بازمانده هولوکاست: زندانی شماره آ ۲۶۱۸۸

هنیا برایر دختر یک کارخانه‌دار بود و دوران کودکی خوشی را گذرانده بود

حمله آلمان به لهستان در سال ۱۹۳۹ نقطه پایان دوران کودکی خوش هنیا برایر بود. او به‌مناسبت روز یادبود هولوکاست گفت که چطور به چهار اردوگاه کار اجباری مختلف فرستاده شد، اما از همه آنها جان سالم به‌در برد.

ارتش آلمان هشت روز پس از عبور از مرز لهستان به شهر رادوم رسید. هنیا برایر درباره آن روز می‌گوید: "آنها یونیفورم‌های سیاهی برتن داشتند و در تمام شهر بلندگوهایی مستقر کردند که از آنها تبلیغات پر از نفرتی پخش می‌شد. سخنرانی‌های هیتلر برای ساعات متمادی از این بلندگوها پخش می‌شد . . . او هیچگاه قصدش در مورد یهودیان را پنهان نمی‌کرد."

خانواده برایر – شامل برادر بزرگترش، و خواهر و برادر کوچکترش – در ابتدا به‌کمک سکه‌های طلایی که پدرش ذخیره کرده بود، زندگی‌شان را می‌گذراندند. پدرش یک کارخانه تولید کفش داشت و بعد از حمله آلمان هم به کارش ادامه داد، هرچند که بابت آن پولی دریافت نمی‌کرد. اما با گذشت اوضاع به‌مراتب بدتر شد.

در سال ۱۹۴۱ آنها در میان ۳۰ هزار نفری بودند که عملا در محله یهودیان شهر در حصر قرار گرفتند. شرایط بسیار بد بود، و در هر اتاق ۱۰ نفر زندگی می‌کردند. خشونت و تیرباران رواج داشت. با این وجود، اعضای خانواده برایر هنوز می‌توانستند در کنار یکدیگر بمانند. اما این وضعیت هم زیاد دوام نیاورد.

هنیا برایر می‌گوید: "برادر کوچکترم را به کارخانه اسلحه‌سازی بردند. ما هیچگاه نفهمیدیم که در جنگ چه بر سر او آمد. او هم هیچوقت در این باره صحبت نکرد. حتی خانواده خود او هم نمی‌دانند که در آن مدت کجا بوده و چه می‌کرده است." برادر بزرگتر هنیا که از بدو تولد معلولیت داشت، از جمله افرادی بود که کشته شد.

هنیا می‌گوید: "برادر من به بیمارستان رفت، اما آنها همه کسانی را که معلولیت جسمی داشتند، با گلوله کشتند. او دقیقا می‌دانست چه اتفاقی دارد می‌افتد . . . پالتویش را درآورد و به مادرم داد، و گفت: ‘این را به یک نیازمند بدهید. من دیگر لازمش ندارم.’ مادرم با آن پالتو به خانه آمد."

اردوگاه‌های کار اجباری

تا ماه مارس ۱۹۴۴ جمعیت محله یهودیان به ۳۰۰ نفر رسیده بود، و آلمانی‌ها کلا آن را برچیدند. کسانی که هنوز در آنجا مانده بودند، پیاده به ایستگاه قطار برده شدند، و در واگن‌های مخصوص حمل چهارپایان به اردوگاه ماژدانک، در نزدیکی شهر لوبلین (در شرق لهستان) برده شدند.

این اولین باری بود که پای خانواده برایر به اردوگاه‌های کار اجباری باز می‌شد. در آنجا به آنها دستور داده شد که لباس‌هایشان را درآورند و زیر برف، برهنه بایستند. به او و دیگران "یونیفورم‌ها و لباس‌های راه‌راه، و یک دستمال سر" داده شد. این کل پوشاک زمستانی آن سال آنها بود. هنیا تولد ۱۷ سالگی‌اش را در این اردوگاه گذراند.

 
خاطرات هنیا برایر از اردوگاه‌ها و صحنه‌هایی که شاهد آنها بوده است، همچنان در ذهنش باقی هستند

بعد از شش هفته خانواده برایر دوباره جابجا شدند. این بار مقصدشان اردوگاه پلاژو (لهستانی – پواژوف) در نزدیکی شهر کراکوف بود. این همان اردوگاهیست که در فیلم فهرست شیندلر به تصویر کشیده شده است.

زندگی در این اردوگاه خشن و بی‌رحم بود. زندانی‌ها به گروه‌های کاری تقسیم می‌شدند، و مجبور بودند واگن‌های پر از سنگ‌های بارگیری شده از معدن را هل بدهند.

هنیا برایر می‌گوید: "کار فوق‌العاده سنگینی بود و به‌سختی از پس آن برمی‌آمدیم. موارد تیرباران و به‌دار آویختن زیاد بود، و کوره آدم‌سوزی هم وجود نداشت. تنها یک تپه بود که از آن برای سوزاندن مردگان استفاده می‌کردند. باد خاکستر اجساد را به‌سمت ما برمی‌گرداند."

خطر دیگر این بود که نیروهای آلمانی مشغول جنگ در روسیه به خون نیاز داشتند، و این خون به‌زور از زندانیان گرفته می‌شد، و با توجه به شرایط سخت اردوگاه‌ها، خون از دست رفته به‌سختی جایگزین می‌شد. پدر هنیا، که مردی "استوار" بود، دیگر نمی‌دانست همسر و فرزندانش کجا هستند. او در همین اردوگاه پلاژو زیر ضربات یک نگهبان کشته شد.

تصمیم مرگ و زندگی

هنیا برایر در سال ۱۹۴۴ به اردوگاه آشوویتس- بیرکناو فرستاده شد. او در آنجا پزشک بدنام اردوگاه، یوزف منگله را دید. هنیا برایر می‌گوید: "بعد از پیاده شدن از قطار، ما را به صف کردند و مجبورمان کردند که لباس‌هایمان را درآوریم. مردان بلافاصله از زنان جدا شدند. دکتر منگله و همکارانش یونیفورم پوشیده، و آنجا ایستاده بودند، و ما باید از جلویشان رژه می‌رفتیم. می‌توانید تصور کنید چه حسی به آدم دست می‌دهد. او فقط انگشتش را تکان می‌داد. اگر انگشتش را به‌سمت چپ حرکت می‌داد، فرد مورد اشاره یک‌راست به کوره آدم‌سوزی برده می‌شد. اگر انگشتش را به‌سمت راست حرکت می‌داد، فرد مورد اشاره به اردوگاه می‌رفت."

هنیا همچنین به‌یاد می‌آورد که در موقع جدا کردن بچه‌ها از والدینشان، موسیقی گوش‌خراشی از بلندگوها پخش می‌شد. هنیا خواهرش را در آنجا ندید، اما تردیدی درباره سرنوشت او ندارد. او می‌گوید: "خواهرم را به کوره فرستادند."

هنیا برایر که حالا دیگر مهر "زندانی آشوویتس شماره آ ۲۶۱۸۸" را داشت، در زمستان سخت آن سال با گرسنگی مبارزه می‌کرد، و برای پرت کردن حواسش، از حفظ شعر می‌خواند.

او در اواسط ماه دسامبر ۱۸ ساله شد. به این فکر می‌کرد که قرار بود آن سال برای تحصیل در دانشگاه به رم برود. او به‌یاد می‌آورد که در آن هنگام به خودش گفته: "من برای مردن هنوز خیلی جوان هستم. نباید بمیرم. هنوز هیچ چیز از زندگی ندیده ام، هنوز هیچ کاری نکرده ام."

سه ماه بعد از رسیدن به آشوویتس، و دو روز قبل از اینکه نیروهای روسیه به این اردوگاه برسند، برایر دوباره به جای دیگری منتقل شد. در طول مسیر، او جنازه کسانی را می‌دید که به‌خاطر خستگی مفرط نتوانسته بودند راه بروند، و به‌همین خاطر با شلیک گلوله کشته شده بودند.

 
هنیا برایر سه ماه در آشوویتس بود

آخرین اردوگاه او برگن- بلسن بود. در آنجا هنیا با "کوهی از جنازه" روبرو شد. جنازه‌ها "تا حدی متلاشی" شده بودند. این اردوگاه حتی به نسبت آشوویتس به "جهنم" شبیه بود.

ریچارد دیمبلبی، که بعد از آزادسازی این اردوگاه در آوریل ۱۹۴۵ از آن دیدن کرد، آن را "کابوسی زنده" توصیف کرد. زندانی‌ها بلافاصله از اردوگاه‌ها آزاد نشدند. بسیاری از آنها به بیماری‌هایی نظیر تیفوس مبتلا بودند، و به‌همین خاطر همچنان در داخل اردوگاه‌ها محبوس ماندند. در این دوره پزشکان کمی برای رسیدگی به وضعیت آنها وجود داشت و غذاهای موجود اکثرا پرچرب بودند، و بدن زندانیان دیگر توان هضم آنها را نداشت.

هنیا برایر می‌گوید: "مرگ و میر همچنان ادامه داشت. ۳۰ هزار نفر بعد از آزادسازی اردوگاه مردند. احساس بسیار بدی داشتم. تنها دوستم در دوران زندگی در اردوگاه‌ها را از دست دادم."

خاطره ماندگار

بعد از پایان جنگ، هنیا برایر مادرش را پیدا کرد و همراه او در فرانسه و اسرائیل زندگی کرد. بعد هم با شوهرش، موریس، آشنا شد و به‌همراه او به آفریقای جنوبی نقل مکان کرد. او که حالا بیش از ۸۰ سال سن دارد، می‌ترسد که نسل‌های جوان‌تر آشنایی لازم را با هولوکاست نداشته باشند.

او می‌گوید: "یک بار برای عمل جراحی به بیمارستان رفتم. متخصص بیهوشی بالای سرم آمد و به خالکوبی روی بازویم نگاه کرد و گفت: این دیگر چیست؟ و من جواب دادم این را از آشوویتس دارم. او پرسید آشوویتس چیست؟ تازه او یک پزشک تحصیل‌کرده بود. البته دیگر زمانی برای توضیح نداشتم، چون لحظه‌ای بعد از هوش رفتم."

خاطرات هنیا برایر از اردوگاه‌ها و صحنه‌هایی که شاهد آنها بوده است، همچنان در ذهنش باقی هستند. او تأکید می‌کند که آنچه در این اردوگاه‌ها روی داده، هرگز نباید فراموش شوند. هنیا می‌گوید: "در طول تاریخ انقلاب‌ها و جنگ‌های خونین فراوان و همه نوع تراژدی داشته ایم، اما بنظر من این یکی با هیچ چیز دیگر در دنیا قابل مقایسه نیست."
 

+112
رأی دهید
-34

ali reza dar - امسفورت - هلند
هیتلر یادت گرامی باد .
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 13:08
winnie1987 - بيرمنگهام - يوكي
از آلمانها متنفرم
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 13:16
alkap0n1990 - کرج - ایران
اردوگاههای کار اجباری تو همه اروپا برپا بوده.فرانسه،رومانی،یوگوسلاوی و شوروی و...تعداد قربانی دوران تصفیه تو شوروی وکشته شده های اردوگاههای کار اجباری وتبعیدیها واعدامی ها نزدیک به 30 میلیون نفر میشه.بعضیهاتا 60 میلیون هم ذکر کردن و بعضی هاهم تا 9میلیون کاهش میدن.فقط میخوام بگم که این امری عادی بوده تو اروپا.مخصوصا زمان جنگ.حلواپخش نمیکردن که.درسته که غیر انسانیه ولی همیشه همینه.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 14:04
صمصام - سیدنی - استرالیا
طرفداران هیتلر که "نظراتشان به نظر دکتر احمدی نژاد نزدیکتر است" بیایند و کامنت بگذارند لطفاً تا کمی بخندیم. در ضمن ارائه نظرات سپاهیان سایت مبنی بر دروغ بودن این قضایا و "افسانه بودن هولوکاست" هم پذیرفته می شود. بشتابید، ظاهراً اینجا وجدان و خجالت و شرف خریداری ندارد، پس عجله کنید
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 13:50
ItsMeWT - کلن - آلمان
خوب، حالا دوستان پرو پا قرص ملعون هیتلر بیان و بدون عذاب وجدان مدح اون آدمکش رو بگن. فقط آدم از خودش میپرسه، اینا اگه با خانواده خودشون هم همین کارها رو میکردند، بازم طرفدار هیتلر بودن؟
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 13:50
Jiddu_Krishnamurti - هامبورگ - آلمان
الان که سرو کله مزدوران پیدا بشود.هاها پیشاپیش به همه شما مزدوران می گویم زرشک.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 14:01
feminism - لندن - انگلستان
چقدر وحشتناک و خوفناکه. خالکوبی های روی دستشان نشان از روزگار دهشت و سیاهیست که آن را به فلاکت پشت سر گذاشته اند. مدتی پیش برنامه ای را در رابطه با اردوگاه Auschwitz تماشا کردم که بسیار غم آلود و تأسف آور بود و اشک امان نمیداد. این برنامه به مناسبت یاد بود قربانیان و قتل عام یهودیان در دهه 1940 میلادی بود که توسط گروه ارکستری در اردوگاه Auschwitz با اجرای موزیکال برگزار شده بود. ترانه ها و اشعار برگرفته از نوشته های زندانیانی که بر در و دیوار سلولشان حک شده بود، جمع آوری شده بود :( بسیار بسیار غم انگیز بود. هیچ وجدان بیدار و ذهن زنده ای این جنایت را فراموش نخواهد کرد.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 14:07
alkap0n1990 - کرج - ایران
مثل بمباران شهر درسدن در1945.بااینکه جنگ تمام شده بود 3600 هواپیمای انگلیسی وآمریکایی به مدت 3 شبانه روز بیش از 3900 تن بمب روی این شهر خالی کردن وصدها هزار نفر کشته شدن که بخش اعظم آنها بر اثر خفگی ناشی از دود مردن.(سایت ویکیپدیا آمار رو 25-40 هزار اعلام کرده وهمچنین هدف از آن رو باز کردن راه عبور نیروهای شوروی اعلام کرده).کل شهر نابود شد وحتی آسفالت خیابان ها هم ذوب شده بود.یا حتی بمبی که روی هیروشیما و ناکازاکی انداختن.واقعا لازم بود؟ژاپن که قطعا شکست خورده بود وتسلیم میشد.درضمن نابود کردن مردم غیر نظامی وساختمان ها وکارخانه ها وشرکت های تجاری چه ربطی به جنگ داشت.هم تو هیروشیما هم تو درسدن(یکی از صنعتی ترین شهرهای آلمان). از این صحبت ها بگذریم همه ذجر کشیدن درطول جنگ ونمیخوام بگم که این خانوم داره دروغ میگه.امیدوارم همچین اتفاقی دیگه نیفته تودنیا مخصوصا خاورمیانه
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 14:07
davood63 - تهران - ایران
جمهوری اسلامی می‌خواد تاریخ رو از بین ببره اگر راست می‌گید ایران در سالهای ۱۹۱۴ تا ۱۹۲۰ را بخوانید اگر وجود داشته باشه قحطی فقر گرسنگی که مردم به جایی‌ رسیده بودند که عضو خانواده خودشون رو میخردند از این مسائل در تاریخ هست و الان وضعیت مملکت ما دست کمی‌ از ‌ها لکست و قحطی نداره
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 13:30
net_shayan - تهران - ایران
جمع کنین بابا شما هم با این هولوکاست کدوم هولوکاست کدوم قتل عام ؟؟؟
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 14:48
rezanl - امستردام - هلند
دوست عزیز، اگر در ایران زندگی‌ میکردید می‌گفتم خوب به خاطر نبوده دسترسی‌ به اینترنت چنین حرفی‌ میزنی. بنده بخاطر خانوادم مسافرتهای زیادی به لهستان داشتم و دارم و در اونجا خیلی‌ با مردم عادی صحبت کردم که اصلا اینجا جاش نیست توضیح بدم. اگه روزی دوست داشتی و شد یه سر به جائی‌ به نامه اوشویتس بزن و ببین هیتلر با مردم عادی چیکار میکرده.لهستان از این جور جاها زیاد داره البته اونجا که بری میبینی‌ اصلا داستان یهودی بودن و نبودن نیست و میبینی‌ چطور مردم عادی رو که کشورشون بدست آلمانا افتاده بوده مورد تجاوز و قتل و عام قرار می‌دادن. حیف که ممکن نیست ولی‌ عکسهایی دارم که اگه ببینی‌ شاید یه کم از گفتت پشیمون شی‌.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 16:01
بهرام2012 - تهران - ایران
وقتی حکومت آدمخوار و ضدایران جمهوری اسلامی هم به دست ملت مبارز و شرافتمند ایرانزمین سرنگون شد و همه پاسدارها و شکنجه گرها و ملاها و مکلاهای جنایتکار آن دستگیر و به دادگاه های میهنی برای محاکمه و پاسخگوئی به جنایات و غارتگریهایشان تحویل داده شدند و حکومت اصیل ایرانی که هزاران سال نگهبان ایران و ایرانزمین بوده برقرار گردید امید است ملت ایران دو مورد را از همین یهودیان درس بگیرد و اجرائی کنند اولین مورد نامگذاری جنایات وحشتناک ملاها و مکلاها در ایران و تلاش برای تثبیت و جا انداختن آن نام در سطح بین الملل که بازگو کننده جنایات بدون تردید فراتر و دهشتناکتر از هولوکاست مورد ادعای یهودیان است و دومین مورد هم تشکیل یک سازمان رسمی غیردولتی برای شناسائی و پیگیری و دستگیری فرد فرد جنایتکاران جمهوری اسلامی در هر سوراخ و در هر نقطه جهان و به هر قیمت و تحویل آنان برای محاکمه به دولت شاهنشاهی ایرانزمین میباشد. این کمترین وظیفه هر ایرانی میهن پرست نسبت به شهیدان راه آزادی میهن و غارت شدگان و خانواده های از هم پاشیده ایرانی و سال ها دوری و آوارگی میلیون ها ایرانی میباشد.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 16:13
rezanl - امستردام - هلند
ali reza dar - امسفورت - هلند. کامنت بالا رو واسه شما نوشتم.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 17:48
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
ali reza dar - امسفورت - هلند-----از تلفیق دو جنایت-اسلام.و نازیسم!!!! امثال توساخته میشود!!!!!!! شهامت داری؟؟؟؟همین را در هلند بگو تا پرتت کنند به وطنت عربستان!!!
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 19:30
kobalt - کرج - ایران
نه آقا کبلائی هیتلر ازین کارا نمیکرد یه عده جهود رو شپش برداشته بود این برودر هیتلر همه رو از سراسر اروپا جمع کرد وبا گاز ضد عفونیشون کرد حالا بعضی مواقع گازش تنظیم نبود شیپیش با صاحبش از بین میرفت هلو کاست وملو کاست داستانه جنتی که زمان فرعون رو دیده چطور اینو ندیده
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 19:57
zebelkhan - لوس آنجلس - آمریکا
net_shayan - تهران - ایران. امثال تو مایه ننگ بشریت و ایران هستید! کاملا معلوم است که از توبره چه کسی ارتزاق می کنی! اگر یک جو عقل و وجدان داشتی و در اینترنت جستجو میکردی هزاران برگ سند و مدرک و صدها فیلم و عکس را در این مورد میدیدی. اما متاسفانه مغز شماها را با لیف و صابون اسلام شسته اند و درونتان را با وقاحت پر کرده اند.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 20:22
PARVANE1 - برنموث - انگلستان
بهرام۲۰۱۲ - تهران - ایرانharf دلمو زادی.
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 22:16
perser68 - فلوریدا - امریکا
یه روزی هم که دیر نیست باید اسلام ناب خمینی جلاد رو به محاکمه‌ کشید و تمام جونوران و آدم خوران اسلام فاشیستی متحجر خامنه‌ای قاتل رو به دادگاه برد تا چهره پلید جمهوری متعفن اسلامی رو به نسل‌های آینده نشون داد و به دنیا،تا هیچوقت جلادان اسلامی فرصت نفس کشیدن، کلاه برداری و دزدی و آدم کشی رو پیدا نکنن!
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 20:29
نقی‌ الله - سیدنی - استرالیا
آرتمیس‌سؤ - .پاریس - فرانسه. درود بر تو. خیلی‌ قشنگ گفتی‌
‌پنجشنبه 12 بهمن 1391 - 23:51
Ahmad Iraj - اتلانتا - امریکا
هیتلردمت گرم اما حالا هم کم کشتی باشدتاکسی دیگری کارنیمه تمامت راتمام کند
جمعه 13 بهمن 1391 - 02:31
exam292 - تهران - ایران
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه/rezanl - امستردام - هلند/نسل کشی واقعی رو یهود در زمان خشایار شاه در ایران رقم زدن! بدنیست دلیل جشن یهود در 13نوروز رو که براشون خوش یمنه! بررسی کنید.!!!
جمعه 13 بهمن 1391 - 09:03
Rezanl - امستردام - هلند
exam292 - تهران - ایران. دوست عزیز لطف کن دوباره کامنت من رو بخون فک میکنیم متوجه نشدی چون من نوشتم هیتلر مردم آدی رو میکشته و نباید ازش به خوبی‌ یاد کرد و اینکاری به یهودی و غیر یهودی نداره.
جمعه 13 بهمن 1391 - 17:25
afshinmiauuu - هلسینکی - فنلاند
عجیبه! هنوز احمقهایی وجود دارن که یاد هیتلر را گرامی می‌دارن... ولی‌ وقتی‌ تو کشوری که زندگی‌ می‌کنن کمی‌ بهشون فشار بیاد یا به علت پشمالو بودن و داشتن کله سیاه تحقیر بشن .. همه مردم اون کشور را به هیتلر پرستی و نژادپرستی متهم می‌کنن.. پس با اون دماغ‌های گنده ادای نازی‌ها رو در نیارید .لول
جمعه 13 بهمن 1391 - 18:56
agnostic - هانوفر - آلمان
من دقت کردم کسانی‌ که دائم اینجا از هیتلر به خوبی‌ یاد میکنند اکثرا اسلامی‌ها هستند. اینجا می‌شه این نتیجه را گرفت که اسلامی‌ها به فاشیسم علاقهٔ زیادی دارند، شاید دلیلش هم نزدیکی این دو ایدئولوژی یعنی‌ اسلام و فاشیسم باشد؟!!! مگه نه اینکه نئو نازی‌ها هم در تظاهراتشون عکس‌های احمدی نژاد را به دست گرفته بودند؟
جمعه 13 بهمن 1391 - 21:37
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
exam292 - تهران - ایران. Ahmad Iraj - اتلانتا - امریکا. بی‌ سواد‌ها---- اینرا ملای ۱۰۰ پدر ساخته و پورپیرار !!!! برای اشاعه ی احساسات ضدّ یهود که شما اسلامیون در آن استاد هستید!!! در جایی هم گفتید انگلیس!!! در جنگ دوم میلیونها!!!!! ایرانی‌ را کشت!!شما با دروغ رسمی‌ در دینتان---تقیه-----مثل خدایتان مکارترین هستید!!!من با حکومت اسرائیل کاری ندارم گور بابای‌ آنها و فلسطینی‌های دزد پول ایران!!! ولی‌ یهودیان همیشه شکر گزار کورش هستند برای نجات ۴۰۰۰۰ یهودی از چنگال بابلیان!!!افسانه نسازید-اینجا مکه نیست مرکز حماقت و افسانه!!
شنبه 14 بهمن 1391 - 00:13
mok432 - ونکوور - کانادا
ماهم به یک هیتلر ایرانی‌ نیاز داریم که بیاد و یک سر و سامانی به اسلام و آخوندها بده ،و مردم ایران را نجات بده،آمین
شنبه 14 بهمن 1391 - 05:22
exam292 - تهران - ایران
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه/ درسته که یه کم سن شما بالاست!! ولی اگه یه کم وقت بذاری خودت به جواب می رسی!!!میتونی آمار جمعیت ایران در زمان قبل از جنگ جهانی دوم رو با بعد از جنگ مقایسه کنی!! یه کاهش شدید مشاهده میشه! که نیاز به ریشه یابی داره!!!
شنبه 14 بهمن 1391 - 21:54
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.