چرا بازی تراوین در ایران فیلتر شد؟
بازی آنلاین تراوین در اولین روز سال نوی میلادی از سوی کارگروه مبارزه با مصادیق محتوای مجرمانه در ایران فیلتر شد.
این بازی آلمانی که در سال ۲۰۰۴ نخستین نسخه خود را ارائه داد، طرفداران زیادی در دنیا دارد. بازیکنان در این بازی کار خود را به عنوان رئیس یک دهکده کوچک شروع میکنند. اساس بازی بر اساس حمله به دهکدههای دیگر و گسترش قلمرو و اتحاد با اقوام دیگر است.
محبوبیت این بازی استراتژیک در ایران به گونهای است که دامنه ایرانی آن یعنی travian.ir با ترجمه کامل به زبان فارسی، جزو صد سایت پربیننده در ایران شمرده میشود و مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را نیز به همراه خود دارد.
این بازی از سوی این وزارتخانه برای سنین بالای سه سال مناسب تشخیص داده شده است.
فیلتر شدن بازی تراوین در ایران که سالها در زمره محبوبترین بازیهای آنلاینی بود که کاربران ایرانی میتوانستند با اینترنت کمسرعت هم از آن بهره ببرند، تعجب بسیاری از بازیکنان آن را برانگیخت.
نمایی از بازی آنلاین تراوین که در ایران فیلتر شده است
در ابتدا تعدادی از کاربران ورود یک شخصیت قهرمان زن را علت احتمالی فیلتر شدن این بازی دانستند اما به تدریج زمزمههایی مبتنی بر حمایت از تولیدکنندگان بازیهای ایرانی و جلوگیری از خروج ارز و فرهنگ غارت از عوامل فیلتر شدن این بازی به گوش رسید.
خبرگزاری فارس هم بیانیهای منسوب به جمعی از بازیسازان کشور را منتشر کرد که در آن پالایه (فیلتر) شدن سایتها و محدود شدن برخی از بازیهای برخط (آنلاین) خارجی ترجمهشده چون تراوین را تصمیمی شجاعانه و شایسته تقدیر و تشکر دانسته بود.
این گروه از بازیسازان در بیانیه خود ضمن اشاره به لزوم محدودسازی بازیهای خارجی افزودهاند: "گروههای سازنده بازیهای برخط ایرانی در چارچوبهای تعیینشده و با توجه به نابرابری شرایط در حال فعالیت در بازاری هستند که بدون توجه کافی در اختیار بازیهای خارجی قرار گرفته است. بازیهای ترجمه شده میتوانند بعد از گذشت یک زمان تنفس میانمدت (به نفع تولیدکنندگان داخلی) و با رعایت چارچوبهای تعریف شده به فعالیت خود در ایران ادامه داده و در رقابتی سالم در این عرصه جدید حضور داشته باشند. در نتیجه این محدودیت آغازی است بر شروع ساماندهی بازار آشفته بازیهای برخط در ایران اسلامی."
بازیکنان برای خرید منابع خود در بازی نیاز مداوم به "طلای مجازی" دارند و باید آن را خارج از دنیای مجازی بازی خریداری کنند. به همین علت این گروه از بازیسازان، خروج ارز از کشور را یکی از عوارض جانبی رویکرد به بازیهای خارجی چون تراوین و مسدودسازی چنین بازیهایی را برای جلوگیری از آن مؤثر میدانند.
از نظر این بازیسازان، بازگشت مقداری از درآمد بازیهای خارجی به چرخه صنعت داخلی میتواند تحول عظیمی در تولید و بازار تولیدکنندههای داخلی ایجاد کند.
در سالهای اخیر مسؤولان ایرانی رویکرد حمایتی به تولید بازیهای رایانهای در پیش گرفتهاند. بنیاد ملی بازیهای رایانهای برای برنامهریزی و حمایت از فعالیتهای مرتبط در تمامی زمینههای فرهنگی، هنری و فنی صنعت بازیهای ویدئویی و رایانهای، زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خرداد ماه ۸۵ به همین منظور تشکیل شد و از سال ۱۳۹۰ کلیه امور مربوط به حوزه بازیهای رایانهای، به آن واگذار شد.
این بنیاد در همین سال انستیتو ملی بازیسازی را جهت آموزش نیروی متخصص بازیسازی در ایران راهاندازی کرد.
مؤسسه فرهنگی و اطلاعرسانی تبیان هم از جمله سازمانهایی است که به حمایت از بازیهای تولیدشده در داخل ایران میپردازد.
با توجه به آن که این بازی حتی میان برخی از خردسالان هم محبوب است، برخی از کارشناسان نگران این هستند که کودکان برای دسترسی به سایت این بازی به فیلترشکن و شیوههای عبور از فیلترهایی که توسط والدین تنظیم شده است، روی بیاورند.