چرا جمهوری اسلامی مصمم به دستیابی به بمب هسته ای است؟

*مجید رفیع زاده  ( پژوهشگر روابط بین‌الملل و تحلیلگر امور خاورمیانه )

شرایط سیاسی اخیر جهان عرب و انقلاب‌هایی که منجر به تغییر دولت‌های این کشورها شد عزم رهبران ایران را برای دستیابی به قابلیت اتمی افزایش داده و موجب کاهش توجه آنها به مذاکرات با ۱+۵ شده تا جایی که آنها  حتی تهدید به خروج از پیمان هسته‌ای بین‌المللی کرده‌اند.
 
درس مهم دیگری  که رهبران ایران از حوادث در جهان عرب آموخته‌اند، و این نکته کمتر مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفته، توجه به اهمیت دستیابی به توانایی هسته‌ای برای بقای رژیم است.
 
به نظر رهبران ایران کشوری که  قابلیت‌های بازدارندگی هسته‌ای نداشته باشد در برابر  مداخله خارجی و شورش‌های داخلی بسیار بیشتر صدمه پذیر است. هنگامی که قذافی با حملات گسترده هوایی ناتو به رهبری امریکا و درگیری‌های شورشیان در داخل کشور سرنگون شد، ایالات متحده و متحدان غربی‌اش  سرنوشت سرهنگ را به عنوان درسی  برای رهبری ایران فرض کردند.
 
آنها معتقد بودند که سرنگونی قذافی به روحانیون در ساختار قدرت ایران یادآوری خواهد کرد که دولتی که در داخل به سرکوب آزادی دست می‌زند و ساختار قدرت آن انعطاف‌ناپذیر است باید در انتظار سرنوشتی مانند قذافی باشند.
 
با این حال، مقامات ایرانی برداشت دیگری از این حوادث دارند. پس از سقوط قذافی از قدرت، رهبر ایران به این نکته پرداخت که، «[قذافی] تمام امکانت هسته‌ای خود را جمع کرد و در یک کشتی به غرب تحویل داد.» «حالا نگاه کنید او کجاست و ما کجا هستیم.»
 
به عبارت دیگر، جاه‌طلبی‌های هسته‌ای ایران که با احساس ناامنی سیاسی تقویت شده است، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران را متقاعد کرده که با تسلیم کامل توانایی هسته‌ای به همان ترتیبی که قذافی یک دهه پیش انجام داد، نتیجه‌ای به جز سرنوشت معمر قذافی برایش به بار نخواهد آورد.
 
به نظر آنها مهم‌ترین اشتباه قذافی رها کردن برنامه هسته‌ای بوده است. تماشای فروریختن ۴۲ سال حکومت قذافی برای نظام حاکم در ایران درس تاریخی بود.
 
از سوی دیگر، تحولات اخیر در کره شمالی تحت رهبری کیم جونگ اون نمونه دیگری هست که رهبران ایران به طور ضمنی یا به صراحت به آن به عنوان پیروزی در روابط سیاسی به آن اشاره می‌کند. مقامات ایرانی اشاره می‌کنند که اگر دستیابی یک کشور به بمب هسته‌ای تهدید ژئوپلتیک و استراتژیک برای غرب است، غربی‌ها باید بر روی کره شمالی تمرکز کنند. در حالی که فشار سیاسی، اقتصادی و استراتژیک غرب بیشتر متوجه ایران که هنوز به فناوری کامل هسته‌ای دست نیافته است.
 

ناتوانی جامعه بین‌المللی در مورد مناقشه سوریه تصویر روشنی به جمهوری اسلامی ارائه کرده است؛ تا زمانی که یک دولت دارای حمایت چین و روسیه است، ایالات متحده آمریکا، متحدان غربی او، و کشورهای دیگر در منطقه (مانند کشورهای عربی)، قادر به انجام مداخله نظامی نخواهند بود.
 
به  این ترتیب ایران نتیجه‌گیری می‌کند که کره شمالی با دارا بودن توانایی هسته‌ای بدون اینکه نگران مداخله نظامی غرب باشد قادر به سرپیچی از خواسته‌های جامعه بین‌المللی بوده  حتی به  انجام آزمایش‌های هسته‌ای متعدد دست زده است.
 
از دیدگاه ایران، اگر بنا باشد که تهران به دلیل سرکوب داخلی، نقض حقوق بشر، استبداد سیاسی، و غنی سازی هسته‌ای مورد تحریم قرار بگیرد، نظام با دارا بودن بمب اتمی شرایط بهتری خواهد داشت. آن می‌شود کارآمدتر و استراتژیک‌تر به روبه‌رو این تحریم‌ها در حالی که داشتن بمب نسبت به آنها را بدون آن مواجه خواهند شد. این اندیشه در این گفته بیان می‌شود که «بهتر است کره شمالی باشیم تا عراق.»
 
درس بسیار مهم دیگر که رهبران ایران آموخته اند  و به آنها جسارت آن را داده که با اطمینان توجه چندانی به مذاکرات هسته ای نکنند ناتوانی ایالات متحده و متحدان غربی آن از مداخله در کشورهایی است که به روسیه و چین نزدیک هستند، حتی اگر این کشورها از نظر نظامی و اقتصادی ضعیف باشند. مثال مناسب این سوریه است.
 
رهبران ایران تهدید کرده‌اند که با توجه به خواسته‌ها، فشار و تحریم‌های غرب از پیمان ۱۹۷۰  منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای خارج می‌شوند. علاءالدین بروجردی، رئیس کمیته سیاست خارجی و امنیتی مجلس ایران هفته گذشته در مصاحبه با العالم گفت: «این قابل قبول نیست که ایران به مفاد ان پی تی متعهد است اما  ایالات متحده و غربی‌ها ماده ۶ ان پی تی  را نادیده بگیرند - کاهش سلاح‌های هسته‌ای - و ماده ۴ - حق غنی‌سازی... -  بنابراین، هیچ دلیلی برای اینکه ایران تحت چنین شرایطی عضو ان پی تی باقی می‌ماند وجود ندارد.»
 
ناتوانی جامعه بین‌المللی در مورد مناقشه سوریه تصویر روشنی به جمهوری اسلامی ارائه کرده است؛ تا زمانی که یک دولت دارای حمایت چین و روسیه است، ایالات متحده آمریکا، متحدان غربی او، و کشورهای دیگر در منطقه (مانند کشورهای عربی)، قادر به انجام مداخله نظامی نخواهند بود.
 
جمهوری اسلامی ایران از جهت اقتصادی، سیاسی و استراتژیک شریک به مراتب مهم‌تری برای چین و روسیه است تا سوریه است.
 
در حال حاضر، چین حدود ۱۵ درصد از نفت خود را از ایران وارد می‌کند. پس از شرکت‌های ژاپنی، شرکت‌های نفتی چینی‌ها بزرگترین خریداران نفت خام ایران است و سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در صنعت نفت ایران افزایش یافته است.
 
شرکت ملی نفت چین قراردادهایی برای توسعه میادین نفت و گاز طبیعی ایران امضا کرده که ارزش برخی از آنها بیش از چند میلیاردها دلار است. سرمایه‌گذاری‌های چین در این صنایع اثر ضرر حاصل از تحریم‌های شرکت‌های غربی را کاهش داده است. در همین حال، عمده مقصد صادرات سازمان‌های مهم روس، مانند اتمستروی، تولیدکننده تجهیزات انرژی هسته‌ای، است.
 

رهبران ایران اطمینان دارند که در صورت دخالت نظامی خارجی جمهوری چین و روسیه کنارشان خواهند بود. پشتیبانیِ این دو قدرت جهانی، به ویژه از طریق اقتصادی، نظامی، ژئوپولیتیک و حق وتو، جامعه بین‌المللی را از دخالت نظامی در ایران باز خواهد داشت.
 
رهبران ایران اطمینان دارند که در صورت دخالت نظامی خارجی جمهوری چین و روسیه کنارشان خواهند بود. پشتیبانیِ این دو قدرت جهانی، به ویژه از طریق اقتصادی، نظامی، ژئوپولیتیک و حق وتو، جامعه بین‌المللی را از دخالت نظامی در ایران باز خواهد داشت.
 
علاوه بر این، ایران بر اساس قدرت نظامی، جمعیت و پیشرفت فن‌آوری برتر از سوریه است. در نتیجه، رهبران ایران با آموختن درس‌هایی حیاتی که از انقلاب‌های عربی، سقوط قذافی، و حمایت چین و روسیه از اسد بدون هراس به مذاکرات پنج +یک به رهبری غرب بی‌اعتنا هستند و همچنان تهدید به خروج از پیمان ان پی تی می‌کنند.
 
 
*دکتر مجید رفیع‌زاده پیشتر به عنوان پژوهشگر مرکز بین‌المللی وودرو ویلسون و شورای ملی روابط امریکا و کشورهای عربی فعال بود. نوشته‌های وی در نشریه‌هایی همانند هرالد تریبیون، لس‌آنجلس تایمز، سی ان ان، فورن پالیسی، نیشن، نیوز ویک، هافینگتون پست منتشر می‌شود.

+57
رأی دهید
-8

مدین ایران - تهران - ایران
با سلام بر همه ایرانیان عزیز چرا اسرائیل ان پی تی را امضا نمی کند اسرائیلی که 250 کلاهک هسته ای دارد امریکا که 500 کلاهک هسته دارد روسیه همچنین و فرانسه و خیلی از کشور های دیگر می گویند که ایران به دنبال بمب هسته ای است کل جهان الان با بمب هایی که وجود دارد الان نا امن است زمین را به چالش کشیدن این بشر امروز هنوز نتوانسته این خود خواهی را برای خودش تعبییر کند ،به خدا،من فکر میکنم من میدانم من می اندیشم این ،من،من، من ، را کنار بگذارید ی فکری بحال این بشر امروز بکنید که گیر شما های جاه طلب و خود کامه افتاده است.
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 13:15
دلمرده - تهران - ایران
مدین ایران - تهران - ایران-فرق ایران با اون کشورهایی که نام بردی و گفتی کلاهک هسته ای داره اینه که ما متاسفانه بدلیل سیاستهای غلط حاکمانمان به حق متهم به حمایت از تروریسم هستیم.اگر ما بجای حمایت از بشار اسد قاتل؛حزب الله لبنان و چندین گروهک بد نام دیگر به توسعه کشور خودمون دست میزدیم حالا نه احتیاجی به این انرژی هسته ای که با این قیمت سرسام آور تحریم به دست ما میرسد داشتیم و نه متهم به تولید بمب اتم بودیم
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 14:28
invisible kid - ریو دو ژانیرو - برزیل
مدین ایران - تهران - ایران- برو ساندیست و بخور تورو چه به کامنت گذاشتن آخه؟!
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 15:51
dara20 - تهران - ايران
گروهبان گارسیا ملتزم رکاب سید چلاق علی‌ خامنه‌ای سرکرده الدنگ حکومت فاشیست اسلامی
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 16:55
odin - انتورپن - بلژيك
مدین ایران - تهران - ایران_ حالا دوست عزیز فکر میکنید برای از بین بردن این سلاح وحشتناک، درست اینه که یک کشوری مثل ایران که به گفته خود حاکمین انرا به غنیمت گرفتن!(صحبتهای رفسنجانی)و هیچ ارزشی برای انسانها قائل نیست، هم به این اسلحه مسلح بشه؟ بجای اینکه فشار به حکومت ایران که علنآ حرف از نابودی کشورها میزنه بیاریم ،بریم سروقت اونهایی که اتفاقآ سلاح خودشون رو محدود کردن و در چهار چوب پیمان نامه ها قرار دادن؟ اسرائیل تا الان چند بار حرف از نابودی ایران زده؟ چند تا حزب الله در مرز ایران درست کرده و بهش پول و موشک مجانی میده؟ حسن نصرالله و تروریستهای لبنانی هزار بار اعتراف کردن که پول از ایران میگیرن، ایا تا الان یک حزب و نیروی نظامی تروریستی از طرف اسرائیل علیه ایران درست شده؟ اخه چرا کسی که با ما دشمن نیست رو تبدیل به دشمن کردید!؟ روش اسلام و سیاست شما اینه!؟ دوستها رو دشمن و دشمنها رو به دشمن خونیتر تبدیل کنید؟ بفرمایید رژیم چند تا دوست غیر خریدنی داره؟
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 16:08
ariya777 - تهران - تهران
روسیه و چین کمونیست تنها به فکر منافع اقتصادی خودشون هستن مطمئن باشید اگه از طرف غرب منافع بیشتری بهشون پیشنهاد بشه سوریه که سهله ایرانم مثل پوست خیار می فروشن!! . این بزرگترین اشتباه خامنه ایه
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 17:28
mehrdad58 - لندن - انگلیس
مدیون ایران : تو دیگه خیلی‌ پرتی عمو ! برو کنار بذا با د بیاد !
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 20:44
rezgar - لینشوپینگ - سوئد
دستیابی رژیم ایران به امکانات اتمی و بخصوص بمب اتمی هیچ نفعی برای ملت ایران ندارد. بلکه دستیابی رژیم به بمب اتمی فقط برای بقای در قدرت ماندن خامنه ای میباشد. رژیم اخوندی ملت بزرگ ایران را به خاطر در قدرت ماندن خامنه ای قربانی میکنند.
جمعه 6 ارديبهشت 1392 - 21:17
farhad85 - سیدنی - استرالیا
odin- آنتورپ- حکومت اسرائیل که هر روز داره ایران را تهدید به حمله نظامی میکنه! اگر احمدی نژاد چند بار گفته که خواهان محو اسرائیل است ولی‌ رژیم اسرائیل هر روز داره ایران را تهدید میکنه!! شما چرا آنقدر مغرضی و بر‌ علیه کشور خودت نظر میدی؟؟!
شنبه 7 ارديبهشت 1392 - 05:21
راهجو - فریدونکنار - ایران
بعضیا معنی محو کردنو نمیدونن!!!!!
شنبه 7 ارديبهشت 1392 - 15:12
یا علی مدد - منچستر - انگلستان
آقای مجید رفیع زاده همین چرای شما برای من هم مطرح است اما با این تفاوت که برای من سوال است ، چرا شما اصرار دارید که: « جمهوری اسلامی مصمم به دستیابی به بمب هسته ای است؟!!؟ » بر عکس تحلیل جنابعالی ، من معتقدم که توجه اکید جمهوری اسلامی به مذاکرات با ۱+۵ و آژانس IAEA است ، همچنین علیرغم ایراداتی که به ایران در این خصوص هست ولی هرگز ایران تهدید به خروج از پیمان هسته‌ای بین‌المللی NPT نکرده است. ایران از جمله کشورهائی است که تاکید زیادی بر ماندن در این پیمان و تقویت آنرا دارد ... با این مقاله تحلیلی نمی توان از شما به عنوان یک تحلیلگر مستقل نام برد. همچنین اطلاعات غلطی را در اینجا استناد کرده اید!!
شنبه 7 ارديبهشت 1392 - 16:25
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.