هومن خلعتبری: کار آکادمی موسیقی گوگوش اعتلای فرهنگ شنوایی است

هومن خلعتبری در زمان فعالیتش درایران و بعدها به عنوان رهبر ارکستر و اپرا در اتریش، برای علاقمندان به موسیقی کلاسیک غربی چهره‌ای شناخته‌ شده است. اما مردم ایران از طریق آکادمی گوگوش با او آشنا شده‌اند.
 

خلعتبری به غیر از فعالیت در اپرای شهر گراتس یا رهبر ارکستر میهمان در کشورهای مختلف؛ مدیر هنری " فستیوال موسیقی قصر کیرشتِتِن " اتریش نیزهست.
 
سه سالی است که آکادمی موسیقی گوگوش به کار آغاز کرده است. هومن خلعتبری همراه با گوگوش، بابک سعیدی و رها اعتمادی، در این مدت زمان کوتاه، توانسته‌اند یکی از پربیننده‌ترین برنامه‌های تلویزیونی برون‌مرزی را بسازند. محبوبیتی که همیشه با حرف‌ها و انتقادات و شایعات بسیار همراه بوده است. با هومن خلعتبری گفت‌و‌گویی کردیم تا از هدف این برنامه، بازتابش در ایران و تاثیرش در میان جوانان بیشتر آگاه شویم.
 
آکادمی موسیقی گوگوش امسال نیز کار خود را با اعلام برنده این دوره به پایان برد. برنده این دوره آکادمی " ارمیا " دختر محجبه‌ای از ایران و ساکن آلمان بود. شایعات بسیار بود و حرف و حدیث ها فراوان. از ایران نیز بعضی به صورت رسمی به انتقاد از آکادمی پرداختند. خشایار اعتمادی خواننده موسیقی پاپ ضمن انتقاد از خواننده‌های لس‌آنجلسی، به خبرگزاری مهر گفته است: «این که بیایند و با راه اندازی آکادمی‌های سه ماهه که من اصلا متوجه آن‌ها نمی‌شوم ادعا کنند که در این پروسه خواننده تربیت می‌کنند مساله خیلی عجیبی است.»
 
"پرورش استعداد نه! پرورش فرهنگ"
 
هومن خلعتبری نیز آنقدر چشم و گوشش از شایعات پر شده است که با شنیدن نام آکادمی، واویلایی بر زبان می‌آورد و می‌گوید به هر کجا روی، آخر سر صحبت آکادمی گوگوش است. او اما هدف آکادمی را پرورش استعداد نمی‌داند، بلکه از پرورش فرهنگ موسیقایی صحبت می‌کند: «پرورش استعداد نه، پرورش فرهنگ. فرهنگ شنوایی و موسیقایی. این برنامه به نظر من همیشه فقط همین هدف را مد نظر داشته است. من یکی دو بار هم با خانم گوگوش در این مورد صحبت کرده‌ام. نظر ایشان هم همین طور است. این برنامه هیچ گاه قصد تربیت خواننده نداشته است. چون امکان ندارد شما در عرض دو ماه و نیم یا سه ماه بتوانید خواننده‌ای را پرورش دهید و استعدادش را کشف کنید. چرا، استعدادش را می‌شود کشف کرد. دروغ نگویم. ولی تربیت نمی‌توانید بکنید و به جامعه هنری تحویل بدهید.»
 


خلعتبری میان آکادمی و برنامه‌های مشابه آن در تلویزیون‌ها ی ایرانی و خارجی مانند "سوپر استار" یا آمریکن آیدل‌، یک تفاوت عمده می‌بیند: «تفاوتی که این برنامه دارد این است که اینجا مثل یک مدرسه می‌ماند. مدرسه‌ای که بچه‌های کلاس اول و دوم دبستان می‌آیند، می‌نشینند آنجا و پرورش داده می‌شوند در حد همین یکی دو سال‌! نه این که معرفی بشوند به جامعه هنری و موسیقی و غیره ... نه! ولی مهم‌ترین بخش این برنامه به نظر من تأثیری‌ست که در ایران روی خانواده‌ها و مردم عادی می‌گذارد. یعنی تا حدودی یاد می‌گیرند که موسیقی را درست گوش کنند، به شعر و ترانه‌ها دقت کنند. کمی هم با نُت، اجرای صحیح یا فالش، یا بالا و پایین موسیقی، آشنا می‌شوند. تمام این‌ها تأثیری مثبت برای جامعه و مردم عادی دارد که بعدها از میان این نسل‌ها‌، بازهم کسانی مثل علی رهبری، فرهاد مشکات یا حشمت سنجری دربیایند و کار در فرهنگ مملکت را ادامه دهند.»
 
"میوه‌های آکادمی"
 
خلعتبری از خانمی می‌گوید که تحت تاثیر همین برنامه تلویزیونی، دخترش را به کلاس موسیقی فرستاده است: « جایزه‌ی تلاش من می تواند آن خانمی باشد که فیلم بچه‌اش را برای من فرستاده بود. یک دختر خانم خیلی کوچولو، نشسته بود پشت پیانو و داشت "آنا ماگدالنا"ی باخ را می‌زد. برای من نوشته بود آقای خلعتبری میوه‌ی کلاس‌های شما این دختر من است. سه سال پیش که آکادمی شروع شده بود، نه خودم اهل موسیقی بودم و نه شوهرم از موسیقی چیزی می‌دانست. ما با دیدن برنامه‌های شما تشویق و علاقه‌مند شدیم و دخترمان را گذاشتیم کلاس موسیقی. حالا بعد از سه سال دارد قطعات باخ را می‌زند. من قبول دارم که شاید این درخت قطع شده. ولی همین طور جوانه‌های سبز و شاداب و درست و حسابی دارد از بغلش درمی‌آید.»
 
اغلب ترانه‌هایی که شرکت‌کنندگان در آکادمی موسیقی گوگوش می‌خوانند، همچنان از ترانه‌های مشهور خوانندگان قدیمی است. هومن خلعتبری اما سخت منکر می‌شود و می‌گوید: « نه خانم، این را قبول ندارم. ما ترانه‌های جدید هم به بچه‌ها می‌دهیم. به‌خصوص ترانه‌های جدیدی که من و آقای اعتمادی‌، بابک جان ‌و در رأس ما خود خانم گوگوش در مورد خوب بودن‌شان، درست و حسابی بودن شعر، مفهوم و حتی موسیقی‌اش، با همدیگر اتحاد نظر داریم. ما هر سال، هم ترانه‌های قدیمی داشتیم و هم ترانه‌های جدید. امسال هم دوتا کار خیلی خوب بود. دعوت از آقای شهرام شب‌پره و آقای فرامرز اصلانی. یعنی دوتا مورد مختلف در زمینه موسیقی پاپ. هم کسانی را در نظر گرفتیم که به موسیقی شاد و مجلسی و پرتحرک و ریتمیک علاقه دارند، هم کسانی که به سبک سنگین و وزین مثل آقای اصلانی. یادمان نرود که آنجا یک تلویزیون است با حداقل ۳۰ میلیون بیننده و سلیقه‌های گوناگون!»
 


"آزادی عمل ارمیا"
 
هومن خلعتبری علت پخش ترانه‌های قدیمی را نوعی یادآوری برای نسل جوان می‌داند: «پارسال دوئتی را که خانم آوا با آقای مهران خواندند، ‎خیلی کم از بچه‌های نسل جدید شنیده بودند. دوئتی که مال مرحوم خانم هایده بود و آقای عارف. با اجرای این دوئت، آن هم در آکادمی، همه علاقه‌مند شدند ببینند که اصل داستان چه جوری هست. خب این خیلی قدم مثبتی‌ست. این برنامه به نظر من این قدر که در بالا بردن فرهنگ موسیقایی مردم سهیم بوده، در مورد پرورش استعداد و این حرف‌ها نبوده. من خودم قبول دارم که سخت‌گیرم، ولی همان یاددادن‌ها و همان کارهای هر روزه باعث می‌شود بچه‌هایی که مخصوصاً از سطح پایین انتخاب می‌شوند، برسند به سطح بالا تا بتوانند در صحنه خودشان را عرضه کنند.»
 
برنده شدن ارمیا در آخرین دور آکادمی سر و صدای زیادی بر پا کرد. بعضی از سایت‌ها او را با گلشیفته فراهانی مقایسه کردند. قیاسی که به نظر کمی هم عجیب می‌آمد. هومن خلعتبری می‌گوید: «برای بعضی از مردم شاید حجاب ایشان یکمقدار تناقض داشته و برای برخی هم آزادی عمل ارمیا قابل احترام بوده است. گفته‌اند همان قدر که خانم فراهانی آزاد بوده، ایشان هم آزاد هست که فرم و سیستم خودش را خودش انتخاب کند. البته بین خودمان باشد، من هم همین عقیده را دارم. نباید با همدیگر سنجیده شود.»
 
تولیدکنندگان موسیقی در اروپا و آمریکا، همیشه در انتظار برنده‌ی این‌گونه مسابقه‌ها می‌مانند تا بلافاصله زیر پر و بال او را بگیرند و سی‌دی‌های جدید به بازار عرضه کنند. آیا در آکادمی موسیقی گوگوش هم تضمینی برای آینده هنرمندان وجود دارد؟ هومن خلعتبری باز هم به آن تفاوت مهم اشاره می‌کند: «تفاوت این برنامه با آن "تالنت شو"های مختلف، در این است که شرکت کنندگان در آن برنامه‌ها یا واقعاً خواننده ولی آماتور هستند یا استعداد خیلی بالایی دارند. برای همین هم تهیه کننده‌ها به دنبال آنان هستند. بچه‌های ما در سطح بسیار پایین و اولیه هستند. حالا من خدا نیستم، ولی به‌هرحال بیشتر از اینی که در تلویزیون مطرح و نشان داده می‌شود، نمی‌شود از این‌ها درعرض سه ماه چیزی ساخت! بنابراین هنوز این شرکت‌کننده‌ها نمی‌توانند هنرمندی از آب دربیایند که تهیه کننده بدبخت، اگر هم بخواهد، بتواند روی او سرمایه‌گذاری کند.»

+112
رأی دهید
-69

agha-javad - تهران - ایران
انسانهای بی‌ هنر دم از هنر میزنند. ملتی داریم با اکثریت نادان و ابتدائی.
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 11:21
hemed - سن ديگو - امريكا
گوگوش هم مثل این آخوندا شده الان، خودش چی‌ هست که اکدمیش یا کسایی‌ که توش هستن چی‌ باشن! اون گوگوش زمان شاه، با خود شاه رفت، اینا اخوندیشن
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 11:10
Azade Avare - شیراز - ایران
مزخترف‌ترین برنامه که جیبهاتون رو فقط پر کرد
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 12:03
رقص ماه - بندرعباس - ایران
این هومن دوست داشتنی.. :)
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 12:04
ghazgholang - لندن - انگلستان
هومن جان هرگز دیگه چنین حرفیو جائی‌ نزن. خوب اومدی اما آخرشو خراب کردی. موسیقی ما مارکتش خرابه. تو بچه‌های آکادمی خیلیهاشون خواننده قوی بودن. مثل مهران. ارمین. آوش. وقتی‌ مارکت موسیقی ما ضعیفه هرگز نگو که بچه‌ها خیلی‌ ضعیفن و کسی‌ سرما‌یه گذاری نمی‌کنه. دفعه آخرت باشه یه همچنین جوکی گفتی‌
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 12:45
yas abi - ببرسل - لز
این بابا چقدر پول داده که مطرحش کنید؟؟ این دیگه کیه؟
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 12:59
behnam2009 - لندن - انگلستان
توهم زدی داداش!
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 13:56
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
.. و هم خانوم گوگوش که نزدیک به ۶۰ سال کمی‌ کمتر ، سوپر استار ایران !بسیار متعهدانه ، دلسوزانه ، درست و قاطع بچه‌ها را رهبری و راهنمایی می‌کند، همین کفران نعمت ما را به این فلاکت و قحطی انداخته ! انگار زمان شاهِ فقید است که ما بزرگترین و خاص‌ترین هنرمندان را داشتیم، بالاخره باید از جایی‌ شروع شود ! حالا هی‌ سنگ بیندازید ! نکند انتظار دارید با بضاعت محدودشان دنبال تهیه کننده هم باشند ! شما آنها را حمایت کنید تا کم کم بتواند آن را گسترش دهند از سویی طرفدار صدای خواننده ایرانی‌ را در بین مخاطبِ خارجی پیدا کنند ! بیرون گود نشسته اید و هوار که لنگش کن! ضمنا هومن جان درست می‌گوید فقط از آهنگهای قدیمی‌ استفاده نمیکنند یا سبک خاص!
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 15:37
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
من به شخصه خیلی‌ برنامه‌های این آکادمی را دنبال نمیکنم ! بحثِ ارمیا باعث شد به شکل انتخابی چند برنامه از آن را ببینم ! به نظرم گوگوش عزیز به اتفاق هومن و بابک کارِ بزرگی‌ رو شروع کردند، در جامعه گسسته ایرانی خصوصاً در خارج از ایران کارِ بزرگی‌ است ! حرف و حدیثِ فراوانی‌ پشت سر این آکادمی هستش که مهم نیست چون ما ایرانیان وقتی‌ به تنهایی قادر به تشکیل این چنین گروه و برنامه هایی نیستیم پس از بی‌ بی‌ سی‌فارسی , من و تو و صدای امریکا ایراد نگیریم ! در این ۳۴ ساله ، خواننده‌های لس آنجلسی که به فکر کنسرت بوده اند ، هیچ کدام هم پتانسیل خانوم گوگوش را در تولید این گونه برنامه‌ها ندارند ! در ایران هم که دیو سیاه حتی اجازه کنسرت گذاشتن برای هنرمندان سنتی خوان را نمیدهد چه رسد به پاپ، حالا باز ما توقعمان سر به فلک کشیده ! لطفا بس است اینهمه ادعا ! اتفاقا هم آقای خلعتبری که بسیار وارد باسواد و دوست داشتنی ست، هم بابک که اشراف بسیار خوب به موسیقی دارد و پسر گلی‌ هست....
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 15:36
time-to-say-goodbye - تورنتو - کانادا
تمام برنامه مزخرف بود من که فقط ۲ قسمت شو دیدم نزدیک بود بالا بیارم
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 18:51
hamid shojaei - تهران - ایران
آقای خلعتبری بوق بزن برو جلو .... مورچه چیه که کله پاچش باشه ، آکادمی چی‌ کشک چی‌ ؟ واقعا امر بهتون مشتبه شده ؟ ،،،، خودتون ، خودتون را مسخره مردم می‌کنید .....
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 20:00
zagros_finland - هلسینکی - فنلاند
فقط می تونم بگم اینزاروپایی ها بیشتر از ما به افرادی مثل خلعتبری احترام میگزارند و هنرش را می ستایند کسی که در مهد هنر موسیقی یعنی اتریش رهبر ارکستر است یعتی ادم بزرگی است کوته فکری این افراد هست که نخبگانی همچون هومن خلعتبری بجای مملکت خود تو خارج باشند
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 20:08
datis - سن دیگو - امریکا
هومن جان با حذف ناعادلانه ندا و امیر حسین در اکادمی ۳ خوب نشون دادید که شما هم بنده پولید، پس لطفا جوک نگو. متاسفم برات که تو هنرمندم جایگاه خودتو با این پارتی بازیت نشون دادی،در ضمن سعی‌ کن خودت باشی‌ نه اینکه ادای یکی‌ از. مجریهای آمریکن آیدلو در بیاری ( خودت خوب میدونی‌ کیو میگم).
‌پنجشنبه 2 خرداد 1392 - 22:17
mobahari - لندن - انگلیس
برای اولین بار گوگوش را دیدیم با برنامه این کچل خان خوند چی از اب در امد این همه طبلیقات اخرش چی خوند گوگوش تا برسه به اون بند خدا ها که کار کردین به خاطره سیاست کسی را معرفی کردین که لایق این صدا نبود برو بابا تو هم مغازه باز کردی
جمعه 3 خرداد 1392 - 01:39
کبالت - کرج - ایران
یه کار تمیز وحرفه ای از تنها شبکه حرفه ای جدای از حاشیه ها که طبق عادت برای ما از متن جالبتره تو فوتبال سیاست هنر یا هرچی وقتی این شبکه های ایرانی چه سیاسی و چه تفریحی رو میبنی معنی جهان سومی رو میفهمی طرف تو محیط بدون سانسور با اون امکانات انگار توی چهار دیواری نشسته یا روده درازی میکنه یا کلیپ یا فیلم هائی که دیگه فقط اموات ما ندیدن میزاره خودش هم مدیره هم مجری هم تبلیغاتچی فکر کن طرف مدیره چند شبکه است نشسته داره تبلیغ ماهیتابه و سیخ و سه پایه میکنه یا کلیپ های تبلیغاتی که انگار مال 50 سال پیشه یعنی تولید صفر نو آوری زیر صفر مغز فریز شده زیر صفر مطلق دها شبکه مثل هم چهار تا سریال یا بدزد یا بخر یه شبکه درست کن آخرشم با اون فضاحت کاسه گدائی دست بگیر و دیگرون رو مقصر بدون و انگ بزن خودت کوتوله موندی توقع داری همه خودشونو هم قد تو کنن و آسته بیان آسته برن تا تو امثال تو شاخشون نزنن اصلا بقیه وابسته به سیا و موساد و صهیون و بهایی و گی و بقیه چیزای بد بد شما کار خودت رو درست کن کبلائی.
جمعه 3 خرداد 1392 - 01:01
ukguy4u - لندن - بریتانیا
هومن افتخاره برای ایرانی ها. این برنامه هم خیلی خوبه
جمعه 3 خرداد 1392 - 21:11
farokhzad - کنت - انگلستان
اینها اگر با ملت هستند چرا طوری برنامه ریزی کردن که تمامی‌ این درامد تلفنی به دست سپاه پاسداران که صاحب تلفن ایران هست بشه؟ سازمانی که با این پولها هزاران جوان ما را در زندان شکنجه می‌کند میکشد شما در اصل آب به جوی این آسیاب عدم کسی‌ می‌ریزی چه خوب بود فکر دیگری میکردید تا اینگونه پول تزریق نشود به این سازمان سپاه پاسداران واقعا شرم آور هست که شما می‌خواهید محبوب باشید ولی‌ فکر به ملت نمی‌کنید بیشتر بدنبال معروفیت خودتان هستید کمی‌ به آنهای که خانواده هاشان را از دست دادن توسط این سپاه فکر کنید و شرم کنید
شنبه 4 خرداد 1392 - 05:13
lili_hozak - لندن - انگلستان
پیشنهاد میکنم فایل صوتی مصاحبه جالب آقای خلعتبری رو اینجا بشنوید ! این متن نوشته شده ، ناقص ادیت شده است ! . https://www.dw.de/popups/mediaplayer/contentId_16814645_mediaId_16819078
دوشنبه 6 خرداد 1392 - 20:49
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.