وبلاگنویسها و صفحه خامنهای در فیسبوک
پیوستن آیتالله خامنهای به فیسبوک واکنشهای بسیاری در پی داشت. برخی کاربران این اقدام وی را متناقض با سیاستهای جمهوری اسلامی میدانند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز میخواهد بداند که رهبر ایران چقدر لایک دریافت میکند.
روز چهارشنبه ۲۳ آذر (۱۳ دسامبر) صفحه رسمی رهبر جمهوری اسلامی ایران در فیسبوک آغاز به کار کرد. این صفحه توسط اکانت توییتر آیتالله علی خامنهای معرفی و مورد تایید قرار گرفت. این در شرایطی است که فیسبوک و توییتر در ایران فیلتر است و کاربران امکان دسترسی آزاد به این دو شبکه اجتماعی محبوب را ندارند.
حضور مجازی رهبر ایران اما با واکنش مثبت هواداران وی در فیسبوک روبرو شد. در همین حال سیل انتقادها و در برخی موارد عبارات توهین آمیز در بخش نظرات معدود مطالب پست شده در این صفحه به ثبت رسید. گرچه بسیاری از این نظرات توسط گردانندگان صفحه حذف شد.
فعالیتهای علی خامنهای در فضای مجازی تنها به فیسبوک محدود نمیشود. رهبر جمهوری اسلامی در توییتر، اینستاگرام و پینترست نیز حساب کاربری دارد.
انتقادها به رفتار دوگانه و "بلاک" منتقدان
یک وبلاگنویس زیر عنوان "برای مردم جرم است برای او مجاز" مینویسد: «صفحه رسمی فیسبوک آقای خامنهای به تازگی آغاز به کار کرده، این در حالی است که فیسبوک در ایران فیلتر هست و استفاده از فیلترشکن هم در قوانین ایران جرم محسوب میشود. در این حال ساختن صفحهای رسمی آقای خامنهای جای اما و اگرهای زیادی را باقی میگذارد.»
این وبلاگ نویس منتقد با اشاره به اینکه "چه گونه قانونی است که مسئولین به راحتی آن را نقض میکنند" تصریح میکند: «مردم عادی باید برای نقض آن زندان بروند یا شلاق بخورند یا شاید هم به سرنوشت ستار بهشتی دچار بشوند.»
وبلاگ یک ایرانی نیز نوشته است:«در روزهای اخیر صفحهای در فیسبوک از طرف دفتر سید علی خامنهای ایجاد شده است که بحثهای فراوانی را در فضای مجازی ایران ایجاد کرده است. مکررا مقامات جمهوری اسلامی استفاده از فیلترشکن و فیسبوک را جرم دانسته و حتی برخی علمای سرشناس از جمله آیتالله مکارم شیرازی آن را غیرشرعی میدانستند.»
وی اضافه میکند: «به همین علت سئوالهای متعدد از علت عضویت دفتر سید علی خامنهای به وجود میآید که چرا کسی که در رسانههای خود، فیسبوک را بسیار ترسناک ترسیم کرده بود، خود نیز در آن جا عضو شده است.»
کاربر دیگری در صفحه فیسبوک رهبر ایران زیر یکی از مطالب ارسال شده، نوشت که از هواداران رهبر ایران میخواهم اجازه دهند به جای قربان صدقه و فدایت شوم و کپی کردن سازمانیافته پیامهای هواداری، منتقدان فرصت یابند تا نظرشان را در مورد شرایط ایران به صراحت در میان بگذارند تا شاید رهبر ایران دیدگاهی واقع بینانهتر نسبت به مسایل پیدا کند.»
صحفه آیتالله خامنهای در فیسبوک
سایت ندای سبز آزادی نیز در بررسی نظرات برخی کاربران در صفحه فیسبوک رهبر ایران به نقل از یکی از افرادی که توسط اداره کنندگان صفحه دسترسی آنها مسدود شده نوشت: «نوشتم "میشه از اشعارشون هم منتشر کنید؟ من عاشق شعرهای "آغام" و بلاک شدم.» کاربر دیگری نیز مدعی شد: «منم بلاک شدم فقط نوشته بودم: "به خدا حق با شما بود که اندک آبرویی داری." حرف خودشم بزنیم بلاک می شیم!»
نگاه طنز به حضور رهبری در فیسبوک
ساعاتی از انتشار خبر حضور رهبر ایران در فیسبوک نگذشته بود که کاربران فضای مجازی مطالب طنز انتقادی بسیاری را منتشر کردند. وبلاگ "یک وبلاگ یک فکر" در مورد شرایط جدید فیسبوک پس از پیوستن رهبر ایران به آن مینویسد: «شرایط عضویت: نداشتن عناد با جمهوری اسلامی، رضایتنامه از قیم و داشتن حداقل ۴۰سال سن برای خانمها و داشتن کارت بسیج.»
به نوشته این وبلاگنویس امکانات جدید همچون "گزینهی گریهی حضار، امکان باتوم زدن به پستها و کامنتها و گزارش تخلف با موضوعهای جدید فتنهگر، اقدام علیه امنیت ملی، تشویش اذهان عمومی و همکاری با گروهکهای ضد نظام" نیز به فیسبوک اضافه خواهد شد.
این مطلب طنز پستهای احتمالی صفحه رهبر جمهوری اسلامی را اینگونه پیشبینی کرده است: «این کوچولو چقدر لایک داره (عکس یه ثانیه پیش جنتی)، دشمن دشمن دشمن و بحمدالله مایاسپیس را هم فتح میکنیم.»
وبلاگ "آدام اولوشن" در صفحهی خود عکس دستکاری شدهای را از صفحه رهبر جمهوری اسلامی در فیسبوک منتشر کرده است. در این صفحه برخی دوستان فیسبوکی رهبر ایران رییسجمهور روسیه، رهبر کره شمالی، دبیرکل حزبالله لبنان، بشار اسد، محسن رضایی، سعید مرتضوی، مصباح یزدی و حسین شریعتمداری معرفی شدهاند. همچنین تصویری از مانور نیروی انتطامی ایران در کنار این تصاویر قرار گرفته که فیسبوک را یکی از مصادیق جنگ نرم علیه نظام جمهوری اسلامی معرفی میکند.
از گزارش تخلف رهبر تا کنجکاوی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
برخی منتقدان رهبر ایران از پیوستن وی به فیبسوک انتقاد کردهاند و از دیگر کاربران خواستهاند که با ارسال گزارش تخلف فیسبوک را مجاب کنند تا این صفحه را تعطیل کند. صفحهی "نه به حضور خامنهای در فیسبوک" با شعار اینترنت آزاد برای همه نه فقط برای مسدودکنندگان راه اندازی شده است.
فیسبوک یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی به شمار میآید
در همین حال ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا میگوید که به صفحه فیسبوک آیتالله علی خامنهای مراجعه خواهد کرد تا بداند که در این صفحه چه چیزهایی منتشر میشود. وی همچنین گفت که برایش جالب است بداند که آقای خامنهای چقدر ”لایک” دریافت خواهد کرد. صفحه باراک اوباما رییس جمهور ایالات متحده آمریکا با بیش از ۳۵ میلیون لایک یکی از صفحههای پرطرفدار در این وب سایت اجتماعی است.
به نوشته سایت ندای سبز آزادی مسعود بهنود و فاطمه حقیقتجو از جمله افراد نام آشنایی هستند که در صفحه آیتالله خامنهای نظر گذاشتهاند. مسعود بهنود در زیر عکسی قدیمی از آیتالله خمینی و رهبر فعلی جمهوری اسلامی نوشت: «این عکس را قبلا ندیده بودم. جالب است و کاش همین دستکاری که شده برای انداختن نور، نشده بود تا بتوان آن را به عنوان سندی تاریخی استفاده کرد.»
فاطمه حقیقت جو، نماینده اصلاح طلب مجلس ششم نیز نظر خود را زیر یکی از مطالب این صفحه اینگونه بیان کرد:«پیروز باد موسوی. یا حسین میرحسین.»