گردشگران آلمانی: ایرانی‌ها با حکومت دین‌محور خود فاصله دارند

شرکت در مراسمی فرهنگی- هنری و آشنایی با فرهنگ و ادبیات ایران، اعضای آکادمی پروتستان شهر توتسینگ آلمان را مشتاق سفر به ایران کرد. آنها در این سفر با چهره دیگری از ایران آشنا شدند که با تصویر رسانه‌های غرب متفاوت بود.

سفردرزندگی مردم آلمان جایگاه ویژه‌ای دارد. این سفردوستی، درافراد مختلف با سنین متفاوت به چشم می‌خورد. آلمانی‌ها با انگیزه‌های متفاوتی به سفر می‌روند. ماجراجویی، طبیعت‌گردی و گذراندن تعطیلات در کنار دریا از مهمترین این انگیزه‌ها است. نمونه دیگری از این سفرها برای آشنایی با فرهنگ و آداب‌ و ‌رسوم کشورهای مختلف انجام می شود.

ایران مقصدی برای سفرهای فرهنگی

ایران با تاریخ کهن خود، از دیرباز مقصدی برای مسافران آلمانی بوده است. آلمانی‌زبان‌ها از سده ۱۶ میلادی درمراوده با ایران هستند. در شعر وادبیات آلمانی نیز می‌توان نشانه‌های این ارتباط فرهنگی را مشاهده کرد. دیوان غربی- شرقی گوته از بارزترین نمونه‌های این مراوده‌هاست. مسافرت ‌آلمانی‌ها به ایران که اغلب به‌صورت گروهی انجام می‌شود، بوسیله بنگاه‌های گردش‌گری آلمانی و ایرانی هماهنگ و اجرا می‌شود. کتاب‌های گردش‌گری نوشته‌شده در مورد ایران، اطلاعات بسیاری را قبل از سفر در اختیارمسافران قرار می دهند.




تجربه یک سفر به ایران

یک گروه از آلمانی‌های شهر توتسینگ آلمان چندی پیش با انگیزه‌ای متفاوت به ایران سفر کردند. آن‌ها پس از شرکت در یک برنامه فرهنگی ایرانی - آلمانی چنان به فرهنگ و ادبیات ایران علاقه‌مند شدند که تصمیم به سفر گروهی گرفتند. در این برنامه که دسامبر سال ۲۰۱۲ در شهر توتسینگ آلمان برگزار شد، آلمانی‌ها با شعر فارسی و به‌ویژه حافظ آشنا شدند. معرفی شاعرهای معاصر چون فروغ فرخزاد و اسماعیل خویی بخشی دیگر از برنامه‌ها بود. در این برنامه فرهنگی علاوه بر این، بخش موسیقی نیز باعث علاقه زیاد به ادبیات ایران شد. در بخش موسیقی، قسمت‌هایی از دیوان غربی- شرقی گوته، توسط "بورکهارد فون پوت‌کامر" خواننده اپرا اجرا شد. وی ترکیبی از اپرا و موسیقی سنتی ایران ارائه داد. نمونه ای از این ترکیب، همخوانی سرود "ای الهه ناز" توسط گروه کر آکادمی بود . در پایان این برنامه جمعی ازشرکت کنندگان علاقه خود را برای مسافرت به ایران ابراز داشتند.

چرا سفر به ایران؟

دکترماتس از افراد گروهی که به ایران سفر کرده است می گوید: «همیشه می دانستم که ایرانی‌ها کشور و مردم آلمان را دوست دارند. این مطلب را از همکلاسی ایرانی خود دردوران مدرسه شنیده بودم». خانم دکتر کونیگ اولین آشنایی خود را با ایران، با خواندن دیوان غربی- شرقی گوته بدست ‌آورده ‌است. او می‌گوید: «تصویر زیبایی که از ایران و ادبیات فارسی بواسطه این اثر گوته در ذهن من ترسیم شد، سبب شد برای آشنایی هر چه بیشتر با فرهنگ این کشور به ایران سفر کنم». وضعیت کنونی ایران نیز برای بسیاری از افراد دلیلی برای مسافرت به آنجا محسوب می شود. آقای پروفسور کونیگ می‌گوید: «با توجه به انزوایی که برای ایران و مردمانش در سطح جهانی بوجود آمده است، تصمیم گرفتم که به این کشور سفر کنم و با مردمان آن آشنا شوم».

نگرانی اطرافیان از سفر به ایران

خانم ۴۰ ساله‌ای که جوان‌ترین عضو این گروه بود از شک دوستان خود در آستانه سفر می‌گوید. آن‌ها می‌پرسیدند: «مگر ایران هم کشوری است که بتوان در آن تعطیلات را گذراند؟ اصلا مگر این کشور امنیت دارد؟» بعضی‌ها هم می‌گفتند: «من هرگزبه چنین کشوری مسافرت نمی کنم. چون‌که نمی خواهم به این واسطه رژیمی را که حقوق مدنی و آزادی‌های مردمش را سلب می‌کند تقویت کنم».
 

برجسته ترین ویژگی ایران و ایرانیان

دیدن بنا‌های تاریخی که قدمت آن‌ها به هزاران سال پیش می‌رسد، برای خانم دکتر کونیگ بسیار جالب توجه بوده است. به‌نظر وی این قدمت به عنوان پشتوانه فرهنگی مردم ایران سرمایه ای‌ست بی نظیر. مهمان نوازی بی‌مانند ایرانی‌ها موردی است که در ذهن آقای دکتر ماتس باقی مانده است: «در طول سفر افراد به سوی ما می‌آمدند، بعضی با کلمات دست و پا شکسته انگلیسی و آلمانی به ما خوش آمد می‌گفتند، ما را در آغوش می‌گرفتند وعکس یادگاری می‌گرفتند. جوانان ما را کنار خود می‌نشانند تا با آن‌ها قلیان بکشیم. در کل آن‌ها نسبت به ما آلمانی‌ها بسیار مهمان‌نوازتر و مردم دارتربودند».

موردی دیگر که آقای ماتس هنوز به آن فکر می‌کند، خوراک‌های ایرانی و بره کباب‌هایی است که اودر طول سفر خورده است. مهمترین ویژگی ایرانی‌ها از دید پروفسور کونیگ عدم تعصب آن‌هاست. او از دیدارهای خود با مردم می‌گوید: «مردم با رویی باز به سوی ما می‌آمدند. در نگاهشان صمیمیت موج می‌زد. این علاقه‌مندی ایرانی‌ها که از بی‌تعصب بودن آن‌ها نسبت به افراد غریبه نشان داشت، برای من بسیار دلچسب بود. اما گاهی اوقات دیدن این همه صمیمیت از سوی مردم برایم خجالت آور بود، چرا که ما آلمانی‌ها نسبت به مهمانان خارجی چنین رفتاری نداریم.»

تفاوت مردم ایران با نظام حاکم

مسافرین با توجه به دریافت‌های شخصی خود از سفر، به گونه دیگری در مورد ایران و مردمانش صحبت می‌کنند. پروفسور کونیگ می‌گوید: «آنچه ما ازرسانه‌ها دریافت می‌کنیم بیشتر جنبه سیاسی دارد. اما دیداربا مردم ایران وجه دیگری را برای ما روشن ساخت. رسانه‌های مختلف در غرب اروپا، در مورد اسلام و اسلام‌گرایی تصویری ترسناک برای ما ترسیم کرده‌اند. اما دیدار با مردم ایران در یک کشور مسلمان با تجربیات دیگری همراه بود. با توجه به دیدارها و گفت‌وگوها با مردم ایران و جوانان، می توان به اعتقاد و باور آنان پی برد. آن‌ها نشان می‌دادند که اعتقاد آنان با صلح‌طلبی همراه است. در گفتارهایشان پیاپی سعی در نشان دادن انسان دوستی و رواداری خود داشتند که ریشه در اعتقاد و فرهنگ آن‌ها دارد. این رفتار برای شخص من نوعی فاصله گرفتن مردم از نظام دین‌محور ایران را نشان می داد».



جوانان ایرانی از دید آلمانی‌ها

حضورچشم‌گیرجوانان در مکان‌های مختلف ایران برای آلمانی‌ها بسیار قابل توجه است. آنان از سرزندگی و فرهنگ دوستی این جوانان، با وجود تمام محدودیت‌هایی که از طرف حکومت اعمال می‌شود، شگفت زده بودند.

آقای فون پوت‌کامر که در سال ۲۰۱۱ کنسرتی در شیراز برگزار کرده است، برداشت خود از جوانان را این گونه بیان می‌کند: « کنسرت من در شیراز تلفیقی از دوره‌های مختلف موسیقی غربی بود. نکته قابل توجه در این میان حضور جوانان مشتاق بود که جمعیت آن‌ها به سالن کنسرت حال و هوای دیگری می‌بخشید. تمرکز جوانان و تفاسیر آن‌ها از سرودها‌ی اجرایی بسیار جالب بود. آن‌ها با رغبت بسیار به این سرودهای قرن ۱۹ میلادی گوش می دادند و با روی باز پذیرای فرهنگ و هنرغربی بودند.»

فون پوت کامر می‌افزاید: «مورد دیگر قابل مشاهده و تحسین برانگیز در میان آن‌ها، احترامی بود که به مشاهیر فرهنگی خود مثل حافظ می‌گذاشتند. حضور این جوانان، چه دختر و چه پسر، در آرامگاه حافظ برای من بسیار جذاب بود. این مطلب از ذوق و گرایش جوانان به موسیقی و ادبیات کشورشان نشان داشت. شبیه این رفتار را به ندرت می‌توان در بین جوانان آلمانی مشاهده کرد».

سفری دوباره به ایران، آری یا نه؟

تمامی شرکت کنندگان در سفر ذکر شده مشتاق سفری مجدد به ایران هستند. آن‌ها می‌خواهند درمدت این سفر نقاطی از شمال، غرب و شرق ایران را ببینند. آن‌ها می‌گویند که مایل‌اند در سفر بعدی با اقوام مختلف و ویژگی‌های طبیعی مناطق مختلف ایران آشنا شوند و همچنین از آرامگاه‌های شاعرانی چون فردوسی و خیام دیدن کنند.

+221
رأی دهید
-10

Liberté_Montréal - مونترال - کانادا
واقعا سطحی بودت بلای جان همه مردم دنیاست! با یک سفر رفتن و دیدن ٤ تا جوون نمیشه در مورد ٧٠ میلیون آدم قضاوت کرد همینطور که با دیدن ٤ تا اخبار و خوندن دو خط روزنامه نمیشه... کلا این مغلطه تعمیم جزء به کل ایرانی غیر ایرانی انگار نمیشناسه..
دوشنبه 10 تير 1392 - 18:51
afsoon.fr - پاریس - فرانسه
از هر چی‌ اروپایی هست متنفرم.خصوصا آلمانیا.
دوشنبه 10 تير 1392 - 19:04
God666 - تهران - ایران
فقط زنهاى ایرانى خوب میتونن فرهنک ایران رو به خارجیها نشون بدن
دوشنبه 10 تير 1392 - 19:44
لبیک یا ثارالساندیس لبیک - بارسلون - اسپانیا
برو حال داری دنیا شده دورویی و تزویر و ریاکاری همه واسه هم فیلم بازی میکنند هر کی خودش رو یک جور دیگه جا میزنه شاید یک چیزی بهش بماسه.
دوشنبه 10 تير 1392 - 20:58
کبالت - کرج - ایران
این فاصله از حکومت دینی داره تبدیل به فاصله از خود دین میشه تز اسلام به ذات خود ندارد عیبی هم دیگه افاقه نمیکنه کبلائی.
دوشنبه 10 تير 1392 - 21:04
علیرضا خان - لندن - انگلستان
فاصله گرفتن؟مردم میخوان سر به تن دولتمردان نباشه.دارن نابود میکنن ایرانو
دوشنبه 10 تير 1392 - 21:12
khosrow norsk - اسلو - نروژ
عاشق این هستیم که ازمون تعریف بشه. خبرنگار المانى اینو گفت ، ولاسکو اونو گفت. اینقدر عقب افتاده و عقده ایی هستیم که لابه لاى همه روزنامه هارو میگردیم مگه اینکه یه سطر از تعریف پیدا کنیم که فلان چلقوز از ایرانى تعریف کرده بعد با له له وچهچه تو سایتهامون روش مانور بدیم. اینور قضیه رو نگاه میکنى میبینى به به، یه مشت ادم از خودراضى ،سرگردان و ویلان. به قول ایرج میرزا : بر بام و بومش باید.........!
دوشنبه 10 تير 1392 - 21:21
perser68 - فلوریدا - امریکا
یه سری هم به کلیه فروشی و تریاک فروشی میزدن!یه اعدام تو مرکز شهر و یه سنگسار هم میدیدن،دیگه کامل میشد سفرشون!حیف!!!یکی‌ هم از کشته شده‌های سال۸۸ براشون تعریف میکرد،بد نبود!تو کشور خودشون وقتی‌ از جنایت اسلام متحجر خامنه‌ای جلاد صحبت میشه متاسف خشک و خالی‌ میشن،اما مسافرت ارزون به ایران و ترکیه و شمال آفریقا،همه چیز فراموش میشه!
دوشنبه 10 تير 1392 - 21:30
perspolis123456789 - پراگ - چک
ایران کشور باستانی و به کوری چشم سنّی‌ها ،وهابیها و سلفی‌ها همیشه شیعه و صفوی خواهد ماند. تروریست‌های سلفی در سرزمین شاه شاهان اسماعیل صفوی هیچ جایی ندارند. بروید به همان عربستان و قبرستان و ... زیرا کینهٔ فرزندان یزدگرد با سرکرده تازیان اشگال گر‌ و فرزندان عمر ابدیست.
دوشنبه 10 تير 1392 - 22:17
farahnoush - ساری - ایران
امیدوارم این رفتار خوب و مهمانوازی مردم ما با مردم اروپا در برابر مردم کشورهای همسایه ایران به خصوص افغانستان و اعراب و پاکستان و آسیای شرق و مردم خودمان هم تکرار شود .. !!! . بهترین خاطرات ایران گردی من از مردم بسیار مهمان نواز جنوب ایران و اردبیل و قشقایی ها ی مرو دشت و مخصوصا اصفهانی های عزیز بود ! . جنوبی ها زیر پاشون گنج خوابیده .. اما بعد بلوچستان و کردستان .. اینها دارای کمترین امکانات هستند اما بسیار مهمان نواز و دست و دلباز هستند ! .
دوشنبه 10 تير 1392 - 22:21
mohsen_raja - تهران - ایران
مزخرفترین حرفی که می‌شه در مورد مردم ایران گفت همین « میهمان نوازی ایرانیان » هست. هر زمان یک افغانی، پاکستانی، بنگلادشی یا یک آفریقایی از میهمان نوازی ملت همیشه در صحنه تعریف کرد میشه باور کرد که میهمان‌نواز هستند. از برکت اسلام نااااااب محمدی، این ملت به خودش هم رحم نمی‌کنه چه برسه به میهمانش اونم از نوع خارجی. البته اگر بدونه یا حدس بزنه بطریقی می‌تونه کلاه مهمونه رو برداره یا میشه تیغش زد، اگر بنگلادشی هم باشه اونو رو سر می‌ذاره، اروپایی و آمریکایی که جای خود داره.
دوشنبه 10 تير 1392 - 22:25
samira joon - مشهد - ایران
کبالت-کرج این کبلایی که آخر جملاتت مینویس یعنی چی؟فک کردی خیلی بامزه هست؟در ضمن دوباره جمله تو بخون ببین خودت میفهمی چی نوشتی کبلایی
دوشنبه 10 تير 1392 - 23:30
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
واقعا برای هموطنانی که مهمانواز بودن ایرانیان را زیر سوال میبرند و آن را با دو روئی و تزویر برابر میکنند متاسفم هستم, ایرانیان در خارج از کشور هم به مهمانوازی معروف هستند و این خصلت ایرانیان است که حتی بهترین سهم خود از سفره را به مهمان میدهند, این فرهنگ است که با زندگی ایرانیان پیوند خورده و قدمت طولانی دارد.
دوشنبه 10 تير 1392 - 23:35
farahnoush - ساری - ایران
afsoon.fr - پاریس - فرانسه-Liberté_Montréal - مونترال - کانادا- برای چی ؟! . چون از ایران خوب گفته اند .. ؟! . اینها نظرشون درباره مردم شیراز بود ! و باید قبول کنیم شیرازی ها مردم مهمان نوازی هستند ! .
دوشنبه 10 تير 1392 - 23:46
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
والله اینجا که ایرانى تو خیابون رد میشه تا صداى حرف زدن ٢ تا ایرانى دیگه رو میشنوه فورا ساکت میشه که مبادا اونها بفهمن که این ایرانیه. در مورد مهمان نوازى ایرانى ها هم باید گفت که کلآ ملت مهماننوازى هستیم ولى نسبت به فک و فامیلهاى خودمون. در مورد مهمان نوازى غریبه ها باید بگم که اروپایى و کلا غرب پرستیم و برامون خیلى مهمه که غربى ها در مورد ما چه فکر میکنن و اولین سئوال از یک اروپایى در ایران اینه که خوشتون میاد از ایران؟ بعدش هم افتخار میکنیم که آلمانى اومده ایران. در سال ٥ میلیون آلمانى براى مسافرت میرن ترکیه. فکرشو بکنید ترکها مثل ندیدپدیدها هى از اینها بپرسن از ترکیه خوشتون میاد؟ آقا آلمانیه انقدر از قرمه سبزى خوشش اومده که نگو. اوففففف
‌سه شنبه 11 تير 1392 - 09:29
pariha - كويت - كويت
perspolis123456789 - پراگ - چک - یا حضرت کوروش !!!کسی حرفی زده حالا جرا اینقدر ناراحتی ؟ البته اینو قبول دارم ایرانیها خیلی بیشتر به خارجیها مخصوصا اروبا و امریکا نه کشورهای شرق آسیا و غیره احترام میکذارند این کارشون زشته ولی عجب روزکاری شده حتی نمیتونیم ببینیم یک کمی ازمون تعریف میکنن
‌سه شنبه 11 تير 1392 - 12:21
کبالت - کرج - ایران
سمرا جون مشهد-این کبلائی دقیقا مثل همون جونیه که خودت به خودت میگی ما هم اینجوری برا خودمون دلستر باز میکنیم بامزه و بی مزه اش هم یه قیمته مشتی معنی کامنت رو هم نفهمیدی دیگه توضیحش کار من نیست مراجعه کن به جلد شونصد تفسیر المیزان و الاوزان تالیف حاج شیخ پشم الدین قشمشمی کبلائی.
‌سه شنبه 11 تير 1392 - 18:09
کبالت - کرج - ایران
این کلمه خارج برای خیلی از هموطنا ابهت و ارزش مخصوصی داره یعنی از جنس خارجی بگیر تا خود خارجی حالا بلانسبت هر جلمبر و آرسن لوپنی که میخواد باشه از سفید و زرد و سیاه فرقی نداره یه هموطن فرهیخته و دانشمند هم باشی جلو یه خارجی سکه ات بی ارزشه مربوط به این دوران هم نیست شاید از زمان موالی شدن ایرانی و سید شدن تازی این کجی به میان ما آمده مربوط به سواد و سطح زندگی هم نیست همین کبلائی خودم ده بار داد میزنم تلفن همچی میاد پای تلفن انگار به اسیری میخواد بره اما تا میگم تلفن از خارج عین اجل معلق پای تلفنه.
‌سه شنبه 11 تير 1392 - 19:27
goosfand - نیویورک - آمریکا
. بدبختی ملت عقب افتاده یکی دو تا نیست; محک فرهنگ ما این شده که آیا غربیها از فلان بخش فرهنگمون خوششون میاد یا نه! این گنده کاریها همش از غربزدگی ماست
‌چهارشنبه 12 تير 1392 - 18:28
goosfand - نیویورک - آمریکا
. از مردم ایران خواهش میکنم ابهت و ارزش پوچ این واژه خارج رو تو ذهنشون بشکنند, و چیزی رو که دارند بهش بچسبند. این طرز فکرها از گور رشنفکری و خودکمزنی و خودزدگی میاد بیرون
‌چهارشنبه 12 تير 1392 - 18:31
tabesh20 - تهران - ایران
من نمی دونم اینا این همه به قول خودشون پیشرفته هستن چهارتا کتاب و اینترنت برن مطالعه کنن تا از این به بعد در مورد ما اینطوری و مثل ادمای کور قضاوت نکنن .. خداییش دولتای غربی روی کودن ترین مردمای جهان حکمرانی می کنند . چون هر چی اونا می گن اینا می گن بله ! درست است ! حقیقت مطلقه !.. بعد که میان اینجا می بینن ای بابا 30 40 سال سر کار موندن و تازه فهمیدن !!!!
دوشنبه 17 تير 1392 - 14:43
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.