فیلم کوتاه مصدق، نگاهی خیالی به روزهای آخر زندگی او

چگونه پروژه آخر سال تحصیلی یک سینماگر ایرانی- آمریکایی توانست به ۱۰ جشنواره بین المللی از جمله سن تروپه، جشنواره فیلم بوستون و جشنواره لیفت آف لندن راه پیدا کند؟

فیلم داستانی ۲۴ دقیقه ای «مصدق» ساخته روزبه دادوند، نگاهی است اجمالی به شخصیت محمد مصدق و روزهای آخر زندگی این نخست وزیر پیشین ایران.

وقایع فیلم در تبعیدگاه مصدق در احمد آباد و شش سال پس از وقایع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ اتفاق می افتد.

کودتا که در فیلم به آن به عنوان عملیات ایجکس اشاره شده در نهایت منجر به عزل مصدق از مقام نخست وزیری و بازگشت محمدرضا شاه پهلوی به ایران و استقرار دوباره او برتخت سلطنت شد.

فیلم با فضاسازی از طریق استفاده از مستندهای خبری کمتر دیده شده، تماشاگر را از درون وقایع تاریخی به خانه و باغ بزرگ محل تبعید مصدق، قهرمان ملی که اکنون بیمار و رنجور، تحت حبس خانگی شده بود، می برد.

پزشک خیالی

شاه ایران در بازگشت به مسند قدرت او را محاکمه، به جرم خیانت محکوم و به این دهکده کوچک در شمال تهران تبعید می کند. در احمدآباد، تحت مراقبت شدید ارتش و ماموران انتظامی، بیماری مصدق شدت پیدا می کند. پسر مصدق که پزشک مخصوص او نیز می باشد، قصد دارد از یک دکتر آمریکایی (یک شخصیت خیالی در داستان فیلم) برای راه های معالجه تازه برای بهبود پدرش کمک بگیرد.

ماموران مراقب هر چند ابتدا با این پیشنهاد مخالفت می کنند، اما در نهایت می پذیرند تا پزشک آمریکایی برای مدتی در خانه مصدق ساکن شود.

مصدق در شرایطی که سیا را مسبب اصلی کودتا می داند، در طول فیلم از قبول کمک های این پزشک آمریکایی خودداری می کند.

روزبه دادوند می گوید: «از آنجایی که مصدق طبیعتا نسبت به آمریکایی ها بدبین بوده، من کوشیده ام در این فیلم با بررسی مسئله اعتماد بین این دو مرد، به طور نمادین، عدم اطمینانی را که بین دو ملت ایران و آمریکا وجود دارد، به نمایش بگذارم.»

مصدق مغلوب که درفیلم به عنوان آخرین امید مردم ایران برای رسیدن به دموکراسی تصویرشده، در نهایت به درخواست این پزشک آمریکایی برای انجام معاینات بیشتربه بیمارستانی درنزدیکی احمد آباد می رود: «درنهایت این دو مرد، علیرغم تجربه های تلخ گذشته و بن بستی که در مقابلشان قرار دارد، احساس سمپاتی و احترامی هم نسبت به یکدیگر پیدا می کنند.»

آقای دادوند تا پیش از سال ۲۰۰۳ هرگز اسم مصدق را نشنیده بود: «به طور اتفاقی کتاب همه مردان شاه استیون کینزر، خبرنگار آمریکایی، را خواندم. در این کتاب بود که از جزئیات عملیات سیا، بیوگرافی مصدق و وقایع کودتای ۱۹۵۳ در ایران مطلع شدم.»

اما کتاب کینزر تنها منبع پژوهشی و منشاء قضاوت کارگردان جوان فیلم مصدق نبوده است: «من برای ساختن یک روایت سینمایی از دکتر مصدق به اتکا به نفس زیادی احتیاج داشتم.»

او می گوید در مدت سه سال پژوهش، هر کتاب و جزوه ای را که درباره تاریخ قرن بیستم ایران و مصدق نوشته شده بود و نیز زندگینامه ها و خاطراتی از جمله نوشته های فرهاد دیبا و محمود مصدق را خوانده است: «هرچه بیشتر درباره مصدق خواندم، خودم را به میراث های فرهنگی ایرانی‌ام نزدیک تر احساس کردم. در سال ۲۰۰۷ هم به ایران و احمد آباد رفتم. می خواستم خانه مصدق را از نزدیک ببینم و با بستگانش صحبت کنم.»

«دیدار از محل تبعید و زندگی روزهای آخر مصدق برای من که در آمریکا بزرگ شده ام یکی از فراواقعی ترین، شاعرانه ترین و غم انگیزترین تجربه های زندگی ام بود.»


روزبه دادوند می گوید برای ساخت این فیلم به ایران سفر کرده، چرا که می خواسته خانه مصدق را از نزدیک ببیند

روزبه دادوند فیلمنامه خود را بیش از هر چیز تحت تاثیر شخصیت مصدق نوشته است: «من از مجموع خوانده هایم درباره مصدق، چه مثبت و چه منفی، نهایتا به این نتیجه رسیدم که او حقیقتا تنها امید رسیدن به دموکراسی در ایران و یکی از معدود رهبران سیاسی ۱۰۰ سال گذشته ایران بود که ذره ای فساد و انحراف در وجودش دیده نمی شد. »

آقای دادوند درباره مشکلات ساختن چنین فیلمی در خارج از ایران می گوید: « قبل از هرچیز محدودیت بودجه و بعد هم نبودن در فضای اصلی فیلم مشکلاتی را بوجود می آورد. پیدا کردن بازیگری مسن تر با شباهت های ظاهری به دکتر مصدق در بین بازیگران جامعه هنری ایرانی لس آنجلس هم چالش آمیز بود.»

بعد از سه ماه آزمایش بازیگران مختلف، درنهایت فریبرز داوودیان برای ایفای نقش دکتر مصدق انتخاب شد: «فریبرز بلندقد، با هیکلی به مراتب درشت تر از مصدق با مقادیر زیادی گریم توانست بهترین بازی را در این نقش ارائه بدهد.»

مردی که خود را نفروخته

فریبرز داوودیان بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون آمریکا، نامزد جایزه بهترین بازیگر جشنواره سن تروپه برای ایفای نقش مصدق شده است. او پیش از این ها هم در فیلم های "آمریکای زیبا" و "سنگسار ثریا میم" بازی های خوبی ارائه داده است.

آقای داوودیان درمورد آماده سازی خود برای ایفای نقش مصدق می گوید: «هدف من این بود که در فیلم، مصدق را به صورت مردی سالخورده، خسته و فرسوده اما بی نهایت هوشمند و مهربان به تصویر بکشم. مردی که هرچند تسلیم شده اما خود را به هیچ بهایی نفروخته است. مردی قانع و بدون هرگونه احساس ندامت و پشیمانی.»

او می گوید:«فکر میکنم مصدق در فیلم مردی است که به هدفی والاتر از اهداف شخصی خود چشم دوخته است. مردی که در وحله اول یک انسان است و بعد یک سیاستمدار. اول یک شهروند است و بعد یک رهبر.»

روزبه دادوند می گوید به عنوان عضوی از جامعه مهاجر ایرانی، ارتباط ویژه ای با داستان مصدق که به نظر او نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران بوده است دارد: «احساس می کنم افکار و ایده آل های مصدق در وجود هر ایرانی زندگی می کند. بارها به این مسئله فکر کرده ام که اگر مصدق بر مسند قدرت باقی می ماند تاریخ و سرنوشت مردم ایران امروز چه شکلی پیدا می کرد؟»

+40
رأی دهید
-7

فريادزيره آب - اهواز - ایران
رهبرمن مصدق هست نه کسی دیگه؛بخاطراینکه دیکتاتور نبود؛ قاتل نبود؛دزدنبود؛اطرافیانش دزد و ظالم و قاتل نبود؛مصدق بین مردم بود؛خودش تنها در سازمان ملل درمقابل دنیا سخرانی کرد و نفت رو ملی کرد؛پس زنده باد دکترمصدق
شنبه 7 ارديبهشت 1392 - 23:45
shaali - سوپوت - لهستان
شانس آورد در زمان پادشاهی عادل دست به خیانت زد و محکوم به حبس خانگی شد مثلا اگر نخست وزیر آقا محمدخان بود و این کار را میکرد اونوقت دل آدم خیلی‌ به حالش میسوخت خیلی‌ از ما ایرانیها فکر می‌کنیم که واسه ایران زحمت کشیده اما این طور نیست وقتی‌ به نتیجه میرسین که خیلی مطالعه کنین برین تاریخ مکی را بخونین میفهمین کی‌ بوده هنوز شاه توی ایران بود آدم فرستاده بود دنبال مند حسن میرزا که بیا من پسر تو را شاه کنم انگلیس موفقت نکرد
شنبه 7 ارديبهشت 1392 - 23:51
بی خیال - کرمان - ایران
shaali - سوپوت - لهستان. شانس آورد در زمان پادشاهی عادل» توهم برت داشته. بروبخون ببین با وزیر نفت مصدق شاه چیکار کرد. اینکه مصدق رو نکشتند به خاطر ترس از شورش های مردمی بود
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 10:17
mehrdad58 - لندن - انگلیس
همین محمد مصدق که اینقدر دوسش دارین کسی‌ بود که مخالف رای دادن زنان و شرکت زنان در انتخابات بود !
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 11:43
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
دهنت رو آب بکش یاوه گو.اون پادشاه به زعم شما عادل اما سر سپرده مورد نظر جناب عالی‌ شهامت کشتن قهرمانی مثل مصدق رو نداشت.اون به زعم شما عادل, همون زمان تن عزیز و وجود نازنین شهید فاطمی وزیر کابینه مصدق قهرمان رو با وجود جراحت‌هایی‌ که داشت به جوخه اعدام سپرد.
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 13:49
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
چقدر باید بد بخت باشیم که آمریکایی‌‌ها و آمریکایی‌‌های ایرانی‌ نما بخوان با یک افسانه قهرمان ملی‌ مون رو به ما معرفی‌ کنن.بد تر از اون اینکه در آخر عمر مصدق نزدیکی‌ و اعتماد دوباره مصدق به پزشک آمریکایی‌ (نماینده نمادین آمریکایی‌‌ها در فیلم) رو میخوان به شعور مون تحمیل کنن‌-به عبارت دیکه زور چپون مون کنن.
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 13:58
maziyar1976 - اصفهان - ایران
شما ۲ تا بهتره مطالعه کنید اطرافیان و اقوام مصدق همان قاجارها بودند که عهد نامه ترکمن چای را برای ایران به ارمغان آوردند.وزیر نفت!!!! برو دهنت بوو شیر میده.
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 14:31
morid - بوشهر - ایران
امریکا+انگلیس با همکاری نوکر دست بوسش شاه و خواهر قدیسه اش !!! اشرف این مرد نازنین را از ملت ایران گرفت.او که داشت دمکراسی و آزادی را در ایران بنا مینهاد. راستی ما مردم ایران، چگونه باور کنیم که این دو کشور دارند به دمکراسی در ایران کمک میکنند در حالیکه کشورهای دیکتاتوری چون عربستان و قطر و اردن را بهترین دوستان منطقه ای خود میدانند؟؟
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 14:53
Ghooloo - آبادان - ایران
shaali - سوپوت - لهستان- خیانت را شاه کرد که با کمک سازمان سیاه و عملیات آژاکس بر علیه نخست وزیر منتخب مردم دکتر محمد مصدق توطئه کردند و او‌ را بر کنار کردند!
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 20:31
Ghooloo - آبادان - ایران
maziyar1976 - اصفهان - ایران- تازه به دوران رسیده، دکتر محمد مصدق از اقوام قاجارها بود ولی‌ هیچ ربطی‌ به عهد نامه ترکمن چای نداره! مشروطه خواه بود یعنی‌ میگفت شاه در امور مملکت نباید دخالت کنه و نمایندگان مردم در مجلس و پارلمان باید در مورد امور مملکت تصمیم بگیرند و به مردم سالاری اعتقاد داشت و اعلی حضرت همایونی شما نباید مثل یک دیکتاتور در مورد همه امور مملکت دخالت کنه و تصمیم بگیرد! کی‌ میخوای تو این چیز‌ها رو بفهمی؟ به فرهنگ بله قربان و تا کمر خمّ شدن ادامه بده که فقط بدرد همین یک کار می‌خوری
یکشنبه 8 ارديبهشت 1392 - 20:44
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
عباس میرزا هم قاجار بود که تا پای جانش مردانه لب مرز با روس‌ها جنگید.شکست خورد و دق مرگ شد.آغا محمد خان هم تمامیت ارضی کشور رو برگردوند و کشور رو به زیر یک پرچم واحد برگردوند.قاجار‌ها خائن و بی‌ تدبیر بودن-شکی‌ نیست- اما قاجار‌های زیادی بودن که خدمات زیادی کردن.اینکه چون فردی به خاندان بی‌ کفایتی تعلق داره پس بی‌ لیاقت و بی‌ کفایته - تصور و استدلال بی‌ پایه و مردود و کودک فریبه!
دوشنبه 9 ارديبهشت 1392 - 13:30
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.