شیرین نشاط در هیئت داوران جشنواره سینمایی برلین
فستیوال سینمایی برلین در اطلاعیهای اعضای هیئت داوران دور آینده این جشنواره بینالمللی را معرفی کرد. شیرین نشاط، هنرمند و فیلمساز ایرانی، عضو هیئت داوران امسال جشنواره است.
ریاست هیئت داوران دوره شصت و سوم جشنواره برلین را، که از ۷ تا ۱۷ فوریه برگزار میشود، وونگ کاروای، سینماگر چینی به عهده دارد. شش عضو هیئت داوران عبارتند از: سوزان بیر، آندرآس درزن، الن کوراس، شیرین نشاط، تیم رابینز و آتینا تسانگاری.
وونگ کاروای از مهمترین چهرههای سینمای امروز شناخته میشود که آثار او در جشنوارههای بیشماری مورد تحسین قرار گرفته است.
کاروای با سبک تازه و زبان تصویری قوی، یکی از بارزترین سینماگران خاورزمین است که در غرب نیز طرفداران زیادی دارد. او با فیلم سینمایی "شادی در کنار هم" در سال ۱۹۹۷ جایزه بهترین کارگردان را از جشنواره سینمایی کن دریافت کرد.
کاروای به ویژه با فیلم آرام و دلکش "در حال و هوای عشق" (۲۰۰۰) نزد سینمادوستان محبوبیت زیادی پیدا کرد. فیلم بعدی او به نام "۲۰۴۶" نیز در غرب با اقبال فراوان روبرو شد. پس از آن او به همکاری با هالیوود روی آورد.
امسال برنامه اصلی جشنواره برلین با آخرین فیلم سینمایی کاروای به نام "استاد بزرگ" گشایش مییابد، که در بخش "خارج از مسابقه" به روی پرده میرود.
نشاط با نگاه مدرن به سنت گذشته
شیرین نشاط در سال ۲۰۰۹ فیلم سینمایی "زنان بدون مردان" را بر پایه داستانی از شهرنوش پارسیپور، عرضه کرد
نام شیرین نشاط، هنرمند ایرانی، در میان اعضای هیئت داوران امسال جشنواره دیده میشود.
شیرین نشاط با نگاهی مدرن و امروزی، آثار و نقوش سنتی، کتیبهها و آیینهای کهن را در کارهای خود به کار میگیرد. خانم نشاط که از سال ۱۹۷۴ در امریکا زندگی و کار میکند، در دهه ۱۹۹۰ با مجموعهای از عکسهای هنری زیر عنوان "زنان الله" به شهرت رسید.
مضمون اصلی کارهای نشاط موقعیت نااستوار و لرزان زنان در جوامع اسلامی است. او بر پایه همین خمیرمایه چندین فیلم ویدیویی تهیه کرده است. ویدیوی هنری "آشوب" در سال ۱۹۹۹ جایزه بینالمللی بینال ونیز را برنده شد.
شیرین نشاط
شیرین نشاط در سال ۲۰۰۹ فیلم سینمایی "زنان بدون مردان" را بر پایه داستانی از شهرنوش پارسیپور، داستاننویس مقیم امریکا، عرضه کرد. این فیلم جایزه بهترین کارگردانی را در جشنواره سینمایی ونیز به دست آورد. بنا به اطلاعیه جشنواره برلین، شیرین نشاط هم اکنون سرگرم کارگردانی فیلمی سینمایی بر پایه زندگی ام کلثوم، خواننده پرآوازه جهان عرب است.
سایر اعضای هیئت داوران
سوزان بیر، سینماگر دانمارکی، از چهرههای شاخص جنبش سینمایی دوگما شناخته میشود. او کار سینمایی خود را در سال ۱۹۸۷ شروع کرد. خانم بیر با چند موفقیت سینمایی راه خود را به هالیوود باز کرد اما به فیلمسازی در میهن خود نیز ادامه داد. فیلم او به نام "در جهانی بهتر" در سال ۲۰۱۰ جایزه اسکار را برای بهترین فیلم خارجی برنده شد.
فیلم "عشق تنها چیزی است که نیاز داری" آخرین فیلم سوزان بیر بود که سال گذشته در جشنواره سینمایی ونیز به نمایش در آمد.
تیم رابینز، بازیگر نامی هالیوود، نیز در هیئت داوران برلیناله عضویت دارد
آندرآس درزن، از موفقترین فیلمسازان امروز آلمان شناخته میشود. سینمای واقعگرای درزن به سبکی مستندگون گرایش دارد. درزن از جشنوارههای سینمایی جوایز متعددی دریافت کرده است.
الن کوراس، خانم سینماگر امریکایی، با نوآوریهای جسورانهاش، برای سینمای مدرن نامی آشناست. کارهای مستند و همچنین فیلمهای کوتاه هنری و تبلیغاتی الن کوراس همواره بحثانگیز بوده است. او علاوه بر کارگردانی، از فیلمبرداران برجسته هالیوود است که با سینماگرانی مانند مارتین اسکورسیزی، اسپایک لی و جاناتان دم همکاری کرده است.
تیم رابینز، بازیگر نامی هالیوود، نیز امسال در هیئت داوران برلیناله عضویت دارد. تیم رابینز در دهه ۱۹۸۰ به ویژه با فیلمهای سینمایی رابرت آلتمن به معروفیت رسید. او در سال ۲۰۰۱ جایزه بهترین بازیگر را از جشنواره سینمایی کن دریافت کرد.
تیم رابینز در مقام کارگردان نیز به موفقیتهایی دست یافت. اولین ساخته سینمایی او به نام "باب رابرتز" جایزه جشنواره توکیو را به دست آورد. فیلم "مرده متحرک"، با بازی شون پن و سوزان سارندن، درباره آخرین روزهای یک محکوم به اعدام، هم با ستایش منتقدان سینمایی و هم استقبال وسیع تماشاگران روبرو شد.
تیم رابینز هم اکنون مدیر یک تئاتر معتبر است و از معدود چهرههای متعهد هالیوود به شمار میرود که عقاید سیاسی خود را با صراحت بیان میکند.
آتینا تسانگاری از سینماگران نامی یونان است که آثار او در عرصه جهانی نیز با موفقیت همراه شده است. خانم تسانگاری در مقام تهیهکننده نیز نقش بارزی در سینمای مدرن یونان ایفا کرده است.
"امیدواریم پناهی بیاید"
فیلم "پرده" ساخته مشترک جعفر پناهی و کامبوزیا پرتوی به بخش اصلی جشنواره برلین پذیرفته شده است. جشنواره برلین از دو کارگردان فیلم برای شرکت در جشنواره دعوت کرده، اما معلوم نیست که آنها بتوانند از مقامات ایرانی جواز خروج دریافت کنند.
دیتر کاسلیک، مدیر جشنواره سینمایی برلین، در گفتوگویی با رسانههای جمعی آلمان گفت: "امیدواریم پناهی بیاید."
با توجه به این واقعیت که جعفر پناهی در ایران از کار سینمایی منع شده است، آقای کاسلیک گفت: "من خبر ندارم این فیلم چطور ساخته شده است.» او توضیح داد: «با دیدن فیلم میتوان یک چیزهایی حدس زد. داستان فیلم، نه در تهران بلکه در کنار دریا میگذرد. خود پناهی یکی از شخصیتهای اصلی فیلم است. فیلم وضعیت روحی انسانها را بیان میکند. ما فیلم را نه به صورت مستقیم از ایران، بلکه از یک پخشکننده بینالمللی به دست آوردیم.»
جعفر پناهی در سال ۲۰۰۶ به خاطر فیلم "آفساید" جایزه خرس نقرهای را برای بهترین کارگردانی از جشنواره سینمایی برلین به دست آورد. او دو سال پیش عضو هیئت داوران "برلیناله" بود، اما موفق به حضور در جشنواره نشد. این سینماگر از خروج از ایران نیز منع شده است.
جشنواره سینمایی برلین، که پس از کن و ونیز یکی از معتبرترین جشنوارههای سینمایی جهان شمرده میشود، روز هفتم فوریه کار خود را شروع میکند. جشنواره روز هفدهم فوریه با اعطای خرسهای طلایی و نقرهای به کار خود پایان میدهد.