تحقیق دانشگاه کانادا: مادر ترزا "قدیس" نبوده است
تقدس مادر ترزا که زندگی خود را وقف فقرای جهان کرد زیر سوال رفته است. یک تحقیق تازه جنبههایی از زندگی او را بازنگری کرده است. در خلاصه پژوهش از جمله آمده است که مادر ترزا به هیچ وجه یک "قدیس" نبوده است.
سه محقق کانادایی از دانشگاههای مونترآل و اوتاوا در کانادا اعلام کردهاند که هدفشان از این تحقیق نشان دادن زندگی واقعی مادر ترزا بوده است.
این سه محقق برای کار پژوهشی خود ۵۰۲ سند و مطالب منتشر شده در باره مادر ترزا را بررسی کرده و پس از خارج کردن نمونههای تکراری به بررسی ۲۸۷ سند پرداختهاند. آنها در مجموع ۹۶ درصد از اسناد موجود در باره مادر ترزا و گروه مذهبی "کمک به همنوع" را که او بنیان گذاشت، ارزیابی کردهاند.
زندگی مادر ترزا
مادر ترزا، راهبه آلبانیایی الاصل، در سال ۱۹۵۰ در شهر کلکته هند گروه مذهبی "کمک به همنوع" را بنیان گذاشت. هدف از تاسیس این گروه کمک به درماندهترین انسانها از صمیم قلب بدون طلب هرگونه پاداش بود.
مادر ترزا کار خود به عنوان مبلغ مذهبی را در سال ۱۹۴۸ شروع کرد. او که شهروند هند شده بود، با به تن کردن ردایی با رگههای آبی به زندگی در میان فقرا و پرستاری از بینوایان و قحطیزدگان روی آورد. او میگفت: «میخواستم دیر را ترک کنم و در میان مردم فقیر زندگی و به آنها خدمت کنم. این یک وظیفه بود.»
فعالیتهای مادر ترزا تنها در هند نبود. او ۵۱۷ مأموریت تا سال ۱۹۹۶ در بیش از ۱۰۰ کشور جهان انجام داد و از جمله برای مبارزه با گرسنگی به اتیوپی رفت. در حادثه چرنوبیل برای کمک به آسیبدیدگان تشعشات هستهای راهی آنجا شد و برای کمک به قربانیان زمین لرزه در ارمنستان به این کشور سفر کرد.
مادر ترزا به خاطر خدمات انساندوستانه خود در سال ۱۹۷۹ جایزه نوبل صلح را دریافت کرد. امروزه گروه مذهبی "کمک به همنوع" ۵۰۰۰ عضو دارد و اعضای این گروه در ۷۰۰ نقطه جهان فعالیت میکنند.
انتقادها از مادر ترزا
گرچه فعالیتهای انسانی مادر ترزا با قدردانی شدید جهانی روبرو بود، اما بسیاری نیز بودند که دیدگاههای دینی او را برنمیتافتند و به انتقاد از او میپرداختند. یکی از موردهای انتقاد به مادر ترزا نظر او در باره موضوع "سقط جنین" بود. او اعلام کرده بود که "سقط جنین ارتکاب جنایت مستقیم است از طرف مادر."
سه پژوهشگر دانشگاههای کانادا در خلاصه نتایج تحقیق خود که قرار است در شماره بعدی نشریه دوزبانه "تحقیقات دینی" منتشر شود، به انتقاد از مادر ترزا و قداست او پرداختهاند.
زیبایی درد کشیدن
یکی از انتقادهایی که این سه محقق به مادر ترزا دارند شیوه برخورد او به بیماران بوده است. آنها به نقل از یک خبرنگار به نام کریستوفر هیچنز نوشتهاند که از مادر ترزا شنیده بود دردکشیدن فقرا نیز چون زجر مسیح هنگامی که به صلیب آویخته بود، زیباست.
این سه محقق با اشاره به زندگی مادر ترزا اعلام میکنند که این سخنان همگونی با زندگی شخصی او نداشت، زیرا مادر ترزا به هنگام بروز درد در بدن خود برای تسکین آن به جلوگیری از درد با روشهای مشخص میپرداخت.
شفاف نبودن کمکهای مالی
انتقاد دیگری که این سه محقق در ارتباط با مادر ترزا مطرح کردهاند، ناروشنی در چگونگی مصرف کمکهای مالی است که به او میشد. آنها خواستار روشن شدن سرنوشت میلیونها دلاری هستند که از سراسر جهان برای کمک به بینوایان به دست مادر ترزا میرسید.
مبلغان مذهبی "کمک به همنوع" تاکنون حاضر نشدهاند در باره این تحقیق نظری بدهند.
معجزه ثابت نشده مادر ترزا
در خلاصه تحقیق از جمله آمده است که مادر ترزا به هیچ وجه مقدس نبوده است. این سه محقق کانادایی، واتیکان را متهم کردهاند که در جریان تقدیس مادر ترزا به بسیاری از ابهامات بی توجهی کردهاند. آنها در انتهای این تحقیق به این نتیجه کلی رسیدهاند که تقدیس مادر ترزا از طرف واتیکان بدون ارزیابی دقیق معجزهای بوده که به او نسبت داده میشود.
پس از مرگ مادر ترزا در سال ۱۹۹۷ میلادی پاپ ژان پل دوم، رهبر پیشین کاتولیک های جهان، در سال ۲۰۰۳ میلادی تحقیق در باره قدیس بودن او را به جریان انداخت.
واتیکان سرانجام شفا یافتن زنی هندی را که توموری در شکم خود داشت، به عنوان معجزه به رسمیت شناخت. واتیکان در شرحی در باره مادر ترزا نوشت: «روح او از نور عیسی مسیح آکنده بود.»
مونیکا بسرا، زن شفا یافته از بیماری سرطان، گفته بود که با نگاه کردن به عکس مادر ترزا بهبود یافته است. او افزوده بود پرتوهای نور مادر ترزا تومور سرطانیاش را درمان کردند.
سخنان این زن در حالی بود که شوهر و کارکنان بیمارستان بر این نظر بودند که معالجات پزشکی موجب شفا یافتن او شده است.