داستان جنگ آرژانتین و بریتانیا : ماگارت تاچر از حمله آرژانتین به جزایر فالکلند شگفت‌زده شده بود

تاچر اشغال فالکلند را "احمقانه" می‌دانست و انتظار نداشت حکام نظامی آرژانتین مرتکب آن بشوند

حمله آرژانتین به جزایر فالکلند در سال ۱۹۸۲ باعث تعجب مارگارت تاچر، نخست وزیر وقت بریتانیا شده بود.

مجموعه ای از اسناد دولتی بریتانیا که براساس قانون انتشار مدارک دولتی پس از سی سال منتشر شده حاکی از آن است که تنها دو روز پیش از پیاده شدن نیروهای آرژانتینی در جزایر فالکلند، اطلاعات پردازش نشده ای در مورد احتمال حمله آرژانتین به این جزایر در اختیار خانم تاچر قرار گرفت.

همین مدارک نشان می دهند که پس از اشغال فالکلند توسط نیروهای آرژانتینی، نخست وزیر وقت بریتانیا باز هم در مورد بازپس گرفتن این جزایر احساس نگرانی می کرد.

مجمع الجزایر فالکلند، که آرژانیتن آن را مالویناس می خواند، از اوایل قرن نوزدهم تحت حاکمیت بریتانیا قرار داشته و در حال حاضر هم از جمله "اراضی ماوراء بحار" این کشور محسوب می شود اما آرژانتین نسبت به این جزایر ادعای ارضی دارد.

این مجمع الجزایر در اقیانوس اطلس جنوبی واقع شده و از دو جزیره بزرگ و ده‌ها جزیره کوچک تشکیل یافته، پایتخت آن، استانلی، تنها شهر این سرزمین است و بخش قابل توجهی از جمعیت دو هزار و پانصد نفری فالکلند در همین شهر سکونت دارند.

در اواخر ماه مارس ۱۹۸۱، کشور آرژانتین که از سال ۱۹۷۶ تحت حکومت نظامیان قرار داشت، شاهد تغییراتی در سطح رهبری بود که تظاهرات گسترده مردم و درخواست برقراری دموکراسی را در پی آورد.

 
آرژانتین به سرعت مراکز نظامی فالکلند را اشغال کرد

ظاهرا نظامیان حاکم به منظور انحراف افکار عمومی از مسایل داخلی از طریق ایجاد یک بحران خارجی و تحریک احساسات ملی گرایانه مردم، تصمیم گرفتند ادعای ارضی قدیمی این کشور در مورد جزایر فالکلند را بار دیگر مطرح کنند و با عملیات نظامی، این ادعا را به کرسی بنشانند.

نیروهای آرژانتینی در ماه آوریل سال ۱۹۸۲ در جزایر فالکلند و چند جزیره دیگر متعلق به بریتانیا در اقیانوس اطلس جنوبی پیاده شدند که اعزام واحدهای نیروی دریایی بریتانیا به منطقه را به دنبال آورد.

در جنگ فالکلند، دویست و پنجاه و پنج نظامی بریتانیایی، حدود ششصد و پنجاه نظامی آرژانتینی و سه غیرنظامی ساکن فالکلند جان خود را از دست دادند. نیروهای آرژانتینی در ماه ژوئن، تسلیم قوای بریتانیایی شدند و جنگ به این ترتیب خاتمه یافت.

غافلگیری نخست وزیر

براساس اسناد سی ساله که دولت بریتانیا منتشر کرده، حمله آرژانتین به جزایر فالکلند، مارگارت تاچر، نخست وزیر وقت را غافلگیر کرد.

در ماه اکتبر همان سال، خانم تاچر در اظهاراتی در برابر هیات تحقیق که به ریاست لرد فرانکس برای بررسی علل وقایع فالکلند تشکیل شده بود، تایید کرد که انتظار حمله آرژانتین به این جزایر را نداشت.

خانم تاچر در سخنانی در جلسه غیر علنی هیات تحقیق گفت: "هرگز، هرگز انتظار نداشتم آرژانتینی ها بی هیچ ملاحظه ای فالکلند را اشغال کنند. همانطور که حوادث بعدی نشان داد، حتی فکر کردن به چنین اقدامی هم واقعا احمقانه بود."

  
نخست وزیر اطمینانی نداشت که بریتانیا قادر به بازگرفتن جزایر اشغالی باشد
 

اسناد منتشر شده نشان می دهد که چند ماه قبل از حمله آرژانتین، تشکیلات نظامی بریتانیا نوعی نقشه اضطراری برای مقابله با چنین عملیاتی را تهیه کرده بود اما تنها در ماه مارس بود که وزارت دفاع گزارش "طرح "بازدارندگی از اشغال تمام عیار جزایر فالکلند" را در اختیار نخست وزیر قرار داد.

خانم تاچر در یادداشت های خود نوشته است که یک جمله در گزارش وزارت دفاع برای او کاملا تکان دهنده بود. در این گزارش آمده بود "در صورت اشغال جزایر توسط آرژانتین، نمی توان اطمینان داشت که نیروهای ما پس از رسیدن به این منطقه بتوانند این جزایر را به سادگی باز پس بگیرند."

خانم تاچر در شهادت خود در برابر هیات تحقیق گفت: "فقط می توانید تصور کنید که با خواندن این جمله، مثل این بود که کاردی را در قلب من فرو کرده باشند."

با اینهمه، نخست وزیر وقت بریتانیا هنوز هم اشغال این جزایر را نامحتمل تلقی می کرد. او در اظهارات خود در برابر هیات تحقیق گفت: "باید تاکید کنم که با وجود گزارشی که دریافت کرده بودم، هنوز هم باور نمی کردم که آنها آنقدر مهمل و مسخره باشند که بخواهند فالکلند را اشغال کنند و فکر نمی کردم چنین اتفاقی بیفتد، در عین حال لازم بود که طرح های اضطراری را در دسترس داشته باشیم."

عدم اطمینان به پیروزی

روز ۳۱ مارس، سازمان های اطلاعاتی بریتانیا اطلاعاتی حاکی از قریب الوقوع بودن حمله آرژانتین را در اختیار نخست وزیر قرار دادند. خانم تاچر در اظهارات خود در برابر هیات تحقیق گفت: "باید اعتراف کنم که این، بدترین لحظه در زندگی من بود."

 
شکست نیروهای آرژانتینی مانع از بروز فاجعه سیاسی برای تاچر و حزب او شد

مارگارت تاچر در ادامه گفت که کسی نمی توانست دقیقا به او بگوید که آیا بریتانیا می تواند فالکلند را پس بگیرد و "ما در این مورد هیچ اطمینانی نداشتیم."

در اسناد منتشر شده، اظهارات لرد پیتر کارینگتون، وزیر دفاع وقت بریتانیا نیز یافت می شود که به کمیته تحقیق لرد فرانکس گفت که او نیز معتقد بود آرژانتین دست به حمله نخواهد زد و افزود با وجود اینکه متهم شده است شواهد حاکی از قصد آرژانتین برای اشغال فالکلند را نادیده گرفته بود، اما باید تاکید کند که "چنین شواهد و نشانه هایی وجود خارجی نداشت."

در عین حال، اسناد منتشر شده نشان می دهد که آنتونی ویلیامز، سفیر وقت بریتانیا در آرژانتین معتقد بود که هشدارهایی را که در این مورد به لندن ارسال کرده بود، مورد توجه قرار نگرفت.

آنتونی ویلیامز در گزارش پایان ماموریت خود در آرژانتین در ژوئن سال ۱۹۸۲ نوشت که "اگرچه آرژانتین از وجود اراذل و اوباش و گردن کلفتی بهره لازم را برده، اما این واقعیت را هم نباید نادیده گرفت که اینجا کشوری نیست که در انقیاد دیکتاتورهای حلبی باشد و اشغال جزایر فالکلند را هم نمی توان اقدام ساده یک مشت راهزن دانست."

در مورد آثار جنگ فالکلند هم، اسناد منتشر شده حاوی اظهارات لرد آرمسترانگ، مدیرکل دفتر نخست وزیر در زمان مارگارت تاچر، است که بعدها گفت: "اگر فالکلند را باز پس نمی گرفتیم، تاچر می بایست وسایلش را جمع کند و برود."

به گفته لرد آرمسترانگ، "شکست در جنگ، شکست دولت در انتخابات را در پی داشت و در واقع، آینده تاچر و حزب او در گرو نتیجه جنگ فالکلند بود."

داستان جنگ آرژانتین و بریتانیا

بی بی سی : اسنادی که به تازگی در بریتانیا منتشر شده، نشان می دهد مارگارت تاچر، نخست وزیر وقت اصلا انتظار نداشت که آرژانتین جزایر فالکلند یا مالویناس را اشغال کند. این اسناد ۳۰ ساله نکات تازه ای را از افکار و عملکرد خانم تاچر که الان ۸۷ ساله است، روشن می کند.

پیتر بایلز گزارش می دهد.

 

  

 

+25
رأی دهید
-33

pink panther - ابیجان - ساحل عاج
آخه نمیدونم چرا این حرفه کثیفی که از اجدادشون (دزدی) به ارث بردن رو ترک نمیکنن .از جزایر ایران گرفته تا پاسیفیک تا نصف آفریقا .....بس نیست؟؟؟تازه همهٔ دنیا هم باید به زبون اونا حرف بزنن !!.
جمعه 8 دي 1391 - 23:01
Labe karoon - شیین - نروژ
روباه صفتی آخرش کار دستشون میده.
شنبه 9 دي 1391 - 01:19
hamed-irooni - سیستان - ایران
طبق نقشه های گوگل این جزایر در 500 کیلومتری سواحل آرژانتین و 13000 کیلومتری سواحل برتیناست
شنبه 9 دي 1391 - 08:23
aln2012 - لندن - انگلستان
این روباه صفتی نیست ، به این میگن کشور گشایی و حفظ پادشاهی ، همون کاری که پادشاهان ایران میکردن ، و شما با خوندن تاریخ ایران عشق می‌کنین . فکر شو کن ایران بتونه آذربایجان و ارمنستان نو پس بگیره ، شما کیف نمی‌کنین !!!!
شنبه 9 دي 1391 - 10:55
romano - تهران - ایران
aln2012 به قدمت انسان اینایی که گفتی مال ایران بودن چطور ایرانو با این آشغالهای آدم کش دزد دریایی که تخم تو شکم دختر مورد علاقشون میکارن و فلنگو می‌بندن یکجا می‌زاری در جنگ جهانی کشتن تو شمال افریقا کشتن از خودشون کشتن در جنگ استقلال آمریکا کشتن در کل جهان کشتن این همون فرهنگ آشغال اروپاییه که مورد نفرت دنیاست که حتی یک Redneck شون ادعای برتریش می شه (همه این نیستن) و در سال 2012 هنوز مجلس عوام و لردها دارند. در کل تاریخ عظیم ایران یک مورد شهر سوزی و جنایت نقل نشده اونهم تو عهد باستان کدوم پادشاه ایرانی گردن زد و تجاوز کرد. نادرشاه 3 بار نامه به حاکم هندوستان نوشت که افغانهای قاتلی رو که 20 هزار مردم رو در سمنان به خاک و خون کشیدن پس بده وقتی نداد کاری کرد که نادر می‌کرد همینطور شاه عباس کبیر و هر کدوم که خودشون رو فرزند این آب و خاک می‌دونستن دون شان ایرانیت می‌دونستن که اشک به چشم حتی دشمن بیارن هرکی رو اسیر می‌کردن می‌گفتن بساز و برو. ادامه ...
شنبه 9 دي 1391 - 16:12
romano - تهران - ایران
از باستان تا حال افتخار داریم که بزرگترین و طولانیترین امپراطوری مرکز زمینیم بدون یک مورد اسکندر چنگیز و آتیلا و گالیکولا، جولیو سزار ما ایرانی هستیم و دلیل غممون لایق نبودن به این بدنامی مونه. از گرجستان ازبکستان پاکستان افغانستان آذربایجان ارمنستان و .. پسوند آخرشون رو بگیر می‌فهمی اینها مال کی بودن. برو تو اینترنت می بینی چرا هیچ کدام از این شهرها عجمان (عجم داخلشه و خوشبختانه زبان عربی ریشه کلمات مشخصه)، منامه، خورفکان (داخل خود امارات و زمان حمله پرتغالیها نیروی ایران در اینجا درگیری معروفی داره) توضیحی در مورد ریشه لغوی ندارند. برو تاریخ ایرانیها در ترکیه رو بخون که چه خوار چشم پانترکهاست که هرچه دارند از ایرانی و ایران دارند و آنقدر که گرفتند هیچ ندادند که هیچ دزدی هم میکنند و اعتبار به ریش مردم می‌خرند (متفکرین ترکیه مخالف هستند خود من با یک شاعر استانبولی مدتها در تهران رفت آمد داشتم ایشان مخالف پاک کردن گذشته بود حتی به آن افتخار می‌کرد) دلیل اینکه اینها هار شدن اینه که شاهان ایران تو تاریخ ازشون زهرچشم نگرفتن و پدر الان مرده بچه‌ها سر ارث میراث کتک کاری می‌کنند.
شنبه 9 دي 1391 - 16:31
persiangulf2535 - لند‌ن - انگلیس
اگه امارات بیاد جزایرسه گانه ایران رواشغال کنه بعدش ایران با حمله نظامی جزایررو پس بگیره میشه روباه صفتی؟ وقتی تاریخ ونقشه هایه قدیمی ایران رو میبیند که نشان ازاقتدارسلاطین ایران دراون زمان بود بائث مباهات نیست؟اگه درست قضاوت کنید تفاوت این هستش که اینها با اقتداررویه داشته هاشون ایستادند ولی سلاطین بی لیاقت ایران شهر به شهر روبه هیچ وپوچ ازدست دادند.
شنبه 9 دي 1391 - 16:59
pink panther - ابیجان - ساحل عاج
تهران رومانو: آفرین باریکلا من نمیدونم چرا ایرانیای اونجا حالا نمیدونم بنفیت بگیرن یا .....اینقدر دفاع می‌کنن .من تقریباِ سال با یه انگلیسی‌ زندگی‌ کردم نامزدم بود .باور کنید روحیه استکبار یا اشغال گری تو خونشونِ بدون اینکه بفهمی میری تحت سلطه شون
یکشنبه 10 دي 1391 - 01:28
aln2012 - لندن - انگلستان
همه دنیا به انگلستان ، به قانون و حکومت و تاریخش حسرت میخورن ، الا این خاورمیانه و آفریقا / شما از دید یه انگلیسی‌ به انگلستان نگاه کنین ،چیزی جز افتخار نمیبینین ، برای همینه که ملت انگلستان خیلی‌ مغرور هستن . حالا شما خوشتون میاد یا نه جای خودشو داره / یادتون باشه پایه گذاره ، دموکراسی که خودتون دارین پاره می‌کنین تا بدست بیارین انگلستانه ، و خیلی‌ چیزهای دیگه از علم گرفته تا سیاست ! کلا روباه باشی‌ خیرتم برسه به بشریت نوبره !!. رومانو - تهران - ایران برو تاریخ دوباره بخون تو جنگ خرما خیرات نمیکنن ، هم میکشن هم کشته میشن ،، شهر سوزی که جای خودشو داره !
یکشنبه 10 دي 1391 - 16:03
pink panther - ابیجان - ساحل عاج
لندن ۲۰۱۲ :شاید تو افتخار کنی‌ به اونا مغرور چی‌ هستن؟؟!!!دزدی‌هاشون نژاد پرستیهاشون وحشی گریشون.برو اینرب یکی‌ بگو که ندیده یا نمیشنا سشون باشه..آخه کی‌ حسرت می‌خوره!!!!بابا باور کن آلمان بیشتر بنفیت میده
یکشنبه 10 دي 1391 - 20:45
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.