انتقاد وزیر ارشاد ایران از برنده اسکار بهترین فیلم
مردمک می نویسد :
پس از آنکه میشل اوباما، بانوی اول کاخ سفید، «آرگو» را برنده جایزه اسکار بهترین فیلم سال معرفی کرد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران آن را یک «فیلم ضدایرانی و فاقد جنبه هنری» اعلام کرد.
محمد حسینی در واکنش به جایزه اسکار به آرگو به عنوان بهترین فیلم سال گفت: این فیلم ضدایرانی جنبه هنری ندارد و از نظر هنری فیلمی بسیار ضعیف است و در ضمن از دشمن چیزی جز این انتظار نمیرود.
این مقام دولت ایران تاکید کرد: آنها تبلیغات گستردهای روی این فیلم انجام دادند تا آن را علیه ایران مطرح کنند و این وظیفه ما را سنگینتر میکند تا در آینده در پاسخ به آنها فیلمهای قوی بسازیم.
در هشتاد و پنجمین دوره مراسم اهدای جوایز اسکار که روز یکشنبه ۲۴ فوریه در سالن «کداک تیاتر» هالیوود کالیفرنیا برگزار شد، میشل اوباما، همسر رئیسجمهور آمریکا از کاخ سفید و از طریق پخش زنده تلویزیونی با بازکردن پاکت زرد رنگ اسکار، آرگو را برنده اسکار بهترین فیلم سال اعلام کرد.
آرگو، ساخته بن افلک، که داستان فرار شش گروگان سفارت آمریکا از تهران در سال ۱۹۷۹ (۱۳۵۸) را روایت میکند، در مجموع برنده سه جایزه اسکار سال شد.
بن افلک، پس از دریافت جایزه بهترین فیلم اسکار، هیجانزده گفت: میخواهم اینجا از همه کسانی که دستاندرکار ساخت این فیلم بودند تشکر کنم. میخواهم از کانادا تشکر کنم، از دوستانمان در ایران تشکر کنم و از کسانی که در حال حاضر در ایران در شرایط وحشتناکی زندگی میکنند.
این فیلم هالیوودی در ایران بهطور رسمی نمایش داده نشد اما دی وی دی آن از مدتی پیش به قیمت دو هزار و سه هزار تومان در تهران قاچاقی فروخته شد و برخی از دانشجویان و دانشآموختههای پس از انقلاب پس از دیدن آن اظهارنظرهایی متفاوت از دولتمردان این کشور بیان کردهاند.
دیدگاههای دو نسل دانشجو
معصومه ابتکار، عضو شورای شهر تهران، که زمان گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران دانشجو و سخنگوی دانشجویان گروگانگیر انقلابی بوده، گفته است که «این فیلم با مستندات واقعه مغایرت دارد.»
برخلاف این دانشجوی سابق انقلابی ، شیدا دانشجوی ۲۱ ساله دانشگاه تهران با اشاره به آرگو به آسوشیتدپرسگفته است: میخواهم بدانم طرف دیگر چه حرفی برای گفتن دارد.
رضا عباسی، معلم بازنشسته که زمان انقلاب را تجربه کرده، آرگو را «فیلمی واقعی» دانسته و گفته است: هالیوود معمولا واقعیت را عوض میکند تا فیلم را برای مخاطب جذاب کند اما آرگو کمابیش به واقعیتهای آن دوره نزدیک بود.
گروگانگیری
سال گذشته اعلام شد که بن افلک، بازیگر سرشناس آمریکایی، درصدد ساختن فیلم «آرگو» درباره عملیات مخفی سیا برای آزادی شش نفر از دیپلماتهای آمریکایی در جریان گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران است.
فیلم داستان واقعی «تونی مندز» یک مامور سیا است که پس از رویدادهای تسخیر سفارت آمریکا و گروگانگیری ۵۲ تن از کارکنان آن در سال ۱۹۷۹ در تهران، با استفاده از یک ترفند هالیوودی شش دیپلمات آمریکایی را که در خانه سفیر کانادا پنهان شده بودند به عنوان عوامل تهیه یک فیلم علمی- تخیلی به نام «آرگو» از ایران خارج می کند.
در ماجرای گروگانگیری سفارت آمریکا در تهران در چهارم نوامبر ۱۹۷۹، ۵۲ نفر از کارکنان آمریکایی این سفارت به وسیله گروهی از دانشجویان انقلابی و مسلح هوادار با نام «خط امام» گروگان گرفته شدند و بعد از ۴۴۴ روز، در ۲۰ ژانوبه ۱۹۸۱ آزاد شدند.
ایران در شرایطی به فیلم آرگو واکنش نشان داده که پیش از این وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان امور سینمایی این کشور حضور ایران در اسکار ۲۰۱۳ را تحریم کرده بودند. اگرچه این تحریم به آرگو ارتباطی نداشت و به گفته ایران به خاطر «فیلمی توهینآمیز» بود که درمورد محمد، پیامبر مسلمانان، در آمریکا ساخته شد.
درپی گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی در تهران، روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا قطع شد و تنش میان دو کشور در سه دهه گذشته تشدید شده است.