جشن جهانی نوروز هنوز جهانی نشده است

جشن جهانی نوروز از سال ۱۳۸۹هر سال برگزار می‌شود. سران کشورهای منطقه تا بحال دو مرتبه در تهران و یک بار در تاجیکستان برای تجلیل از نوروز گرد هم آمده‌اند. اما آیا نوروز با این جشن‌ها توانسته جایگاه جهانی پیدا کند؟
 

سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) در ۸ مهر ۱۳۸۸ نوروز را به عنوان میراث جهانی ثبت کرد. به پیشنهاد جمهوری آذربایجان، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشست ۴ اسفند همان سال ۲۱ مارس را به عنوان روز جهانی عید نوروز به رسمیت شناخت و در تقویم خود جای داد.
 
در متن تصویب شده‌ قطعنامه (۲۵۳/۶۴RES/A ) سازمان ملل آمده است که نوروز قدمتی ۳ هزار ساله دارد و بیش از ۳۰۰ میلیون نفر آن را جشن می‌گیرند.
 
تارنمای "جشن جهانی نوروز"، وابسته به معاونت ارتباطات و اطلاع رسانی ریاست جمهوری ایران نام ۳۸ کشور را "در حوزه‌ تمدنی نوروز" قید کرده است. کشورهای حوزه تمدنی و فرهنگی نوروز در مناطق شبه قاره‌ هند، آسیای مرکزی، قفقاز، خاورمیانه، بالکان، حوزه‌ دریای سیاه و بخش‌هایی از آفریقا قرار دارند.
 
محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور ایران در نوروز سال ۱۳۹۱ برای سران ۳۸ کشور دنیا پیام تبریک فرستاد. روسای جمهوری آمریکا و دبیرکل سازمان ملل نیز به مناسبت نوروز پیام‌های شادباش فرستادند. امسال چهارمین دور جشن‌ جهانی نوروز در ۲۱ مارس ۲۰۱۳ (۱ فرودین ۱۳۹۳) در ترکمنستان برگزار خواهد شد. اما آیا جشن‌ جهانی نوروز در سه دور قبل توانست نوروز را به جهانیان معرفی کند؟


 
سه دور جشن جهانی نوروز

جشن جهانی نوروز هنوز جهانی نشده است
 
سران کشورهای همسابه ایران در جشن جهانی نوروز در تهران

 

نخستین دور جشن جهانی نوروز در روز ۷ فروردین ۱۳۸۹ در تهران برگزار شد. در این جشن، روسای ‌جمهور ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، عراق، وزیر امور خارجه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ جمهوری آذربایجان و معاون نخست‌وزیر ترکیه حضور داشتند.
 
دومین دور این جشن نیز در ایران برگزار شد. قرار بود جشن نوروز جهانی در شیراز برگزار شود که به دلیل مخالفت‌های برخی روحانیان انجام نگرفت و به ناچار در ۷ فروردین ۱۳۹۰ در کاخ سعدآباد تهران برگزار شد. در این دور تهران به عنوان مقر دبیرخانه‌ نوروز نیز برگزیده شد.
 
دور سوم جشن جهانی نوروز در فروردین ۱۳۹۱ در کاخ سامان واقع در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزارشد. این جشن در هر سه بار، از یک مراسم فرهنگی فراتر رفت و به مسائل سیاسی و اقتصادی نیز پرداخت.
 مجتبی ثمره‌‌هاشمی، دستیار ارشد رئیس جمهور ایران در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی جشن جهانی نوروز، خاطرنشان کرده که حاشیه‌های جشن جهانی نوروز پررنگ‌تر بوده است. وی می‌گوید: «این جشن فرصت و بهانه خوبی برای همکاری‌های سیاسی و تعاملات دوستانه میان شرکت کنندگان این جشن بود.»
 
در عین حال، مخالفان این جشن از "ابداعات دولت احمدی‌نژاد و رئیس دفتر وی اسفندیار رحیم مشایی در حوزه‌ دیپلماسی" انتقاد شدیدی کردند.
 
چهارمین جشن جهانی نوروز در سال ۲۰۱۳ در ترکمنستان و پنجمین دور جشن در سال ۲۰۱۴ در افغانستان برگزار می‌شود.
 
 

جشن جهانی نوروز در کشورهای منطقه

جشن جهانی نوروز هنوز جهانی نشده است
 
خیابان‌های شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان در زمان برگزاری دور سوم جشن جهانی نوروز

 

جشن‌های نوروزی در کشورهای آسیای میانه و جمهوری آذربایجان پس از استقلال این کشورها به عنوان جشن ملی و رسمی تلقی می‌‌شود.
 
با تاسیس دولت‌های مستقل در آسیای میانه و قفقاز، ترکیه نیز تلاش کرد برای ارتباط فرهنگی بیشتر با دولت‌های ترک‌زبان، توجه بیشتری به نوروز نشان دهد.
 
مقامات دولتی ترکیه، حتی پیش ازآغاز جشن‌های نوروز جهانی در سال ۱۹۹۴ میلادی برای اولین بار در مراسمی ویژه نوروز را در آنکارا برگزار کردند. وزارت آموزش و پرورش ترکیه در اواسط ژانویه سال ۲۰۰۵ میلادی طی بخشنامه‌ای به مراکز آموزشی این کشور، خواهان برگزاری آئین‌های ویژه نوروز به عنوان عید رسمی و ملی ‌کشور شد.


 
کشمکش بر سر وارث اصلی نوروز


 
میان برخی کشورهای "حوزه تمدنی نوروز" بر سر "وارث اصلی نوروز" اختلاف وجود دارد. خبرگزاری ایرنا در ۲۳ اسفند ۱۳۹۱ می‌نویسد: «محافلی در ترکیه به تازگی بدون توجه به سابقه روند نوروز در ترکیه تلاش کردند که به نوعی خود را وارث اصلی این میراث معرفی کنند. همین محافل در معرفی این روز باستانی ایرانیان در مقالات و سخنرانی‌های خود از آن با "نوروز بایرامی" یاد می‌کنند. در پی تصویب و به رسمیت شناختن نوروز در مجمع عمومی سازمان ملل، تلویزیون دولتی ترکیه "تی.آر.تی" مدعی شد که این کار با همت و تلاش ترکیه انجام شده است.»


 
آیت‌الله‌های مخالف جشن نوروز


 
پیش از این آیت‌الله خزعلی پیشنهاد کرده بود که عید غدیر به عنوان عید بزرگ ایرانیان، جایگزین عید نوروز شود. آیت‌الله مکارم شیرازی نیز در ۲۳ اسفند ۱۳۹۱با برگزاری آئین‌های نوروزی مخالفت کرد و گفت: «اخیرا جشنی در تهران به نام جشن استقبال از نوروز تشکیل داده‌اند و این جشن ساعت‌ها طول کشید و از تمام اقوام آمدند و بساط موسیقی‌های مختلف محلی و غیرمحلی را به راه انداختند و رقصیدند و کوبیدند و حتی دختران را وادار به رقص کردند، اگر در برابر اینها چیزی نگوییم منکر معروف می‌شود.»


جشن جهانی نوروز هنوز جهانی نشده است 
دیدار سران کشورهای شرکت کننده در جشن جهانی نوروز با آیت‌الله خامنه‌ای

 

یکی از شرکت‌کنندگان مراسم نوروز جهانی که دوبار در سال‌های ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ در مراسم تهران حضور داشته به دویچه‌وله می‌گوید: «مخالفت و انتقاد برخی رهبران مذهبی ایران با برگزاری جشن‌های نوروزی تاثیری در این مراسم نداشته است، چون آیت‌الله خامنه‌ای روسای جمهور مهمان را به حضور پذیرفت و جشن جهانی نوروز را تائید کرد.»
 
وی با تاکید بر آن که پیش از هر چیز باید ماهیت فرهنگی نوروز عمده شود، می‌گوید: «مقام‌های ایرانی قصد دارند به جشن جهانی نوروز ماهیت سیاسی و مذهبی بدهند. ما شاهد بودیم که رئیس جمهور ایران در نوروز جهانی از جمله عراقی‌ها بیشتر استقبال کرد.»
 
نوروز در کشورهایی مانند ایران و افغانستان که تقویم هجری شمسی به کار برده می‌شود، روز آغاز سال نو است. اما در کشورهای آسیای میانه، قفقاز و ترکیه تقویم میلادی متداول است و نوروز به عنوان آغاز فصل بهار جشن گرفته می‌شود و روز آغاز سال محسوب نمی‌شود.
 
حدود ۴ سال از تصویب قطعنامه سازمان ملل درباره‌ نوروز می‌گذرد. هنوز نوروز جایگاه جهانی پیدا نکرده وبا توجه به شرکت سران کشورهای همسایه ایران در سه دور پیشین جشن جهانی نوروز، بیشتر به عنوان یک جشن منطقه‌ای باقی مانده است. به گفته بسیاری ناظران، با عمده ‌کردن ماهیت فرهنگی نوروز جهانی می‌توان کشورهای بیشتری را از "حوزه‌ تمدن نوروزی" به جشن جهانی نوروز جذب کرد و زمینه‌ نزدیکی بیشتر مردمان این کشورها به یکدیگر را فراهم آورد.

+8
رأی دهید
-30

vahid.persian - شیراز - ایران
به امید برگزاری جشن بزرگ و جهانی نوروز در ایران آزاد... پیشاپیش نوروز بر همه مبارک باد و آرزوی سلامتی برای همه ایرانیان و پارسی زبانان... درود بر شاهان پهلوی و شهبانو فرح و شاهزاده رضا پهلوی...
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 13:27
100ra - پیرانشهر - ايران
ترکیه با هفت جدّ حرومزادش غلط کرد.این منگل‌های متجاوز چی‌ دارند و داشتند که حالا خودشونو وارث میکنند . موزیک ترکی آمیختهٔ‌ای از موزیک عربی‌ و کردی هست.زبانشون بیشترین کلمات عربی‌ و یونانی و آذری و حتا فارسی رو داره.نوروز آریاییها ( مادها و پارس‌ها ) رو به عنوان صائب اصلی‌ میشناسه یعنی‌ از افغانستان .هر ۴ قسمت کردستان. بلوچستان ایران و افغانستان و پاکستان. تاجیکستان. ازبکستان. ترکمنستان. و آذربایجان رو شامل می‌شه این ترک‌های عثمانی همین بایرامی ( جشن ) که اسمشو میارن آذری هست آخه این احمق‌ها چی‌ داشتند کدوم تاریخ رنگینی دارن...
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 13:42
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
مملکت که بی صاحب باشد و دست چند تا دزد و متجاوز بیافته از این بهتر نخواهد شد یه روز ملت چشمشون را باز میکنند میبنند که با لنگ تو خیابان این انور دنبال یه تکه نان خشک میگردند البته به همت آخوندا؛ بدبختی نیست ؟ یکی را بیاری بذاری بالا سر خودت بعد ازش تو سری بخوری و براش برده گی کنی ! خاک بر او سرتون با این انقلاب کردنتون, ای به گور پدر هر چی انقلابی و روشنفکر سال 57 لعنت به همتون.
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 16:30
eskandar kabir - اردبیل - ایران
همین تفکر فاشیستی بعضی ایرانیهاست که باعث شده عقب بمانند نوروز جشن مردم حاشیه خزر است جایی که واقعا در اوایل فروردین طبیعت زنده میشود حالا اگر شما به زور میخواهی مرکزیت را به شیراز که از بهمن طبیعت زنده میشود منتقل کنی عناد کرده ای و تنها میمانی
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 17:01
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
هر گاه نوروز برای تثبیت به تاریخ ایران باستان رجوع کرد در آن هنگام نوروز است وگرنه وقتی‌ مبدأ آن رفتن یک عرب پابرهنه از مکه به مدینه محسوب شود !!!!!!!باید کلاه خود را پائین بیاوریم!!!1392????!!!!
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 17:12
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
eskandar kabir - اردبیل - ایران. شما به اسکندر کبیر---آتش زننده ی تخت جمشید)))پرسپولیس!!!!!! بناز نظر در باره ی نوروز را به ایرانی‌ واگذار!!! اگر مقصودت از کناره‌های خزر اران است!!! آنجا متعلق به ایران بود که با کثافتکاریهای قاجاریه ی ترک!! به روسیه واگذار شد!!! کم افه بیا!!!
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 20:01
anti-US - مونترئال - کانادا
این ترکها توی این منطقه چی میخواند؟! من خودم اهل تبریزم؛ آخه چقدر جعل و دروغ و تعصب و دزدی از فرهنگهای دیگر؟! مولانا ترک بوده و در ترکستان (خراسان قدیم) متولد شده! نوروز جشن ملی ترکانه! سومریان ترک بودند! بابا چقدر یه ملت (کشور ترکیه و آذربایجان) دزد و ذلیل باشند که برای بالا کشیدن خودشون از فرهنگهای دیگه دزدی کنند؟! . پرسش مهم: توی این دوره که تقویم باستانی ما از مهاجرت یه عرب شروع میشه، آیا درسته که نیروهای سیاسی خارج از کشور درباره این دزدی فرهنگی سکوت کنند؟
دوشنبه 28 اسفند 1391 - 23:38
anti-US - مونترئال - کانادا
eskandar kabir - اردبیل - ایران: عزیز گرامی، پیش از جو زده شدن بذار اول فاشیست رو معنا کنیم: فاشیست اون کسی است که خودش رو به دیگران ترجیح داده و تمام زندگی دیگران رو هماهنگ با خودش میکنه؛ مثال از تاریخ: مدت زمان برای سه امپراتوری پارس کافی بود تا با اون قدرتشون تمام منطقه رو پارس کنند، اما بسیار متاسفانه نکردند؛ اما ترکان در چند قرن کشور ایران رو در دست گرفتند، آذربایجان رو ترک کردند؛ عربان هم همینطور. نام آذربایجان گواه پارس یا ترک بودن این منطقه تاریخی است. بنابراین اینکه از مفهوم فاشیست در ذهن بزرگوارتون. اما نوروز: حتی اگه نوروز مال مردم حاشیه دریای خزر بوده باشه خبری از ترکها نبوده؛ مطمئن باش این یکی رو ترکها نمیتونند با کولی-بازی و غربت-بازی و دروغگویی مال خودشون کنند.
‌سه شنبه 29 اسفند 1391 - 00:12
anti-US - مونترئال - کانادا
از دوستان ایرانی گرامی خواهشمندم که بیایید همه با هم از واژه "ترکیشنس" جمله-های انگلیسی-ای رو بسازیم و گسترش بدیم که مفهوم "جعل تاریخی، دروغ، دزدی فرهنگی" رو برسونه. برای آغاز کار، بخوانیم:. turkishness = an attitude letting you to change the authenticity of something to get a fake identity for yourself. to turkish: to use turkishness to get a fake identity and enjoy in your fakeness. من از تمام دوستان ترک ایرانی (بجز پانترکها) پوزش میطلبم که مجبوریم اینطوری با واژه ترک برخورد کنیم؛ آخه کشور ترکیه هدف ماست که متاسفانه واژه دیگری نداریم که بدان اشاره کنیم. پانترکهای گرامی هم به کتابهای کسانی مثل شهید احمد کسروی یه سری بزنند بد نیست. دزدی هم حدی داره؛ من هنوز موندم چطور ممکنه "سومریان" ترک بوده باشند؟!:)
‌سه شنبه 29 اسفند 1391 - 00:17
anti-US - مونترئال - کانادا
بنده یه آذری هستم؛ این جمهوری آزربایجان و کشور ترکیه انگل شدند واسه ما؛ دزدی فرهنگی رو به اوج رسوندند. بنده بدون تعصب باور دارم که نوروز مربوط به پارسیان و مادهای ایران باستان بوده و هست، و به همه-شون تبریک میگم؛ بنده به زرتشیان ایرانی (بویژه اون عده بسیار اندک در هند که واقعا الگو شدند) تبریک میگم و واقعا زرتشتیان رو مردمی برجسته میدونم. خودم رو هم یه آذری میدونم؛ متاسفانه تعصب انسان رو خراب میکنه؛ دزدی فرهنگی و ادبی بدترین شکل دزدی است. زنده باد ایران با همه ایرانیان؛ درود بر زرتشیان، درود بر شاهان بزرگ ایرانزمین که این فرهنگ بزرگ و برتر نوروز را برای ما به ارمغان گذاشتند که چنین ترکان بر آن طمع کرده اند. من به نوبه خود شرمنده ام
‌سه شنبه 29 اسفند 1391 - 00:26
klopatra7 - دوسلدورف - آلمان
جالب اینه که ترکها از بابا نویل هم نمی گذرند و زمان کریسمس حرف این بود که میخوان اون رو هم بدزدند به اسم خودشون. دیگه نوروز که جای خود داره
‌سه شنبه 29 اسفند 1391 - 00:32
*Fanoos* - ایران - ایران
پیشاپیش عید بر دوستان عزیز شادباش باد
‌سه شنبه 29 اسفند 1391 - 00:56
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.