آیا علویان شیعه اند؟

بشار اسد در نمازهای عید فطر و قربان، به شیوه اهل سنت نماز می خواند

مهرداد فرهمند

خبرنگار بی‌بی‌سی در بیروت

بحران سوریه مردم اقصی نقاط جهان را با واژه ای به نام «علوی» آشنا کرده که پیشتر حتی برای بسیاری از مسلمانان و مردم خاورمیانه هم نا آشنا بود. هر بار که رسانه ها خبری از سوریه می دهند، این عبارت را هم در متن خبر می گنجانند که در سوریه، حکومت در دست علویان است که شاخه ای از شیعه اند و سنی مذهبها علیهشان شوریده اند. عبارتی کاملاً غلط.

پیشتر در نوشته ای در همین سایت و به همین قلم، استدلال شد که علوی قلمداد کردن حکومت سوریه و فروکاستن ماهیت نزاع در این کشور به جنگ علوی - سنی، نادرست و ساده انگارانه است. نادرست تر از آن، این گزاره است که «علویان شاخه ای از شیعه اند»، حال آنکه علویان نه از لحاظ اعتقادی و نه از جنبه تاریخی، فصل مشترکی با شیعه ندارند.

ریشه ها


شیعه در آغاز، مذهب نبود، حرکتی اعتراضی بر سر جانشینی پیامبر اسلام و رهبری مسلمین بود که در تاریخ تداوم یافت و در دوره های بعد بود که تفاوت آرای امامان و سپس فقهای شیعه با دیگر فقها و اختلاف دیدگاههای اندیشمندان شیعه با دیگر اندیشمندان مسلمان، این جنبش سیاسی را به مذهبی متمایز با نظام فقهی و کلامی خاص خود بدل کرد. سه مذهب درون شیعه، یعنی زیدی، اسماعیلی و دوازده امامی هم هیچیک از دل یکدیگر بیرون نیامدند و بر پایه اختلاف میان یکدیگر بنا نشدند بلکه آنها جنبش هایی موازی علیه نظام رسمی حاکم بر مسلمین (خلفای اموی و عباسی) بودند که هر یک نظام فقهی و کلامی جداگانه ای برای خود بنا کردند.

اما کیش علوی، ارتباط اندامواری با هیچیک از فرقه های شیعه ندارد و بر خلاف شیعه که خاستگاهش سیاسی است، خاستگاه کیش علوی، باورها و اندیشه هایی است که اگرچه زاییده فکر اندیشمندان مسلمان بود اما به سمت و سویی سوق داده شد که به شکل ناسازواره ای در کنار دین اسلام درآمد.

علویان سوریه بخشی از مجموعه فرقه هایی با باورها و آیینهای مشابه اما خاستگاههای تاریخی متفاوتی اند: یارسان (اهل حق) در ایران و عراق و قره باغ قفقاز، ایلخچیها در اطراف تبریز، شبکها در عراق، علویان ترکیه و علویان سوریه و لبنان.

غلوکنندگان

در منابع تاریخ اسلام از افراد و فرقه هایی نام برده شده که جایگاهی فرابشری برای پیامبر اسلام یا امامان شیعه قائل می شدند. آن گونه که در همین منابع آمده، پیامبر یا امامان چنین افرادی را از خود می رانده اند اما اندیشه آنان در قالب فرقه هایی تداوم یافته است که مورخان از آنها تحت عنوان غلاة (غلوکنندگان) یا مشبهه (کسانی که به شباهت قائل می شوند، یعنی پیامبر یا امامان را به خداوند تشبیه می کنند) نام برده اند. پیروان همه این فرقه ها در زمان خود از دید فقهای شیعه و سنی، نامسلمان تشخیص داده و تکفیر شدند.

هیچ منبع تاریخی قابل استنادی یافته نشده که میان فرقه های مختلفی که میان علویان و فرقه های مشابه و «غلاة و مشبهه» ای که در متون قرون اولیه اسلامی ذکرشان رفته پیوستگی تاریخی برقرار کند اما جوهره باورهای هر دو گروه، یکی است: اینکه انسان می تواند به درجه ای از روحانیت برسد که با ذات الهی یکی شود و اینکه بشر، این سیر تعالی را در یک بار زندگی طی نمی کند بلکه پس از مرگ روحش وارد کالبد تازه ای می شود و سیر تحولی خود را پی می گیرد تا اینکه به درجه یکی شدن با ذات الهی برسد،‌ یعنی همان چیزی که از آن به تناسخ تعبیر می شود.


ارادت خاص پیروان این فرقه ها به علی بن ابی طالب و امامان شیعه به ریشه های صوفیانه شان باز می گردد

بخش اول این تفکر با عرفان اسلامی همخوان است اما پیروان این فرقه ها علاوه بر اعتقاد به اینکه امامان شیعه (بویژه امام اول) و همچنین بزرگان فرقه هایشان، به درجه یکی شدن با ذات الهی رسیده اند، برای آنان شخصیتی فرازمینی و فوق بشری قائل شده اند که با آموزه های اسلامی ناسازگار است. بخش دوم (تناسخ) هم از دید اولیای شریعت (چه شیعه و چه سنی)، با اصول دین اسلام و بخصوص اصل معاد در تضاد است. در نتیجه، معتقدان به چنین تفکری خارج از جرگه مسلمین قرار می گیرند.

در آداب و آیینهای دینی هم، پیروان این فرقه ها در این باور مشترکند که چون به حقیقت دین رسیده اند، دیگر پایبندی به آداب شرع بر آنان واجب نیست و به جای آن، آداب و رسوم خاص خود را انجام می دهند. نماز و روزه ماه رمضان را به جای نمی آورند و به جای آن، مراسم نذر و نیاز و قربانی دارند و در روزهای خاصی از سال (که در هر فرقه با دیگری متفاوت است)، روزه می گیرند. این آداب و رسوم و عدم پایبندی به آداب شرع هم از دید اهل شریعت، انکار ضروریات دین و موجب خروج از دین اسلام است.

محور اعتقادات پیروان این فرقه ها این است که خود را حامل رازی مگو و حقیقتی مطلق می دانند که باید چون گوهری گرانبها از آن پاسداری کنند و «راز» خود را برای «غیر» فاش نکنند. این پرده پوشی و «رازداری» سبب شده که تا قرنها،‌ پیروان این فرقه ها درباره اعتقادات و تاریخ خود چیزی ننویسند و تاریخشان حتی برای خودشان هم در هاله ای از ابهام باقی بماند. از سوی دیگر، این فرقه ها عمدتاً در مناطقی به دور از کانونهای تحولات تاریخی زیسته و نقش آفرینی شان در تاریخ بسیار اندک بوده و به همین دلیل از نظر مورخان دور مانده اند و در اسناد و منابع تاریخی بزحمت بتوان نشانی از آنها جست. در نتیجه، آنچه در مورد این فرقه ها، چه به قلم پژوهشگران و چه به دست پیروان این فرقه ها نوشته شده، مجموعه ای از فرضیه ها و گمانه هاست.

برآیند این گمانه زنی ها این است که چنین فرقه هایی نتیجه نوعی مقاومت در برابر «اسلام حاکم» بوده اند و این باور را علم کرده اند که حقیقت اسلام راستین نزد آنهاست و نه در انحصار اولیای دین رسمی. «اسلام راستین» البته از چارچوب آموزه های اسلام فراتر رفته و به باور پژوهشگران با باورهای ادیان پیش از اسلام و افکار صوفیانه و آداب و اعتقادات مسیحی و مکاتب و ادیان شرقی درآمیخته و شمایل مذهبی تازه به خود گرفته است تا آنجا که پیروان این فرقه ها چه بسا از این رو خود را نامسلمان نخوانده اند که از تکفیر و سرکوب در امان بمانند. البته پیروان این فرقه ها، رویکردهای متفاوتی به دین اسلام داشته اند، برخی همچون شمار قابل توجهی از اهل حق در ایران خود را کاملاً خارج از دایره دین اسلام دانسته اند و برخی دیگر همچون علویان ترکیه و سوریه همچنان خود را مسلمان دانسته اند.

ویژگی دیگر این فرقه ها این است که معمولاً خاستگاه آنان به شخصیتی عرفانی می رسیده که چه بسا در همان چارچوب عرفان و تصوف اسلامی جای می گرفته و از آن فراتر نمی رفته اما جانشینان و پیروانش برایش جایگاه فرابشری قائل شده و از طریقت او، مذهب ساختند. نمونه بارزش، سلسله صفویان است که نیای بزرگشان، شیخ صفی الدین اردبیلی، صوفی سنی مذهبی بود که داعیه قطبیت و سردمداری نداشت اما فرزندان و نوادگانش فرقه و کیش تازه ای به راه انداختند و خود را تا مرتبه الوهیت بالا بردند. این فرقه در واقع، شیعه نبود بلکه همان چیزی بود که امروزه به عنوان علوی شناخته می شود. تنها پس از به قدرت رسیدن صفویان و تشکیل دولت صفوی بود که مذهب شیعه اثنی عشری جانشین این فرقه شد. دنباله های همین فرقه ای که نوادگان شیخ صفی الدین راه انداختند در آسیای صغیر همراه با پیروان طریقت حاج بکتاش ولی و دیگر طریقتها به فرقه ای تبدیل شد که اکنون در ترکیه به نام علوی شناخته می شود.

نصیریها

علویان سوریه با وجود تشابه اسمی و اشتراکات اعتقادی و آیینی، با علویهای ترکیه متفاوتند. چگونگی شکلگیری و پیدایش علویان سوریه همچون فرقه های مشابه از لحاظ تاریخی چندان روشن نیست و دستخوش گمانه زنی است. نام این فرقه نخستین بار در حدود قرن پنجم هجری در روایتهای تاریخی تحت عنوان نصیری ذکر شده است. در مورد خاستگاه عنوان نصیری فرضیه های مختلفی هست که معروفترینشان این فرقه را به محمد بن نصیر، از یاران امامان دهم و یازدهم شیعه منسوب می کند که شیعیان او را به عنوان نخستین نایب امام دوازدهم خود در دوران غیبت صغری می شناسند. محمد بن نصیر دو قرن پیش از نخستین روایتهای تاریخی از وجود علویها می زیسته و هیچ سند و منبع تاریخی برای اثبات ارتباط میان علویان و محمد بن نصیر یافته نشده است.

از لحاظ جغرافیایی، کانون این فرقه منطقه ای در شمال غرب سوریه است که به نام جبل العلویین شناخته می شود و تا شمال لبنان امتداد دارد. امتدادی دیگر از پیروان این فرقه هم به عربهای استان هاتای ترکیه می رسد.

علویان سوریه همچون فرقه های مشابه معتقدند که علی بن ابی طالب، امام نخست شیعیان تجلی ذات الهی بوده و برای دیگر امامان شیعه هم شخصیت فرابشری قائلند، به تناسخ اعتقاد دارند و آداب دینی شان به جای نماز و روزه مرسوم مسلمانان، مراسم ذکر و نذر و قربانی و روزه داری خاص خود ایشان است.

عقاید علویها و فرقه های مشابه از دید فقهای هر دو مذهب شیعه و سنی متناقض با دید اسلام شناخته می شود و اغلب فقهای هر دو مذهب آنان را خارج از دین اسلام قلمداد کرده اند، آنانی هم که با قدری تساهل و مدارا با ایشان برخورد کرده و حکم به کفر و ارتدادشان نداده اند، هیچگاه عقاید آنان را تأیید نکرده و حاضر نشده اند به عنوان فرقه ای اسلامی به رسمیتشان بشناسند. در طول تاریخ هم پیروان این گونه فرقه ها هم از جانب حاکمان شیعه و هم سنی سرکوب شده اند.

ارادت خاص پیروان این فرقه ها به علی بن ابی طالب و امامان شیعه به ریشه های صوفیانه شان باز می گردد. بیشتر طریقتهای صوفی (بجز یکی دو طریقت همچون نقشبندیان)، چه سنی و چه شیعه، سلسله طریقت را به علی بن ابی طالب منسوب می کنند و او را اولین مسلمانی می دانند که در کنار عمل به شریعت، پا در طریق سیر و سلوک گذاشته و به عالی ترین مراتب روحانی رسیده و سپس سلسله طریقت از او به برخی اصحاب خاصش انتقال یافته و تاکنون ادامه یافته است.

روحانیت شیعه چنین رویکردی به علی بن ابی طالب و دیگر امامان شیعه را تأیید نکرده و حتی کمتر از روحانیت سنی آن را تحمل کرده است. اساساً روحانیت شیعه بسیار کمتر از روحانیت سنی سر سازگاری با تصوف داشته و حتی روحانیون عارف مسلک شیعه هم رویه عرفانی خود را کاملاً از تصوف جدا کرده اند. حال آنکه میان روحانیون سنی مذهب حتی در مراتب عالی مرجیعت، اهل تصوف کم نبوده و نیست.

علویان و فرقه های مشابه، صدها سال از بیم سرکوب در خفا یا به دور از کانونهای قدرت زیستند اما کمرنگ شدن نقش اولیای دین در سیاست و روی کار آمدن حکومتهای دنیامدار (سکولار) در کمتر از یک قرن اخیر، فشار را از روی پیروان این فرقه ها برداشت و به ایشان امکان داد از پس دیواری که قرنها دور خود کشیده بودند بیرون بیایند و جوامعشان از حالت بسته خارج شود.

درآمیختن پیروان این فرقه ها با دیگر توده های مردم و همزیستی شان با مسلمانان،‌ اعتقادات بسیاری از آنان را صیقل داد و حتی بر آداب و رسومشان هم اثر گذاشت. هم اکنون شماری از علویان اصرار دارند که خود را مسلمان معرفی کنند، بر خلاف رویه نیاکانشان، نماز می خوانند و روزه می گیرند و برخی فرهیختگانشان در کتابها و مقالات خود می نویسند که کیش علوی، مذهب نیست بلکه طریقتی از طریقتهای صوفیانه است. در لبنان، نهاد رسمی علویان، شورای علوی اسلامی نام دارد و در سوریه، بشار اسد در نمازهای عید فطر و قربان، به شیوه اهل سنت نماز می خواند.

این پدیده میان فرقه های مشابه در ایران و ترکیه هم مشاهده می شود، هرچند آنانی که چنین رویه ای را اتخاذ کرده اند در واقع خود را در وضعیتی تناقضبار‌ قرار داده اند چرا که باورهایی که اساس مذهبشان را تشکیل می دهد همچنان با دین اسلام ناسازگار است.

+51
رأی دهید
-20

bardia.kaviani - زوریخ - سوییس
هر چی بدبختی است از کشورهای اسلامی بر می خیزد.مسلمان بر روی مسلمان سلاح می کشد
شنبه 4 خرداد 1392 - 01:05
sting68 - گنبد - ایران
هر چی باشه از جهودهای متوهم که فکر میکنند فرزندان عزیز در دانه خداوند هستند و به پیغمبر خودشون هم رحم نکردن خیلی خیلی بهترند....................شیعه بهترین تفسیر از دین مبین اسلام میباشد...................اسلام مظلوم است
شنبه 4 خرداد 1392 - 01:27
mountainman - استکهلم - سوئد
همه ی دینها افت هستن . افت بشری . افیونی هستن که قصد به بردگی کشیدن انسهانها رو دارن . تو ادیان بعضیها مترقی شدن تو مسیحیت پروتستانها بر علیه قوانین سخت مذهبی قایم کرد . تو اسلام هم میشه گفت شیعه تو یهودی هم یهودیهای پروتستان . امان از خشکه مغزهای یهودی مسیحی و اسلامی .
شنبه 4 خرداد 1392 - 02:56
yahya3212000 - برگن - نروژ
در مورد علویان نمی‌دانم ولی‌ می‌دانم که بهاییان از شیعیان هستند! این را هر عاقلی می‌داند!!
شنبه 4 خرداد 1392 - 03:29
Cyrusiii - لیدز - انگلستان
با این وصف ۸۰% شیعه‌های ایران علوی هستند پس. نماز نمیخونن، روزه هم ننیگیرند، نظر و نیاز هم زیاد می‌کنن، به علی‌ و ۱۲ امام هم ارادت خاص دارند و ۵تن‌ ال عبا می‌نامند، شخصیت فرا بشری.
شنبه 4 خرداد 1392 - 05:02
afshinmiauuu - هلسینکی - فنلاند
حالا اینجا پر می‌شه از روشنفکران پشت مانیتوری :) هر چی‌ به دین و مذهب بتازند فکر میکنند دیگران بشون میگند روشنفکر، اما خودشون خوب میدونند که کی‌ هستند و حال و روزشون چیه!. نمونش یه بنده خدایی... چون ایرانی هست با هم صحبت و آشنا شدیم.. وقتی‌ فهمیدم چطور آدمی‌ هست ازش دوری کردم.. ولی‌ با این حال ماهی‌ چند بار تماس میگیره و ۵€ یا ۶€ پول واسه سیگار و غذا قرض می‌کنه.. هرچی‌ متلک بارش می‌کنم باز همان آش و کاسه.. از رو نمیره که نمیره ، تمام بد بختی خودش را هم دین میدونه! ۱ شیشه آبجو معمولی‌ بنوشه انگار ۱ شیشه بزرگ ودکا خورده :))) اما اما تو فضای مجازی آدم با شخصیت و روشنفکریه.. دکترای کامنت دادن را داره در یوتوب و سایتهای دیگر :) ببینم کامنت من به کدوم روشنفکری بر میخوره ها ها ها
شنبه 4 خرداد 1392 - 05:16
Azarbaijan-tabriz - تبریز - ایران
اصل دین اسلام به معنی ایمان به خالق یکتا (( خدا)) . و روز قیامت (( روز رسیدگی به عمال بشری در این دنیا)) است.و در کنار آن ایمان به رسولش(( حضرت محمد (ص) است.و وظیفه هر مسلمان عمل به دستورات قران و گرفتن الگوی زندگی از زندگی حصرت محمد(ص)است.متاسفانه مسلمانان به جای اتحاد زیر سایه دین اسلام . با جدا کردن خود از مسیر اصلی دین . تخم تفرقه بین مسلمانان را کاشتند.حضرت علی اولین کسی بود که به اسلام ایمان اورد.و داماد پیامبر اسلام بود. و همه علی را نماد عدالت می شناسند. حال حضرت ابوبکر و عمر و عثمان نیز از اصحاب و یاران پیامبر اسلام بودند.و با پیامبر اسلام و حضرت علی دارای خویشاوندی بودند.بعد از گذشت 1400 سال از ظهور اسلام و ایجادمذهب شیعه وسنی . از دین اسلام دور شدیم. حضرت محمد نه شیعه بود.نه سنی . بلکه مسلمان بود. حضرت علی . ابوبکر . عمر . عثمان ؟و سایر یاران پیامبر؟مهم اصل دین است !
شنبه 4 خرداد 1392 - 05:47
Fifi2 - زرنج - افغانستان
دوست عزیز! شیعه یا سنی بودن مشخص کننده مسلمان بودن نیست. انسانیت است که در کنار دین و مذهب مسلمان واقعی را نمایان می سازد.
شنبه 4 خرداد 1392 - 06:05
داد بیداد - قم - ایران
مذهب شیعه 500 سال پیش توسط اروپاییها بوجود امد تا جلو نفوذ و پیشرفت عثمانیها در اروپا را بگیرند، شیعه صفوی همیشه خنجریاز پشت بوده که بر پیکره اسلام وارد شده.چرا رسانه های فارسی زبان حتی یک برنامه راجب تاریخ صفوی و جنایتهایی که در حق ایران و ایرانی کردند را نساخنه اند.متاسفانه ما ایرانیها به اعرابی که امدند و به ما خدمت کردند فحش و ناسزا میگیم و به اعراب طرد شده ای که از جبل امل امدند نه تنها جا دادیم بلکه اجازه دادیم که بر ما حکومت کنند
شنبه 4 خرداد 1392 - 06:30
Falcon11 - لندن - انگلیس
شیعه و سنی هیچ فرقی با هم ندارد . فقط سنی ها تاکید میکنند روی اسلام حضرت محمد و تکیه با قران و احادیث و صحابه. ما شیعیان تاکید میکنیم روی تحولات بعد از فوت حضرت محمد و امامت و رسالت و با تکیه بر کتاب ها و اخوند ها .
شنبه 4 خرداد 1392 - 07:28
zagros_finland - هلسینکی - فنلاند
بشار اسد نمونه یک شیعه واقعی همانند خمینی و خامنه ای چنایتکارانی که لکه ننگی در تاریخ بشریتند . اخه بشار جنایتکار رئیس جمهوری ارزش این همه ویرانی و 100 هزار نفر کشته رو داره !؟؟ اگر مثل بن علی روزهای اول استعفا میدادی محترمانه تر نبود ؟؟؟ قدرت مگه مال باباته بر. گم شووبرو گم شو
شنبه 4 خرداد 1392 - 07:56
سلطنت طلب - ابوظبی - امارات متحده عربی
سلامsting68برادر عزیزم تو واقعا به ایین شیعه میگی ایین درست؟؟ ایینی که تجاوز به نوامیس مردم را با کلاه گزاری شرعی برای خودش حلال کرده و اونرو به اسلام ربط داده در صورتی که اصلا این فاحشه بازی در اسلام جای نداره . کسانی که عضو این سایت هستن بهم بگن کی حاضر میشه واسه یک ساعت ناموسش رو بده به کسی به نام صیغه. غیر از اون هیچ جایی در قران نیومده مال مردم رو به نام خمس از جیبشون خالی کنند کاری که اخوندا کردن و به نون و نوا رسیدن و قدرت رو در دست گرفتن و همچنان هم به این کار ادامه میدن . تنها ذکری که از خمس در قران اومده متعلق به غنایم جنگیه که یک پنجمش به مساکین فقرا و بینوایان باید بدن .
شنبه 4 خرداد 1392 - 08:15
مانفرد - ایران - ایران
این یارو زرافه بستگی داره طرف مقابلش کی باشه.درجا رنگ عوض میکنه و فرقش هم باز کردن یا بستن دوتا سمشه موقع نماز خوندن. به همین راحتی
شنبه 4 خرداد 1392 - 08:53
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
مقاله جامعیست، غلو کنندگان در مکتب اهلِ حقند، همچنین فرقه علی‌ اللهی, ترکها و عربها به ایرانیها در مورد آن لقب نصاری میدهند، به این خاطر که امام علی‌ را تا حد الوهیت حضرتِ عیسی بالا میبرند، آنها به تناسخ اعتقاد, روزه را تنها سه‌ روز در سال از اول چله بزرگ میگیرند، به جایِ نماز در جمخانه یا خانقاه به ذکر و مراقبه مشغول آن را مانند نماز میدانند. تمام فرق مسلمان از شیعه یا سنی غیر از فقهای شیعی و سنی اهل دلند و سرشان در کار خود ! نه به دنبال زار اندوزی و کسب قدرت اند نه برای دیگران اجبار و مزاحمتی ایجاد میکنند تازه به راحتی‌ هر کس را در خود راه نداده و باید ده‌ها امتحان را از سر باز تا اجازه پیدا کند به جمخانه یا خانقاه راه پیدا کند نه برای غنیمتی که در آنجا تلنبار است بلکه به عشق هم دم بودن با چند صاحب دم و تحمل هزار ریاضت برای سازندگی درون ! اگر بر هم ایراد داشته تا تفاوت قائلند, درگیری و دخالتی به هم ندارند....
شنبه 4 خرداد 1392 - 09:25
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
... تنها گروه هایی که مدام مردم را زیر ذره‌بین خود دارند و با تمام خطاها ! بزرگ و صاحب اختیار مردم میدانند همین متشرعین شیعه و سنی هستند، شیعه امثال حکومت ولایت خبیث یا فقیه و سنی امثال طالبان , القأعده و وهابی و تو این مایه ها، هیچ یک از این دو گروه هم تا به حال نتوانسته اند به راز و رمز هستی‌ پی‌ ببرند، دروس و آموزه‌هایشان در حد چگونه خوردن و دستشویی کردن، جمأع , ذبح و همین حوالی ست، اما مدعی‌ترین و بی‌ هنر‌ترین مزاحم ترین, انگلترین قشر جامعه اند، وقتی‌ قدرت ندارند مانند کنه به مردم چسبیده ارتزاق میکنند وقتی‌ قدرت میگیرند اوختاپوس وار، حیات ، زندگی‌ و هستی‌ مردم را میبلعند و در اختیار میگیرند و مانند اژدها آتش به شادمانی زده روح زندگی‌ را خاکستر میکنند ! خداوند شرشان را از سر مردم کلّ دنیا بکند کلا سحر هر قشری مذهب دگمِ فاسد مغز کگرب در هر دینی را !!
شنبه 4 خرداد 1392 - 09:27
eddy59 - مونیخ - آلمان
شیعه و سنی چیه؟ آدم باشیم
شنبه 4 خرداد 1392 - 09:39
massoudoslo - اسلو - نروژ
مذهب و مذهبی های تندرو مروج و بانیه بیماری و نا هنجاری های روحی روانی میشوند و در کمال اینکه زندگی و جهان مادی و معنوی خود را هدف دار و با مفهوم میدانند اما در عمل و حرکت پوچ گرا و زندگی ستیز هستند و اولین کارشان هم ساختن دشمنان فرضی از همنوع های خودشان است ! خود را خاص و مرحمت شده از طرف خدایشان میدانند که مورد عشق و توجه هستند و خدای بیکارشان صبح تا شب بر اعمال و رفتارشان قضاوت میکند و ناظر است پس خود آنها هم به راحتی بر دیگر انسان ها قضاوت و داوری میکنند و بالاتر از قوانین بشری خود را میپندارند! مطمئن هستند که زندگی اشان با مفهوم و خوشبخت است اما در واقع پوچ و سرگردانند .
شنبه 4 خرداد 1392 - 09:40
shivaa - تهران - ایران
دقت کنید که شیعه ساخته علی بن ابیطالب نیست و پس از مرگ پیامبر و در حمایت از علی بوجود نیامده است.بلکه این قضیه بعدها دستمایه برای اختلاف و ایجاد فرقه شیعه شد.شیعه بیشتر ساخته و پرداخته جعفر بن محمد امام پنجم شیعیان است که از شرایط سیاسی ان زمان و اشفتگی حکومت و عدم سرکوب نهایت استفاده را برد و این فرقه را بصورت متمایزی دراورد و بهش پر و بال داد بهمین دلیل هم میگن شیعه جعفری و وی را بنیانگذار شیعه می دانند.ریشه تمام این فرقه ها تصوف هست و مقابله با اعراب و اسلام به روشهای متفاوت.
شنبه 4 خرداد 1392 - 10:35
مهرتابان - تهران - ایران
بهترین راه عبور از دین و اعتماد کردن به خرد انسانی و اجرای قوانین حقوق بشری است،اما تعجبم از جمهوری اسلامیه که دراویش گنابادی رو به بند میکشه اونوقت با بشار اسد علوی ساخت و پاخت میکنه.
شنبه 4 خرداد 1392 - 10:19
Rezanl - امستردام - هلند
afshinmiauuu - هلسینکی - فنلاند. چه جالب چون منم هم آبجو میخورم هم تمام بدبختیام رو از دین می‌دونم هم پشت مانیتورم می‌شینم ! البته هنوز پوله آبجو رو خودم میدم ولی‌ اگه شما پول رو بدی که چه بهتر. درضمن اعتقاد دارم که ما مسلمونا که اینجا هستیم بخاطر فرار از مذهب امدیم ولی‌ خوب خیلیمون نمی‌دونیم چرا اینجائیم.
شنبه 4 خرداد 1392 - 10:40
machan - لس انجلس - آمرکا
مقاله نوشته شده در بی بی سی انگلیسی برای دفاع از ماهیت رژیم ایران. خواسته اند جنایات ایران را توجیه کنند و بگویند که نه، شیعه علوی بده شیعه آخوندی خوبه. هم علمای شیعه و هم سنی عقیده دارند که علویان بخشی از شیعیان هستند. بی بی سی انگلیسی لازم نیست موش بدواند
شنبه 4 خرداد 1392 - 10:58
sting68 - گنبد - ایران
در جواب اون بنده خدا وهابی : شما فرق مطرح کردن و بحث کردن رو با عملی کردن و اجرا کردن میدونی چیه؟؟؟؟؟..................در اسلام صیغه کردن طرح شده با کلی ماده و تفسره و قبل و بعد که کسی نمیتونه با اجرای درستش بگه من سر خدا و بنده خدا رو کلاه گذاشتم
شنبه 4 خرداد 1392 - 11:25
sting68 - گنبد - ایران
شیوا جان ...............جعفر بن محمد امام پنجم شیعیان است !!!!!!!!؟؟؟..........امام ششم شیعان هستند نه امام پنجم شیعیان
شنبه 4 خرداد 1392 - 11:27
saeid-banglor - کالمار - سوئد
حالا شما چی هستید ؟ شیعه سنی مسیحی بودایی یهودی .. یا اصلا هیچ کدوم پس بفرمایید از کدام فرقه هستید؟
شنبه 4 خرداد 1392 - 11:33
saeid-banglor - کالمار - سوئد
اقای اخوند چیز فهم . اسلام یک دین است و گرایش های مختلف آن را می گویند مذهب مثل سنی یا شیعه . یه کم برو مطالعه کن معنی کلمه مذهب را بفهمی همینطور فرقه که احتمالا نویسنده از فرقه بهایی است
شنبه 4 خرداد 1392 - 11:36
azadi2013 - اهواز - ایران
شیعه یک فرقه من دراوردی وساخته حکومت صفویه برای مقابله با ترکان عثمانی بود.به شیعه غالی گویندچون بسیارغلو می کندوفرزندان پیامبررا بی جهت بزرگ وفرا انسان تصورمی کند.انها را معصوم یعنی بدون گناه وخطا می داندحال انکه همه ادمیان به حکم انسان بودن خطا می کنند وهیچکس مافوق انسان نیست.بسیاری اموزه های شیعه جزخرافات وتوهم چیزی بیش نیستند.توصیه می کنم کتاب شیعه گری احمدکسروی را دانلودکرده وپی به ماهیت شیعه ببریدگرچه خودشیعه ام ولی بسیاری ازاموزه های انرا شرک میدانم.
شنبه 4 خرداد 1392 - 17:57
کبالت - کرج - ایران
پدر جان حالا هر چی هست اینش به اون آواره و هشتاد هزار کشته چه یعنی چون شیعه یا سنی نیستن همه چی آرومه نخود نخود هر که رود خانه خود کبلائی تا اونجا که ما دیدیم از این مکتب هر کی شاخه زد و قدرتی گرفت اول کارش بریدن شاخه های دیگه بوده اسم مهم نیست آب از سر چشمه گله خودشم خیلی زیاد.
شنبه 4 خرداد 1392 - 21:32
arashbehdin - اتلانتا - امریکا
حالا مثلا سنی ها چه گلی به سر مردم خود و جهان زده اند که چپ و راست از شیعه بدگویی میکنید. کشتار مردم در سودان و سومالی و لیبی و مصر و یمن و افغانستان و پاکستان و هند بدست سنی ها انجام میشود. گروههای تندروی وهابی و سلفی و اخوانی و قمه بدستانشان در اروپا و جاهای دیگر و دزدان سومالی و طالبان وحشی و سعودی های پس افتاده همه و همه سنی مذهبند. شیعه و سنی دوروی یک سکه اند پس بیخود اینجا تبلیغ سنی گری نکنید.
شنبه 4 خرداد 1392 - 23:59
aram. - کردستان - ایران
دین یک چیز ساختگی است برای سیطره اقلیت باهوش بر اکثریت کم هوش.
یکشنبه 5 خرداد 1392 - 14:53
Rezanl - امستردام - هلند
برعکس چیزی که شما گفتی‌ اقلیت کم هوش داره بر اکثریت باهوش حکومت میکنه .
دوشنبه 6 خرداد 1392 - 11:43
aram. - کردستان - ایران
با عقل جور در نمیاد که کم هوشها بر باهوشها حکومت کنند...
دوشنبه 6 خرداد 1392 - 18:48
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.