سرطان کبد چیست؟

کبد بزرگ‌ترین غده بدن است که زیر پرده دیافراگم قرار دارد و علاوه بر ساخت صفرا، چربی‌ها، قندها و پروتئین‌ها را برای استفاده سلول‌ها آماده می‌کند. سرطان کبد در مردان شیوع بیشتری دارد

سرطان کبد می‌تواند تومور بدخیمی از خود کبد باشد یا سرطان دیگر اعضای بدن مانند دهان، ریه، معده، پانکراس، روده بزرگ و حتی مثانه باشد که به کبد منتقل شده و نوعی سرطان ثانویه ایجاد کرده باشد.
 
این بیماری علاوه بر اینکه موجب نارسایی کبدی می‌شود، امکان سرایت آن به سایر اعضا به خصوص ریه‌ها، غدد فوق کلیوی و استخوان‌ها هم وجود دارد.
 
 
علل
 
اگر کسی سابقه ابتلا به هپاتیت یا سیروز کبدی داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان کبد در وی افزایش می‌یابد.
 
استفاده طولانی مدت از قرص‌های ضد بارداری یا استروییدهای آنابولیک که برخی ورزشکاران برای حجیم کردن عضلات مصرف می‌کنند نیز از عوامل مساعد کننده زمینه ابتلا به سرطان کبد محسوب می‌شوند.
 
کرم‌های نواری پهن دستگاه گوارش هم از عوامل ایجاد سرطان کبد هستند.


 
علایم
 
- ایجاد توده سفت و دردناک در قسمت بالایی سمت راست شکم
- تب خفیف و خواب آلودگی
- افت قند خون همراه با تعریق، ضعف، لرزش و سردرد
- بزرگ شدن طحال
- بی اشتهایی و کاهش وزن
- خونریزی گوارشی
 
درمان
 
سرطان کبد در حال حاضر جزء بیماری‌های لاعلاج محسوب می‌شود. در صورت انجام عمل جراحی فقط 25 درصد از تومور کبد را می‌توان خارج کرد.
 
پیوند کبد هم در اندک بیمارانی موفقیت آمیز است ضمن اینکه عود سرطان هم بسیار شایع است.
 


پیشگیری
 
همیشه پیشگیری بهتر و کارآمدتر از درمان است به خصوص کبد که عضوی حساس است و نیاز به مراقبت و توجه بیشتر دارد. توجه و رعایت نکات زیر تا حد زیادی می‌تواند ضامن سلامت این عضو باشد.
 
کنگر فرنگی محافظ قوی برای کبد محسوب می‌شود.
 
کاسنی علاوه بر تقویت فعالیت قلب و کلیه‌ها، محرک صفرا بوده و بیماری‌های کبدی را برطرف می‌کند. عرق کاسنی خنک است و گرمای کبد را رفع می‌کند. ریشه کاسنی هم خاصیت ضد یرقان دارد.
 
زرشک صفرابر است و درمان زردی و یرقان است به علاوه خوردن آن باعث تقویت قلب و کبد می‌شود.
 
زردچوبه گیاهی موثر در پیشگیری انواع سرطان به خصوص سرطان‌های روده بزرگ، پوست، معده، کبد، ریه و پستان است.
 
خربزه که خاصیت دفع اسید اوریک و سموم خون دارد، در درمان بسیاری از بیماری‌های تغذیه‌ای مانند نقرس و نارسایی کبد مفید است.
 
سیلی مارین (عصاره بذر خار مریم) به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی برای درمان هپاتیت ویروسی و التهابات مجرای صفرا مفید است.
 
از آنجا که قهوه حاوی ترکیبات بیواکتیو است، افرادی که مبتلا به هپاتیت هستتد، با نوشیدن متعادل قهوه می‌توانند حرکت بیماری را کند کنند.
 
مراقبت
 
و در نهایت کسانی که به سرطان کبد مبتلا شدند باید از مصرف مشروبات الکلی یا داروهایی که تخریب کننده کبد هستند جدا اجتناب کنند.
 
حفظ فعالیت بدنی تا حدی که توان بدنی بیمار اجازه می‌دهد و رعایت رژیم غذایی پرانرژی و کم پروتئین هم از دیگر نکات مهم است.

+91
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.