انتخابات اسرائیل؛ برنده ها و بازنده ها

جمشید زند

انتخابات پارلمانی اسرائیل امسال زودتر از موعد مقرر، در روز سه شنبه، و با شرکت دهها حزب کوچک و بزرگ و ائتلاف هایی که در یکی دو ماه اخیر شکل گرفته اند،‌ برگزار می شود.
 
پارلمان اسرائیل یا کنست ۱۲۰ عضو دارد و هر حزب و ائتلافی که بتواند دستکم دو در صد از کل آرا را بدست آورد می تواند چندین کرسی پارلمانی را تصاحب کند.
 
پرفسور دن آونون استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری بیت المقدس در گفتگو با رادیو فردا میگوید با توجه به سیستم انتخاباتی اسرائیل  در پارلمان آینده احتمالا ۱۰ تا ۱۵ حزب حضور خواهند داشت.
 
دن آنون می افزاید «سیستم پارلمانی در کشور ما طوری تنظیم شده که هرکسی می تواند حزب تشکیل دهد و در صورت رسیدن به حد نصاب دو درصد آرا نماینده ای به پارلمان بفرستد. این بدان معنی است که احزاب زیادی به پارلمان راه می یابند و ممکن است در پارلمان جدید ۱۰ تا ۱۵ حزب حضور داشته باشند.» 

در انتخابات پیش رو قوی ترین  ائتلاف به رهبری نتانیاهو و لیبرمن تشکیل شده که بر اساس نظر سنجیها شانس پیروزی اش بسیار زیاد است.
 
به نوشته خبرگزاری رویترز حزب لیکود بنیامین نتا نیاهو حدود دو ماه پیش با خروج دو تن از وزرای پرنفوذ و جایگزیینی آنها با دو نفر از تندروها که طرفدار سر سخت شهرک  سازی ها در کرانه غربی هستند گردش دیگری به راست کرد.  نتانیاهو رهبر حزب لیکود و آویگدور لیبرمن ، وزیر خارجه پیشین و ‌رهبر حزب راست افراطی " اسرائیل بیتنو Beitenu تصمیم گرفتند در این انتخابات با لیست مشترک نامزدهای هر دو حزب شرکت کنند.
 
آنها تا کنون توانسته اند عنوان بزرگترین ائتلاف انتخاباتی سال ۲۰۱۳ در عرصه سیاسی اسرائیل را حفظ کنند.
 
Ben meir Yehuda  کارشناس ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی و نماینده پیشین پارلمان  اسرائیل هم با اشاره به  جناح بندیهای رقیب در این انتخابات می گوید به احتمال قریب به یقین ائتلاف نتانیاهو -  لیبرمن بار دیگر دولت ائتلافی دست راستی آن کشور را تشکیل خواهند داد و تقسیم بندی احزاب چپ و راست در پارلمان تغییر چندانی نخواهد کرد.
 
این نماینده پیشین اسرائیل به رادیو فردا می گوید «تقسیم بندی اصلی بین دو طیف  سیاسی است. دست راستیها و احزاب مذهبی ۶۵ کرسی پارلمانی را در دست دارند. چپ میانه و ائتلاف اعراب اسرائیلی هم ۵۵ کرسی در اختیار دارند و بر پایه جدیدترین نظر سنجیها ، طیف راستها و مذهبیون ۶۵ تا ۶۷ نماینده به پارلمان خواهند فرستاد و طیف دیگر بین ۵۲ تا ۵۶ نماینده . بنابر این صرف نظر از جابجایی یکی دو کرسی پارلمان احتمالا خواهیم دید که تقسیم بندی پارلمانی مانند چهارسال گذشته خواهد بود.» 


اما به گفته تحلیل گران و رسانه های اسرائیل در رقابتهای انتخاباتی امسال نافتالی بنت ، رهبر نسبتا جوان حزب "وطن یهودیان " شگفتی آفرین بوده و به یکی از رهبران سیاسی پر طرفدار تبدیل شده است.
 
او در یکی از سخنرانیهایش بار دیگر مخالفتش با تشکیل کشور فلسطین را اعلام کرد: «من مطمئن هستم که تشکیل یک کشور فلسطینی اسرائیل را به یک کشور بسیار ضعیف در منطقه تبدیل خواهد کرد.»
 
پرفسور دن آونون، استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری بیت المقدس معتقد است بنت نماینده نسل جدید محافظه کاران است و بدین دلیل محبوبیت بیشتری کسب کرده است.
 
وی می گوید «این مسئله  تفاوت بین نسلهاست، بنت در اوائل چهل سالگی و نتنیاهو در ۶۰اوائل  سالگی هستند .حزب حاکم محافظه کار و نسل قدیمی بشمار می رود ولی حزب بنت جوان بنظر می رسد. رای هایی که بنت بدست می آورد
 از حزب حاکم است نه از دیگر جناحهای سیاسی . یعنی در صف بندی جناحها تغییر چندانی بوجود نیامده است. »
 
حزب دیگری که بتازگی تاسیس شده حزب  hatnua   یا "حرکت" به رهبری تسیپی لیونی،‌وزیر خارجه سابق اسرائیل است.
 
خانم لیونی ،‌ پیش از این رهبر حزب کادیما بود و بعنوان سیاستمداری میانه رو در اسرائیل شناخته می شود.
 
لیونی تشکیل حزب حرکت را برای تغییر سیاستهای حکومت اسرائیل ضروری می داند.
 
در آنسوی میدان رقابتهای انتخاباتی هم احزاب سوسیال دموکرات ، چپگرا ، سکولار و یا غیر دینی قرار دارند.
 
بر پایه نظر سنجیها این احزاب گرچه به پارلمان راه خواهند یافت ولی قادر نیستند بدلیل چند دستگی و اختلافهای سیاسی و عقیدتی دولتی ائتلافی تشکیل دهند.
 
شلی یاخی موویچ ، رهبر جدید حزب کارگر که پیش از این روزنامه نگار بود ، توانسته محبوبیت این حزب را افزایش داده و آنرا به دومین حزب بزرگ در انتخابات پارلمانی تبدیل کند .
 
خانم یاخی موویچ میخواهد صحنه سیاسی اسرائیل را که دهه ها ست به دو قطب چپ و راست تقسیم شده ، تغییر دهد.
 
ازدیگر احزابی که برای  ورود به پارلمان جدید اسرائیل فعالیت می کنند  می توان به حزب کادیما ،‌به رهبری شائول موفاز ایرانی الاصل اشاره کرد.
 
اما گفته می شود این حزب میانه رو که اکنون ۲۸ کرسی پارلمانی را در اختیار دارد احتمالا نمی تواند حتی یک نماینده هم به پارلمان بفرستد. 


حزب yesh Atid  یا "آینده ای هست " نیز در سال جاری به رهبری یائیر لاپید تشکیل شد. لاپید یکی از چهره های معروف تلویزیونی اسرائیل است که به سیاست روی آورده و با گرایشات غیر دینی و میانه رو تلاش میکند بخش بزرگی از آرا را بسوی خود جلب کند.
 
بر پایه نظرسنجیها این حزب احتمالا بیش از ۱۰ کرسی پارلمانی را بدست خواهد آورد.
 
حزب چپ گرای مه رتز Meretz ،‌ ائتلاف اعراب اسرائیلی و حزب راست افراطی UTJ  هم احتمالا چندین نماینده به پارلمان اسرائیل یا کنست خواهند فرستاد .
 
احزاب و ائتلافهایی که در این انتخابات شرکت کرده اند بر سر چگونگی حل مسئله فسطینینان اختلافات عمیقی با یکدیگر دارند و در مورد مشکلات اقتصادی نیز راهکاریهای متفاوتی پیشنهاد می کنند اما به گفته پرفسور دن آونون، استاد علوم سیاسی در دانشگاه عبری بیت المقدس همه این احزاب و گروهها در مورد یک مسئله هم نظر هستند.
 
وی می گوید «در مورد حکومت جمهوری اسلامی این اتفاق نظر گسترده وجود دارد که رهبری کنونی ایران خطری حیاتی برای اسرائیل است.
 
بسیاری از ما بین مردم ایران و رهبران حکومت فرق قائلیم چونکه پیش از انقلاب با مردم ایران روابط خوبی داشتیم.
  
اکنون اختلاف نظر ها بر سر جدی بودن این تهدید و این مسئله است که آیا ما باید خودمان  دست به عملیاتی نظامی بزنیم و یا آنرا به جامعه جهانی محول کنیم . اختلاف نظرها و دو دستگی بر سر این مسئله است.»
 
بنیامین نتانیاهو ، نخست وزیر اسرائیل در یکی از سخنرانیهای انتخاباتی اش گفته است که در صورت پیروزی در انتخابات  جلوگیری از دست یابی ایران به سلاحهای اتمی مهمترین اولویت دولت او خواهد بود.

+25
رأی دهید
-16

exam292 - تهران - ایران
حکومت اسرائیل همانند خانه ی عنکبوت است! به زودی شاهد فروپاشی اسرائیل خواهیم بود.(انشاالله)
‌سه شنبه 3 بهمن 1391 - 15:51
invincible - مینستا - آمریکا
افرادی که ادارهٔ سهم آمریکا رو میشناسن قدرت اسرائیل رو هم در دنیا می‌فهمن که چی‌ هست، با اسرائیل باید با فکر و ۲+۲=۴ هست جلو رفت وگرنه نمی‌شه، ببینید چه کشوری ساخته، باور نمی‌کنید چکار کرده، ۲ تا احمق مثل احمدی‌نژاد و ارتش پوشالی رو یک ساعت دود میکنه!! البته شهرک سازی و بد رفتاری با فلسطینی‌ها رو ما محکوم می‌کنیم ولیکن با نتنیهو باید با سیاست جلو رفت، خاک بر سر احمدی‌نژاد و اصل ولایت فقیه!! درود بر شهدا!!
‌چهارشنبه 4 بهمن 1391 - 06:37
exam292 - تهران - ایران
invincible - مینستا - آمریکا / از مرحله خیلی پرتی!!! اسرائیلی که اخیرا در مقابل غزه نتونست طاقت بیاره!! باید حساب کار خودشو کرده باشه!!!
شنبه 7 بهمن 1391 - 06:28
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.