چرا خامنه‌ای از کارنامه احمدی‌نژاد دفاع می‌کند؟

رهبری جمهوری اسلامی ایران، اقتصاد را مساله اصلی انتخابات ریاست جمهوری آینده می‌داند. در عین حال تذکر می‌دهد که کاندیداهای انتخابات در تشریح برنامه‌های خود، دستاورد و پیشرفت‌های سال‌های اخیر را زیر سوال نبرند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای بارهای عملکرد دولت محمود احمدی‌نژاد را مورد ستایش قرار داده است. وی فروردین ۱۳۹۲ در سخنرانی نوروزی خود در مشهد کارهای صورت گرفته در سال‌های اخیر را کم نظیر خوانده بود.

اما در شرایطی که به باور رهبری جمهوری اسلامی و به شهادت اظهارات هر هشت کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ایران، مشکلات اقتصادی اصلی‌ترین دغدغه و نگرانی شهروندان است، دستاوردهای اقتصادی دولت احمدی‌نژاد در دو دوره ریاست جمهوری چه مواردی بوده است؟

تورمی که کوتاه نمی‌آید

معمولا دو شاخص مهمی که در بررسی وضعیت اقتصادی هر کشور مورد توجه قرار می‌گیرند، نرخ تورم و بیکاری هستند. گرچه شاخص‌های بسیار دیگری را می‌توان در بررسی‌های دقیق‌تر اقتصادی دخالت داد تا به یک تصویر روشن و واقعی دست یافت.

دولت محمد خاتمی سال ۱۳۷۶ فعالیت خود را زمانی آغاز کرد که تورم در سال پیش از آن بیش از ۲۳ درصد بود. در پایان دوره هشت ساله ریاست‌جمهوری خاتمی نرخ تورم رقم ۱۰ و چهاردهم درصد را نشان می‌داد که یک موفقیت بزرگ محسوب می‌شد.

در اولین سال ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد تورم رشد اندکی یافت و به نزدیک ۱۲ درصد رسید. اما پس از آن بود که جهش‌های تورمی آغاز شد و هم‌اکنون در ماه‌های پایانی دولت دوم احمدی‌نژاد، تورم ۱۲ ماهه‌ی منتهی به اردیبهشت ۱۳۹۲ بیش از ۳۱ درصد و عقربه نرخ تورم نقطه به نقطه ماهانه رقم ۳۸ درصد را نشان می‌دهد.

افزایش نرخ بیکاری در هشت سال اخیر

دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی با حضور نسل جویای کاری همراه شد که مولود سیاست‌های تشویق زاد و ولد در سال‌های جنگ بودند.  در هشت سال اجرای سیاست‌های اقتصادی اصلاح‌طلبان که مدیران اقتصادی هاشمی رفسنجانی نیز در آن نقش قابل توجهی داشتند، نرخ بیکاری از ۱۳ درصد به نزدیک ۱۰ درصد کاهش داد.

گرچه هیچگاه دولت ‌محمد خاتمی نتواسنت نرخ بیکاری را تک رقمی کند و این موضوع به اجرای برنامه چهارم و پنجم توسعه موکول شد.

عملکرد محمود احمدی‌نژاد در زمینه ایجاد اشتغال و نرخ بیکاری با توجه به آمار رسمی، گرچه از دولت‌های پیشین ضعیف‌تر است اما به نسبت دیگر امارهای اقتصادی قابل قبول ارزیابی می‌شود.

بر اساس آمار منتشر شده توسط مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در ابتدای دولت محمود احمدی‌نژاد از نزدیک به ۱۰ درصد به کمی بیش از ۱۲ درصد در سال ۱۳۹۱ رسیده است.

تردید در مورد تعداد فرصت‌های شغلی ایجاد شده

اما این آمار منتقدانی نیز دارد. آن‌ها دولت را متهم می‌کنند با تغییر شاخص‌ها و تعاریف افراد شاغل و بیکار، آمارها را به سود خود تغییر می‌دهد.

منتقدان همچنین تصریح می‌کنند که دولت در حالی در کاهش نرخ بیکاری موفق نبوده که عملا به علت افزایش قیمت نفت درآمدی چند صد میلیارد دلاری را کسب کرده که با درآمد همه دولت‌های پیشین دوران پس از انقلاب اسلامی برابری می‌کند.


کارشناسان عملکرد اقتصادی دولت احمدی‌نژاد را نسبت به دولت خاتمی، منفی ارزیابی می‌کنند



مسعود نیلی اقتصاد دان اردیبهشت ماه ۱۳۹۲ در تلویزیون ایران گفت که در دوره هشت ساله محمود احمدی‌نژاد سالانه در حدود ۱۴هزار فرصت شغل جدید ایجاد شده است. این کارشناس تصریح کرد که این رقم بر اساس تعداد مشاغل ایجاد شده منهای تعداد کسانی که شغل خود را در همین مدت از دست داده‌اند، محاسبه شده است.

این کارشناس گفته است که در دوران هشت ساله ریاست‌جمهوری خاتمی به طور متوسط سالانه بیش از ۶۰۰ هزار فرصت شغلی ایجاد شده بود. بر این اساس تعداد فرصت‌های اشتغال در دولت خاتمی نزدیک به ۵ میلیون و در دولت احمدی‌نژاد کمی بیشتر از ۱۰۰هزار مورد  می‌شود.

اما وزارت کار دولت احمدی‌نژاد با رد این آمار، مدعی است که دولت در هشت سال اخیر بیش از ۵ میلیون فرصت شغلی ایجاد کرده است.

ترس از "سیاه نمایی" یا واهمه از پاسخگویی

اختلاف نظر در مورد آمارهای اقتصادی اتفاق تازه‌ای در جمهوری اسلامی نیست. اما آنچه مشخص است شرایط اقتصادی نسبت به هشت سال پیش نه تنها بهبود نیافته بلکه در حالت بحرانی قرار دارد.

تاکید رهبری جمهوری اسلامی و کاندیداهای یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری بر حل مشکلات اقتصادی نیز تایید کننده همین مطلب است. اما در عین حال خامنه‌ای تصریح می‌کند که کاندیداها "سیاه نمایی" نکنند.

واژه سیاه نمایی در ادبیات جمهوری اسلامی حتی می‌تواند شامل بیان واقعیت‌هایی شود که نشان از ضعف سیستم حاکم دارد. از سوی دیگر حمایت‌های غیر قابل انکار رهبری جمهوری اسلامی از احمدی‌نژاد بخش قابل توجهی از مسولیت اقدامات دولت را متوجه آیت‌الله خامنه‌ای کرده است.

به همین دلیل رهبر جمهوری اسلامی از بیان ناکامی‌های اقتصادی دوران هشت ساله ریاست جمهوری احمدی‌نژاد چندان خشنود نیست. دورانی که شاید تنها با حمایت رهبر جمهوری اسلامی "به سلامت"  به پایان می‌رسد و می‌توانست سرنوشت دیگری برای رئیس دولت رقم بزند.

+19
رأی دهید
-30

hamid shojaei - تهران - ایران
برای این که این گند را خود بی‌ همه چیزش زده و این که مموتی هم دهن کثیفشو ببنده .....
جمعه 17 خرداد 1392 - 21:42
m_r - سیدنی - استرالیا
با درود. راندمان یک سیستم تعریف میشود نسبت خروجی‌ به ورودی. درآمد نفتی‌ و دلاری که دولت احمقی نژاد بی‌ سواد در عرض این ۸ سال گرفته طبق آمار اوپک و خود دولت خودش نیمی از کل درآمد ۱۰۰ ساله کشور ایران بود لذا نه این که دولت‌های قبل از احمقی نژاد مثلا گلی‌ به سر مردم ایران زدند نه ولی‌ در مقایسه ضرری که این مردک احمقی نژاد به کشور عزیزمون زد مغولها نزند ارقام و فاکتور در دست هست و فقط زمان کوتاه همه چیز را روشن خواهد کرد.
جمعه 17 خرداد 1392 - 21:39
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
برای اینکه اگر دفاع نکند تف سربالاست.
جمعه 17 خرداد 1392 - 23:22
toopetoop - سانتا کلارا - آمریکا
ﺩﺭ ﺩﻭﺭﻩ ﺧﺎﺗﻤﻲ ﻓﻘﻄ ﺣﺮاﻓﻲ ﺑﻮﺩ و ﺷﻌﺎﺭ. ﻣﻦ اﺯ ﺩﻭﺭاﻥ اﻭﻥ ﻓﻘﻄ ﻳﻚ ﻋﺒﺎﺭﺕ ﻳﺎﺩﻡ ﻫﺴﺖ ﮔﻔﺘﮕﻮﻱ ﺗﻤﺪﻧﻬﺎ. ﺩﺭ ﺩﻭﺭﻩ اﺣﻤﺪﻱ ﻧﮋاﺩ ﻛﺎﺭﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ اﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ ﺑﻪ ﻧﻆﺮ ﻣﻦ ﺩﻩ ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮ اﺯ اﻭﻥ ﺩﻭﺭاﻥ ﺑﻮﺩ ﻣﺴﺎﻟﻪ اﻧﺮﮊﻱ, ﻫﺪﻓﻤﻨﺪﻱ, ﺟﺎﺩﻩ ﻫﺎ, ﻋﻤﺮاﻥ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎ, ﻣﺴﺎﻟﻪ ﻋﻠﻮﻡ ﻓﻀﺎﻳﻲ, ﻣﺴﻜﻦ ﻣﻬﺮ و .. اﮔﻪ اﻳﻦ ﺗﺤﺮﻳﻤﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺩاﺭﻳﻢ ﻳﻜﻲ ﺗﻨﺒﻞ ﻣﺜﻞ ﺧﺎﺗﻤﻲ ﺭﻳﻴﺲ ﺟﻤﻬﻮﺭ ﺑﻮﺩ ﺗﻮ ﻫﻤﻮﻥ ﺑﻨﺰﻳﻨﺶ ﻣﻮﻧﺪﻩ ﺑﻮﺩﻳﻢ. ﻣﻦ ﻛﻪ اﻃﺮاﻓﻴﺎﻧﻢ و ﺣﺘﻲ ﺭﻭﺳﺘﺎﻫﺎ ﻛﻪ ﻓﺎﻣﻴﻠﻬﺎﻱ ﺩﻳﮔﻪ ﻣﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻭﺿﻌﺸﻮﻥ ﺧﻴﻠﻲ ﺑﻬﺘﺮ ﺷﺪﻩ و ﺷﻜﺮ ﺧﺪا ﺩﻏﺪﻏﻪ ﻫﺎﺷﻮﻥ ﻫم ﻣﺴﺎﻳﻠﻲ ﻣﺜﻞ ﺳﻔﺮ ﺧﺎﺭﺝ و ... ﻫﺴﺖ.
جمعه 17 خرداد 1392 - 21:27
sharafYabi - بیمبه - انگولا
توپ توپ، از این رژیم نمی‌شود حمایت کرد. حداقل زمان خاتمی امنیت بود و نفت ۲۰ دلار. امنیت پایه و اساس پیشرفت است. یک موقعی ایرانی‌ها دسته دسته بر گشتند به ایران به خاطر سیاستهای درست و علمی‌ و نسبتا منطقی‌ دولت گذشته. شما خودت از اون جنگل در رفتی‌ پیش کلارا! چرا؟ چون بهت امنیت میده، هم از لحاظ درسی‌، اقتصادی و آینده و حال. آن دوستان روستایی شما هم با نفت ۱۴۰ دلاری عاقبتشون بدتر از این نمی‌شد، حتی اگر مراد برقی‌ رئیس جمهور بود.
شنبه 18 خرداد 1392 - 01:52
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
تنها دلیلش حمایت از غلطی است که خود کرد، واگر نه یه کره الاغ هم می‌فهمه ضرری که احمدی نژاد به ایران زد در خود این حکومت سیاه کار هم بیسابقه بود، ۸ سال هر کار که دلش خواست کرد, هر جا که رسید یک تاپاله کثافت از خودش به جای گذشت، آغا هم به همه دستور داده بود بزارن اگه حتی مزاجش گلاب به روتون ، اسـ... هم شد، کارش رو بکنه چون ممکنه از زورِ دل‌ پیچه طاقت نیاورده در بیت برای قضای حاجت مستقر و همه جای آن را گلاب به روتون اسـ... کنه، آخه در بیت یبوستِ مزمن همه جایش را پر کرده , مثل گربه سریع چالش می‌کنن اما گندِ اسهال , گلاب به روتون جمع کردنی نیست و هر جا که خودش رو خالی‌ میکنه باید با جاش دور انداخت، یا یک از جان گذشته بشوره،چیزی نمونده بود بشینه تو بغلِ آغا و کارش رو بکنه , آغا هم که از بس جنایت و خیانت کرده شستنی نیست . ( با پوزش از تصویری کردن خرابکاری او خودم حالِ تهوع گرفتم :) )
شنبه 18 خرداد 1392 - 10:25
toopetoop - سانتا کلارا - آمریکا
دوست عزیز sharafYabi انصاف هم خوب چیزیه/ اولا نفت 140 دلاری کجا بود! دوما الآن که حداقل دو سال هست که نفتمون رو اجازه فروش هم نمیدن. سوما امنیت ایران در حال حاضر به مراتب بالاتر از آن زمان هست چون کسی جرات جسارت به ایران رو نداره و همه این دست و پا زدنها هم به خاطر پیشرفتهای ایران هستش. در ضمن من برا تحصیل اومدم و مطمئن باشید که برمیگردم. باور کن خیلی هم خوبه افراد برن جاهای دیگه رو ببینن حتی اگه برنگردن چون آزاد هستند که انتخاب کنن و همین آزادی بینهایت ارزش داره.
شنبه 18 خرداد 1392 - 11:28
دنیای وحشی - تهران - ایران
انصافا زگیل تر و سیریشتر و چسب تر و کنه تراز حکومت ملایان ندیده ام .آخه از جون ملت چی میخواهین که دست از سرشون برنمیدارین ؟ دراکولای خون آشام هم که بود تاالان از مکیدن خون مردم سیر شده بود و رفته بود پی مرگش .ولی ملاها و ازاذل و اوباش اطرافیانشون عمرااااااااااااااااااااااااا که بروند پی مرگشان.
شنبه 18 خرداد 1392 - 11:43
Bozgar - کولالمپور - مالزی
نمشیه طرف داری نکنه أخه بوزنه اقاست
شنبه 18 خرداد 1392 - 15:24
sharafYabi - بیمبه - انگولا
toopetoop آقای عزیز من درک می‌کنم شما را، متاسفانه شما سعی‌ در خود گمراهی دارید؟ در عین حالی‌ که از آزادیها خوشتان میاید و برای دیگران تجویزش می‌کنید و ارزش آن را احساس مینمائید، نبود شدید این آزادی را برای دیگر هموطنان نمی‌بینید. مردم در خود ایران نه امنیت جانی، خانواد‌گی، اقتصادی، امید به آینده، فقر، فحشا برای گذر زندگی‌، اعتیاد، ۱۶ میلیون پرونده در دادسرا ووو دارند و ندارند. شما دلت خوش است که کسی‌ جرات جسارت به ایران را ندارد؟ چه جسارتی از این فلاکت بدتر. شما چون توپی‌ دمت هم از طرف پاپا به اینها بسته است؟ و از پیاده خبر نداری. دست کم حقیقت را ببین و به عنوان یک دانشجو، پیشرفتهای ایران متعلق به ملّت است نه این دولت فلاکت بار. دزدیهای میلیارد دلاری را نمی‌بینی؟ معنی‌ و عمق این واقعه / فاجعه را میفهمی.
یکشنبه 19 خرداد 1392 - 01:46
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.