو شما هم یکی از اون حزب توده ای ها هستی که جز فحش و توهین هیچ چیزی بلد نبودند.راستی بد نیست از مادرت بنویسی تا بدونیم ایشون ریاست کدوم دانشگاه رو در ایران بعهده داشتند. از طرز نوشتنت معلومه چه مغز یخ زده ای داری
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 04:40
Ali Mardan khan - تورنتو - کانادا
ازدواج در ١٤ سالگى!!! جهالت و نادانى محض!!! اینطور که میگن طبق قوانین ناب محمدى دختر از سن ٩ سالگى مى تونه ازدواج کنه( و البته مى تونه با عروسکاش به خونه بخت بره)!!!!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 05:53
hassan5 - تهران - ایران
اسم زنهای افراد مذهبی و مسلمان در مجامع عمومی ابتدا اسم پسر بزرگشان را روی او میگذارند مثلا صدایشان میکنند علی.یا حسن و غیروه ..در مجامع خصوصی اسمشان میشود مادر علی یا مادر حسن و غیروه..بی جهت دنبال مشخصات همسر اقای روحانی نگردید کار خیلی سختی است پیدا کردن بیوگرافی انها...البته ضعیفه اقای روحانی احتمالا انگلیسی است
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 06:42
مهرتابان - تهران - ایران
ایکاش تو جامعه به افرادی حق را ی میدادن که متوجه باشن،این یک رای اونها سرنوشت خودشون و نسلهای بعد از خودشون رو تعیین میکنه،مردم من به شخصی رای دادن که حتی همسرش ساده ترین حقوق خودش رو نمیشناسه چه برسه به اینکه بیاد و به عنوان بانوی اول از حقوق اجتماعی زنان دفاع کنه.
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 07:53
raha1984 - هامبورگ - المان
وای وای صاحبه عربی !!!! زنکه شلیطه پوش بانوی اول ایران !!!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 07:57
lafcadio - استکهلم - سوئد
به نظر من این پدیده ای کاملا منفیه و نشوندهنده طرز تفکر روحانیه . هر چن که حضور همیشگی همسر رییس جمهور هم عملا یه کار پوپولیستی محسوب می شه .
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 09:39
MartinT - هایدلبرگ - آلمان
. من از برهنگان تن فروش بیزار نیستم ، از پوشیدگان وطن فروش بیزارم
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 10:26
فضول میرزا - استكهلم - سوئد
اون پسرش که درگذشته، با کلت پدرش خود را کشت!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 10:29
rezgar - لینشوپینگ - سوئد
ضعف روحانی را نگیرید به خاطر نمایان نکردن همسرش در بین عموم! زنی که از سن 14 سالگی شوهر کرده باشد و حدود 51 سال زن یک اخوند مکار و حقه باز بوده باشد دیگر چیزی ازش باقی نمی ماند ودیگر به درد این هم نمی خورد که در بین عموم خودش را اشکار کند. در هر حال تا دیر نشده روحانی میتواند زنی از ان زنها را که بعضی وقتها صیغه اش میکند به جای همسر دائمیش معرفی کند.
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 10:41
asemanabi1 - اتن - یونان
اون بابا تو عکس چرا این همه تعجب کرده خخخخخخخ
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 11:17
zpirooz - آخن - آلمان
royan جان لایک
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 11:25
ali1111 - تهران - ایران
توقع داشتید سوفیا لورن زن حج آقا حسن باشه؟!!!! خوب همینه دیگه.
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 12:22
Bozgar - کولالمپور - مالزی
بانو اول ،!!!! البته تو اندرونی ،دم ناصردالدین شاه گرم ، که صد سال پیش با زنش عکس یادگاری حد اقل میگرفت ، اینها که دیگه خیلی عقب افتاده هستن
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 13:50
agha-javad - تهران - ایران
الگوی کشورهای غربی نیز الگوی سالمی نیست، دائماً در حال بزرگ کردن انسانها از نظر تظاهر همانند هنرپیشگان هالیوودیست که مختص انسانهایی است که غرق در دنیای مادیات و بازارهای تظاهر میباشند. اینکه چرا همسر روحانی به مانند غربی‌ها مظهر قدرت نیست می‌باید به نوعی افتخار نمود اما مساله فقط در مورد انسانیت است که باید ارزش گذاشته شود. تفاوتی‌ بین زن و مرد نباید باشد، هر دو باید انسانهای حقیقی‌ باشند و طبق قوانین خلقت رفتار نمایند، نه برای قدرت و دنیای کثیف هالیوودی که مغز انسانها را به پوچی کشانده!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 13:41
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
لطفا از واژه ی بانو برای این عفریته‌ها ی اسلامی استفاده نکنید همه از دم یک مشت خواهر زینب عقب افتاده هستند که نهایت مبارزه ی آنها مثل عفریته ی مستر نقاش در حصر موسوی روسری گل منگلی است!!!fdsa60 - تهران - ایران!جناب عالی‌ هم خودت را تکه نکن طبق دستور مستقیم دینت-دختر باید در خانه ی شوهر حیض شود!!!! یعنی‌ پریود!!!
‌چهارشنبه 19 تير 1392 - 12:29
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
fdsa60 - تهران - ایران/ اولا توده ای خودت هستی هر چی که شایسته خودت است به دیگران نبند, دوما اگر یک کم تجربه زندگی کردن در اجتماع را داشتی و جامعه شناسی ات خوب بود به حقانیت مطلب من پی میبردی , دوما از محدوده خودت فرا تر نرو و درست صحبت بکن ظاهرا اصلا از تربیت خانواده گی و نگه داشتن حرمت اعضای خانواده دیگران بهره ای نبردی و نمیدانی که نبایددرمورد کسی که با اوهیچ آشنائی شخصی نداری سئوال بکنی بخصوص شخصی که در این میانه هیچ نقشی ندارد ولی برای اینکه در خماری نمانی باید بهت بگم که مادر من دبیر بودنند.zpirooz - آخن - آلمان/ مرسی عزیزم .
‌پنجشنبه 20 تير 1392 - 02:17
Bozgar - کولالمپور - مالزی
تهران ،ایرانfd60 برادر خیلی عقب افتاده أی .برات متاسفم ، همین
‌پنجشنبه 20 تير 1392 - 14:50
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.