رشته «مطالعات زنان» دانشگاه تهران حذف شد
روزنامه شرق از حذف رشته «مطالعات زنان» در دوره کارشناسی ارشد دانشگاه تهران خبر داده است.
این روزنامه نزدیک به اصلاحطلبان در گزارشی که روز دوشنبه، ۳۰ اردیبهشت منتشر کرده، به محدودیتهای جدید اعمال شده برای زنان در رشتههای تحصیلی مقطع کارشناسی ارشد در سال جدید پرداخته است.
براساس این گزارش، رشته مطالعات زنان که طی سالهای گذشته با تغییرات زیادی روبهرو شد و در نهایت به ایجاد گرایشهای زن و خانواده و حقوق زن در اسلام منتهی شد، امسال در دانشگاه تهران هیچ ظرفیتی را به خود اختصاص نداده است.
این رشته سال گذشته نیز از رشتههای دانشگاه علامهطباطبایی حذف شده بود و فقط دانشگاههای اصفهان، الزهرا، تربیت مدرس، خوارزمی تهران، شیراز و شهیدباهنر کرمان اینرشته را در دفترچه درج کردهاند.
در واکنش به این خبر، زهرا شجاعی، رییس مرکز زنان ریاستجمهوری دولت اصلاحات در یادداشتی در روزنامه «شرق» نسبت به تبعات حذف این رشته هشدار داده است.
خانم شجاعی نوشته است که «حذف رشته مطالعات زنان در دانشگاه تهران میتواند دارای پیامدهای زیادی برای مسایل زنان باشد. به طوری که این اقدام میتواند در نگاه اول، تصمیمگیران در حوزه زنان را از یک بازوی اصلی تحقیقاتی و علمی محروم کند و از طرف دیگر، تعطیلی این رشته در دانشگاه تهران میتواند باعث این شود که تصمیمگیریهای آتی در حوزه زنان از یک پشتوانه علمی و تحقیقاتی خالی شود.»
در گزارش «شرق»همچنین آمده است که علاوه بر تفکیک جنسیتی، تفاوت در سهمیه درنظر گرفته شده برای دختران و پسران مشهود است.
براساس این گزارش، دانشگاه صنعتی اصفهان در راس این دانشگاهها، در اغلبرشتههای خود سهم چندبرابری برای پسران در نظر گرفته است، به طور مثال در این دانشگاه سهم پسران برای پذیرش در رشته برق الکترونیک گرایش اول هفتپسر و سهدختر است. دانشگاه اصفهان در رشته برق- قدرت ۱۰ مرد پذیرش میکند و هیچ سهمی را به دختران اختصاص نداده است.
دانشگاه علامهطباطبایی اما با اختصاص سهمیههای برابر به دختران و پسران اجرای سیاست تفکیک حنسیتی را ادامه داده است. این در حالی است که تعداد داوطلبان دختر در رشتههای علوم انسانی بیشتر از پسران است و ظرفیتهای برابر به معنای کاهش شانس قبولی دختران خواهد بود.
با روی کار آمدن دولت محمود احمدینژاد در دولت نهم، طرح تغییر ترکیب و تفکیک جنسیتی در مراکز آموزش و پرورش و بهویژه دانشگاهها رسانهای شده و در این مدت اخبار جنجالی زیادی درباره آن منتشر شده است.
در اواسط تابستان گذشته شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل در نامهای به خانم میشل باشلت، رئیس سازمان زنان ملل متحد نوشت که به دنبال سیاستهای وضع شده دولت از سال تحصیلی جدید ۳۶ دانشگاه امکان حضور دختران در ۷۷ رشته وجود ندارد.
از جمله دانشگاههای مورد اشاره در این نامه، دانشگاه اراک بود که همزمان با اعلام نتیجه کنکور سراسری، پذیرش دختران را در رشتههای زبان و ادبیات انگلیسی، علوم تربیتی، علوم کامپیوتر، مهندس شیمی، مهندسی صنایع، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی کشاورزی و شیمی محض حذف کرده بودند.
در سال تحصیلی ۹۲ـ۹۱ دانشگاههای هنر اسلامی تبریز، مازندران، کاشان، دانشگاه سمنان، خوارزمی تهران، دریانوردی و علوم دریایی چابهار و ایلام تنها در یک رشته که آن هم به مردان اختصاص دارد دانشجو پذیرفتند.
دانشگاه محقق اردبیلی با حذف حضور دختران در ۲۴ رشته، دانشگاه لرستان با ۱۸ رشته و دانشگاه بینالمللی امام خمینی با ۱۵ رشته در صدر این ممنوعیت قرار دارند.