با افزایش بیماری‌های مزمن، عمر طولانی‌تر داریم، اما بیمارتر هستیم

سیگار یکی از بالاترین عوامل تهدیدکننده سلامتی در کشورهای در حال توسعه است

بر اساس یافته‌های بزرگترین تحقیقی که تا به حال درباره بیماری‌ها در جهان صورت گرفته، مردم بیشتر عمر می‌کنند اما در عین حال سطح بالاتری از امراض را تحمل می‌کنند.

این تحلیل که توسط نشریه تخصصی لَنسِت (The Lancet) انجام شده، نشان می‌دهد که فشارخون بالا، سیگار و الکل تبدیل به بالاترین عوامل تهدیدکننده سلامتی شده‌‎اند.

این سه عامل جایگزین "سوءتغذیه کودکان" شده اند که در سال ۱۹۹۰ در صدر این لیست بود.

اما برخی از محققان، روشی را که این تحلیل برای چیدمان داده‌های تحقیقاتی خود بکار برده، مورد انتقاد قرار داده و شواهد آن را ضعیف می‌دانند.

این پروژه پنج ساله که نزدیک به ۵۰۰ نفر درگیر کار برای آن بودند، به این نتیجه‌گیری رسید که در هر چهار مورد مرگ، یکی به دلیل امراض قلبی و سکته بوده است. این دو عارضه، در سال ۲۰۱۱، عامل مرگ ۱۳ میلیون نفر در سطح جهان بودند.

بار مسئولیت اچ‌آی‌وی و ایدز نیز در مرگ افراد کماکان بالاست. در همان سال حدود ۱.۵ میلیون نفر بر اثر ایدز مردند.

از سال ۱۹۷۰ تا به اکنون، متوسط طول عمر مردم جهان در حال افزایش بوده است. ولی با این حال شکافی که بین کشورهای جهان از بابت بیشترین و کمترین متوسط طول عمر وجود داشت، در همین فاصله زمانی بدون تغییر باقی ماند.

در کشورهای واقع در منطقه آفریقای سیاه، نرخ موارد مرگ زودرس بالا است.

پروفسور کریستوفر موری از انستیتوی IHME در دانشگاه واشنگتن که این پروژه را رهبری می‌کرد گفت: "در روالی رو به گسترش، نارسایی‌های مزمن جایگزین مرگ‌های زودرس شده‌اند و آنچه که باعث کسالت شما می‌شود، دیگر لزوما شما را به کام مرگ نمی فرستد."

در این رتبه‎بندی، بیماری‌هایی همچون دیابت و سرطان ریه به رتبه‌های بالاتری رفته‌اند، در حالی که اسهال و سل پایین‌تر آمده‌اند.

به گفته محققان، در ۲۰ سال گذشته میزان موارد مرگ بر اثر بیماری اسهال ۶۰ درصد کاهش یافته است. هرچند، برخی از دانشمندان حس می‌کنند که در این برآورد، میزان موارد ابتلا به این بیماری بر اثر بهداشت نامناسب دست کم گرفته شده است.

پروفسور سَندی کِرن‌کراس، از دانشگاه LSHTM لندن، طی یادداشتی در بخش سردبیران نشریه لَنسِت نوشت: "عدم مشاوره گسترده تر با متخصصان، منجر به پیچیده‌تر شدن فهم کلی از نتایج این تحقیق می‌شود. درست است که یافته‌های این تحقیق نتیجه فعالیت چندین متخصص است، اما رتبه بندی‌هایی که صورت گرفته اند، نشانی از یک توافق کلی در بین متخصصان را در خود ندارند."

او به بی‌بی‌سی گفت که از نظر قوی بودن شواهد در این تحقیق، چندین مورد "قضاوت‌های بحث‌برانگیز" صورت گرفته است.

هرچند، پروفسور پیتر پیوت، مدیر دانشگاه LSHTM، از این پروژه استقبال کرد و گفت که یافته‌های آن نشان می‌دهد که معضلات مرتبط با سلامتی بشر، با چه سرعت اعجاب آوری در حال تغییرند.

او همچنین گفت که نتایج این تحقیق، نشاندهنده پیشرفتی چشمگیر در زمینه بهبود سلامتی در جهان، به عنوان بخشی از اهداف پروژه "توسعه در هزاره سوم" است.

+30
رأی دهید
-9

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.