بازار پر رونق اتوبوسهای بین شهری در آلمان
تا کنون کسانی که در آلمان قصد سفر با وسایل حمل و نقل عمومی نظیر قطار را داشتند، باید حسابی دست در کیف پول خود میکردند. حال با راه افتادن اتوبوسهای بینشهری رقیب تازهای وارد میدان شده که بسیار پر طرفدار است.
پیشاز ظهر یک جمعه ابری در ماه آوریل، نزدیک به ۳۰ نفر در یکی ایستگاههای اتوبوس در نزدیکی ایستگاه مرکزی قطار در شهر کلن جمع شدهاند. بیشتر این افراد دانشجو، دانشآموز یا کسانی هستند که تازه وارد زندگی کاری شدهاند. فصل مشترک تمامی آنها را با یک نگاه میتوان تشخیص داد: جوانی.
ونسا و وینست به ترتیب ۲۸ و ۳۵ ساله از جمله همین مسافران هستند که قصد دارند با یک اتوبوس بین شهری به فرانکفورت سفر کنند. ونسا میگوید: «من در اینترنت گزینههای مختلفی را برای سفر به فرانکفورت دیدم، اما این یکی از همه گزینههای دیگر با صرفهتر بود.»
ونسا، یکی از مسافران اتوبوس: «من در اینترنت گزینههای مختلفی را برای سفر به فرانکفورت دیدم، اما این یکی از همه گزینههای دیگر با صرفهتر بود.»
جابهجایی مسافران در مسافتهای طولانی بین شهری با وسایل نقلیه عمومی تا کنون در انحصار خط راهآهن آلمان بود اما از ابتدای سال جاری میلادی قانونی به تصویب رسید که امکان سفر با اتوبوسهای بین شهری را هم به مسافران میدهد.
از آنجایی که بسیاری از دانشجویان و جوانان از عهده پرداخت هزینه گزاف بلیت قطار بر نمیآیند، اتوبوسهای بین شهری هم اینک به جایگزینی باصرفه و ارزان برای قطار تبدیل شدهاند. هر چند در مقایسه با قطار این اتوبوسها مدت زمان بیشتری را برای رسیدن به مقصد احتیاج دارند. بروز ترافیک در مسیر اتوبوس میتواند به طولانیتر شدن سفر نیز منجر شود.
هدف، جذب مشتریان جوان و کم پول
"فلیکس بوس" یکی از همین خط های اتوبوس بین شهری است که به گفته یوخن انگرت، رئیس این شرکت با حدود ۳۵ تا ۴۰ دستگاه اتوبوس کار جابهجایی مسافران را از ابتدای سال آغاز کرده است. سفر از شهر کلن به فرانکفورت با اتوبوسهای این شرکت بین ۵ تا ۱۷ یورو قیمت دارد، در حالی که قیمت بلیت قطار سریعالسیر برای همین مسیر نزدیک به ۷۰ یورو است.
این شرکت اتوبوسرانی برای جذابتر کردن هر چه بیشتر خدماتش قرار است به زودی اپلیکیشنی را نیز راهی بازار کند. به گفته یوخن انگرت هدف "فلیکس بوس" جذب مشتریان جوانی است که پول کم، اما در عوض وقت زیادی دارند.
او اضافه میکند که این شرکت قصد دارد تا شمار اتوبوسهایش را به بیش از صد دستگاه افزایش دهد و خطوط بین کلن و فرانکفورت و نیز بین هامبورگ و برلین را تقویت کند.
همچنین قرار است مقاصد جدیدی نیز همچون شهر پراگ، پایتخت جمهوری چک نیز در آینده به مقاصد کنونی فلیکس بوس اضافه شود. یوخن انگرت استقبال مشتریان از اتوبوسهای بین شهری را خوب توصیف میکند: «در مجموع ما از شرایط بسیار راضی هستیم. ۷۰ تا ۸۰ درصد ظرفیت بسیاری از اتوبوسها در روزهای آخر هفته پر است.»
رقیب جدید برای شرکت راهآهن
دانیال کریمپهوف، کارشناس مؤسسه مطالعات حمل و نقل در دانشگاه مونستر بر این باور است که بازار اتوبوسهای بین شهری به زودی چنان رونقی به خود بگیرد که در آیندهای نزدیک، پنج درصد از میزان سفرهای بین شهری در آلمان با این اتوبوسها انجام گیرند.
به باور وی با تشدید رقابت شرکتهای خصوصی در این زمینه و افزایش خطوط بین شهری بیشتر این اتوبوسها عرصه را بر خطوط راه آهن آلمان تنگ خواهند کرد.
آقای کریمپهوف میگوید که این وضعیت مسئولان خطوط راه آهن آلمان را مجبور میکند تا قیمتها را پایین بیاورند. او اضافه میکند: «شاید همین دلیلی باشد تا آنها اقدامی در رفع مشکل تأخیر قطارها انجام دهند یا اینکه کاری کنند تا مأموران قطارها رفتار دوستانهتری با مسافران در پیش گیرند.»
البته این کارشناس حمل و نقل پیشبینی میکند که قیمت سفر با اتوبوسهای بین شهری به همین ارزانی نخواهند ماند و قیمت کنونی تنها یک استراتژی مناسب برای جذب مشتریان است.