اولین مجوز اصلاح ژنتیکی جنین در بریتانیا صادر شد

 کتی نیاکان، متخصص در پژوهش سلول‌های بنیادین، اولین محقق در بریتانیا است که اجازه یافته برای تحقیقات پزشکی خود در بافت ژنتیک جنین انسان دست‌کاری کند. او امیدوار است با تحقیقات خود از میزان سقط‌ جنین ناخواسته بکاهد.
 
دوشنبه (۱ فوریه/ ۱۲ بهمن) بریتانیا اولین مجوز رسمی را برای اصلاح ژنتیکی جنین انسان صادر کرد.
 
به گزارش خبرگزاری فرانسه در بیانیه‌ای که از سوی کمیته "لقاح و رویان‌شناسی انسان" در بریتانیا منتشر شد، با تایید خبر اعلام شد که دکتر کتی نیاکان، متخصص در سلول‌های بنیادین، مجوزی به دست آورد تا در تحقیقات آزمایشگاهی خود، ژنتیک جنین را اصلاح کند و تغییر دهد.
 
دکتر کتی نیاکان اعلام کرده است جنینی که با لقاح مصنوعی و دست‌کاری ژنتیکی شکل خواهد گرفت، تبدیل به نوزاد نخواهد شد.
 
بنا به قوانین این کمیته، جنین‌هایی که با دست‌کاری ژنتیکی شکل می‌گیرند باید ظرف ۱۴ روز از بین برده شوند و تنها می‌توان به قصد پیشبرد تحقیقات پزشکی چنین جنینی را به شکل موقت به وجود آورد.
 
این محقق اعلام کرد جنین‌هایی که برای انجام اصلاح ژنتیکی استفاده می‌شوند، از لقاح مصنوعی والدینی شکل گرفته است که قبول کردند برای انجام تحقیقات پزشکی از تخمک و اسپرم آن‌ها استفاده شود.
پروژه‌ی تحقیقاتی به سرپرستی دکتر نیاکان، امیدوار است که با اعمال تغییرات ژنتیکی بر روی جنین بتواند به پیشرفت‌های تازه‌ای برای حل مشکل ناباروری زوج‌ها دست پیدا کند و از میزان سقط جنین ناخواسته در نخستین ماه‌های بارداری بکاهد.
 
در محافل علمی و پزشکی و نهادهای تصمیم‌گیرنده در بریتانیا، ماه‌ها بر سر موافقت با اصلاح ژنتیکی بحث و جدل جریان داشت. این پژوهش حساس با پرسش‌ها و ابهام‌های بسیاری از نظر موازین اخلاقی و اصول حرفه‌ای‌ همراه بوده است.
 
بسیاری از نهادهای علمی نیز دست‌کاری در ژنتیک جنین را "عبور از خط قرمزها" در علم می‌دانند و با آن موافق نیستند. "انستیتوی ملی بهداشت" در آمریکا از نهادهای مهمی است که با این امر مخالف است و به هیچ پروژه‌ی تحقیقاتی با قصد اصلاح در ژنتیک بودجه‌ای اختصاص نمی‌دهد.
 
پارلمان بریتانیا در سال گذشته میلادی نیز بعد از مدت‌ها بحث و جدل به طرح جنجالی قانونی شدن لقاح مصنوعی با استفاده از تخمک دو مادر و یک پدر، رای مثبت داد.
 
این شیوه‌ی لقاح آزمایشگاهی کمک خواهد کرد تا برخی بیماری‌های ارثی و ژنتیکی و به‌ویژه بیماری‌های ناشی از "دی‌ان‌ای میتوکندریایی" به جنین منتقل نشود. در تولید مثل انسان، دی‌ان‌ای میتوکندریایی به شکل انحصاری از مادر به جنین ارث می‌رسد.
 
دکتر نیاکان می‌گوید: "ما می‌خواهیم بدانیم رویان انسان به چه ژن‌هایی نیاز دارد تا به یک نوزاد سالم تبدیل شود."
 
"این کار اهمیت دارد چون سقط و ناباروری بسیار شایع هستند اما ما شناخت درستی از آنها نداریم."
این پیرایش در هفته اول بعد از لقاح صورت خواهد گرفت تا دانشمندان دریابند چه چیز باعث سقط می‌شود.
از هر صد تخمک بارور شده کمتر از پنجاه تای آن به مراحل ابتدایی بلاستوسیت می رسند، ۲۵ تای آن در بافت رحم ریشه می دوانند و ۱۳ تای آن بیش از سه ماه زنده می مانند.
پس از باروری تخمک توسط اسپرم، تکثیر سلولی آغاز می شود و تقریبا پنج روز بعد به حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ سلول می‌رسد که بین یک دهم تا دو دهم میلی متر قطر دارد و تقریبا یک روز بعد در دیواره رحم کاشته شده و ریشه می‌دواند.
اما حتی در این مراحل اولیه نیز بعضی سلول‌ها برای وظایف خاصی تخصصی شده‌اند، بعضی جفت را تشکیل می‌دهند، بعضی کیسه ناف را (غشایی نازک پیرامون رویان که نقش مهمی در خون‌رسانی دارد) و بقیه سلول‌ها دیگر اندام‌های انسانی را می‌سازند.
در این دوره بخشی از DNA ما بسیار فعال است.
به احتمال زیاد این ژن‌ها رشد و تکامل اولیه را هدایت می‌کنند اما دقیقا مشخص نیست که آنها چگونه این کار را می‌کنند و چه اشکالاتی پیش می آید که منتهی به سقط می‌شود.
 
در موارد بسیاری این سقط آنقدر در مراحل اولیه بارداری صورت می‌گیرد که زن باردار متوجه بارداری و سقط نمی‌شود.
 
مجوز صادر شده فقط برای مطالعات آزمایشگاهی است و قرار دادن رویان دستکاری شده در رحم غیرقانونی است.
دکتر کتی نیاکانسال گذشته داشنمندان چینی برای اولین بار اعلام کردند که برای اصلاح یک نقص ژنتیکی که باعث یک بیماری خونی می‌شود، پیرایش ژن را روی رویان انسان انجام داده‌اند.
 
به این ترتیب بریتانیا دومین کشوری است که دستکاری ژنتیکی رویان انسان در آن بطور قانونی انجام می‌شود.
 
پیرایش ژن موضوعی بسیار مناقشه برانگیز در دنیای علم است و برخی چنین کاری را زیاده روی می‌دانند و نگرانند که این کار در آینده به تولد بچه‌های سفارشی و طراحی شده منجر شود.
 
دکتر سارا چن استاد دانشگاه ادینبورو می‌گوید: "ما باید مطمئن باشیم که سیستم نظارت ما در این حوزه بسیار خوب کار خود را انجام می‌دهد تا علم در جهت منافع جمعی حرکت کند."
+9
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.