روز جهانی مبارزه با همجنسگراهراسی
گروه حمایت از حقوق دگرباشان در سازمان دیده بان حقوق بشر روز ۱۷ ماه مه، ۲۷ اردیبهشت، به مناسبت روز جهانی مبارزه با همجنسگرا ستیزی، فهرست نامزدهای بدنامترین شخصیت ها و نهادها در این عرصه را منتشر کرد.
به نوشته سایت سازمان دیده بان حقوق بشر، در فهرست فوق نام مرکز قانون و عدالت آمریکا، یحیی جامه، رئیس جمهوری کشور گامبیا، وادیم کولسنیچنکو، عضو پارلمان اوکراین و همچنین حزب سیاسی اسووبودا از همین کشور به عنوان عاملان اشاعه سیاست های همجنسگرا ستیز معرفی شده اند.
در همین حال، گروه های دگرباشان در بیش از ۱۰۰ کشور جهان، برنامه هایی را برای بزرگداشت روز ۲۷ اردیبهشت ماه، به عنوان روز جهانی مبارزه با همجنسگرا ستیزی، تدارک دیده اند.
این جشن سالیانه نخستین بار در سال ۲۰۰۴ به یادبود تصمیم تاریخی سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۰ آغاز شد، مصوبه ای که بر اساس آن همجنسگرایی از فهرست اختلال های سلامت حذف شد.
گرایم راید، مدیر گروه حمایت از حقوق دگرباشان در سازمان دیده بان حقوق بشر می گوید: «از زمان انتشار آخرین فهرست بدنامان این گروه، گام های بزرگی در جهت حصول برابر حقوق دگرباشان در سراسر جهان برداشته شده، از جمله در کشورهایی مانند اوروگوئه، نیوزیلند و فرانسه.» وی در ادامه تصریح می کند «روز جهانی مبارزه با همجنسگرا ستیزی و دگرجنسگونه ستیزی، روز جشن دستاوردها و به چالش کشیدن رویه های تبعیض آمیز علیه دگرباشان است.»
نامزدهای فهرست بدنامان سال ۲۰۱۳ سازمان دیده بان حقوق بشر به دلیل «به خطر انداختن زندگی و شأن انسانی افراد دگرباش» در این سال به عنوان فوق برگزیده شده اند.
این اشخاص و نهادها به فضای همجنسگرا و دگرجنسگونه هراسی دامن زده و، آنطور که دیده بان حقوق بشر اعلام کرده، عبارتند از
مرکز قانون و عدالت آمریکا: این نهاد به دلیل تلاش جهت صدور همجنسگرا ستیزی به قاره آفریقا در فهرست بدنامان امسال قرار گرفته است. مرکز قانون و عدالت آمریکا (ACLJ) علیه تصویب قانون اساسی جدید و پیشرو کشور آفریقایی کنیا لابی گری کرد. به ظاهر دلیل این مخالفت برابری حقوقی دگرباشان با دیگر شهروندان جامعه و مجاز شمردن سقط جنین در صورت به خطر افتادن سلامت مادر، در متن قانون جدید بوده است.
یحیی جامه، رئیس جمهوری گامبیا: «وی در مراسم افتتاح پارلمان کشور در ماه مارس با تهدید دگرباشان آنان را «ضد خدا، ضد بشر و ضد تمدن» نامید و اظهار داشت: «همجنسگراها در گامبیا جایی ندارند...اگر در این کشور به همجنسگرایی متهم شوید، انتظار هیچ رحم و شفقتی نداشته باشید...دستگیر شوید، از به دنیا آمدنتان پشیمان خواهید شد.»
وادیم کولسنیچنکو، عضو پارلمان اوکراین: این نماینده مجلس کشور اوکراین در نوشتن پیش نویس دو قانون دست داشته که بر اساس اولین آنها از پخش اطلاعات مثبت درباره همجنسگرایی، از طریق تجمع، تظاهرات، دوره های آموزشی، گفت و گو و رژه جلوگیری خواهد شد. و دومین قانون نیز، ممنوعیت های مشابهی را در عرصه انتشارات و پخش نوشتارها و آثار ضبط شده علیه همجنسگراها در نظر گرفته است.
حزب سیاسی اسووبودا از کشور اوکراین: این حزب که ۱۲ درصد از کرسی های پارلمان اوکراین را در اختیار دارد به دلیل درخواست برای «جرم شناختن تبلیغ استفاده از مواد مخدر و انحراف های جنسی» در فهرست بدنامان امسال گنجانده شده است. حزب یاد شده به دفعات علیه حقوق شهروندان دگرباش سخن گفته و پشتیبانی خود را از تصویب طرح های همجنسگراهراس اعلام کرده است. در ۱۴ ماه مه امسال، ۲۴ اردیبهشت، ایرینا فاریون، یکی از نمایندگان عضو این حزب در پارلمان اوکراین در گفت و گو با خبرنگاران با اشاره به دگرباشان گفت: «باید درمان شوند. من درباره آدمهای مریض صحبت نمی کنم. اصلاً نمی دانم درباره چه دارید از من سؤال می کنید. اینها نیاز به درمان دارند.» در ماه های ژوئیه و دسامبر سال ۲۰۱۲ نیز، اعضای حزب اسووبودا در حمله به یک راهپیمایی مسالمت آمیز علیه قوانین همجنسگراستیز شرکت داشتند.
گرایم راید، مدیر گروه حمایت از حقوق دگرباشان تأکید می کند «هراس از همجنسگراها و دگرجنسگونه ها کماکان ادامه داشته و به طور روزمره حقوق بشر بنیادی دگرباشان را مورد تهدید قرار می دهد. این روزجهانی جشن دستاوردهایی است که در راه مبارزه با این رویه ها حاصل شده و یادآوری است برای همگان که به خاطر داشته باشند حقوق بشر جهانی و شامل همه افراد جامعه، از جمله دگرباشان، است.»